Skip to content

Oikeutta kansakunnille globalisoituneessa maailmassa: miten Raamattu ennakoi sen?

Lentomatkustamisen ja sen jälkeen internetin ja sosiaalisen median myötä maailma näyttää kutistuneen. Nyt voimme olla välittömästi yhteydessä keneen tahansa maapallolla. Voimme matkustaa minne tahansa maapallolla 24 tunnissa. Googlen ja Bingin käännössovellusten ansiosta ihmiset voivat kommunikoida eri kielillä. Globalisaation taustalla on teknologian, liikenteen, viestinnän ja taloudellisen yhdentymisen kehitys. Se on muuttanut maailman globaaliksi kyläksi, jossa tapahtumilla yhdessä maailman osassa voi olla kauaskantoisia seurauksia muille.

Globalisaatio on nykyaikainen ilmiö, joka kiihtyi voimakkaasti toisen maailmansodan jälkeen. Kun internet ja sosiaalinen media ylittävät valtioiden rajat, näyttää siltä, että ihmiset kansakunnissa rimpuilevat jatkuvasti toistensa kanssa. Näemme rajanylityspaikoilla tapahtuvia joukkomuuttoja, kun ihmiset, jotka haluavat epätoivoisesti paeta sotaa, nälänhätää ja turvata lapsilleen valoisamman tulevaisuuden, vaarantavat henkensä ja lähtevät lentokoneisiin, busseihin ja jopa vaeltelevat päiviä päästäkseen turvaan muualle.

Kulttuurisesti globalisaatio on saanut aikaan ideoiden, arvojen ja elämäntapojen leviämisen. Se on johtanut maailmanlaajuisten tuotemerkkien suosioon, kulttuurikäytäntöjen vaihtoon ja perinteiden sekoittumiseen. Se on kuitenkin myös herättänyt huolta kulttuurisen monimuotoisuuden katoamisesta ja länsimaisten arvojen ylivallasta. Kriitikot väittävät, että globalisaatio pahentaa eriarvoisuutta, riistää työntekijöitä ja heikentää kansallista itsemääräämisoikeutta. He vaativat politiikkaa, jolla suojellaan paikallista teollisuutta ja työntekijöitä.

Saavutetaanko köyhille koskaan oikeutta sekavassa globaalissa kylässämme?

Raamatussa ennakoitu

Tärkeimmät Raamatun hahmot historiallisella aikajanalla. Raamattu yleensä ja erityisesti Aabraham ovat muinaisia verrattuna muihin historiallisiin tapahtumiin.

Vaikka Raamattu on ikivanha kirja, se on pitänyt kansat ja oikeudenmukaisuuden niille jatkuvasti keskipisteenään. Tämä on merkittävää, kun otetaan huomioon, että Raamatun synnyttäjinä olivat juutalaiset. Historiallisesti he ovat olleet hyvin eristäytyneitä, ja he ovat olleet huolissaan uskonnollisista erityispiirteistään pikemminkin kuin muista kansoista. Jumala lupasi kuitenkin Abrahamille jo 4000 vuotta sitten:

Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.”

1 Mooseksen 12:3

Tästä näemme, että jo 4000 vuotta sitten Raamattu käsitti “kaikki kansat maan päällä”. Jumala lupasi maailmanlaajuisen siunauksen. Jumala toisti tämän lupauksen myöhemmin Aabrahamin elämässä, kun hän oli juuri toteuttanut profeetallisen näytelmän poikansa uhraamisesta:

18 Ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä, sentähden että olit minun äänelleni kuuliainen.”

1 Mooseksen 22:18

‘Jälkeläiset’ on tässä yksikössä. Yksi ainoa Aabrahamin jälkeläinen siunaisi ‘kaikki kansat maan päällä’. Globalismi läpäisee varmasti tuon soveltamisalan. Mutta tuo visio laadittiin kauan ennen kuin internet, moderni matkustaminen ja globalisaatio tulivat. Aivan kuin Mieli olisi voinut silloin nähdä kaukaisen tulevaisuuden ja visioida nykyisin tapahtuvan globalisaation. Lisäksi tuo visio oli ihmisten parhaaksi, ei heidän hyväksikäyttönsä vuoksi.

Jatkuu Jacobin kanssa

Jacob/Israel historiallisella aikajanalla

Useita satoja vuosia myöhemmin Aabrahamin pojanpoika Jaakob (tai Israel) lausui tämän näyn pojalleen Juudalle. Juudasta tuli israelilaisten johtava heimo, joten nykyaikainen nimitys “juutalainen” on liitetty tähän heimoon.

10 Ei siirry valtikka pois Juudalta eikä hallitsijansauva hänen polviensa välistä, kunnes tulee hän, jonka se on ja jota kansat tottelevat.

1 Mooseksen 49:10

Tämä ennakoi aikaa kansojen keskuudessa, jolloin se se ainoa jälkeläinen, jonka Aabraham aiemmin vilkaisi, saisi jonain päivänä “kansojen kuuliaisuuden”.

Ja Profeetat

Jesaja historiallisella aikajanalla

Satoja vuosia myöhemmin, noin vuonna 700 eKr., profeetta Jesaja sai tämän maailmanlaajuisen vision maailmalle. Tässä näyssä Jumala puhuu tulevalle palvelijalle. Tämä palvelija toisi pelastuksen “maan ääriin”.

hän sanoo: Liian vähäistä on sinulle, joka olet minun palvelijani, kohottaa ennalleen Jaakobin sukukunnat ja tuoda takaisin Israelin säilyneet: minä panen sinut pakanain valkeudeksi, että minulta tulisi pelastus maan ääriin asti.

Jesajan 49:6

Tämä sama palvelija tekisi myös

42 Katso, minun palvelijani, jota minä tuen, minun valittuni, johon minun sieluni mielistyi. Minä olen pannut Henkeni häneen, hän levittää kansakuntiin oikeuden. Ei hän huuda eikä korota ääntään, ei anna sen kuulua kaduilla. Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta. Hän levittää oikeutta uskollisesti. Hän itse ei sammu eikä murru, kunnes on saattanut oikeuden maan päälle, ja merensaaret odottavat hänen opetustansa.

Jesajan 42:1-4

Oikeudenmukaisuus ‘kansoille’, jotka ovat ‘maan päällä’, jopa ‘saarille’. Tämä on varmasti maailmanlaajuinen ulottuvuus. Ja visiona on ‘tuoda esiin oikeudenmukaisuus’.

Kuuntele minua, kansani, kuule minua, kansakuntani, sillä minusta lähtee laki, ja minä panen oikeuteni valkeudeksi kansoille.

Lähellä on minun vanhurskauteni, minun autuuteni ilmestyy, minun käsivarteni tuomitsevat kansat; minua odottavat merensaaret ja panevat toivonsa minun käsivarteeni.

Jesajan 51:4-5

Kansakunta, joka on synnyttänyt tämän vision, näkee “oikeudenmukaisuuden leviävän kansoille”, jopa ympäri maailmaa hajallaan oleville “saarille”.

Ilmestyskirjaan Raamatun lopussa

Aina Raamatun viimeisille sivuille asti se pitää silmällä parantumista ja oikeudenmukaisuutta kansoille.

ja he veisasivat uutta virttä, sanoen: “Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinä olet tullut teurastetuksi ja olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista ja kielistä ja kansoista ja kansanheimoista

Ilmestys 5:9

Puhuessaan siitä kunniasta, joka tulee esiin Uudessa Siionissa, Raamattu lopettaa sanoilla

24 Ja kansat tulevat vaeltamaan sen valkeudessa, ja maan kuninkaat vievät sinne kunniansa. 25 Eikä sen portteja suljeta päivällä, ja yötä ei siellä ole, 26 ja sinne viedään kansojen kunnia ja kalleudet.

Ilmestys 21:24-26

Raamatun kirjoitukset ennustivat tulevaa globalisaatiota kauan ennen kuin sen mahdollistava teknologia tuli esiin. Mikään muu kirjoitus ei ole ollut yhtä kaukokatseinen ja näin globaalisti kulttuurienvälinen. Emme vielä näe sitä oikeudenmukaisuutta, jota Raamattu ennakoi. Mutta palvelija, joka sen saa aikaan, on tullut ja ja kutsuu jo nyt kaikkia niitä, jotka janoavat oikeudenmukaisuutta kaikille kansoille kaikkialla maailmassa, tulemaan hänen luokseen.

55 Kuulkaa, kaikki janoavaiset, tulkaa veden ääreen. Tekin, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa ja syökää; tulkaa, ostakaa ilman rahatta, ilman hinnatta viiniä ja maitoa. Miksi annatte rahan siitä, mikä ei ole leipää, ja työnne ansion siitä, mikä ei ravitse? Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvää, ja teidän sielunne virvoittuu lihavuuden ääressä. Kallistakaa korvanne ja tulkaa minun tyköni; kuulkaa, niin teidän sielunne saa elää. Ja minä teen teidän kanssanne iankaikkisen liiton, annan lujat Daavidin armot.

Jesajan 55:1-3

Jesaja ennusti ja kirjoitti ylös, miten palvelija saavuttaisi tämän 2700 vuotta sitten. Tarkastelemme sitä yksityiskohtaisesti tässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *