Skip to content

Päivä 7: Jeesus lepopäivänä

Yksi huomionarvoinen juutalainen erityispiirre on heidän sapatin viettämisensä, joka tapahtuu joka lauantai. Juutalaisten sapatin viettäminen juontaa juurensa 3500 vuoden taakse, kun Mooses asetti seitsemän erityistä juhlaa. 3. Mooseksen kirjassa kuvataan kaikki nämä seitsemän juhlaa, joista kuusi vietetään vuosittain (mukaan lukien aiemmin käsittelemämme pääsiäinen).  

Sapatin alkuperä

Juutalainen sapatti

Mutta juhlien luetteloa johtaa sapatti. Nykyään kutsutaan tätä lauantaiksi, päiväksi, jolloin juutalaisille käskettiin levätä ja olla tekemättä työtä. Tämä koski myös heidän palvelijoitaan ja kuormaeläimiään. Kaikki olivat oikeutettuja yhteen lepopäivään seitsemän päivän viikkojaksosta. Tämä on ollut siunaus meille kaikille, koska tämä seitsemän päivän jakso on muodostunut työviikkomme perustaksi. Nykyinen lauantai-sunnuntai-viikonloppu, josta niin paljon nautimme, juontaa juurensa Mooseksen säätämään sapatin lepopäivään.

Mooses oli käskenyt:

Herra sanoi Moosekselle:“Puhu israelilaisille ja sano heille: ‘Nämä ovat minun asettamani juhlat, Herran määrätyt juhlat, jotka teidän tulee julistaa pyhiksi kokouksiksi.

‘On kuusi päivää aikaa työskennellä, mutta seitsemäs päivä on lepopäivä, pyhän kokouksen päivä. Sinun ei tule tehdä mitään työtä; missä asutkin, on Herran sapatti.

Mooseksen kirja 23: 1-3

Jeesus pitää sapatin

Jeesus kiisteli evankeliumeissa aikansa uskonnollisten johtajien kanssa siitä, mitä sapatin lepo todella merkitsi. Mutta hän itse piti sapattia. Itse asiassa näemme hänen pitävän sapattia jopa kärsimysviikolla. Edellinen päivä, perjantai Pyhän viikon 6. päivänä, oli nähnyt Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman. Päivän viimeinen tapahtuma oli hänen hautaamisensa, jättäen keskeneräisen tehtävän.

55 Naiset, jotka olivat tulleet Jeesuksen kanssa Galileasta, seurasivat Joosefia ja näkivät haudan ja kuinka hänen ruumiinsa pantiin siihen. 56 Sitten he menivät kotiin ja valmistivat mausteita ja hajuvesiä. Mutta he lepäsivät sapattina käskyn kuuliaisina.

Luke 23: 55-56

Naiset halusivat balsamoida Jeesuksen ruumiin, mutta aika loppui ja sapatti alkoi perjantai-illan auringonlaskun aikaan. Tämä aloitti viikon seitsemännen ja viimeisen päivän, sapatin, jolloin juutalaiset eivät saaneet tehdä työtä.

Naiset kuitenkin halusivat noudattaa käskyä ja levätä sen sijaan, että he olisivat balsamoineet Jeesuksen ruumiin sapattina.

…Kun muut työskentelivät

Mutta ylipapit jatkoivat työskentelyään sapattina.

62 Seuraavana päivänä, valmistuspäivän jälkeen, ylipapit ja fariseukset menivät Pilatuksen luo. 63 “Herra”, he sanoivat, “muistamme, että hänen vielä eläessään tuo pettäjä sanoi: ‘Kolmen päivän kuluttua minä nousen ylös’. 64 Joten käske hauta turvata kolmanteen päivään asti. Muuten hänen opetuslapsensa voivat tulla varastamaan ruumiin ja kertoa ihmisille, että hän on noussut kuolleista. Tämä viimeinen petos on pahempi kuin ensimmäinen.”

65 “Ota vartija”, Pilatus vastasi. “Mene, tee haudasta niin turvallinen kuin osaat.” 66 Niin he menivät ja varmistivat haudan panemalla sinetin kiveen ja asettamalla vartijan.

Matthew 27: 62-66
Turvallinen hauta

Joten kyseisen sapatin aikana ylipapit työskentelivät ja varmistivat vartion haudalle, kun taas naiset lepäsivät. Saattaa tuntua merkityksettömältä ajatella Jeesuksen myös levänneen tuona sapattina. Loppujen lopuksi viranomaiset olivat teloittaneet hänet, joten selvästikin hän lepäsi kuolemassa. Ja ihmisten tarinat päättyvät aina heidän kuolemaansa. Mutta Jeesus on erilainen, eikä siinä kaikki päättynyt. Hän lepäsi tällä sapatilla kuten kaikkien juutalaisten olisi pitänyt tehdä. Mutta seuraavana päivänä, jota alun perin kutsuttiin Ensimmäisten hedelmien päiväksi, hän oli jälleen toiminnassa..

Päivä 7: Sapatin lepo Jeesuksen ruumiille verrattuna heprealaisiin sääntöihin 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *