Skip to content

Rodut ja kielet: Mistä ne tulee? Rasismiin vastaaminen

Ihmiset usein luokittelevat toisia mielentilassa rodun perusteella. Fyysiset ominaisuudet, kuten ihonväri, erottavat yhden ihmisryhmän, “rodun”, muista ryhmistä ja ovat helppoja huomata. Kaukasialaiset ovat “valkoisia”, aasialaiset ovat tummemman ihonvärisiä, kun taas afrikkalaistaustaiset ovat vieläkin tummempiakin.

Mallivähemmistön myyttiä käytetään jälleen rodullisena kiilana aasialaisten ja mustien välillä: Koodikytkin: NPR

Näiden ominaisuuksien erottaminen ihmisten ryhmien välillä johtaa helposti rasismiin. Rasismi on syrjintää, kaltoinkohtelua tai vihamielisyyttä muita rotuja kohtaan. Rasismi on osaltaan tehnyt yhteiskunnista tänään myrkyllisempiä ja vihamielisempiä, ja näyttää siltä, että se on lisääntymässä. Mitä voimme tehdä torjuaksemme rasismia?

Rasismin torjunta herättää siihen liittyvän kysymyksen. Mistä rodut tulevat? Miksi rotuerot ihmisten välillä ovat olemassa? Samalla, kun rotu korreloi vahvasti kantakielen kanssa: Miksi on erilaisia kieliä?

860+ Hello eri kielillä Kuvitukset, tekijänoikeusvapaa vektorigrafiikka ja ClipArt - iStock | Tervehdys eri kielillä vektori

Raamattu tallentaa varhaisen tapahtuman ihmiskunnan historiassa, joka selittää sekä kuulemamme kielten monimuotoisuuden että tänään näkemämme erilaiset “rodut”. Tämä kertomus on tärkeä tietää.

Geneettinen samankaltaisuus ihmislajissa ja geneettiset esi-isämme

Ennen kuin tutkimme tätä kertomusta, on joitain perustietoja, jotka meidän tulisi tietää ihmiskunnan geneettisestä perimästä.

TU Delft: Tutkijat loivat keinotekoisen DNA-suunnitelman DNA:n replikaatiosta solumaisessa rakenteessa | EuropaWire.eu | Euroopan unionin lehdistötiedotteiden jakelu ja uutispalvelu
DNA

Ihmisen DNA:ssa olevat geenit tarjoavat suunnitelman, joka määrää ulkonäkömme, fyysiset ominaisuutemme. Ihmiset osoittavat hyvin vähän geneettistä monimuotoisuutta eri ihmisten välillä verrattuna monimuotoisuuteen, joka nähdään eläinlajien sisällä. Tämä tarkoittaa sitä, että geneettinen ero kahden ihmisen välillä on hyvin vähäinen (keskimäärin 0,6%). Tämä on paljon vähemmän kuin esimerkiksi geneettiset erot kahden makakit-apinan välillä.  

Itse asiassa ihmiset ovat geneettisesti niin yhtenäisiä, että voimme jäljittää kaikkien tänään elävien naisten jälkelinjan heidän äitiensä, äitiensä äitien ja niin edelleen kautta. Tämä jäljitys osoittaa, että kaikki linjat yhtyvät yhteen alkuperäiseen geneettiseen äitiin. Tätä kutsutaan Mitokondriaaliseksi Eevaksi, ja vastaavasti on olemassa miespuolinen vastine, tunnettu nimellä Y-kromosonaalinen Aadam. Y-kromosomaalinen Aatami. Hän on viimeisin esi-isä, josta kaikki tänään elävät ihmiset ovat peräisin. Hänelle on olemassa katkeamaton linja miespuolisia esi-isiä. Raamattu todistaa, että kaikki tänään elävät ihmiset polveutuvat alkuperäisistä Aadamista ja Eevasta. Siksi geneettinen näyttö on sopusoinnussa Raamatun kertomuksen kanssa ihmisen alkuperästä. Sekä muinaiset kiinalaiset että nykyaikainen genetiikka todistavat Aatamin olevan yhteinen esi-isämme.

Ihmisen rotujen alkuperä Raamatun mukaan

Mutta miten eri ihmisrodut sitten syntyivät? Raamattu kuvaa, että muutama sukupolvi vedenpaisumuksen jälkeen ihmiset hajaantuivat ympäri maailmaa. Perustietojen perusteella geneettien osalta voimme nähdä, miten tällainen tapahtuma johti nykyisten rotujen syntymiseen. Muinainen kertomus kuuluu: 

Kysymyksiä ja vastauksia Genesiksen tulvasta
Vedenpaisumus

11 Ja kaikessa maassa oli yksi kieli ja yksi puheenparsi. Kun he lähtivät liikkeelle itään päin, löysivät he lakeuden Sinearin maassa ja asettuivat sinne.

Ja he sanoivat toisillensa: “Tulkaa, tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi”. Ja tiiltä he käyttivät kivenä, ja maapihkaa he käyttivät laastina. Ja he sanoivat: “Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan”.

1 Mooseksen 11:1-4

Tilin mukaan kaikki puhuivat samaa kieltä. Tässä yhtenäisyydessä he keksivät uusia teknologioita ja alkoivat käyttää niitä korkean tornin rakentamiseen. Tornin tarkoituksena oli havainnoida ja seurata tähtien liikkeitä, sillä astrologiaa tutkittiin tuohon aikaan innokkaasti. Kuitenkin Jumala teki seuraavan arvion:

Ja Herra sanoi: “Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä. Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisen kieltä.”

Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta. Siitä tuli sen nimeksi Baabel, koska Herra siellä sekoitti kaiken maan kielen; ja sieltä Herra hajotti heidät yli kaiken maan.

1 Mooseksen 11:6-9
Baabelin torni | Tarina, yhteenveto, merkitys ja tosiasiat | Britannica
Baabelin torni

Historia kertoo, että sivilisaatio sai alkunsa muinaisessa Babyloniassa (nykyinen Irak). Sieltä sivilisaatio levisi ympäri planeettaa. Tämä selonteko kertoo miksi. Koska kielet menivät sekaisin, tämä esi-isäpopulaatio jakautui erilaisiin kieliryhmiin klaanien mukaan.

Babelin seuraukset geneettisesti

Eri alaklaanit eivät voineet enää ymmärtää toisiaan. Koska vihamielisyys tulee luonnostaan ​​ihmisille siitä lähtien synnin ja kuoleman tultua maailmaan, nämä eri klaanit alkoivat epäluuloisina suhtautua toisiinsa. Seurauksena he vetäytyivät pois muista klaaneista suojellakseen itseään eivätkä naimisiinmenoa tapahtunut eri kieliryhmien välillä. Tästä syystä yhden sukupolven aikana klaanit eristäytyivät geneettisesti toisistaan ja hajaantuivat.

Punnettin neliöt ja rodut

Harkitse, kuinka rodut syntyvät tällaisessa tilanteessa, keskittyen ihonväriin, koska se on yleinen rodun tunnusmerkki. Ihonväri johtuu melaniini-proteiinin eri tasoista ihossa. Valkoisella iholle on vähemmän melaniinia, tummemmalla iholle enemmän melaniinia, kun taas mustalla iholle on eniten melaniinia. Kaikilla ihmisillä on jonkin verran melaniinia ihossaan. Tummilla ihmisillä on yksinkertaisesti enemmän melaniinia, mikä aiheuttaa tummemman ihon. Nämä melaniinin tasot säätelevät geneettisesti useita geenejä. Käytämme yksinkertaista työkalua, nimeltään punnettin neliö, havainnollistaaksemme eri geeniyhdistelmien mahdollisuuksia.

Bequemlichkeit Wiederholung Ausflug ihon sävyn genetiikkakaavio Anweisen Tasse bevorzugt
Melaninin Punnettin neliö

Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan, että on olemassa vain kaksi erilaista geeniä (A ja B), jotka koodaavat eri määrää melaniinia ihossa. Geenit Mb ja Ma tuottavat enemmän melaniinia, kun taas alleelit mb ja ma tuottavat vähemmän melaniinia. Punnettin neliö näyttää kaikki mahdolliset A:n ja B:n yhdistelmät, jotka voivat syntyä seksuaalisen lisääntymisen seurauksena, jos kummallakin vanhemmalla on sekä Mb että ma geeneissään. Saatu neliö näyttää 16 mahdollista yhdistelmää Ma, ma, Mb ja mb välillä, jotka voivat syntyä vanhemmista. Tämä selittää monipuolisen ihonvärien kirjon, joka voi ilmetä heidän lapsissaan. 

Baabelin tornin skenaario

Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan, että on olemassa vain kaksi erilaista geeniä (A ja B), jotka koodaavat eri määrää melaniinia ihossa. Geenit Mb ja Ma tuottavat enemmän melaniinia, kun taas alleelit mb ja ma tuottavat vähemmän melaniinia. Punnettin neliö näyttää kaikki mahdolliset A:n ja B:n yhdistelmät, jotka voivat syntyä seksuaalisen lisääntymisen seurauksena, jos kummallakin vanhemmalla on sekä Mb että ma geeneissään. Saatu neliö näyttää 16 mahdollista yhdistelmää Ma, ma, Mb ja mb välillä, jotka voivat syntyä vanhemmista. Tämä selittää monipuolisen ihonvärien kirjon, joka voi ilmetä heidän lapsissaan.

Voimme nähdä tällaista monimuotoisuutta syntyvän perheissä jo yhden sukupolven aikana. Maria ja Lucy Aylmer näyttävät tulevan eri roturyhmistä (musta ja valkoinen). Mutta itse asiassa he ovat kaksoset heterotsygoottisista vanhemmista. Tällainen monimuotoisuus syntyy yksinkertaisesti geneettisen sekoittumisen seurauksena. Mutta jos tällainen monimuotoisuus syntyy ja nämä jälkeläiset ovat lisääntymisesti eristettyinä toisistaan, heidän ihonvärin erottuvuutensa säilyy heidän jälkeläisissään. Tower of Babel on historiallinen tapahtuma, joka selittää, miten klaanit säilyttivät eristyneisyytensä muista kieliryhmistä. Näin ollen nykyisin kutsumamme rotujen erottuvuus on pysynyt siitä lähtien.

Lucy ja Maria Aylmer osoittavat ihonvärin monimuotoisuutta, joka muistuttaa eri rotuja. Mutta he ovat kaksosia.

Yksi perhe – ei rotueroa

Kun ymmärrämme, miten rodut syntyvät, tajuamme, että kaikki eri rodut ovat osa samaa ihmisperhettä. Rasismilla ei ole perustetta, kun ymmärrämme, mistä rotuerot todella johtuvat.

Kuten myöhemmin Raamatussa todetaan:

26 Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, 27 että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää – hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;

Teot 17:26-27

Kaikki ihmiset tänä päivänä, riippumatta heidän rodustaan, ihonväristään tai muista erottavista piirteistään, polveutuvat samasta alkuperäisestä parista. Tässä tapauksessa olemme yksinkertaisesti yksi suuri ja monimuotoinen perhe. Raamattu sanoo, että Jumala loi kansojen monimuotoisuuden, jotta me etsisimme Häntä. Hän toteutti suunnitelmansa synnyttämällä yhden erityisen kansan kaikkien kansojen joukosta. Tämä kansa on juutalainen kansa eli Israel, ja Hän ilmoitti suunnitelmansa historian alussa. Kuinka Hän aloitti tämän kutsulla Abrahamille, tarkastelemme tässä, yhteenvetona analyysiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *