Skip to content

Mooseksen pääsiäisen merkki

Aabrahamin kuoleman jälkeen hänen jälkeläisistään tuli israelilaisia. Viiden sadan vuoden kuluttua heistä oli tullut suuri heimo. Mutta he olivat myös joutuneet Egyptin orjiksi.

Lähtö Egyptistä

Mooseksen, vitsaukset ja Egyptistä lähtö aikajanalla

Israelilaisten johtaja oli Mooses. Jumala oli käskenyt Mooseksen mennä Egyptin faaraon luo ja vaatia, että hän vapauttaisi israelilaiset orjuudesta. Tämä käynnisti taistelun faaraon ja Mooseksen välillä, ja seurauksena oli yhdeksän vitsausta faaraota ja egyptiläisiä vastaan. Silti faarao ei suostunut vapauttamaan israelilaisia. Jumala oli aikeissa tuoda tuhoisan kymmenennen vitsauksen.

Jumala julisti, että jokainen maan esikoismies kuolisi sinä yönä Jumalan Kuoleman Enkelin toimesta. Mutta ne, jotka pysyivät taloissa, joissa oli uhrilampaan veri maalattu ovikehyksiin, selviäisivät hengissä. Jos faarao ei totellut, hänen esikoispoikansa, valtaistuimen perijä, kuolisi. Jokainen Egyptin talo, joka ei uhraisi lammasta eikä maalaisi sen verta ovenpieliin, menettäisi esikoispoikansa. Egypti oli siis kohtaamassa kansallisen katastrofin.

Israelilaisten (ja egyptiläisten) taloissa, joissa oli uhrilampaan veri maalattu oville, lupaus oli, että kaikki olisivat turvassa. Kuoleman Enkeli ohittaisi tuon talon. Tämän vuoksi tätä päivää kutsuttiin pääsiäiseksi.

Pääsiäinen – Kenelle merkki?

Ihmiset ajattelevat, että veri ovilla oli tarkoitettu vain Kuoleman Enkelille. Mutta huomaa, mitä Raamattu sanoo

HERRA sanoi Moosekselle: “…Minä olen Herra. Veri [pääsiäislampaan veri] on merkki teille niissä taloissa, joissa olette. Kun minä näen veren, minä menen ohitse teidän talostanne.”

2 Moos 12:13

HERRA etsi verta ovella ja jos Hän näki sen, Kuolema ohittaisi. Mutta veri ei ollut merkki Hänelle. Siinä sanotaan, että veri oli “merkki teille” – kansalle, mukaan lukien sinulle ja minulle.

Mutta miten se on merkki? Tämän tapahtuman jälkeen HERRA käski heitä:

Viettäkää tätä päivää polvesta polveen pysyvänä asetuksena. Kun menette maahan… noudattakaa tätä menoa… Se on pääsiäisuhri Herralle.

2 Moos 12:27

Hämmästyttävä pääsiäiskalenteri

Itse asiassa tämä kymmenes vitsaus aloitti muinaisen israelilaisen (juutalaisen) kalenterin.

Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille Egyptissä: “Tämä kuukausi on teille ensimmäinen kuukausi, vuotenne ensimmäinen kuukausi…

2 Moos 12:1-2

Tästä ajankohdasta lähtien israelilaiset alkoivat viettää kalenteria, joka juhlii pääsiäistä samana päivänä joka vuosi. Se merkitsi heidän uutta vuottaan. 3500 vuoden ajan juutalaiset ovat juhlineet pääsiäistä joka vuosi muistaakseen tätä tapahtumaa. Koska juutalainen kalenterivuosi eroaa hieman länsimaisesta kalenterista, pääsiäispäivä siirtyy joka vuosi länsimaisessa kalenterissa.

Jeesus ja pääsiäinen

This is a modern-day scene of Jewish people preparing to celebrate Passover in memory of that first Passover 3500 years ago.
Tämä on nykypäivän näkymä, kun juutalaiset valmistautuvat juhlimaan pääsiäistä muistoksi siitä ensimmäisestä pääsiäisestä 3500 vuotta sitten.

Jos seuraamme pääsiäisjuhlia historiassa, huomaamme jotain merkittävää. Huomaa, milloin Jeesuksen pidätys ja oikeudenkäynti tapahtuivat:

Sitten juutalaiset johtajat veivät Jeesuksen Kaifaksen luota roomalaisen maaherran palatsiin. Oli jo aamu, mutta he eivät menneet palatsiin, jotta eivät tahrattaisi itseään ja voivat syödä pääsiäisateriaa.

Johannes 18:28

He pidättivät ja teloittivat Jeesuksen juuri juutalaisen kalenterin pääsiäisenä. Tämä oli sama päivä, jolloin kaikki juutalaiset teurastivat karitsan muistaakseen niitä vuonna 1500 eaa tapahtuneita teurasuhrilampaita, jotka aiheuttivat Kuoleman kulkea ohitse. Muista Abrahamin uhrista, yksi Jeesuksen titteli oli:

Seuraavana päivänä Johannes näki Jeesuksen tulevan luokseen ja sanoi: “Katsokaa, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin…”

Johannes 1:29

Jesus, the ‘Lamb of God’, was sacrificed on the very same day that all the Jews alive then were sacrificing a lamb in Jeesus, ‘Jumalan Karitsa’, uhrattiin juuri samana päivänä, kun kaikki silloin elävät juutalaiset uhrasivat karitsan muistoksi ensimmäisestä pääsiäisestä, joka aloitti heidän kalenterinsa. Tämän vuoksi juutalainen pääsiäinen osuu samaan aikaan kuin pääsiäinen. Pääsiäinen muistaa Jeesuksen kuolemaa, ja koska se tapahtui pääsiäisen aikaan, pääsiäinen ja juutalainen pääsiäinen ovat lähellä toisiaan. (Koska länsimainen kalenteri on erilainen, ne eivät ole samana päivänä, mutta yleensä samalla viikolla).

Merkit, merkit, merkit joka puolella

Palaa ajassa taaksepäin ensimmäiseen Mooseksen aikaiseen pääsiäiseen, jossa veri oli ‘merkki’, nimenomaan meille. Mieti, mitä merkit tekevät ja mitä ne tarkoittavat.

Signs are pointer in our minds to get us to think about the thing the sign points to
Merkit ovat mielissämme osoittimia, jotka saavat meidät ajattelemaan sitä asiaa, johon merkki osoittaa.

Kun näemme ‘pääkallo ja sääriluut’ -merkin, se saa meidät ajattelemaan kuolemaa ja vaaraa. ‘Kultaiset holvit’ -merkki saa meidät ajattelemaan McDonald’sia. Nadalin pannassa oleva ‘√’ on Niken merkki. Nike haluaa meidän ajattelevan heitä, kun näemme tämän Nadalissa. Merkit on tehty ohjaamaan ajatteluamme eivätkä merkkiä sinänsä, vaan siihen, mihin se osoittaa.

Jumala oli sanonut Moosekselle, että ensimmäisen pääsiäisen veri oli merkki. Joten mihin Jumala viittasi tällä merkillä? Lammasuhrien huomattavan ajoituksen avulla samana päivänä kuin Jeesus, ‘Jumalan Karitsa’, merkki osoittaa Jeesuksen tulevaan uhriin.

Kaksi merkkiä – osoittaen sijaintia ja päivämäärää

Se toimii mielessämme kuten kaaviossa on esitetty.

The Passover is a Sign in that it points to Jesus through the remarkable timing of Passover with Jesus' crucifixion
Pääsiäinen on merkki, joka osoittaa Jeesukseen uskomisen huomattavan ajoituksen kautta pääsiäisen ja Jeesuksen ristiinnaulitsemisen välillä.

Merkki saa meidät ajattelemaan Jeesuksen uhria. Ensimmäisessä pääsiäisessä israelilaiset uhrasivat lampaita ja maalasivat veren ovenpielille, jotta kuolema kulkisi heidän ohitseen. Tämä merkki, joka viittaa Jeesukseen, kertoo meille, että samoin ‘Jumalan Karitsa’ uhrattiin ja hänen verensä vuodatettiin, jotta kuolema kulkisi ohitsemme.

Aabrahamin uhrin tyhteydessä paikka, jossa oinas kuoli, jotta Iisak saisi elää, oli Morian vuori – sama paikka, jossa Jeesus uhrattiin 2000 vuotta myöhemmin. Tämä mahdollistaa meille ‘nähdä’ hänen uhrinsa merkityksen osoittamalla paikkaan. Pääsiäinen osoittaa myös Jeesuksen uhria, mutta eri näkökulmasta. Se viittaa kalenteripäivään – kalenteriin, joka alkoi ensimmäisestä pääsiäisestä. Vanhan testamentin tärkeimmät tarinat osoittavat kahdella eri tavalla suoraan Jeesuksen kuolemaan käyttäen uhrattuja lampaita. En voi ajatella ketään muuta historian henkilöä, jonka kuolemaa (tai elämäntyötä) ennustettiin kahdella niin dramaattisella tavalla. Voitko sinä?

Nämä kaksi tapahtumaa (Aabrahamin uhri ja pääsiäinen) tulisi osoittaa meille, että on järkevää harkita, että Jeesus on Jumalallisen Suunnitelman keskipiste.

Mutta miksi Jumala on asettanut nämä merkit muinaiseen historiaan ennustaakseen Jeesuksen ristiinnaulitsemista? Miksi se on niin tärkeää? Mikä maailmassa vaatii tällaisia verisiä symboleja? Jumala osoittaa toivottomuutemme tilanteen, kun hän antaa kymmenen käskyä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *