Skip to content

Jeesus Israelina: Herodes Suurelta Takaa ja Piilossa

Anne Frank tunnetaan päiväkirjastaan, “Anne Frankin päiväkirja”, jonka hän kirjoitti piiloutuessaan natsihallinnolta toisen maailmansodan aikana. Hänen pakonsa takaa-ajoa oli alkanut vuosia ennen kuin hän piiloutui kirjahyllyn taakse perheensä kanssa Amsterdamissa. Hän syntyi alun perin vuonna 1929 juutalaiseen perheeseen Saksassa. Hänen isänsä, Otto Frank, päätti että oli parasta paeta maasta kun natsit tulivat valtaan vuonna 1933. Niinpä Anne varttui ulkomaalaisena Hollannissa.

Kuitenkin vuonna 1940 natsit valtasivat Alankomaiden, mikä teki siitä turvattoman. Kun natsit määräsivät Annen sisaren ilmoittautumaan heidän työleirilleen vuonna 1942, perhe meni piiloon. He pysyivät piilossa kirjahyllyn takana, kunnes heidät löydettiin vuonna 1944. Tänä piiloutumisaikana Anne kirjoitti päiväkirjaansa. Traagisesti kaikki Frankin perheen jäsenet Annen isää lukuun ottamatta kuolivat natsien leireillä. Mutta hänen päiväkirjansa jäi piiloon ja hänen isänsä julkaisi sen sodan jälkeen.

Muut juutalaiset holokaustin päiväkirjailijat

Myös muut juutalaiset kirjoittivat päiväkirjoja piiloutuessaan natseilta. Muista, että seuraavat tarinat ovat emotionaalisesti häiritseviä.

  • Etty Hillesum (1914 – 1943) piti päiväkirjaa, jossa hän kuvaili vaarallista elämäänsä Hollannin juutalaisena natsien vallan alla. Hän kuoli Auschwitzissa.
  • Miriam Chaszczewacki  (1924 – 1942) oli 15-vuotias juutalainen holokaustin uhri, joka vuonna 1939 alkoi kirjoittaa henkilökohtaista päiväkirjaa elämästään Radomskon ghetossa; päättyi juuri ennen hänen kuolemaansa vuonna 1942.
  • Rutka Laskier (1929 – 1943) oli juutalainen puolalainen päiväkirjailija, joka kertoi elämästään kolme kuukautta Puolan holokaustin aikana. Natsit murhasivat hänet Auschwitzissa 14-vuotiaana.
  • Věra Kohnová (1929 – 1942), nuori Tšekkoslovakian juutalainen, kirjoitti päiväkirjan tunteistaan ​​ja tapahtumistaan ​​natsimiehityksen aikana ennen karkotusta ja murhaa natsien tuhoamisleireillä.

Jahdittu – historiallinen juutalainen todellisuus

Pakkoa vahingoittavia takaa-ajia ei koettu vain holokaustin aikana, vaan se on ollut osa juutalaisten kokemusta läpi historian. Se alkoi kansan varhaisina aikoina, kun Jaakob pakeni Esausta, joka uhkasi ottaa hänen henkensä. Seuraavien vuosisatojen aikana takaa-ajoja pakeneminen oli Jaakobin jälkeläisille aina välitöntä todellisuutta.

Jeesuksen lapsuus: takaa ja piiloutuminen

Tässä suhteessa ei ole yllättävää huomata, että evankeliumeissa Jeesus joutui pian syntymänsä jälkeen pakenemaan toiseen maahan, aivan kuten Anne Frankin perheen piti. 

Matthew kirjaa, kuinka Idän tietäjät olivat vierailleet Jeesuksen luona ja aiheutti tyrmistyksen Herodes Suurelle.

12 Ja Jumala kielsi heitä unessa Herodeksen tykö palaamasta, ja he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

PAKO EGYPTIIN

13 Mutta kun he olivat menneet, niin katso, Herran enkeli ilmestyi Joosefille unessa ja sanoi: “Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä ja pakene Egyptiin, ja ole siellä siihen asti, kuin minä sinulle sanon; sillä Herodes on etsivä lasta surmatakseen hänet”.

14 Niin hän nousi, otti yöllä lapsen ja hänen äitinsä ja lähti Egyptiin.

15 Ja hän oli siellä Herodeksen kuolemaan asti; että kävisi toteen, minkä Herra on puhunut profeetan kautta, joka sanoo: “Egyptistä minä kutsuin poikani”.

16 Silloin Herodes, nähtyään, että tietäjät olivat hänet pettäneet, vihastui kovin ja lähetti tappamaan kaikki poikalapset Beetlehemistä ja koko sen ympäristöstä, kaksivuotiaat ja nuoremmat, sen mukaan kuin hän oli aikaa tietäjiltä tarkoin tiedustellut.

17 Silloin kävi toteen, mikä on puhuttu profeetta Jeremiaan kautta, joka sanoo:

18 “Ääni kuuluu Raamasta, itku ja iso parku; Raakel itkee lapsiansa eikä lohdutuksesta huoli, kun heitä ei enää ole”.

PALUU NASARETIIN

19 Mutta kun Herodes oli kuollut, niin katso, Herran enkeli ilmestyi unessa Joosefille Egyptissä

20 ja sanoi: “Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä ja mene Israelin maahan, sillä ne ovat kuolleet, jotka väijyivät lapsen henkeä”.

21 Niin hän nousi, otti lapsen ja hänen äitinsä ja meni Israelin maahan.

22 Mutta kun hän kuuli, että Arkelaus hallitsi Juudeaa isänsä Herodeksen jälkeen, niin hän pelkäsi mennä sinne. Ja hän sai unessa Jumalalta käskyn ja lähti Galilean alueelle.

23 Ja sinne tultuaan hän asettui asumaan kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret; että kävisi toteen, mikä profeettain kautta on puhuttu: “Hän on kutsuttava Nasaretilaiseksi”.

Matteuksen 2:12-23

Matteus kertoo, kuinka kuningas Herodes, joka tunsi itsensä Jeesuksen uhkaamaksi ja oli raivoissaan siitä että tietäjät olivat pettäneet hänet, järjesti kaikkien poikavauvojen tappamisen Betlehemissä. Hän toivoi tappavansa Jeesuksen verikylvyssä. Mutta Jeesuksen vanhemmat olivat paenneet keskellä yötä ja asuneet piilossa vieraassa maassa, kuten Anne Frank, paetakseen murhauhkaa. 

… Herodes Suurelta

Herodes Suuri, loistava, mutta häikäilemätön Juudean kuningas, hallitsi Rooman keisarin alaisuudessa 37–4 eaa. Herodeksen isä, Antiper, oli tarttunut aloitteeseen, kun roomalaiset valloittivat Jerusalemin vuonna 63 eaa., ansaitsemassa hänelle Rooman suosion, ja hänestä tuli Juudean vasallikuningas. Herodes peri valtaistuimen isältään ja suoritti viisaasti monia juonitteluja vahvistaakseen asemaansa. Hän sponsoroi upeita rakennusprojekteja, joista monet ovat nykyään Israelin suurten turistinähtävyyksien raunioiden joukossa. Masada ja Caesarea ovat esimerkkejä kahdesta suositusta israelilaisesta matkailukohteesta, jotka säilyivät rakennustoiminnan historiallisina maamerkeinä. Mutta hänen mahtavin projektinsa oli toisen temppelin uudelleenrakentaminen Jerusalemissa. Hän rakensi sen kilpailemaan kaikkien Rooman valtakunnan rakenteiden kanssa. Aina kun Uusi Testamentti mainitsee “temppelin”, se viittaa tähän Herodeksen rakentamaan temppeliin.

Rauniot Herodeksen temppelin ympärillä

Historioitsija Josephus dokumentoi hyvin Herodeksen häikäilemättömyyden, mukaan lukien useiden hänen vaimojensa ja lastensa murhia, kun hän epäili heidän epälojaalisuuttaan, eikä hän koskaan epäröinyt vuodattaa alamaistensa verta. Joten vaikka Matteus, kaikista Herodeksen julmuuksien kirjaajista, on ainoa joka mainitsee hänen pikkulapsien murhansa Betlehemissä, nämä teot ovat täysin johdonmukaisia ​​sen perusteella, mitä hänestä tiedämme.

Rohkea hypoteesi: Jeesus Israelina

Herodes Suuri oli edomilainen, Esaun jälkeläinen; Jaakobin/Israelin veli. Näin ollen, Matteus kirjoittaa muistiin edomilaisen uhkauksen Jeesuksen elämää vastaan.

Tämä avaa Matthew’lle oven paljastaa, kuinka hän ymmärsi nämä tapahtumat. Hän tekee sen asettamalla puitteet tai linssit, joita hän käyttää ymmärtääkseen Jeesuksesta. Näemme tämän hänen lyhyessä lainauksessaan (alleviivattu yllä) profeetta Hooseasta (700 eaa.). Täydellinen lainaus Hosealta on:

11 Kun Israel oli nuori, rakastin minä sitä, ja Egyptistä minä kutsuin poikani.

Hoosean 11:1

Hoosea kirjoitti tämän lauseen muistaakseen nuoren kansan Israelin pakosta, joke tuli Egyptistä Mooseksen alla. Hän kuvasi Israelin Jumalan “lapsena” ja “poikana”, koska maastamuutto tapahtui varhain kansan historiassa. Mutta Matteus näkee sopivan soveltaa tätä Jeesukseen, kun hän myös lähti Egyptistä. Näin tehdessään, Matteus esittää rohkean hypoteesin, että Jeesus jollakin tavalla ilmentää koko Israelin kansaa. Matteuksen näkemyksen mukaan, Jeesus on Israelin arkkityyppi, mestarisuunnitelma, täyttymys. tai loppuun saattaminen. Jeesus muodostaa mallin, joka muovaa Israelin kansakunnan kokemuksia.

Hypoteesiaa tukeva näyttely

Matteus esittelee Jeesuksen poistuloa Egyptistä nuoruudessaan todisteena tästä, koska se korreloi Israelin kansallisen pakomatkan kanssa Egyptistä sen kansallisuuden nuoruudessa. Ja aina läsnä oleva juutalainen kokemus läpi historian, pakosta ja piiloutumisesta, esimerkkinä Anne Frankin tarinassa, vastaa Jeesuksen kokemusta paosta ja piiloutumisesta.

Korrelaatio ulottuu syvemmälle – takaisin kansan kynnyksellä. Jaakobista, jota kutsutaan myös Israeliksi, tuli ensimmäinen Aabrahamin siemen, joka oli pakotettu pakenemaan ja piiloutumaan (veljensä Esaulta). Jeesuksen täytyi paeta Herodes Suurta, edomilaista tai Esaun jälkeläistä. Kuten Israel pakeni Esausta, niin hänen jälkeläisensä piti paeta Esaun jälkeläistä. Matthew’n tarjoamasta näkökulmasta, molemmat Israelit pakenivat Esausta.

Historiallinen aikajana

Näimme että Jeesuksen ihmeellinen syntymä oli rinnakkain Iisakin ihmeellisen syntymän kanssa. Tässä hänen pakeneva Herodeksesta, on rinnakkain Jaakobin pakenemiseen Esausta, ja hänen paluunsa Egyptistä Israelin maahan on rinnakkain Mooseksen johtaman Exoduksen luvattuun maahan.

MATTHEW’N VÄITTEEN ARVIOIMINEN

Onko Matthew oikeassa jostain? Koko projekti, tunnettu nimellä Israel, alkoi Jumalan Aabrahamille antamasta lupauksesta

Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.”

1 Mooseksen 12:3

Koska tämä tarjoaa sinulle ja minulle Jumalan siunauksen, ja koska Jeesus tuli Aabrahamin kautta, tämän ajatuslinjan tutkiminen voisi olla hedelmällistä. Jatkamme Jeesuksen elämän läpikulkua tätä ajatellen, katsoen seuraavaksi hän, joka valmisti tien ennen häntä – Johannes Kastaja – juutalaisen vallankumouksellisen Simon Bar Kochban linssin läpi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *