Skip to content

Jumalan Valtakunta: Monet Ovat Kutsuttuja, Mutta…

Karl Marx vuonna 1875

Karl Marx (1818-1883) syntyi juutalaisten tutkijoiden perheeseen. Hänen isoisänsä toimi rabbina kuolemaansa asti. Hänen äitinsä oli kotoisin pitkästä rabbijonosta, joka oli alunperin peräisin italialaisesta talmudiopistosta. Kuitenkin Marxin isä, Voltairen vaikutuksesta, varmisti, että Karl sai koulutuksensa koulussa, jota hallitsi liberaali humanismi.

Karl Marxista tuli nuorena innokas filosofian opiskelija. Myöhemmin, hän kuitenkin kritisoi filosofiaa, koska, kuten hän ilmaisi

Filosofit ovat vain tulkinneet maailmaa eri tavoin, tarkoitus on muuttaa sitä

Karl Marx. Väitöskirja 11, Opinnäytetyöt Feuerbachista 1845

Joten Marx päätti muuttaa maailmaa ja teki sen kirjoituksiensa kautta, joista tunnetuin oli “Kommunistinen manifesti“Ja “Pääkaupunki”, viimeksi mainitut osat kollegansa Freidrich Engelsin julkaisemat. –

Maat, jotka yrittivät marxilaista kommunismia

Nämä kirjoitukset toimivat ideologiana kommunistisille vallankumouksille, jotka pyyhkäisivät läpi maailman 20. vuosisadalla, uudenlaisen hallituksen perustamisella.

Karl Marx – maallinen rabbi ajaa ihmisten valtakuntaa vallankumouksen kautta

Vaikka Marx oli uskonnonvastainen ja omaksui “tieteellisen” kannan, hän osoitti suurinta uskonnollista uskoa – ei yksinkertaisesti teistisen uskonnon osalta. Marx selitti ihmiskunnan historian teorialla, että yhteiskuntaluokat ovat ristiriidassa keskenään kaikissa yhteiskunnissa. Hänen mielestään, hänen aikansa työväenluokka (proletariaatti) kukistaisi porvariston (rikkaan luokan, jolla oli rahaa ja joka hallitsi tuotantovälineitä). Hän kampanjoi väkivaltaisen vallankumouksen ja työläisten kaataman porvariston puolesta. Lenin ja Trotski toteuttivat ensin hänen ajatuksensa, ja johtivat 1917 bolshevikkien vallankumouksen Venäjällä, joka käynnisti Neuvostoliiton. Toiset seurasivat, ja Marxista tuli yksi 20. vuosiluvun merkittävimmistä maailmanmuuttajista.

Saatat ajatella, että koska Marx väitti tieteellisen perustan teorioilleen, hän olisi tutkinut perusteellisesti ja sekoittunut aikansa työntekijöiden kanssa. Mutta Marx ei käyttänyt tieteellistä metodologiaa, vaan pikemminkin rabbiinista. Hän ei koskaan astunut jalkaansa tehtaalle. Sen sijaan, hän lukitsi itsensä kirjastoihin, lukeakseen työntekijöistä, kuten rabbit lukitsevat itsensä Talmudin opiskeluun. Lukeessaan, hän vain kävi läpi ja hyväksyi materiaalia, joka “todistaisi” sen, minkä hän jo uskoi. Tällä tavalla hän osoitti innokasta uskonnollista uskoa ajatuksiinsa.

Marx piti historiaa väistämättömänä sysäyksenä vallankumouksen edistymiseen. Aina aktiiviset sosiaaliset lait ohjasivat tätä edistystä. Hänen kirjoituksensa luetaan kuin ateistin Toora; kuin uskonnollinen työ, jota hallitsee, ei jumala, vaan hänen kirjoituksiaan hallitseva älymystö.

Ihmiskunnan pyrkimys oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan

Juutalaiset ovat olleet eturintamassa ihmiskunnan hyvän ja oikeudenmukaisen poliittisen hallinnon etsinnässä. Karl Marx on näkyvä esimerkki tästä, koska hän on yksi vaikutusvaltaisimmista ihmisistä 20-luvullath luvulla. 

Jeesus Nasaretilainen opetti myös oikeudenmukaisen ja hyvän yhteiskunnan luomista. Mutta Jeesus opetti, että yhteiskunta Shalom (rauha ja yltäkylläisyys) tulisi “Jumalan valtakunnan” mukana. Marxin tavoin hän näki itsensä johtajana tämän uuden yhteiskunnan perustamisessa. Mutta hän ei ollut sen tulon edelläkävijä lukitsemalla itsensä lukemisen ja kirjoittamisen ulkopuolelle, kuten Marx teki. Pikemminkin hän eli niiden kanssa, joihin hän yritti vaikuttaa, ja opetti heille suoraan Jumalan valtakunnasta. Jatkamme evankeliumeissa kuvatun Jeesuksen Nasaretilaisen tutkimista.

Jeesus ja Jumalan valtakunta

Jeesuksella oli sellainen valta sairauksien ja jopa luonto totteli hänen käskyään. Hän myös opetti vuonna Saarnaa vuorella kuinka Valtakunnan kansalaisten tulee rakastaa toisiaan. Rakkaus pikemminkin kuin vallankumous oli Jeesuksen ennakoiman yhteiskunnan perusta. Ajattele kurjuutta, kuolemaa, epäoikeudenmukaisuutta ja kauhua, jota koemme tänään, koska emme noudata tätä opetusta. 

Jeesus erosi Marxista ja käytti kuvaa juhlatilaisuudesta selittääkseen Valtakunnan edistymistä, ei luokkataistelua. Keino tälle puolueelle ei ollut yhden yhteiskuntaluokan vallankumous, joka pakottaisi itsensä toiselle luokalle. Sen sijaan, laajasti levitetyt kutsut hyväksyä tai hylätä vapaasti, vahvistaisivat Hänen Valtakuntansa.

Vertaus suuresta juhlasta

Jeesus kuvasi suuren juhlan, havainnollistaakseen, kuinka laajalle ja pitkälle kutsu Valtakuntaan ulottuu. Mutta vastaukset eivät mene odotetulla tavalla. Evankeliumi kertoo:

15 Tämän kuullessaan eräs pöytäkumppaneista sanoi hänelle: “Autuas se, joka saa olla aterialla Jumalan valtakunnassa!”

16 Niin hän sanoi hänelle: “Eräs mies laittoi suuret illalliset ja kutsui monta.

17 Ja illallisajan tullessa hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: ‘Tulkaa, sillä kaikki on jo valmiina’.

18 Mutta he rupesivat kaikki järjestään estelemään. Ensimmäinen sanoi hänelle: ‘Minä ostin pellon, ja minun täytyy lähteä sitä katsomaan; pyydän sinua, pidä minut estettynä’.

19 Toinen sanoi: ‘Minä ostin viisi paria härkiä ja menen niitä koettelemaan; pyydän sinua, pidä minut estettynä’.

20 Vielä toinen sanoi: ‘Minä otin vaimon, ja sentähden en voi tulla’.

21 Ja palvelija tuli takaisin ja ilmoitti herralleen tämän. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalleen: ‘Mene kiiruusti kaupungin kaduille ja kujille ja tuo köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat tänne sisälle’.

22 Ja palvelija sanoi: ‘Herra, on tehty, minkä käskit, ja vielä on tilaa’.

23 Niin Herra sanoi palvelijalle: ‘Mene teille ja aitovierille ja pakota heitä tulemaan sisälle, että minun taloni täyttyisi;

24 sillä minä sanon teille, ettei yksikään niistä miehistä, jotka olivat kutsutut, ole maistava minun illallisiani’.”

Luukkaan 14:15-24

Suuri käänne: Kutsuttu kieltäytyminen

Hyväksytyt ymmärryksemme käännetään – monta kertaa – ylösalaisin tässä tarinassa. Ensinnäkin voisimme olettaa, että Jumala ei kutsu monia Valtakuntaansa (joka on juhla-ateria talossa), koska hän ei löydä monia kelvollisia ihmisiä.

Tuo on väärin. 

Kutsu juhlaan menee monille, monille ihmisille. Mestari (Jumala tässä tarinassa) haluaa, että juhlat ovat täynnä. 

Mutta odottamaton käänne tapahtuu. Hyvin harvat vieraista todella haluavat tulla. Sen sijaan, he tekivät tekosyitä, jotta heidän ei tarvitsisi osallistua! Ja ajattele kuinka järjettömiä tekosyitä ovat. Kuka ostaisi härkiä, kokeillematta niitä ennen ostoa? Kuka ostaisi pellon, tarkistamatta sitä ensin? Ei, nämä tekosyyt paljastivat vieraiden sydämen todelliset aikomukset – he eivät olleet kiinnostuneita Jumalan valtakunnasta, vaan heillä oli muita kiinnostuksen kohteita.

Hylätty hyväksyntä

Juuri kun ajattelemme, että mestari ehkä turhautuu, koska niin harvat osallistuvat juhlaan, on toinen käänne. Nyt “epätodennäköiset” ihmiset, ne, jotka me kaikki pidämme mielessämme ansaitsemattomina kutsua suuriin juhliin, ne, jotka ovat “kaduilla ja kujilla” ja kaukaisilla “teillä ja maakunnissa”, jotka ovat “köyhiä” , raajarikkoja, sokeita ja rampoja” – joista usein pysymme poissa – he saavat kutsun juhlaan. Kutsut tähän juhlaan menevät paljon pidemmälle ja kattavat enemmän ihmisiä kuin sinä ja minä olisimme uskoneet mahdolliseksi. Juhlamestari haluaa ihmisiä sinne ja kutsuu jopa niitä, joita emme itse kutsuisi taloomme.

Ja nämä ihmiset tulevat! Heillä ei ole muita kilpailevia etuja, jotka häiritsisivät heidän rakkauttaan, joten he tulevat juhlaan. Jumalan valtakunta on täynnä, ja Mestarin tahto on toteutunut!

Jeesus kertoi tämän vertauksen, saadakseen meidät esittämään kysymyksen: “Ottaisinko vastaan ​​kutsun Jumalan valtakuntaan, jos saisin sellaisen?” Vai saako kilpaileva kiinnostus tai rakkaus sinut keksimään tekosyyn ja kieltäytymään kutsusta? Sinä ja minä olemme kutsuttuja tähän kuningaskunnan juhlaan, mutta tosiasia on, että useimmat meistä kieltäytyvät kutsusta syystä tai toisesta. Emme koskaan sanoisi “ei” suoraan, joten tarjoamme tekosyitä piilottaaksemme hylkäämisemme. Syvällä sisimmässämme, meillä on muita “rakkauksia”, jotka ovat hylkäämisemme juuret. Tässä vertauksessa hylkäämisen juurena oli rakkaus muihin asioihin. Ensimmäiseksi kutsutut rakastivat tämän maailman asioita (jota edustavat “pelto”, “härät” ja “avioliitto”) enemmän kuin Jumalan valtakuntaa.

Vertaus järjettömästä papista

Jotkut meistä rakastavat asioita tässä maailmassa enemmän kuin Jumalan valtakuntaa, ja siksi hylkäämme tämän kutsun. Toiset rakastavat omia vanhurskaita ansioitamme, tai luottavat niihin. Jeesus opetti tästä myös toisessa kertomuksessa, käyttäen esimerkkinä uskonnollista johtajaa:

Niin hän puhui vielä muutamille, jotka luottivat itseensä, luullen olevansa vanhurskaita, ja ylenkatsoivat muita, tämän vertauksen:

10 “Kaksi miestä meni ylös pyhäkköön rukoilemaan, toinen fariseus ja toinen publikaani.

11 Fariseus seisoi ja rukoili itsekseen näin: ‘Jumala, minä kiitän sinua, etten minä ole niinkuin muut ihmiset, riistäjät, väärämieliset, huorintekijät, enkä myöskään niinkuin tuo publikaani.

12 Minä paastoan kahdesti viikossa; minä annan kymmenykset kaikista tuloistani.’

13 Mutta publikaani seisoi taampana eikä edes tahtonut nostaa silmiään taivasta kohti, vaan löi rintaansa ja sanoi: ‘Jumala, ole minulle syntiselle armollinen’.

14 Minä sanon teille: tämä meni kotiinsa vanhurskaampana kuin se toinen; sillä jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se ylennetään.”

Luukkaan 18:9-14

Estämme oman sisäänpääsymme

Tässä fariseus (uskonnollinen opettaja kuin pappi) näytti olevan täydellinen uskonnollisissa ponnisteluissaan ja ansioissaan. Hänen paastonsa ja almunsa antaminen olivat jopa enemmän kuin vaadittiin. Mutta, hän luotti omaan vanhurskauteensa. Tämä ei ollut sitä, mitä Aabraham oli osoittanut niin kauan ennen kun hän sai vanhurskauden yksinkertaisesti luottaen nöyrästi Jumalan lupaukseen. Itse asiassa, veronkantaja (silloin moraaliton ammatti), pyysi nöyrästi armoa. Hän luotti siihen, että hänelle oli annettu armoa, hän meni kotiin “vanhurskautettuna” – aivan Jumalan edessä – kun taas fariseuksen (papin), jonka oletamme olevan ”Jumalalle oikeudenmukainen”, syntinsä lasketaan edelleen häntä vastaan.

Joten Jeesus kysyy sinulta ja minulta, haluammeko todella Jumalan valtakuntaan, vai onko se vain kiinnostusta monien muiden etujen joukossa. Hän myös kysyy meiltä, ​​mihin me luotamme – ansioihimme, vai Jumalan armoon.

Ihanteellinen kommunistinen valtio

Marxilainen oppi opetti, että luokkavallankumous saa aikaan ihmisyhteiskunnan parhaat puolet. Jeesus opetti, että Jumalan valtakunta edistyisi yksinkertaisesti hyväksymällä sen kutsun. Historian aikakirjat eri puolilla maailmaa, dokumentoivat sanoinkuvaamattomat kauhut ja murhat, jotka marxilaisuus päästi valloilleen maailmaan. Vertaa sitä yhteiskuntaan, jonka Jeesuksen välittömät seuraajat perustivat juuri hänen lähtönsä jälkeen.

44 Ja kaikki, jotka uskoivat, olivat yhdessä ja pitivät kaikkea yhteisenä,

45 ja he myivät maansa ja tavaransa ja jakelivat kaikille, sen mukaan kuin kukin tarvitsi.

46 Ja he olivat alati, joka päivä, yksimielisesti pyhäkössä ja mursivat kodeissa leipää ja nauttivat ruokansa riemulla ja sydämen yksinkertaisuudella,

47 kiittäen Jumalaa ja ollen kaiken kansan suosiossa. Ja Herra lisäsi heidän yhteyteensä joka päivä niitä, jotka saivat pelastuksen.

Teot 2:44-47

Nämä ihmiset elivät Marxin iskulauseen mukaan

Jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeidensa mukaan

Karl Marx, 1875, Gotha-ohjelman kritiikki

Nämä ihmiset loivat yhteiskunnan, josta Marx haaveili, mutta Marxin seuraajat eivät pystyneet saavuttamaan lukemattomista yrityksistä huolimatta.

Miksi?

Marx ei nähnyt sellaista vallankumousta, joka vaadittiin tasa-arvoisen yhteiskunnan aikaansaamiseksi. Olemme myös vaarassa, että emme näe vallankumouksen tarpeellisuutta. Tämä vallankumous ei ollut yhden ihmisluokan tasolla toista vastaan, kuten Marx opetti, vaan pikemminkin jokaisen ihmisen psyykessä, joka harkitsi kutsuaan Jumalan valtakuntaan. Näemme tämän selvästi, kun verrataan sitä, mitä Jeesus opetti psyykestä, verrattuna siihen toiseen suureen juutalaiseen ajatteluun ihmisen psyykestä – Sigmund Freud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *