Skip to content

Päivä 1: Jeesus – Valoa kansoille

This image has an empty alt attribute; its file name is image-13.jpeg
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky

Sen jälkeen kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kiihottava hahmo on tullut tutuksi kasvoksi maailman kansoille. Vastoin Venäjän väitettä, että he hyökkäsivät Ukrainaan päästäkseen eroon sen natsihallituksesta, Zelenski vastaa olevansa juutalainen. Kuinka hänen hallituksensa sitten voisi olla natseja, hän kysyy. Zelensky on sittemmin käynyt virtuaalikierroksella kansojen valtasaleissa ympäri maailmaa. Hän on pitänyt täydellisiä puheenvuoroja monien maiden hallintoelimille. Zelensky puhui muun muassa Britannian parlamentille, Yhdysvaltain kongressille, Saksan liittopäiville, Israelin Knessetille, Kanadan parlamentille, Italian parlamentille, Japanin parlamentille ja Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokoukselle. Hänellä on myönnetty korkein Tšekin kunnia sekä kansalliset kunnianosoitukset Latviassa, Liettuassa, ja Puolassa.     

Juutalaiset – valoa kansoille

Zelensky on käynyt virtuaalikierroksella maailman kansojen parlamenteissa ja valtasaleissa. Hän nuhtelee, rohkaisee, rukoilee ja pakottaa heitä moraalisiin toimiin Ukrainan puolesta. Hän havainnollistaa niin hyvin profetiaa, jonka Jesaja ennusti 2700 vuotta sitten, juutalaisesta kansasta. Jesaja oli profetoinut:

”Minä Herra olen sinun kutsunut vanhurskaudessa, ja rupesin sinun kätees, ja varjelin sinua, ja olen sinun antanut kansoille liitoksi ja pakanoille valkeudeksi.”Isaiah 42: 6

Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohtiIsaiah 60: 3

Juutalaiset ovat pitkään kantaneet tätä “valoa kansoille”-tehtävää, annettu 2700 vuotta sitten, Jesajan kautta. He pohtivat sen merkitystä. Tiedämme tämän suosittujen israelilaisten verkkosivustojen hakutuloksista. Tässä ovat “Valoa kansoille” tulokset TimesOfIsraelissa, ja tässä on samat tulokset Jerusalem Postissa.  

Väittää olevansa “valo kansoille”

Huolimatta hänen näkyvästä äänestään kansojen edessä tänään, Zelensky ei ole koskaan väittänyt olevansa “valona kansoille”. Se olisi ylimielistä. Ainoa juutalainen historiassa, jonka on kerrottu väittäneen tuon kunnian, on Jeesus. Mutta se ei erotu vain hänen väitteessä olevan sellainen “valo”. Pikemminkin se, milloin ja miten hän teki sen valon, on merkittävää. Katsomme tätä täällä ja pohdimme, oikeuttaako hänen perintönsä tämän väitteen.

Palmusunnuntain voittoisaan pääsyn jälkeen

Jeesus oli juuri saapunut Jerusalemiin aasin selässä, kuten 500 vuotta sitten ennustettiin. Hän teki sen täsmälleen sinä päivänä, jolloin profeetta Daniel oli profetoinut 550 vuotta aiemmin. Juutalaisia ​​oli saapunut monista maista tulevaan pääsiäis festivaaliin. Siten juutalaiset pyhiinvaeltajat täyttivät Jerusalemin.

Jeesuksen saapumistapa oli aiheuttanut hämmennystä juutalaisten keskuudessa. Mutta hänen saapumisensa eivät huomanneet vain juutalaiset. Evankeliumi kertoo, mitä tapahtui heti hänen saapuessaan Jerusalemiin.

This image has an empty alt attribute; its file name is day-1_jesus-jerusalem.jpg
Jeesus matkustaa aasilla Jerusalemin läpi

 20 Nyt niiden joukossa oli kreikkalaisia, jotka menivät ylistämään juhlaa. 21 He tulivat Filippuksen luo, joka oli Galilean Betsaidasta, pyytäen. “Herra”, he sanoivat, “haluaisimme nähdä Jeesuksen.” 22 Philip meni kertomaan Andrealle; Andreas ja Filippus vuorostaan ​​kertoivat Jeesukselle.John 12: 20-22

 Kreikkalaiset – juutalaisten este muinaisina aikoina

Kreikkalaisten (eli pakanoiden tai ei-juutalaisten) oli äärimmäisen epätavallista olla pääsiäisen kaltaisessa juutalaisessa juhlassa. Juutalaiset välttelivät tuon ajan kreikkalaisia ​​ja roomalaisia, koska he olivat pakanoita ja niitä pidettiin epäpuhtaina. Ja useimmat kreikkalaiset pitivät juutalaista uskontoa, jossa oli vain yksi (näkemätön) Jumala, ja sen juhlat typerinä. Joten nämä ihmiset pysyivät säännöllisesti erillään toisistaan. Ei-juutalainen yhteiskunta oli monta kertaa suurempi kuin juutalainen yhteiskunta. Joten juutalaiset elivät eräänlaisena eristyksissä suuresta osasta maailmaa. Heidän erilainen uskontonsa, heidän kosher-ruokavalionsa, ja heidän ainutlaatuinen Kirjansa loivat esteen juutalaisten ja pakanoiden välille. Kumpikin puoli osoitti vihamielisyyttä toista puolta kohtaan (kuten näimme makkabealaisten ja baari kochban kanssa).

This image has an empty alt attribute; its file name is day-1_jews-and-greeks-1024x491.jpeg
Juutalaiset ja kreikkalaiset

… Ennustettiin tulevan alas

Mutta Jesaja (750 eaa.) väitti näkevänsä kauas tulevaisuuteen ja hän näki muutoksen kansoille. Hän oli kirjoittanut:

This image has an empty alt attribute; its file name is image-3.png
Jesaja historiallisella aikajanalla

 49 Kuunnelkaa minua, te saaret;
    kuulkaa tämä, te kaukaiset kansat:
Ennen kuin synnyin, Herra kutsui minut;
    äitini kohdusta lähtien hän on puhunut minun nimeni…Jesaja 49: 1

Ja nyt Herra sanoo:
    hän, joka loi minut kohdussa palvelijakseen
tuodakseen Jaakobin takaisin hänen luokseen
    ja kokoaa Israelin luokseen,
sillä minä olen kunnia Herran silmissä
    ja minun Jumalani on ollut voimani –
hän sanoo:
“Se on liian pieni asia sinulle ollaksesi palvelijani
    palauttaa Jaakobin heimot
    ja tuo takaisin ne Israelista, jotka olen säilyttänyt.
Teen myös sinut valo pakanoille,
    jotta pelastukseni ulottuisi maan ääriin asti.”Jesaja 49: 5-6

Nouse, ole kirkas, sillä sinun valkeutesi tulee, ja Herran kunnia koittaa sinun ylitsesi. 2 Sillä katso, pimeys peittää maan ja synkeys kansat, mutta sinun ylitsesi koittaa Herra, ja sinun ylläsi näkyy hänen kunniansa. Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohti.Isaiah 60: 1-3

Joten Jesaja oli ennustanut Herran ‘palvelijan’ tulemisen, vaikka juutalaiset ​(“Jaakobin heimot”), olisivat “valo pakanoille” (kaikille ei-juutalaisille). Hän ennusti, että tämä valo ulottuisi maan ääriin. Mutta kuinka tämä saattoi tapahtua, kun tämä juutalaisten ja pakanoiden välinen muuri oli asetettu lujasti nämä sadat vuodet?

Jeesuksen tulo sinä päivänä aloittaa purkamisen

Sinä päivänä, kun Jeesus saapui Jerusalemiin, valo alkoi houkutella ensimmäisiä pakanoita, sillä näimme muutamien heistä lähestyvän häntä. Tässä juutalaisessa juhlassa oli kreikkalaisia, jotka olivat matkustaneet Jerusalemiin tavatakseen Jeesuksen. Jeesus oli herättänyt heidän mielenkiintonsa. Mutta voisivatko he, juutalaisten silmissä saastaisina pidetyt, nähdä hänet? He kysyivät Jeesuksen opetuslapsilta, jotka välittivät pyynnön Jeesukselle. Mitä hän vastaisi? Evankeliumi jatkuu.

23 Jeesus vastasi: “On tullut aika, jolloin Ihmisen Poika kirkastetaan.24 Totisesti minä sanon teille: ellei vehnän jyvä putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi siemeneksi. Mutta jos se kuolee, se tuottaa paljon siemeniä.25 Jokainen, joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen, kun taas jokainen, joka vihaa elämäänsä tässä maailmassa, säilyttää sen iankaikkiseen elämään. 26 Sen, joka minua palvelee, tulee seurata minua; ja missä minä olen, siellä on myös palvelijani. Isäni kunnioittaa sitä, joka palvelee minua.

27 “Nyt minun sieluni on levoton, ja mitä minun pitäisi sanoa? “Isä, pelasta minut tästä hetkestä”? Ei, juuri tästä syystä tulin tälle tunnille. 28 Isä, ylistä nimeäsi!”

Silloin taivaasta kuului ääni: “Minä olen kirkastanut sen ja kirkastan sen vielä.”29 Väkijoukko, joka oli siellä ja kuuli sen, sanoi, että se oli jyristynyt; toiset sanoivat, että enkeli oli puhunut hänelle.

This image has an empty alt attribute; its file name is day-1_jesus-light-of-this-world.jpg
Jeesus: Tämän maailman valo

30 Jeesus sanoi: “Tämä ääni oli sinun hyödyksesi, ei minun. 31 Nyt on tämän maailman tuomion aika; nyt tämän maailman ruhtinas karkotetaan.32 Ja minä, kun minut nostetaan maasta, vedän kaikki ihmiset luokseni.”33 Hän sanoi tämän osoittaakseen, millaisen kuoleman hän aikoi kuolla.

34 Yleisö puhui: “Olemme kuulleet laista, että Messias pysyy ikuisesti, joten kuinka voit sanoa: ‘Ihmisen Poika on korotettava’? Kuka tämä “Ihmisen Poika” on?”

35 Sitten Jeesus sanoi heille: “Te saatte valon vielä vähän aikaa. Kävele, kun sinulla on valo, ennen kuin pimeys saavuttaa sinut. Joka kävelee pimeässä, ei tiedä minne on menossa. 36 Uskokaa valoon niin kauan kuin teillä on valo, jotta teistä tulisi valon lapsia.” Kun hän oli lopettanut puhumisen, Jeesus lähti ja piiloutui heiltä.Johannes 12:23-36

Usko ja epäusko juutalaisten keskuudessa

37 Ja vaikka hän oli tehnyt niin monta tunnustekoa heidän nähtensä, eivät he uskoneet häneen,

38 että kävisi toteen profeetta Esaiaan sana, jonka hän on sanonut: “Herra, kuka uskoo meidän saarnamme, ja kenelle Herran käsivarsi ilmoitetaan?”

39 Sentähden he eivät voineet uskoa, koska Esaias on vielä sanonut:

40 “Hän on sokaissut heidän silmänsä ja paaduttanut heidän sydämensä, että he eivät näkisi silmillään eivätkä ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi ja etten minä heitä parantaisi”.

41 Tämän Esaias sanoi, kun hän näki hänen kirkkautensa ja puhui hänestä.

42 Kuitenkin useat hallitusmiehistäkin uskoivat häneen, mutta fariseusten tähden he eivät sitä tunnustaneet, etteivät joutuisi synagoogasta erotetuiksi.

43 Sillä he rakastivat ihmiskunniaa enemmän kuin Jumalan kunniaa.

44 Mutta Jeesus huusi ja sanoi: “Joka uskoo minuun, se ei usko minuun, vaan häneen, joka on minut lähettänyt.

45 Ja joka näkee minut, näkee hänet, joka on minut lähettänyt.

46 Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen.

47 Ja jos joku kuulee minun sanani eikä niitä noudata, niin häntä en minä tuomitse; sillä en minä ole tullut maailmaa tuomitsemaan, vaan pelastamaan maailman.

48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä.

49 Sillä en minä itsestäni ole puhunut, vaan Isä, joka on minut lähettänyt, on itse antanut minulle käskyn, mitä minun pitää sanoman ja mitä puhuman.

50 Ja minä tiedän, että hänen käskynsä on iankaikkinen elämä. Sentähden, minkä minä puhun, sen minä puhun niin, kuin Isä on minulle sanonut.” John 12: 37-50

Vallitsevien juutalaisten ja pakanoitten välisen vihamielisyyden keskellä Jeesus sanoi tulevansa “korotetuksi”. Hän ennusti, että tämä vetäisi “kaikki ihmiset” – ei pelkästään juutalaiset – puoleensa.

Jeesus rohkeasti väitti, että hän oli “tullut maailmaan valoksi” (jakeessa 46), kuten aiemmat profeetat olivat kirjoittaneet, että se loistaisi kaikille kansoille. Ja sinä päivänä, kun hän saapui Jerusalemiin, tuo valo alkoi ensimmäistä kertaa loistaa pakanoille.

Jeesuksen valo kansoille historiassa

Ajattele nyt, miten vallan keskukset ja niihin liittyvät instituutiot, joissa Zelensky on äskettäin puhunut, ovat syntyneet Jeesuksen vaikutuksen myötä kansojen keskuudessa.

Tässä muutamia nopeita esimerkkejä.

This block contains unexpected or invalid content.Attempt Block Recovery

Nämä käytännöt, tullit ja instituutiot, joita usein pidämme itsestäänselvyyksinä eri kansojen keskuudessa, syntyivät ihmisten historiallisen vaikutuksen alaisina Jeesuksen innoittamina. Tiukasti historiallisesta näkökulmasta käsin Jeesus Nasaretilainen on ollut kirkkain juutalainen valo, joka on loistanut monien kansojen yllä. Jesajan ennustukset 2700 vuotta sitten ovat toteutuneet Jeesuksen historiallisen vaikutuksen kautta kansojen keskuudessa.

Pyhä viikko päivä päivältä

Jeesus ei tullut ainoastaan olemaan valo kansoille, vaan hän julisti myös sodan itse kuolemalle. Kuinka hän käy tätä taistelua läpi, kuvataan päivä päivältä hänen toimissaan Määränpääviikolla. Käymme jokaisen Pyhän viikon päivän läpi ja huomioimme, mitä Jeesus tekee ja sanoo kullakin päivällä. Näistä havaitsemme kaavoja, jotka juontavat juurensa maailman alkuun, antaen tuoreen merkityksen hänen toimilleen tuona viikkona. Pohdimme myös Jeesusta Israelin linssin läpi, jonka olemme omaksuneet.

Seuraava taulukko käy läpi jokaisen viikon päivän tapahtumat. Sunnuntaina, viikon ensimmäisenä päivänä, Jeesus toteutti kolme eri profeetan antamaa ennustusta. Ensinnäkin, hän saapui Jerusalemiin aasin selässä, kuten Sakarja oli ennustanut. Toiseksi, hän teki sen ajankohtana, jonka Daniel oli ennustanut. Kolmanneksi, hänen viestinsä ja ihmeensä herättivät kiinnostusta pakanoissa. Jesaja oli ennustanut, että tämä valo loistaisi kansoille ja kasvaisi yhä kirkkaammaksi ympäri maailmaa.

This image has an empty alt attribute; its file name is day-1-passion-week.jpg
Passion Week -tapahtumat – päivä 1 – sunnuntai

Jatkamme seuraavaksi maanantain tapahtumiin, joka on Pyhän viikon toinen päivä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *