Skip to content

Jeesuksen Tehtävä Lasaruksen Herättämisessä

Stan Lee (1922-2018) tuli maailmankuuluksi luomiensa Marvel Comicsin supersankarien ansiosta. Manhattanilla juutalaisessa taloudessa syntynyt ja kasvanut, aikansa toimintasankarit vaikuttivat häntä nuoruudessaan. Lee työskenteli muiden juutalaisten kykyjen Jack Kirbyn (1917-1994) ja Joe Simonin (1913-2011) kanssa. Nämä kolme miestä loivat suurimman osan supersankarihahmoista, joiden käytökset, voimat ja puvut tulevat niin helposti kaikkien mieleen myöhemmistä hittielokuvista. Spiderman, X-miehet, Kostajat, Thor, Kapteeni Amerikka, Ikuiset, Fantastic Four, Iron Man, Hulk, Ant-Man, Black Panther, Dr. Strange, Black Widow – meidän kaikkien visualisoimat supersankarihahmot näiden kolmen loistavan sarjakuvataiteilijan mielestä ja luonnoksista. 

Stan Lee - Wikipedia, vapaa tietosanakirja
Stan Lee

Olemme kaikki nähneet monia näistä Marvel Studio -elokuvista. Näillä supersankarilla kaikilla on erityisiä kykyjä, he kohtaavat roistoja, joilla on myös erityisiä voimia, mikä johtaa voimakkaisiin ja eläviin konflikteihin. Supersankari löytää sinnikkyyden, voiman, taidon, onnen, ja tiimityön avulla tavan voittaa konnan, ja useimmiten, pelastaa samalla maapallon ja sen asukkaat. Lyhyesti sanottuna, Stan Leen, Jack Kirbyn ja Joe Simonin luomassa Marvel-universumissa supersankarilla on tehtävä suoritettavana, vihollinen voitettavana ja ihmiset pelastettavana.

Olemme katsoneet Jeesuksen persoonaa hänen juutalaisen linssin läpi, ja pyrkineet ymmärtämään häntä juutalaisten maailmalle antaman panoksen yhteydessä. Monet eivät ehkä ymmärrä sitä, mutta Marvel Superheroes -sarja, josta niin monet nauttivat, on toinen panos, jonka juutalaiset ovat antaneet koko ihmiskunnalle nauttia. Tehtävien ja roistojen supersankariteeman valossa, joka resonoi niin luonnollisesti inhimillisten pyrkimyksiemme kanssa, se herättää kysymyksen tämän maailman juutalaisen Jeesuksen tehtävästä.

Mikä oli Jeesuksen tehtävä? Minkä konnan hän voitti?

Jeesus opettiparansi ja teki monia ihmeitä. Mutta kysymys jäi silti hänen opetuslastensa, hänen seuraajiensa ja jopa hänen vihollistensa mieliin: miksi hän oli tullut? Monet aikaisemmista profeetoista, mukaan lukien Mooses, tekivät myös voimakkaita ihmeitä. Mooses oli jo antanut lain, ja Jeesus itse sanoi, että “ei hän ollut tullut kumoamaan lakia”. Joten mikä oli hänen tehtävänsä?

Näemme siinä kuinka hän auttaa ystäväänsä Lasarusta. Se, mitä hän teki, on merkityksellistä sinulle ja minulle tänään.

Jeesus ja Lasarus

Jeesuksen ystävä Lasarus sairastui pahasti. Hänen opetuslapsensa odottivat hänen parantavan ystävänsä, kuten hän paransi monia muita. Mutta tahalleen, Jeesus ei parantanut ystäväänsä, jotta hänen laajempi tehtävänsä voitaisiin ymmärtää. Evankeliumi kertoo sen näin:

Jeesus kohtaa kuoleman

11 Ja eräs mies, Lasarus, Betaniasta, Marian ja hänen sisarensa Martan kylästä, oli sairaana.

Ja tämä Maria oli se, joka hajuvoiteella voiteli Herran ja pyyhki hiuksillaan hänen jalkansa; ja Lasarus, joka sairasti, oli hänen veljensä.

Niin sisaret lähettivät Jeesukselle tämän sanan: “Herra, katso, se, joka on sinulle rakas, sairastaa”.

Mutta sen kuultuaan Jeesus sanoi: “Ei tämä tauti ole kuolemaksi, vaan Jumalan kunniaksi, että Jumalan Poika sen kautta kirkastuisi”.

Ja Jeesus rakasti Marttaa ja hänen sisartaan ja Lasarusta.

Kun hän siis kuuli hänen sairastavan, viipyi hän siinä paikassa, missä hän oli, vielä kaksi päivää;

mutta niiden kuluttua hän sanoi opetuslapsilleen: “Menkäämme taas Juudeaan”.

Opetuslapset sanoivat hänelle: “Rabbi, äsken juutalaiset yrittivät kivittää sinut, ja taas sinä menet sinne!”

Jeesus vastasi: “Eikö päivässä ole kaksitoista hetkeä? Joka vaeltaa päivällä, se ei loukkaa itseänsä, sillä hän näkee tämän maailman valon.

10 Mutta joka vaeltaa yöllä, se loukkaa itsensä, sillä ei hänessä ole valoa.”

11 Näin hän puhui, ja sitten hän sanoi heille: “Ystävämme Lasarus nukkuu, mutta minä menen herättämään hänet unesta”.

12 Niin opetuslapset sanoivat hänelle: “Herra, jos hän nukkuu, niin hän tulee terveeksi”.

13 Mutta Jeesus puhui hänen kuolemastaan; he taas luulivat hänen puhuneen unessa-nukkumisesta.

14 Silloin Jeesus sanoi heille suoraan: “Lasarus on kuollut,

15 ja minä iloitsen teidän tähtenne siitä, etten ollut siellä, jotta te uskoisitte; mutta menkäämme hänen tykönsä”.

16 Niin Tuomas, jota sanottiin Didymukseksi, sanoi toisille opetuslapsille: “Menkäämme mekin sinne, kuollaksemme hänen kanssansa”.

JEESUS lohduttaa LASARUKSEN sisaruksia

17 Niin Jeesus tuli ja sai tietää, että hän jo neljä päivää oli ollut haudassa.

18 Ja Betania oli lähellä Jerusalemia, noin viidentoista vakomitan päässä.

19 Ja useita juutalaisia oli tullut Martan ja Marian luokse lohduttamaan heitä heidän veljensä kuolemasta.

20 Kun Martta kuuli, että Jeesus oli tulossa, meni hän häntä vastaan; mutta Maria istui kotona.

21 Ja Martta sanoi Jeesukselle: “Herra, jos sinä olisit ollut täällä, niin minun veljeni ei olisi kuollut.

22 Mutta nytkin minä tiedän, että Jumala antaa sinulle kaiken, mitä sinä Jumalalta anot.”

23 Jeesus sanoi hänelle: “Sinun veljesi on nouseva ylös”.

24 Martta sanoi hänelle: “Minä tiedän hänen nousevan ylösnousemuksessa, viimeisenä päivänä”.

25 Jeesus sanoi hänelle: “Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut.

26 Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko sen?”

27 Hän sanoi hänelle: “Uskon, Herra; minä uskon, että sinä olet Kristus, Jumalan Poika, se, joka oli tuleva maailmaan”.

28 Ja tämän sanottuaan hän meni ja kutsui salaa sisarensa Marian sanoen: “Opettaja on täällä ja kutsuu sinua”.

29 Kun Maria sen kuuli, nousi hän nopeasti ja meni hänen luoksensa.

30 Mutta Jeesus ei ollut vielä saapunut kylään, vaan oli yhä siinä paikassa, missä Martta oli hänet kohdannut.

31 Kun nyt juutalaiset, jotka olivat Marian kanssa huoneessa häntä lohduttamassa, näkivät hänen nopeasti nousevan ja lähtevän ulos, seurasivat he häntä, luullen hänen menevän haudalle, itkemään siellä.

32 Kun siis Maria saapui sinne, missä Jeesus oli, ja näki hänet, lankesi hän hänen jalkojensa eteen ja sanoi hänelle: “Herra, jos sinä olisit ollut täällä, ei minun veljeni olisi kuollut”.

33 Kun Jeesus näki hänen itkevän ja hänen kanssaan tulleiden juutalaisten itkevän, joutui hän hengessään syvän liikutuksen valtaan ja vapisi;

34 ja hän sanoi: “Mihin te panitte hänet?” He sanoivat hänelle: “Herra, tule ja katso”.

35 Ja Jeesus itki.

36 Niin juutalaiset sanoivat: “Katso, kuinka rakas hän oli hänelle!”

37 Mutta muutamat heistä sanoivat: “Eikö hän, joka avasi sokean silmät, olisi voinut tehdä sitäkin, ettei tämä olisi kuollut?”

JEESUS HERÄTTÄÄ LASARUKSEN KUOLLEISTA

38 Niin Jeesus joutui taas liikutuksen valtaan ja meni haudalle; ja se oli luola, ja sen suulla oli kivi.

39 Jeesus sanoi: “Ottakaa kivi pois”. Martta, kuolleen sisar, sanoi hänelle: “Herra, hän haisee jo, sillä hän on ollut haudassa neljättä päivää”.

40 Jeesus sanoi hänelle: “Enkö minä sanonut sinulle, että jos uskoisit, niin sinä näkisit Jumalan kirkkauden?”

41 Niin he ottivat kiven pois. Ja Jeesus loi silmänsä ylös ja sanoi: “Isä, minä kiitän sinua, että olet minua kuullut.

42 Minä kyllä tiesin, että sinä minua aina kuulet; mutta kansan tähden, joka seisoo tässä ympärillä, minä tämän sanon, että he uskoisivat sinun lähettäneen minut.”

43 Ja sen sanottuansa hän huusi suurella äänellä: “Lasarus, tule ulos!”

44 Ja kuollut tuli ulos, jalat ja kädet siteisiin käärittyinä, ja hänen kasvojensa ympärille oli kääritty hikiliina. Jeesus sanoi heille: “Päästäkää hänet ja antakaa hänen mennä”.

Johannes 11:1-44

Sisaret toivoivat, että Jeesus tulisi nopeasti parantamaan heidän veljensä. Jeesus viivytteli matkaansa tarkoituksella, sallien Lasaruksen kuolla, eikä kukaan ymmärtänyt miksi. Mutta tämä kertomus antaa meille mahdollisuuden nähdä hänen sydämeensä ja lukea hänen olevan vihainen. Mutta kenelle hän oli vihainen? Siskoille? Väkijoukko? Opetuslapsille? Lararukselle? Ei, hän oli vihainen itse kuolemalle. Tämä on myös yksi vain kahdesta ajasta, joissa on kirjattu, että Jeesus itki. Miksi hän itki? Se johtuu siitä, että hän näki ystävänsä pitävän kuoleman. Kuolema herätti hänessä vihaa ja itkua.

Kuolema – perimmäinen konna

Ihmisten parantaminen sairauksista, niin hyvä se on, vain lykkää heidän kuolemaansa. Parantuneena tai ei, kuolema vie lopulta kaikki ihmiset, olivatpa ne hyvät tai pahat, miehet tai naiset, vanhat tai nuoret, uskonnolliset tai eivät. Tämä on ollut totta Aadamista asti, josta oli tullut kuolevainen tottelemattomuutensa vuoksi. Kaikki hänen jälkeläisensä, sinä ja minä mukaan lukien, ovat vihollisen – kuoleman – panttivankeina. Kuolemaa vastaan ​​tunnemme, ettei ole vastausta, ei toivoa. Kun on vain sairaus, toivo jää jäljelle, minkä vuoksi Lasaruksen sisarilla oli toivoa paranemisesta. Mutta kuoleman myötä he eivät tunteneet toivoa. Tämä on totta myös meille. Sairaalassa on toivoa, mutta hautajaisissa ei. Kuolema on viimeinen vihollisemme. Tämä on vihollinen, jonka Jeesus tuli voittamaan puolestamme, ja siksi hän julisti sisarille, että:

25 Jeesus sanoi hänelle: “Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut.

Johanneksen 11:25

Jeesus oli tullut tuhoamaan kuoleman ja antamaan elämän kaikille, jotka sitä halusivat. Hän osoitti auktoriteettinsa tähän tehtävään, julkisesti herättämällä Lasaruksen kuolemasta. Hän tarjoutuu tekemään samoin kaikille muille, jotka haluaisivat elämää kuoleman sijaan.

Mahtavampi kuin supersankarit

Ajattele sitä! Jeesus taisteli vihollista vastaan, jota edes Stan Lee, jolla oli loistava ja laaja-alainen mielikuvitus, ei voinut kuvitella sankareilleen. Itse asiassa monet heistä antautuvat, voimistaan ​​​​huolimatta, kuolemaan. Odin, Iron Man, Kapteeni Amerikka, jotkut The Eternalsista, eivät vain ollut voitettu roistoilta, vaan myös pidetty kuolemanvankeina. 

Evankeliumeissa esitetty Jeesuksen rohkeus on seuraava: Ilman erityistä voimaa, ketteryyttä, tekniikkaa, eksoottisia aseita, evankeliumikirjoittajat esittävät hänet rauhallisesti kohtaamaan kuoleman, yksinkertaisesti puhumalla. Se, että edes Stan Lee ei yritä sellaista supersankarijuonetta, osoittaa, että tämä juoni ei ole peräisin ihmismielestä, koska mielikuvituksellisin meistä ei visualisoi onnistunutta yhteenottoa tämän vihollisen kanssa. Vihollinen, Kuolema, hallitsee jopa Marvel-universumin supersankarit. Silloin vaikuttaisi epätodennäköiseltä, että evankeliumikirjoittajat olisivat voineet loihtia tällaisen hyväksikäytön ilman mahdollisuuksia laajentaa mielikuvitustaan ​​kuten Stan Leellä ja meillä.

Vastaukset Jeesukselle

Vaikka kuolema on viimeinen vihollisemme, monet meistä jäävät kiinni pienempien “vihollisten” asioiden (poliittisten, uskonnollisten, etnisten jne.) vuoksi, jotka jatkuvat jatkuvasti. Tämä oli totta myös Jeesuksen aikana. Heidän vastauksistaan ​​näemme, mitkä olivat heidän tärkeimmät huolensa. Tässä on erilaiset reaktiot.

45 Niin useat juutalaisista, jotka olivat tulleet Marian luokse ja nähneet, mitä Jeesus teki, uskoivat häneen.

46 Mutta muutamat heistä menivät fariseusten luo ja puhuivat heille, mitä Jeesus oli tehnyt.

47 Niin ylipapit ja fariseukset kokosivat neuvoston ja sanoivat: “Mitä me teemme, sillä tuo mies tekee paljon tunnustekoja?

48 Jos annamme hänen näin olla, niin kaikki uskovat häneen, ja roomalaiset tulevat ja ottavat meiltä sekä maan että kansan.”

49 Mutta eräs heistä, Kaifas, joka sinä vuonna oli ylimmäinen pappi, sanoi heille: “Te ette tiedä mitään

50 ettekä ajattele, että teille on parempi, että yksi ihminen kuolee kansan edestä, kuin että koko kansa hukkuu”.

51 Mutta sitä hän ei sanonut itsestään, vaan koska hän oli sinä vuonna ylimmäinen pappi, hän ennusti, että Jeesus oli kuoleva kansan edestä,

52 eikä ainoastaan tämän kansan edestä, vaan myös kootakseen yhdeksi hajalla olevat Jumalan lapset.

53 Siitä päivästä lähtien oli heillä siis tehtynä päätös tappaa hänet.

54 Sentähden Jeesus ei enää vaeltanut julkisesti juutalaisten keskellä, vaan lähti sieltä lähellä erämaata olevaan paikkaan, Efraim nimiseen kaupunkiin; ja siellä hän oleskeli opetuslapsineen.

55 Mutta juutalaisten pääsiäinen oli lähellä, ja monet menivät maaseudulta ylös Jerusalemiin ennen pääsiäisjuhlaa, puhdistamaan itsensä.

56 Ja he etsivät Jeesusta ja sanoivat toisilleen seisoessaan pyhäkössä: “Mitä arvelette? Eikö hän tullekaan juhlille?”

57 Mutta ylipapit ja fariseukset olivat antaneet käskyjä, että jos joku tietäisi, missä hän oli, hänen oli annettava se ilmi, jotta he ottaisivat hänet kiinni.

Johanneksen 11:45-57

Draama jatkaa kasvuaan

Joten jännitys nousi. Jeesus julisti olevansa ‘elämä’ ja ‘ylösnousemus’ ja voittaisi kuoleman itse. Johtajat vastasivat suunnittelemalla hänen surmaamistaan. Monet ihmiset uskoivat häntä, mutta monet muut eivät tienneet mitä uskoa. 

Meidän tulisi kysyä itseltämme, jos olisimme nähneet Lasaruksen herättämisen, mitä valitsisimme tehdä. Olisimmeko fariseusten kaltaisia, keskittyneinä johonkin muuhun, ikävöisimmekö elämän tarjousta kuolemasta? Vai ‘uskoisimmeko’, ja panisimmeko toivomme hänen ylösnousemustarjoukseensa? Vaikka emme ymmärtäneet kaikkea? Evankeliumin tuolloin kirjaamat erilaiset vastaukset ovat samat vastaukset hänen tarjoukseensa, joita teemme tänään.

Nämä kiistat kasvoivat pääsiäisen lähestyessä – sama juhla, jonka Mooses avasi 1500 vuotta aiemmin. Jeesus-tarina jatkaa näyttämällä, kuinka hän vei tämän kuoleman kohtaamisen ylittämättömän dramaattisella tavalla suuren askeleen pidemmälle. Tämä askel ulottuu sinuun ja minuun ja kuoleman hallintaan.

Hän teki tämän elämänsä viimeisellä viikolla omituisilla teoilla, jotka jopa ravistivat tohtori Strangen päätä. Katsomme hänen elämänsä viimeistä viikkoa päivä kerrallaan, alkaen hänen saapumisestaan ​​Kuoleman kaupunkiin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *