Skip to content

Jeesus Kiusattu Erämaassa

Evankeliumit kertovat meille että heti hänen kasteensa jälkeen, Jeesus…

12 Kohta sen jälkeen Henki ajoi hänet erämaahan.

13 Ja hän oli erämaassa neljäkymmentä päivää, ja saatana kiusasi häntä, ja hän oli petojen seassa; ja enkelit tekivät hänelle palvelusta.

Markuksen 1:12-13

Saatamme pitää melko oudona, että Jeesus meni suoraan erämaahan koeteltavaksi/kiusattavaksi. Ja miksi 40 päivää? Mutta tämä ei ole sattumaa. Jeesus esittää hämmästyttävän väitteen, tehdessään tämän. Nähdäksemme sen, meidän täytyy tuntea Israelin historia 1500 vuotta ennen Jeesuksen aikaa. 

Takaisin Israelin aavikkotesteihin

Heti Israelin kasteen meren ylityksessä jälkeen,…

16 Sitten he lähtivät, koko Israelin kansa, liikkeelle Eelimistä ja tulivat Siinin erämaahan, joka on Eelimin ja Siinain välillä, toisen kuun viidentenätoista päivänä siitä, kun he olivat lähteneet Egyptin maasta.

Ja koko Israelin kansa napisi Moosesta ja Aaronia vastaan erämaassa;

ja israelilaiset sanoivat heille: “Jospa olisimme saaneet surmamme Herran kädestä Egyptin maassa, jossa istuimme lihapatain ääressä ja leipää oli kyllin syödäksemme! Mutta te olette tuoneet meidät tähän erämaahan antaaksenne koko tämän joukon kuolla nälkään.”

2 Mooseksen 16:1-3

Heti kasteensa jälkeen, he saapuivat erämaahan kohtaamaan nälän koettelemuksia. Ja he päätyivät oleskelemaan autiomaassa 40 vuodeksi!

13 Ja Herran viha syttyi Israelia kohtaan, ja hän antoi heidän harhailla erämaassa neljäkymmentä vuotta, kunnes koko se sukupolvi hävisi, joka oli tehnyt sitä, mikä oli pahaa Herran silmissä.

4 Mooseksen 32:13

Jeesus suorittaa uudelleen Israelin kokeet ja läpäisee kansan puolesta

Jeesus otti uudelleen tämän Israelin koetuksen erämaassa. Hänen testinsä autiomaassa 40 päivää, heijasti Israelin 40 vuoden testauksen. Tätä tehdessään, hän symbolisesti väitti edustavansa Israelia. Huomaa, kuinka kiusaaja koetteli Jeesusta.

4 Sitten Henki vei Jeesuksen ylös erämaahan perkeleen kiusattavaksi.

Ja kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, tuli hänen lopulta nälkä.

Silloin kiusaaja tuli hänen luoksensa ja sanoi hänelle: “Jos sinä olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi”.

Mutta hän vastasi ja sanoi: “Kirjoitettu on: ‘Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee’.”

Matteuksen 4:1-4

Kiusaaja koetteli Jeesusta ensimmäisen kerran nälällä, heti kasteen jälkeen. Miten hän käyttäytyisi ollessaan nälkäinen? Tämä oli täsmälleen sama ensimmäinen testi, jonka Israel kävi läpi. 

Toinen kiusaus oli koetella Jumalan järjestelyä.

Sitten paholainen vei hänet pyhään kaupunkiin ja sai hänet seisomaan temppelin korkeimmalla kohdalla. “Jos olet Jumalan Poika”, hän sanoi, “heittäydy alas. Sillä se on kirjoitettu:

11 Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi.

12 He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi.

Psalmien 91:11-12

Silloin perkele otti hänet kanssansa pyhään kaupunkiin ja asetti hänet pyhäkön harjalle

ja sanoi hänelle: “Jos sinä olet Jumalan Poika, niin heittäydy tästä alas; sillä kirjoitettu on: ‘Hän antaa enkeleilleen käskyn sinusta’, ja: ‘He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi’.”

Jeesus sanoi hänelle: “Taas on kirjoitettu: ‘Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi’.”

Matteuksen 4:5-7

40 vuoden aikana erämaassa, Israelin kansa oli asettanut Jumalan koetukselle monta kertaa, mukaan lukien: kun he koettivat Jumalaa tarjotakseen heille vettä Massassahaluten lihaa leivän sijaankieltämällä astua maahan, pelon vuoksi. Israelina, Jeesus kohtasi nyt saman kiusauksen, mutta tämä Israel läpäisi kokeen.

Ketä paholainen viittaa?

Huomaa, kuinka paholainen lainaa psalmia 91 kiusatakseen Jeesusta. Katso kokonainen kohta, josta hän oli lainannut vain osan (joka on alleviivattu).

10 Ei kohtaa sinua onnettomuus, eikä vitsaus lähesty sinun majaasi.

11 Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi.

12 He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi.

13 Sinä kuljet leijonan ja kyykäärmeen ylitse, sinä tallaat nuorta jalopeuraa ja lohikäärmettä. –

Psalmien 91:10-13

Huomaa, että tämä psalmi viittaa ”sinuun”, jonka paholainen uskoi viittaavan ”Jumalan Poikaan”. Mutta psalmissa 91 ei sanota “Jumalan Poika”, joten miten paholainen päätteli “Jumalan Pojan” psalmista 91?

Leijona – Takaisin Jacobiin

Psalmi 91 julisti, että tämä “sinä” ”talloisi suuren leijonan“, ja “käärmeen” (v.13 – punaisella). “Leijona” on viittaus israelilaisten Juudan heimoon. Jaakob oli profetoinut kansan kynnyksellä, että:

Juuda, sinua sinun veljesi ylistävät; sinun kätesi on vihollistesi niskassa, sinua kumartavat isäsi pojat.

Juuda on nuori leijona; saaliilta olet, poikani, noussut. Hän on asettunut makaamaan, hän lepää kuin leijona, kuin naarasleijona – kuka uskaltaa häntä häiritä?

10 Ei siirry valtikka pois Juudalta eikä hallitsijansauva hänen polviensa välistä, kunnes tulee hän, jonka se on ja jota kansat tottelevat.

1 Mooseksen 49:8-10

Jaakob oli sanonut, että Juudan heimo oli kuten leijona josta “hän” tulisi ja että tämä “hän” hallitsisi. Psalmi 91 oli jatkanut tätä teemaa. Psalmi 91 julisti, että ”sinä” tallaisit ”leijonan”, ja sanoi, että hänestä tulee Juudan hallitsija.

Aikajana, joka näyttää, milloin “leijona” ja “käärme” oraakkelit puhuttiin

Käärme – Takaisin puutarhaan

Psalmissa 91, jota paholainen lainasi, todettiin myös, että hän tallaa käärmeen. Tämä on suora viittaus lupaukseen puutarhassa, että “naisen jälkeläinen” murskaisi käärmeen. Tarkastellaan sitä kaaviolla, joka näyttää tämän lupauksen hahmot ja heidän suhteensa:

15 Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.”

1 Mooseksen 3:15

Keskusteltu tarkemmin tässä, Jumala oli antanut tämän Lupauksen Puutarhassa, mutta ei ollut täyttänyt yksityiskohtia. Nyt tiedämme, että “nainen” on Maaria[I] koska hän oli ainoa henkilö, jolla oli jälkeläinen ilman miestä – hän oli neitsyt. Siksi hänen jälkeläisensä, luvattu ‘hän’, näemme nyt olevan Jeesus. Muinainen lupaus ennusti, että Jeesus (”hän”) murskaa käärmeen. Psalmi 91, jota Saatana oli lainannut kiusaten Jeesusta, oli toistanut lupauksen

“tallaat suuren leijonan ja käärmeen. (V13)

Paholainen lainasi psalmia 91, joka vuorostaan ​​viittasi näihin kahteen aikaisempaan profetiaan tulevasta “hänestä”, joka hallitsee ja myös murskaa paholaisen. Siten kiusaaja tiesi, että hänen psalmeista lainaamansa jakeet viittasivat Jumalan poika (= hallitsija). Paholainen houkutteli Jeesusta täyttämään nämä lupaukset väärällä tavalla. Nämä ennustukset täyttyisivät, ei Jeesuksen hyppäämällä pois temppelistä kiinnittääkseen huomiota itseensä, vaan Jeesuksen noudattamalla edeltävien profeettojen ilmoittamaa suunnitelmaa.

Kolmas kiusaus – ketä palvoa?

Taas perkele otti hänet kanssansa sangen korkealle vuorelle ja näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston

ja sanoi hänelle: “Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua”.

10 Silloin Jeesus sanoi hänelle: “Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: ‘Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman’.”

11 Silloin perkele jätti hänet; ja katso, enkeleitä tuli hänen tykönsä, ja he tekivät hänelle palvelusta.

Matteuksen 4:8-11

Kun Mooses oli ollut Siinain vuorella 40 päivää vastaanottaessaan Kymmenen Käskyä, Israel alkoi palvoa kultaista vasikkaa. Kuten Raamattu kertoo

32 Mutta kun kansa näki, että Mooses viipyi eikä tullut alas vuorelta, kokoontui kansa Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: “Nouse, tee meille jumala, joka käy meidän edellämme. Sillä me emme tiedä, mitä on tapahtunut Moosekselle, tälle miehelle, joka johdatti meidät Egyptin maasta.”

Niin Aaron sanoi heille: “Irroittakaa kultarenkaat, jotka ovat vaimojenne, poikienne ja tyttärienne korvissa, ja tuokaa

2 Mooseksen 32:1-2

Niinpä he jatkoivat Kultaisen vasikan valmistamista ja palvomista. Israel epäonnistui jo ennen kuin testi oli alkanut. Tätä kolmasta kiusausta vastustaessaan, Jeesus palasi tuohon kokeeseen. Ja hänen kauttaan, Israel nyt läpäisi kokeen.

“Kristus” tarkoittaa “voideltua” hallitsemaan joten Jeesuksella on oikeus hallita. Saatana kiusasi Jeesusta sillä, mikä oikeutetusti kuului hänelle, mutta Saatana houkutteli häntä valitsemaan väärän oikotien valtaansa, ja hän houkutteli Jeesusta palvomaan häntä saadakseen sen. Jeesus vastusti Saatanan kiusausta lainaamalla (jälleen kerran) Moosekselta.  

Jeesus – joku, joka ymmärtää meitä

Tämä Jeesuksen kiusaus on meille ratkaisevan tärkeä. Raamattu sanoo Jeesuksesta:

18 Sillä sentähden, että hän itse on kärsinyt ja ollut kiusattu, voi hän kiusattuja auttaa.

Heprealaisille 2:18

Ja

15 Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä.

16 Käykäämme sentähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon, avuksemme oikeaan aikaan.

Heprealaisille 4:15-16

Usein oletamme, että voimme tulla toimeen Jumalan kanssa omien ansioiden perusteella. Tai luotamme uskonnolliseen virkailijaan Välittäjäksemme Jumalan edessä. Mutta Jeesus on ylimmäinen pappi, joka tuntee myötätuntoa ja ymmärtää meitä. Hän auttaa meitä kiusauksissamme juuri siksi, että hän itse oli kiusattu – kuitenkin ilman syntiä. Ja niin meillä voi olla luottamus Jumalan edessä, kun Jeesus on ylimmäinen pappimme, koska hän joutui kokemaan vaikeimmat kiusaukset, mutta hän ei koskaan antanut periksi ja tehnyt syntiä. Hän on joku, joka ymmärtää meitä ja voi auttaa meitä omissa kiusauksissamme ja synneissämme. Hän on ainoa, joka on hengellisesti pätevä olemaan pappimme. Kysymys kuuluu: Annammeko hänen?

Yhteenveto

Olemme nähneet, kuinka Jeesuksen kiusaukset olivat, niinkuin hänen syntymälapsuuden lento, ja kaste, hänen väitteensä olla Israelin täyttymys – miten Israelin olisi pitänyt kehittyä. Hänen 40 päivää erämaassa myös kuvasivat Mooseksen 40 päivää ilman syömistä, kun hän sai Kymmenen Käskyä.  Jeesus mallintaa Mooseksen ja Israelin kanssa. Katsomme tätä syvällisemmin, kun Jeesus aloittaa opetustyönsä.


[I] “Nainen” viittaa myös Israeliin. Israel on kuvattu naisena, joka on kihlattu Jumalalle (Jesaja 62:5, Hesekiel 16:32, Jeremia 3:20), ja se kuvataan myös Ilmestyskirjassa 12. Mooseksen kirjan 3:n ‘naisella’ on siis kaksi yhtä pätevää identiteettiä: 15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *