Skip to content

Kuolleenmeren kääröt ja Vanhan testamentin luotettavuus

Aiemmin tarkastelimme tekstikritiikin periaatteita ja sovelsimme niitä Uuden testamentin tutkimiseen. Näiden perusteiden mukaan Uuden testamentin luotettavuus ylittää minkä tahansa muun muinaisen kirjan luotettavuuden.

Mutta entä Vanhan testamentin kirjat? Ovatko ne yhtä luotettavia ja muuttumattomia kuin Uusi testamentti? Mikä rooli Kuolleenmeren kääröillä on tässä?

Vanha testamentti: muinainen kirjasto

Vanhan testamentin ainutlaatuisuus tulee useista syistä. Ensinnäkin sitä tulisi ajatella pikemminkin kirjastona, koska useat kirjoittajat kirjoittivat eri kirjat Vanhasta testamentista. Toiseksi, kirjat ovat hyvin vanhoja. Voidaksemme arvostaa Vanhan testamentin kirjoitusten valtavaa ikää, vertailemme niitä aikajanalla muiden muinaisten kirjoitusten kanssa:

Historiallinen aikajana tärkeimpiin raamatullisiin hahmoihin

Yllä oleva aikajana sijoittaa Abrahamin, Mooseksen, Daavidin ja Jesajan historian kontekstiin. He ovat Vanhan testamentin merkittäviä hahmoja. Vertaile heidän sijoittumistaan aikajanalle Thukydideen ja Herodotoksen kanssa, jotka historioitsijat katsovat varhaisimmiksi “historian isiksi”. Herodotos ja Thukydides elivät vain Malakian kirjoittaessa Vanhan testamentin viimeisen kirjan. Heidän kirjoituksensa tarkastelivat vain noin 100 vuotta ennen heidän aikaansa tapahtuneita konflikteja kreikkalaisten kaupunkivaltioiden ja Kreikan ja Persian välillä. Muut tärkeät historialliset henkilöt ja tapahtumat, kuten Rooman perustaminen, Aleksanteri Suuri ja Buddha, tapahtuivat paljon myöhemmin kuin Vanhan testamentin hahmot. Käytännössä koko muu maailma heräsi historiaan vasta kun Vanha testamentti lisäsi viimeiset kirjansa jo melko laajaan kokoelmaansa.

Vanhan testamentin tekstin kriittinen tarkastelu masoreettisen tekstin osalta

39 Vanhan testamentin kirjaa kirjoitettiin vuosien 1500 eaa. ja 400 eaa. välillä. Kirjat kirjoitettiin hepreaksi, ja myöhäisemmissä kirjoissa oli pieniä osia, jotka oli kirjoitettu arameaksi. Sininen alue osoittaa 1100 vuoden ajanjakson, jolloin eri Vanhan testamentin kirjat kirjoitettiin (1500–400 eaa.):

Vanhan testamentin masoreettisen käsikirjoituksen aikajana

Vanhan testamentin masoreettisen käsikirjoituksen aikajana Nämä alkuperäiset kirjoitukset säilyvät tänään heprealaisina käsikirjoituksina, jotka tunnetaan nimellä masoreettinen teksti. Nykyaikaiset Raamatun kääntäjät käyttävät masoreettista tekstiä hepreankielisen Vanhan testamentin kääntämiseen nykykielille. Joten käyttämällä tekstikriittisiä periaatteita (katso täältä yksityiskohdat), kuinka luotettava masoreettinen teksti on?

Varhaisimmat olemassa olevat masoreettiset kopiot

KäsikirjoitusKokoonpanopäivämäärä
Codex Cairensis895 EY
Aleppon Codex950 EY
Codex Sassoon1000 EY
Codex Leningradensis1008 EY

Voit nähdä, että varhaisimmat olemassa olevat masoreettiset käsikirjoitukset ovat peräisin vasta 895 jKr. Jos asetamme nämä käsikirjoitukset aikajanaan Vanhan testamentin alkuperäisten kirjoitusten kanssa, saamme seuraavan tuloksen:

Vanhan testamentin masoreettisen käsikirjoituksen aikajana

Voit myös huomata, että aikaero kirjoitusten valmistumisen ja varhaisimpien olemassa olevien kopioitten välillä (tekstikritiikin ensisijainen periaate) ylittää 1000 vuotta. 

Codex Cairensis
ישראל קרול, Julkinen, Wikimedia Commonsin kautta

Kuolleenmeren kääröt

The Qumran Caves (Cave #4)
Effi Schweizer, Julkinen, Wikimedia Commonsin kautta

Vuonna 1948 palestiinalaiset paimenet löysivät Kuolleenmeren kääröt, jotka oli piilotettu luoliin Kuolleenmeren rannoilla Qumranissa. Paimenpoika oli heittänyt kiviä luolan suulle, joka oli korkeammalla kallion seinämässä. Hän kuuli sitten äänen, kun kivien iskeytyessä kuului saviastioiden rikkoutumisen ääni. Uteliaana hän kiipesi kallioille ja löysi suljetut saviastiat, joissa oli Kuolleenmeren kääröt sisällä. Kuolleenmeren kääröt sisälsivät hepreankielisiä käsikirjoituksia kaikista Vanhan testamentin kirjoista, paitsi Esterin kirjasta. Tutkijat ajoittavat niiden kirjoittamisen ajalle 250–100 eaa.

Kuolleenmeren kääröt Vanhan testamentin käsikirjoitusten aikajanalla

https://www.youtube.com/embed/4vh16uNhnCc?feature=oembedLyhyt Video tekstikritiikistä ja Kuolleenmeren kääröistä

Kuolleenmeren kääröjen merkitys tekstikritiikin kannalta

Kun Kuolleenmeren kääröt löydettiin ja julkaistiin 1900-luvun keskivaiheilla, koko maailma todisti tekstikritiikin kannalta merkittävää tapahtumaa. Kuolleenmeren kääröt siirsivät käytännössä Vanhan testamentin hepreankielisen tekstin 1000 vuotta taaksepäin ajassa. Tämä herätti kiehtovan kysymyksen: Oliko Vanhan testamentin hepreankielinen teksti muuttunut tänä 1000 vuoden ajanjaksona vuodesta 100 eaa. vuoteen 900 jaa.? Eurooppa oli rakentanut sivilisaationsa edellisten 1500 vuoden aikana Vanhan testamentin pohjalta. Oliko teksti muuttunut tai muokattu historiansa aikana? Kuolleenmeren kääröt voisivat valaista tätä kysymystä. Mitä he löysivät?

“Nämä [DDS:t] vahvistavat masoreettisen tekstin tarkkuuden… Lukuun ottamatta muutamia tapauksia, joissa oikeinkirjoitus ja kielioppi eroavat Kuolleenmeren kääröjen ja masoreettisen tekstin välillä, nämä kaksi ovat hämmästyttävän samanlaisia.”

Herra Norton. 1992. Vanhan testamentin käsikirjoitukset julkaisussa Raamatun alkuperä .
Kuolleenmeren kääröt Vanhan testamentin käsikirjoitusten aikajanalla

Tutkijat huomasivat lähes mitään muutosta heprean kielessä Masoretic-tekstin ja Kuolleenmeren kääröjen välillä, vaikka ne hyppäsivät ajassa 1000 vuotta taaksepäin. Vertailun vuoksi, harkitse kuinka paljon englannin kieli on muuttunut viimeisten 700 vuoden aikana, kun taas huomattava heprean kieli pysyi muuttumattomana tällaisen pitkän ajanjakson ajan.

Psalmien kirjakäärö
Photograph: The Israel Antiquities Authority, Julkinen, Wikimedia Commonsin kautta

Kuolleenmeren kääröjen merkitys Raamatun eheydelle

Kuolleenmeren kääröt tukevat Raamatun pääväitettä aitoudesta. Uusi testamentti väittää, että Jeesus täyttää Jumalan suunnitelman, joka on ilmoitettu ihmiskunnan historian alusta lähtien. Hänen koko elämänsä ajan täyttämät monet Vanhan testamentin ennustukset tarjoavat keskeisen todisteen tämän väitteen tueksi. Päättely on yhtä yksinkertainen kuin looginen. Ei yksikään ihminen, oli hän kuinka älykäs, koulutettu tai tietäväinen tahansa, tiedä tulevaisuutta, varsinkaan kun puhutaan satojen vuosien päähän tulevaisuuteen katsomisesta. Mutta Jumala tietää ja jopa asettaa tulevaisuuden tapahtumat. Joten jos löydämme kirjoituksia, jotka ennustavat oikein pienten yksityiskohtien kohdalla monumentaalisia tapahtumia satojen vuosien päähän tulevaisuuteen, ne täytyy olla Jumalan inspiroimia eikä pelkästään ihmisten keksimiä. Voit ajatella Vanhan testamentin ennustusten muodostavan lukon, odottaen avainta, joka sopii lukkoon sen avaamiseksi. Jeesus väitti olevansa se avain.

1. Mooseksen kirja 1:1-8 Kuolleenmeren käsikirjoituksista
Valokuva: Israelin muinaisvirasto , Julkinen, Wikimedia Commonsin kautta

Kuitenkin ennen Kuolleenmeren kääröjen löytämistä meillä ei ollut selkeää todistetta siitä, että nämä ennustukset olisivat olleet kirjoitettuna ennen tapahtumia, joita ne ennustivat. Jotkut hylkäsivät ne väittämällä esimerkiksi, että ehkä Jeesusta koskevat ennustukset oli “lisätty” Vanhaan testamenttiin vasta 200-luvulla jKr. Koska ennen vuotta 900 jKr. ei ollut olemassa hepreankielistä Vanhan testamentin tekstiä, tähän vastaväitteeseen ei voitu nopeasti vastata. Mutta Kuolleenmeren kääröistä löytyi todiste siitä, että nämä ennustukset oli todellakin kirjoitettu viimeistään 100-luvulla eKr., 130 vuotta ennen kuin Jeesus opetti, teki ihmeitä ja nousi kuolleista.

Vanhan testamentin profetiat Kuolleenmeren kääröissä

Joten Kuolleenmeren kääröt todistavat, että ennustukset olivat kirjoitettuna ennen Jeesuksen täyttämistä niitä. Kuolleenmeren kääröistä löytyneitä ennustuksia ovat:

Kuolleenmeren kääröt ja Israel

Maailma löysi Kuolleenmeren kääröt vuonna 1948. Tämä oli sama vuosi kuin Israelin nykyaikainen uudelleensyntyminen kansakuntana lähes 2000 vuoden juutalaisen maanpaon jälkeen. Näiden kahden keskeisen tapahtuman ajoitus 1900-luvulla, sama vuosi, tekee niiden merkittävästä paluusta maailmaamme jopa tuntuvan ajoitetulta Korkeamman Voiman toimesta. Jo pelkästään niiden löytämisessä Kuolleenmeren kääröt vihjaavat siihen suuntaan, että Tuhat vuotta sitten Jeesuksen tuloa ennakoinut Mieli näyttää edelleen järjestävän tapahtumia tänään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *