Skip to content

Vaatekappaleet: Miksi enemmän kuin pelkkä vaatetus?

Miksi pukeudumme? Emme vain mitä tahansa sopivaa vaatetta, vaan haluamme muodikkaita vaatteita, jotka kertovat, kuka olemme. Mikä saa meidät vaistomaisesti tarvitsemaan vaatteita, ei vain pysyäksemme lämpiminä, vaan myös ilmaistaksemme itseämme visuaalisesti?

Eikö olekin outoa, että löydämme saman vaiston ympäri planeettaa, riippumatta ihmisten kielestä, rodusta, koulutuksesta tai uskonnosta? Ehkä naiset enemmän kuin miehet, mutta heilläkin on sama taipumus. Vuonna 2016 maailman tekstiiliteollisuus vietti 1,3 biljoonaa dollaria Yhdysvaltain vientiin.

Tarve pukeutua tuntuu niin täysin normaalilta ja luonnolliselta, että monet eivät usein pysähdy kysymään “Miksi?”. 

Esitämme teorioita siitä, mistä maa tulee, mistä ihmiset tulevat, miksi mantereet erkanevat toisistaan. Mutta oletko koskaan lukenut teoriaa siitä, mistä tarpeemme vaatteille tulee?

Vain ihmiset – mutta ei vain lämmön takia

Aloitetaan ilmeisestä. Eläimillä ei varmasti ole tätä vaistoa. Ne ovat täysin onnellisia olla täysin alasti meidän ja muiden edessä koko ajan. Tämä pätee jopa korkeampiin eläimiin. Jos olemme vain korkeampia kuin korkeammat eläimet, tämä ei vaikuta täsmäävän.

Tarpeemme pukeutua ei johdu pelkästä lämmön tarpeesta. Tiedämme tämän, koska suuri osa muodista ja vaatteista tulee paikoista, joissa lämpötila on lähes sietämätön. Vaatteet ovat toiminnallisia, ne pitävät meidät lämpiminä ja suojaavat meitä. Mutta nämä syyt eivät selitä vaistonomaista tarvettamme kainouteen, sukupuolen ilmaisuun ja itseidentiteettiin.

Vaatteet – hepreankielisistä kirjoituksista

Ainoa selitys sille, miksi pukeudumme ja pyrimme tekemään sen tyylikkäästi, tulee muinaisista hepreankielisistä kirjoituksista. Nämä kirjoitukset sijoittavat sinut ja minut tarinaan, joka väittää olevansa historiallinen. Se tarjoaa oivalluksia siitä, kuka olet, miksi teet mitä teet ja mitä tulevaisuudessa on luvassa. Tämä tarina ulottuu ihmiskunnan alkuaikoihin ja selittää myös arkipäivän ilmiöitä, kuten miksi pukeudumme. Tämän kertomuksen tutustuminen on arvokasta, koska se tarjoaa paljon oivalluksia itsestäsi ja ohjaa sinua kohti runsaampaa elämää. Tässä tarkastelemme Raamatun kertomusta vaatteiden näkökulmasta.

Olemme tarkastelleet Raamatun muinaista luomiskertomusta. Aloimme ihmiskunnan ja maailman alusta. Sitten katsoimme ensimmäistä suurta kohtaamista kahden suuren vastustajan välillä. Nyt tarkastelemme näitä tapahtumia hieman eri näkökulmasta, mikä selittää arkipäiväisiä tapahtumia, kuten muodikkaiden vaatteiden ostamista.

Luotu Jumalan kuvaksi

Tutkimme täällä, että Jumala loi maailmankaikkeuden ja sitten

Raamatullinen sarja, Maailman luominen, kuudes päivä, vihdoin ihmiset, jotka luotiin Jumalan kuvaksi.

27 Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

1 Mooseksen 1:27

Luomisessa Jumala ilmaisi täysin itseään taiteellisesti luomisen kauneuden kautta. Ajattele auringonlaskuja, kukkia, trooppisia lintuja ja maisemia. Koska Jumala on taiteellinen, myös sinä, ‘hänen kuvakseen’ luotuna, ilmaiset vaistonvaraisesti, vaikka et edes tietoisesti tiedä ‘miksi’, itseäsi esteettisesti.

Kuusen 0002GFDL 1.2, Wikimedia Commonsin kautta

Huomasimme, että Jumala on henkilö. Jumala on ‘hän’, ei ‘se’. Siksi on täysin luonnollista, että haluat ilmaista itseäsi sekä visuaalisesti että persoonallisesti. Vaatteet, korut, värit ja kosmetiikka (meikki, tatuoinnit jne.) ovat siten merkittävä tapa ilmaista itseäsi esteettisesti ja yksilöllisesti.

Mies ja nainen

Jumala loi myös ihmiset Jumalan kuvaksi ‘mieheksi ja naiseksi’. Tästä ymmärrämme myös, miksi luot oman ‘ilmeesi’ pukeutumisen, muodin, hiustyylisi jne. kautta. Tämä ulottuu syvemmälle kuin kulttuurinen muoti. Jos näet muotia ja vaatteita kulttuurista, jota et ole koskaan aiemmin nähnyt, pystyt yleensä erottamaan miesten ja naisten vaatteet kyseisessä kulttuurissa.

Wellcome Library, LontooCC BY 4.0, Wikimedia Commonsin kautta

Täten luomisesi Jumalan kuvaksi mieheksi tai naiseksi selittää alkuun vaistomaisen vaatetukseen liittyvän käyttäytymisesi. Kuitenkin tämä luomiskertomus jatkuu muutamilla myöhemmillä historiallisilla tapahtumilla, jotka selittävät vaatetuksen ja sinut.

Peittää häpeämme

Jumala antoi ensimmäisille ihmisille valinnan totella tai olla tottelematta Häntä heidän alkuperäisessä paratiisissaan. He valitsivat olla tottelematta, ja kun he tekivät niin, luomiskertomus kertoo meille, että:

Silloin aukenivat heidän molempain silmät, ja he huomasivat olevansa alasti; ja he sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot.

1 Mooseksen 3:7
Distant Shores Media/Sweet PublishingCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commonsin kautta

Tämä kertoo meille, että tästä hetkestä alkaen ihmiset menettivät viattomuutensa toistensa ja luojansa edessä. Siitä lähtien olemme vaistomaisesti tunteneet häpeää olemisestamme alastomina ja halunneet peittää oman alastomuutemme. Enemmän kuin tarve pysyä lämpimänä ja suojattuna, tunnemme olomme paljastuneiksi, haavoittuviksi ja häpeätyiksi ollessamme alasti toisten edessä. Ihmiskunnan valinta olla tottelematta Jumalaa vapautti tämän meissä. Se vapautti myös kärsimyksen, kivun, kyyneleet ja kuoleman maailman, jonka kaikki niin hyvin tunnemme.

Armon osoittaminen: Lupaus ja vaatteet

Jumala, armahtaen meitä, teki sitten kaksi asiaa. Ensinnäkin, Hän lausui lupauksen arvoituksen muodossa, joka ohjaisi ihmiskunnan historiaa. Tässä arvoituksessa Hän lupasi tulevan lunastajan, Jeesuksen. Jumala lähettäisi hänet auttamaan meitä, voittamaan vihollisensa, ja valloittamaan kuoleman puolestamme.

Toinen asia, jonka Jumala teki, oli:

21 Ja Herra Jumala teki Aadamille ja hänen vaimollensa puvut nahasta ja puki ne heidän yllensä.

1 Mooseksen 3:21
Aadam ja Eeva ovat pukeutuneet

Jumala tarjosi vaatteet peittääkseen heidän alastomuutensa. Hän teki niin vastatakseen heidän häpeäänsä. Siitä päivästä lähtien me, näiden ihmisten esi-isien lapset, vaistomaisesti pukeudumme näiden tapahtumien seurauksena.

Ihonvaatteet – Visuaalinen opetus

Jumala pukeutti heidät tietynlaisella tavalla havainnollistaakseen meille periaatteen. Vaatteet, jotka Jumala tarjosi, eivät olleet puuvillapusero tai farkkushortsit, vaan “nahkavaatteet”. Tämä tarkoitti sitä, että Jumala tappoi eläimen saadakseen nahat peittääkseen heidän alastomuutensa. He olivat yrittäneet peittää itsensä lehdillä, mutta ne eivät olleet riittäviä, joten tarvittiin nahkoja. Luomiskertomuksessa tähän mennessä mikään eläin ei ollut koskaan kuollut. Tuona alkuaikojen maailmassa ei ollut koettu kuolemaa. Mutta nyt Jumala uhrautui eläimen vuoksi peittääkseen heidän alastomuutensa ja suojatakseen heidän häpeäänsä.

Tämä aloitti perinteen, jota heidän jälkeläisensä harjoittivat kaikissa kulttuureissa, eläinten uhraamisen perinteen. Lopulta ihmiset unohtivat totuuden, jonka tämä uhraustraditio kuvasti. Mutta se säilytettiin Raamatussa.

23 Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

Roomalaisille 6:23
Uhrattu lammas

Tämä tarkoittaa, että synnin seuraus on kuolema, ja sen täytyy maksaa. Voimme maksaa sen itse omalla kuolemalla, tai joku toinen voi maksaa sen puolestamme. Uhrautuneet eläimet kuvittivat jatkuvasti tätä käsitettä. Mutta ne olivat vain kuvitelmia, visuaalisia apuvälineitä osoittaen todellisen uhrauksen, joka jonain päivänä vapauttaisi meidät synnistä. Tämä täyttyi Jeesuksen tullessa, joka uhrautui itsestään meidän puolestamme. Tämä suuri voitto on varmistanut, että

26 Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.

1 Korinttilaisille 15:26

Tuleva hääjuhla – Häävaatteet pakolliset

Jeesus vertasi tulevaa päivää, jolloin hän tuhoaa kuoleman, suureen hääjuhlaan. Hän kertoi seuraavan vertauksen.

Sitten hän sanoi palvelijoillensa: ‘Häät ovat valmistetut, mutta kutsutut eivät olleet arvollisia. Menkää siis teiden risteyksiin ja kutsukaa häihin, keitä tapaatte.’ 10 Ja palvelijat menivät ulos teille ja kokosivat kaikki, keitä vain tapasivat, sekä pahat että hyvät, ja häähuone tuli täyteen pöytävieraita.

11 Mutta kun kuningas meni katsomaan pöytävieraita, näki hän siellä miehen, joka ei ollut puettu häävaatteisiin. 12 Ja hän sanoi hänelle: ‘Ystävä, kuinka sinä olet tullut tänne sisälle, vaikka sinulla ei ole häävaatteita?’ Mutta hän jäi sanattomaksi.

13 Silloin kuningas sanoi palvelijoille: ‘Sitokaa hänen jalkansa ja kätensä ja heittäkää hänet ulos pimeyteen’. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys.

Matteuksen 22:8-13

Tässä Jeesuksen kertomuksessa kaikki kutsutaan tähän juhlaan. Ihmiset tulevat joka kansasta. Ja koska Jeesus maksoi kaikkien syntien edestä, hän myös jakaa vaatteet tähän juhlaan. Vaatteet tässä edustavat hänen ansioitaan, jotka peittävät riittävästi meidän häpeämme. Vaikka hääkutsut menevät kauas ja leveälle, ja kuningas jakaa häävaatteet ilmaiseksi, hän silti vaatii niiden käyttämistä. Tarvitsemme hänen maksuaan peittääksemme syntimme. Mies, joka ei pukeutunut häävaatteisiin, hylättiin juhlasta. Tämän vuoksi Jeesus sanoo myöhemmin:

18 Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit.

Ilmestys 3:18

Jumala rakensi tämän alkuperäisen visuaalisen avun eläinten nahkojen muodossa, jotka peittivät alastomuutemme, ennakoiden tulevaa Jeesuksen uhria huomattavilla tavoilla. Hän testasi Aabrahamia juuri siinä paikassa ja tavalla, joka kuvasti todellista tulevaa uhria. Hän myös asetti pääsiäisen, joka osoitti tarkan päivän ja edelleen kuvasti todellista tulevaa uhria. Mutta kun olemme nähneet vaatteiden ensimmäisen kerran ilmestyvän luomiskertomuksessa, on kiehtovaa, että luominen myös ennakkoi Jeesuksen työtä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *