Skip to content

Nooan kiista: Olisiko tuo tulva voinut tapahtua?

Kun elokuva “Nooa” julkaistiin vuonna 2014, siitä herätti paljon kohua ja kiistaa. Kriitikot kyseenalaistivat juonikuvion, sillä se ei noudattanut Raamatun kertomusta. Islamilaisessa maailmassa useat maat kielsivät elokuvan, koska se esitti visuaalisesti profeettaa, mikä on tiukasti kiellettyä islamissa. Mutta nämä asiat ovat pieniä verrattuna paljon syvemmälle ja pitkäaikaisemmalle kiistalle.

Tapahtuiko todella tällainen maailmanlaajuinen tulva? Se on kysymisen arvoinen kysymys.

Useita kulttuureja ympäri maailmaa säilyttää legendoja suuresta tulvasta menneisyydessään. Ei ole vastaavanlaisia myyttejä muista katastrofeista, kuten maanjäristyksistä, tulivuorenpurkauksista, metsäpaloista tai taudeista, jotka olisivat levinneet näin laajalle ja eri kulttuureihin kuin tulvaselonteot. Tämän perusteella antropologinen todiste menneisyyden globaalista tulvasta on olemassa. Mutta onko nykyään olemassa mitään fyysisiä todisteita, jotka viittaavat Nooan tulvan tapahtuneen menneisyydessä?

Tsunamissa nähty tulvaveden liikkumisen voima

Tsunami iski Japanin rannikolle vuonna 2011

Aloitetaan arvioimalla, mitä tällainen mahdollinen tulva olisi tehnyt maapallolle. Epäilemättä tällainen tulva sisältäisi käsittämättömiä määriä vettä, joka liikkuisi suurilla nopeuksilla ja syvyyksillä mantereiden laajuisilla alueilla. Suuret vesimäärät, jotka liikkuvat suurilla nopeuksilla, kantavat paljon kinettistä energiaa (KE=½massa*nopeus2). Tästä syystä tulvat aiheuttavat niin suurta tuhoa. Harkitse kuvia vuoden 2011 Japania koetelleesta tsunamiasta. Siinä näimme, miten valtava määrä kinettistä veden energiaa aiheutti laajamittaista tuhoa. Tsunami nosti ja kuljetti helposti suuria esineitä, kuten autoja, koteja ja veneitä. Se jopa vahingoitti ydinreaktoreita tiellään.

Tuo tsunami osoitti, kuinka muutaman “ison” aallon energia saattoi liikkua ja tuhota melkein kaiken tiellään

Sedimentit ja sedimenttikivi

Tulva joki Ecuadorissa. Vesi on ruskeaa, koska nopeasti liikkuva vesi kuljettaa mukanaan paljon likaa – sedimenttiä

Siten, kun veden nopeus kasvaa, se kerää ja kuljettaa yhä suurempaa sedimenttiä. Likahiukkasia, sitten hiekkaa, sitten kiviä ja jopa suuria kallioita kuljetetaan mukana, kun veden nopeus kasvaa.

Tämä on syy siihen, miksi tulvivat joet ovat ruskeita. Ne ovat täynnä sedimenttiä (maata ja kiveä), jotka ovat peräisin veden kulkemilta pinnoilta.

Ilmakuva New Englandissa, jossa näkyy ruskean tulvaveden pääsy mereen. Se on ruskeaa sedimenteistä
Sedimentti tulee järjestymään kerroksiksi hiukkasen koon perusteella jopa “kuivassa” virtauksessa.

Kun vesi alkaa hidastua ja menettää kinettistä energiaansa, se laskee pois sedimentin. Tämä sedimentti laskeutuu kerroksittain, muodostaen kuin pannukakkujen kerroksia, ja johtaa tietynlaisen kiven muodostumiseen – sedimenttikiveen.

Sedimentit vuoden 2011 Japanin tsunamista, jotka osoittavat pannukakkumaisia sedimenttikivikerroksia – kiveä, joka on kerrostunut liikkuvan veden vaikutuksesta. Kuvat on otettu Brittiläisen geologisen tutkimuslaitoksen verkkosivuilta.

Historiassa muodostunut sedimenttikivi

Sedimenttikiveä on helppo tunnistaa sen tunnusomaisista pannukakkumaisista kerroksista, jotka ovat pinottu päällekkäin. Alla oleva kuva näyttää noin 20 cm paksuja sedimenttikerroksia (mittanauhasta mitattuna), jotka on kerrostunut tuhoisan vuoden 2011 tsunamin seurauksena Japanissa.

Sedimenttikiveä, joka on peräisin vuonna 859 jKr. Japania koetelleesta tsunamista, on myös muodostunut noin 20-30 cm paksuja sedimenttikerroksia. Kuva on peräisin British Geological Survey -verkkosivustolta.

Tsunamit ja jokitulvat jättävät jälkensä näihin sedimenttikiviin pitkään sen jälkeen, kun tulva on laantunut ja tilanne palannut normaaliksi.

Löydämmekö siis sedimenttikiviä, jotka ovat samankaltaisia merkkiaineita globaalista tulvasta, josta Raamattu kertoo? Kun esität tämän kysymyksen ja katsot ympärillesi, huomaat, että sedimenttikiveä on kirjaimellisesti koko planeettamme päällä. Tämä tyyppinen kerrostunut kivi on havaittavissa tienleikkauksissa. Erotuksena Japanin tsunamien muodostamista kerroksista on kuitenkin niiden valtava koko. Sekä vaakasuunnassa maapallon yli että kerrostumien pystysuunnassa ne ovat paljon suurempia kuin tsunamin sedimenttikerrokset. Tässä muutamia valokuvia sedimenttikivistä, joita olen nähnyt matkoillani.

Sedimenttikerrostumat ympäri maailmaa

Muodostumia Marokon sisämaassa, jotka ulottuvat useiden kilometrien pituisiksi ja ovat satoja metrejä paksuja pystysuunnassa.
Sedimenttikiveä Jogginsissa, Nova Scotiassa. Kerrokset kallistuvat noin 30 astetta ja pinoutuvat pystysuunnassa yli kilometrin syvyyteen.
Escarpmentti Hamiltonissa, Ontariossa, näyttää pystysuuntaisen sedimenttikiven, joka on useiden metrien paksuinen. Tämä kuuluu Niagaran jyrkänteen osaksi, joka ulottuu satojen mailien matkalle.
Tämä sedimenttikerrostuma kattaa suuren osan Pohjois-Amerikasta.
Sedimenttikerrostumat matkan varrella Yhdysvaltain keskilännessä.
Huomaa autot (vain vaivoin havaittavissa) mittakaavaksi näiden sedimenttikivien vertailuun.
Sedimenttimuodostelmat jatkuvat ja jatkuvat…
Bryce Canyonin sedimenttikerrostumat Yhdysvaltain keskilännessä.
Korkeat sedimenttikerrostumat ajomatkan varrella Yhdysvaltain keskilännessä.
Amerikan keskilännessä sijaitsevien sedimenttikerrostumien mannerlaajuus. Ne ovat useiden mailien paksuisia ja ulottuvat lateraalisesti satojen mailien etäisyydelle. Tiedot lainattu kirjasta “Grand Canyon: Monument to Catastrophe” (tekijä: tohtori Steve Austin).

Joten yksi tsunami aiheutti tuhoa Japanissa, mutta jätti sedimenttikerrostumia, joiden paksuus mitataan senttimetreinä ja jotka ulottuvat sisämaahan muutaman kilometrin matkalle. Mutta mikä aiheutti valtavat ja mantereelliset sedimenttikerrostumat, jotka löytyvät lähes koko maapallon alueelta (myös valtameren pohjasta)? Nämä kerrostumat ovat satojen metrien paksuisia pystysuunnassa ja tuhansien kilometrien laajuisia vaakasuunnassa. Liikkuva vesi loi nämä valtavat kerrostumat jossain menneisyydessä. Olisivatko nämä sedimenttikivet merkkinä Nooan vedenpaisumuksesta?

Nopea sedimenttikerrostuminen

Kukaan ei kiistä sitä, että valtavan laajuinen sedimenttikivi peittää planeetan. Kysymys keskittyy siihen, onko yksi tapahtuma, Nooan vedenpaisumus, muodostanut suurimman osan näistä sedimenttikivistä. Vai onko sarja pienempiä tapahtumia (kuten vuoden 2011 tsunami Japanissa) rakentanut niitä ajan kuluessa? Alla oleva kuva havainnollistaa tätä toista käsitettä.

Käsitteellinen kuva siitä, miten suuret sedimenttikerrostumat voisivat muodostua erillään Raamatullisesta vedenpaisumuksesta.

Tässä sedimenttikerrostumien muodostumisen mallissa (nimeltään neo-katastrofismi) suuret ajalliset välit erottavat sarjan voimakkaita sedimenttikerrostumia aiheuttavia tapahtumia. Nämä tapahtumat lisäävät uusia sedimenttikerroksia edellisten päälle. Näin ajan myötä nämä tapahtumat rakentavat valtavia muodostumia, joita näemme ympäri maailmaa tänään.

Maaperän muodostuminen ja sedimenttikerrokset

Sedimenttikivi Prinssi Edwardin saarella. Huomaa, että sen päälle on muodostunut maakerros. Tämän perusteella tiedämme, että jonkin ajanjakson on kulunut siitä, kun tulvavesi muodosti nämä kerrokset.

Onko meillä todellisia tietoja, jotka voivat auttaa meitä arvioimaan näiden kahden mallin välillä? Se ei ole niin vaikeaa havaita. Monien näiden sedimenttikerrostumien päällä voimme nähdä, että maakerrokset ovat muodostuneet. Siksi maanmuodostus on fyysinen ja havaittavissa oleva osoitin ajankululle sedimenttikerrostuman jälkeen. Maa muodostaa kerroksia, joita kutsutaan horisonteiksi (A-horisontti – usein tumma orgaanisella aineksella, B-horisontti – jossa on enemmän mineraaleja jne.).

Mallikaavio tyypillisistä maakerroksista
Ohut maakerros (ja puut) on muodostunut sedimenttikiven päälle Yhdysvaltain Midwestern alueella. Koska maanmuodostus vie aikaa, tämä osoittaa, että nämä sedimenttikivet on kerrostettu jonkin ajan kuluttua sedimentin laskeutumisen jälkeen.
Maakerros on selvästi nähtävissä sedimenttikiven päällä Yhdysvaltain Midwestern alueella. Näin ollen nämä kivet on asetettu paikoilleen jonkin aikaa sitten.

Merenpohjan bioturbaatio ja sedimenttikivet

Merielämä myös jättää merkkejä toiminnastaan sedimenttisten kerrostumien muodostuessa merenpohjassa. Madonreikiä, simpukkien tunneleita ja muita elämän merkkejä (joita kutsutaan bioturbaatioksi) tarjoavat selkeät merkit elämästä. Koska bioturbaatio vaatii aikaa tapahtuakseen, sen läsnäolo osoittaa ajan kulun sedimenttikerrostumien muodostumisen jälkeen.

Pinnallisten merien pohjalla elämä paljastaa suhteellisen lyhyessä ajassa omat tunnusmerkkinsä. Tätä kutsutaan bioturbaatioksi.
Kokeillaan katastrofisarjojen mallia tarkastelemalla maanmuodostuksen tai bioturbaation todisteita “Ajan kuluu” kerroksissa.

Maaperä ja bioturbaatio? Mitä kivet kertovat?

Aseistettuna näillä oivalluksilla voimme etsiä todisteita maaperän muodostumisesta tai bioturbaatiosta näillä “Aika kuluu” kerrosten rajapinnoilla. Loppujen lopuksi neo-katastrofismi väittää, että nämä rajapinnat olisivat olleet alttiina merellä tai maalla merkittäviä ajanjaksoja. Tässä tapauksessa meidän tulisi odottaa, että joillain näistä pinnoista olisi kehittynyt merkkejä maaperän muodostumisesta tai bioturbaatiosta. Kun myöhemmät tulvat hautasivat nämä aikarajan pinnat, myös maaperä tai bioturbaatio olisi hautautunut. Katso kuvia yllä ja alla. Näetkö mitään todisteita maaperän muodostumisesta tai bioturbaatiosta kerroksissa?

Ei näy todisteita maaperän kerroksista tai bioturbaatiosta tässä sedimenttikivimuodostumassa Yhdysvaltain keskilännessä.

Edellisessä kuvassa tai alla olevassa kuvassa ei ole nähtävissä maaperän kerroksia tai bioturbaatiota. Hamiltonin jyrkänteessä ei myöskään ole nähtävissä mitään merkkejä bioturbaatiosta tai maaperän muodostumisesta kerrosten sisällä. Näemme maaperän muodostumat vain kerrosten päällä, mikä viittaa aikaan kerrosten laskeutumisen jälkeen. Kerrosten sisältä puuttuvien ajan merkkien, kuten maaperän tai bioturbaation, perusteella näyttää siltä, että alimmat kerrokset muodostuivat lähes samanaikaisesti kuin ylimmätkin kerrokset. Näiden muodostumien pystysuunta ulottuu noin 50-100 metrin korkeuteen.

Hauras tai taipuisa: Sedimenttikivien laskostuminen

Vuonna 1980 Mount Saint Helensista muodostuneet sedimenttikerrostumat olivat jo vuoteen 1983 mennessä muuttuneet hauraiksi. Tämä tieto on peräisin “Grand Canyon: Monument to Catastrophe” -kirjasta, jonka on kirjoittanut tohtori Steve Austin.

Vesi tunkeutuu sedimenttikiveen, kun se alun perin laskeutuu sedimenttikerrostumiin. Tämän seurauksena vasta laskeutuneet sedimenttikerrostumat taipuvat hyvin helposti. Ne ovat taipuisia. Mutta vain muutamassa vuodessa nämä sedimenttikerrostumat kuivuvat ja kovettuvat. Kun tämä tapahtuu, sedimenttikivi muuttuu hauraaksi. Tiedemiehet ovat oppineet tämän Mount St. Helensin purkauksen tapahtumista vuonna 1980, jota seurasi järven purkautuminen vuonna 1983. Näiden sedimenttikivien muuttuminen hauraaksi vei vain kolme vuotta.

Hauras kivi katkeaa taivutusjännityksen alla. Tämä kaavio näyttää periaatteen.

Hauras kivi katkeaa taivutusjännityksen alla. Tämä kaavio näyttää periaatteen.

Hauras Niagara-jyrkänne

Voimme nähdä tällaisen kivien murtuman esiintyvän Niagara-jyrkänteessä. Kun nämä sedimenttikerrokset oli laskeutunut, ne muuttuivat hauraiksi. Myöhemmin tapahtunut nostoliike työnsi osan näistä sedimenttikerroksista ylöspäin, mikä aiheutti niiden katkeamisen leikkausjännityksen vaikutuksesta. Tämä muodosti satojen mailien mittaisen Niagara-jyrkänteen.

Niagaran jyrkänteellä on sedimenttikiveä, joka murtui leikkausjännityksen vaikutuksesta ja työntyi ylöspäin (paineistui) vikavyöhykkeessä.
Niagaran jyrkänteellä on satojen mailien mittainen työntäytyminen ylöspäin.

Tämän perusteella tiedämme, että Niagara-jyrkänteen aiheuttanut työntäytyminen ylöspäin tapahtui sen jälkeen kun nämä sedimenttikerrokset muuttuivat hauraiksi. Tässä välillä oli riittävästi aikaa kerrosten kovettumiselle ja haurastumiselle. Tämä ei vaadi ikuisuuksia, mutta kestää muutaman vuoden, kuten Mount St. Helens osoitti.

Taipuisat sedimenttimuodostelmat Marokossa

Alla olevassa kuvassa näkyy suuria sedimenttikerrostumia, jotka on kuvattu Marokossa. Voit huomata, miten kerrostuma taipuu yhtenäisenä kokonaisuutena. Ei ole merkkejä siitä, että kerrostuma olisi rikkoutunut jännityksessä (venytys) tai leikkaamisessa (sivuttaiset murtumat). Tämä tarkoittaa, että koko pystysuuntainen kerrostuma on täytynyt olla vielä taipuisa taivutettaessa. Kuitenkin sedimenttikivien muuttuminen hauraaksi vie vain muutaman vuoden. Tämä tarkoittaa, että kerrostuman alempien kerrosten ja ylempien kerrosten välillä ei voi olla merkittävää aikaväliä. Jos kerrosten välillä olisi ollut “aikaa kulunut” -väli, aikaisemmat kerrokset olisivat muuttuneet hauraiksi. Ne olisivat murtuneet ja katkenneet sen sijaan, että olisivat taipuneet, kun muodostuma vääntyi.

Marokon sedimenttikerrostumat. Koko kerrostuma taipuu yhtenä kokonaisuutena, mikä osoittaa, että se oli yhä taipuisa (eikä kuiva ja hauras) taivutettaessa. Tämä viittaa siihen, että kerrostuman alaosasta yläosaan ei ole aikaväliä.

Grand Canyonin taipuisat muodostelmat

Skeema monokliinistä (taipuvasta ylämäestä) Grand Canyonilla, joka kuvaa sen kohoamista noin 5000 jalkaa eli noin yhden mailin verran. Soveltaminen teoksesta “The Young Earth” kirjoittanut tohtori John Morris.

Voimme havaita samanlaisen taipumisen Grand Canyonilla. Jossain menneisyydessä tapahtui ylösnousemus (jota kutsutaan monokliiniksi), samanlainen kuin Niagara Escarpmentissä tapahtunut. Tämä nosti yhden muodostelman sivua pystysuunnassa mailin eli noin 1,6 kilometriä. Tämä näkyy 7000 jalan korkeuserolla verrattuna 2000 jalan korkeuteen toisella puolella ylösnousemusta. (Tämä aiheuttaa 5000 jalan korkeuseron, joka metrisinä yksikköinä on 1,5 kilometriä). Mutta tämä kerrostuma ei katkennut kuten Niagara Escarpmentissä tapahtui. Sen sijaan se taipui sekä muodostelman alaosassa että yläosassa. Tämä osoittaa, että se oli edelleen taipuisa koko muodostelman alueella. Alaosan ja yläosan kerrostusten välillä ei ollut kulunut tarpeeksi aikaa alaosien muuttumiseksi hauraiksi.

Taipuminen, joka tapahtui Tapeatsissa, Grand Canyonin sedimenttikerrostumien alimmassa kerroksessa. Otettu teoksesta “Grand Canyon: Monument to Catastrophe” kirjoittanut tohtori Steve Austin.

Tämän perusteella aikaväli alimman ja ylimmän kerroksen välillä on enintään muutamia vuosia (aika, jonka sedimenttikerrostumien kovettumiseen ja muuttumiseen hauraaksi tarvitaan).

Joten alimpien kerrosten ja ylempien kerrosten välillä ei ole tarpeeksi aikaa useiden tulvien tapahtumiseen. Nämä valtavat kivikerrokset on muodostettu – tuhansien neliökilometrien alueella – yhdessä laskeumassa. Kivet antavat todisteita Nooan vedenpaisumuksesta.

Nooan tulva vs. tulva Marsissa

Nooan vedenpaisumuksen tapahtumisen ajatus on epätavallinen ja vaatii jonkin verran pohdintaa.

Sedimentaatio ja tulvat Marsissa?

Mutta vähintäänkin on opettavaista harkita modernin ajan paradoksia. Planeetta Marsilla esiintyy kanavointia ja merkkejä sedimentaatiosta. Siksi tutkijat olettavat, että Marsia on kerran peittänyt valtava tulva.

Iso ongelma tässä teoriassa on, että kukaan ei ole koskaan löytänyt vettä Punaiselta Planeetalta. Mutta vesi peittää 2/3 maapallon pinnasta. Maapallolla on tarpeeksi vettä peittämään tasoitettu ja pyöristetty maapallo 1,5 km syvyyteen asti. Maapallon kokoisia sedimenttiformaatioita, jotka näyttävät olleen nopeasti kerrostuneita tuhoisan katastrofin seurauksena, peittää maapallon. Silti moni pitää harhaoppina väitettä, että tällainen tulva olisi koskaan tapahtunut tällä planeetalla. Mutta Marsia koskien tätä pidetään aktiivisesti mahdollisena. Eikö tämä ole kaksoisstandardi?

Voimme pitää Nooan elokuvaa vain myyttinä, joka on toteutettu Hollywoodin käsikirjoituksena. Mutta ehkä meidän tulisi harkita uudelleen, eivätkö kivet itse huuda tästä vedenpaisumuksesta, joka on kirjoitettu kivien tarinoihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *