Skip to content

Muinainen Matka, Joka Vaikuttaa Meitä Tänään

Vaikka Israel on pieni maa, se on aina uutisissa. Uutiset raportoivat edelleen juutalaisten muuttamisesta Israeliin, siellä keksittyjä teknologia, mutta myös konflikteja, sotia, ja jännitteitä ympäröivien ihmisten kanssa. Miksi? Katsaus Israelin historiaan Raamatun Mooseksen kirjassa paljastaa, että 4000 vuotta sitten, eräs mies, joka on nykyään hyvin tunnettu, lähti leirintäretkelle tuossa osassa maailmaa. Raamattu sanoo, että hänen tarinansa vaikuttaa tulevaisuutemme.

Tämä muinainen mies on Aabraham (tunnettu myös nimellä Aabram). Voimme ottaa hänen tarinansa vakavasti, koska hänen vierailemansa paikat ja kaupungit mainitaan muissa vanhoissa kirjoituksissa.

Lupaus Aabrahamille

Jumala lupasi Aabrahamille:

Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi.

Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat

1 Mooseksen 12:2-3

Aabrahamin nimestä tuli Suuri

Audio Player00:0000:00Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Useimmat meistä ihmettelevät, onko Jumalaa, ja onko Hän todella Raamatun Jumala. Raamatussa Jumala sanoo, ”Minä teen sinun nimesi suureksi”, ja nykyään Aabrahamin/Aabramin nimi tunnetaan maailmanlaajuisesti. Tämä lupaus on toteutunut. Varhaisin Kuolleenmeren kääröistä löydetty Genesiksen kopio on päivätty 200-100 eKr., mikä tarkoittaa, että lupaus on ollut kirjallinen ainakin siitä ajasta lähtien. Tuolloin Abrahamin nimi ei ollut kovin tunnettu, joten lupaus toteutui vasta sen jälkeen, kun se oli kirjoitettu ylös, ei aikaisemmin.

… hänen suuren kansansa avulla

Audio Player00:0000:00Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Yllättäen, Aabraham ei todellakaan tehnyt mitään tärkeää elämässään. Hän ei ollut suuri kirjailija, kuningas, keksijä, tai sotilasjohtaja. Hän ei tehnyt muuta kuin leiriytyä sinne, minne hänet käskettiin mennä, ja oli isä muutamalle lapselle. Hänen nimensä on mahtava vain siksi, että lapsista tuli kansa(t), jotka pitivät kirjaa hänen elämästään – ja sitten hänestä tulleista yksilöistä ja kansakunnista tuli suuria. Tämä on nimenomaan miten se luvattiin Mooseksen luvussa 12 (“Minä teen sinusta suuren kansan… Minä teen sinun nimesi suureksi”). Kukaan muu koko historian aikana ei ole niin tunnettu, vain jälkeläistensä vuoksi eikä oman elämänsä suurista saavutuksista.

…Läpi lupauksentekijän tahdon

Audio Player00:0000:00Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Aabrahamista polveutuvat juutalaiset eivät koskaan olleet se kansa, jota yhdistämme suuruuteen. He eivät valloittaneet ja rakentaneet suurta valtakuntaa kuten roomalaiset, eivätkä rakentaneet suuria monumentteja, kuten egyptiläiset tekivät pyramideista. Heidän maineensa tulee laista ja kirjasta, jonka he kirjoittivat; joiltakin merkittäviltä henkilöiltä, ​​jotka olivat juutalaisia; ja että he ovat selviytyneet hieman erilaisena ihmisryhmänä tuhansia vuosia. Heidän suuruutensa ei johdu siitä, mitä he tekivät, vaan pikemminkin siitä, mitä tehtiin heille ja heidän kautta. Lupauksessa sanotaan toistuvasti “minä teen…” – se olisi lupauksen takana oleva voima. Heidän ainutlaatuinen suuruus tapahtui siksi, että Jumala antoi sen tapahtua, ennemminkin kuin jokin heidän oma kykynsä, valloitus, tai voimansa.

Aabrahamille annettu lupaus toteutui, koska hän luotti lupaukseen ja päätti elää eri tavalla kuin muut. Ajattele kuinka todennäköistä oli, että tämä lupaus epäonnistui, mutta sen sijaan, se on tapahtunut ja jatkuu, kuten tuhansia vuosia sitten sanottiin. Asia on vahva, että lupaus toteutui vain Lupauksentekijän voiman ja auktoriteetin ansiosta.

Matka, joka edelleen ravistaa maailmaa

Audio Player00:0000:00Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Tämä kartta näyttää Aabrahamin matkan

Raamattu sanoo sitten, että “Niin Aabram lähti, kuten HERRA oli hänet käskenyt” (jae 4). Hän aloitti matkan, joka näkyy kartalla joka yhä tekee historiaa.

Siunauksia meille

On jotakin muuta luvattu myös. Siunaus ei ollut vain Aabrahamille. Siinä sanotaan että, “kaikki kansat maan päällä tulee siunatuksi sinun kauttasi” (Aabrahamin kautta). Meidän tulee kiinnittää huomiota, koska sinä ja minä kuulumme “kaikkiin kansoihin maan päällä” – riippumatta uskonnostamme, ihonväristämme, taustastamme, kansallisuudestamme, sosiaalisesta asemastamme, tai mitä kieltä puhumme. Tämä lupaus siunauksesta koskee kaikkia tänään elossa olevia! Miten? Milloin? Millainen siunaus? Tätä ei ole täällä selkeästi sanottu, mutta koska tiedämme, että tämän lupauksen ensimmäiset osat ovat toteutuneet, voimme luottaa siihen, että myös tämä viimeinen osa toteutuu. Löydämme avaimen tämän mysteerin avaamiseen jatkamalla Aabrahamin matkan seuraamista seuraavassa artikkelissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *