Skip to content

Jeesuksen Ylösnousemus: Faktaa vai Fiktiota?


Nykyaikanamme, koulutettuna, ihmettelemme joskus, ovatko perinteiset uskomukset, varsinkin Raamattuun liittyvät, vain vanhentuneita taikauskoa. Raamattu kertoo monista ihmeistä, mutta luultavasti uskomattomin on pääsiäistarina, Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksesta ristiinnaulittuna. 

Onko olemassa mitään loogista näyttöä, tämän kertomuksen Jeesuksen kuolleistanousemuksesta ottamiseksi vakavasti? Monille yllättävänä, voidaan esittää vahva väite, että Jeesuksen ylösnousemus tapahtui, ja tämä todiste perustuu historialliseen tietoon, ei uskonnolliseen vakaumukseen.

Tämä kysymys on huolellisen tutkimisen arvoinen, koska se vaikuttaa omaa elämäämme suoraan. Loppujen lopuksi, me kaikki kuolemme, riippumatta siitä, kuinka paljon rahaa, koulutusta, terveyttä, ja muita tavoitteita saavutamme elämässämme. Jos Jeesus on voittanut kuoleman, se antaa todellisen toivon oman lähestyvän kuolemamme edessä. Katsotaanpa tärkeimpiä historiallisia tietoja ja todisteita hänen ylösnousemuksestaan.

Jeesuksen historiallinen tausta: Tacitus ja Josephus

Se tosiasia, että Jeesus oli olemassa ja kuoli julkisen kuoleman, joka on muuttanut historian kulkua, on varma. Ei tarvitse katsoa Raamattuun, varmistaakseen sen. Maallinen historia tallentaa useita viittauksia Jeesukseen ja hänen vaikutukseensa aikansa maailmaan. Katsotaanpa kahta. Roomalainen kuvernööri-historioitsija Tacitus viittasi kiehtovasti Jeesukseen, tallentaessaan kuinka Rooman keisari Nero teloitti 1. vuosisadan kristityt (v. 65 jKr.), jotka Nero syytti Rooman polttamisesta. Tässä on mitä Tacitus kirjoitti, vuonna 112 jKr:

‘Neroa… rangaistiin upeimmilla kidutuksilla, yleisesti kristityiksi kutsuttuja henkilöitä, joita vihattiin heidän hirvittävyytensä vuoksi. Pontius Pilatus, Juudean prokuraattori Tiberiuksen hallituskaudella, surmasi Christuksen, nimen perustajan; mutta vahingollinen taikausko, jota tukahdutettiin jonkin aikaa, puhkesi jälleen, ei vain Juudean kautta, josta pahuus sai alkunsa, vaan myös Rooman kaupungin kautta “Tacituksen”.

Tacitus. Kirjat XV. 44 
Nero - Wikipedia
Nero, Rooman keisari

Tacitus vahvistaa Jeesuksesta, että: 1) hän oli historiallinen henkilö; 2) Pontius Pilatus teloitti hänet; 3) Vuoden 65 jKr (Neron aikaan) mennessä, kristinusko oli levinnyt Välimeren yli Juudeasta Roomaan, sellaisella voimalla, että Rooman keisarista tuntui, että hänen oli kohdattava se. Huomaa, että Tacitus sanoo näitä asioita vihamielisenä todistajana, koska hän pitää Jeesuksen aloittamaa liikettä “pahana taikauskona”. Hän vastustaa sitä, mutta ei kiellä sen historiallisuutta.

Josephus oli juutalainen sotilasjohtaja/historioitsija, joka kirjoitti roomalaisille ensimmäisellä vuosisadalla. Hän teki yhteenvedon juutalaisten historiasta, heidän alusta asti hänen aikaansa. Näin tehdessään, hän peitti Jeesuksen ajan ja uran näillä sanoilla: 

‘Tähän aikaan oli viisas mies… Jeesus. … hyvä ja … hyveellinen. Ja monet juutalaisten ja muiden kansojen joukosta tulivat hänen opetuslapsikseen. Pilatus tuomitsi hänet ristiinnaulittavaksi ja kuolemaan. Ja ne, joista oli tullut hänen opetuslapsiaan, eivät hylänneet hänen opetuslapsuuttaan. He kertoivat, että Hän oli ilmestynyt heille kolme päivää ristiinnaulitsemisen jälkeen ja että Hän oli elossa.

Josephus. 90 jKr. Antiikki xviii. 33 

Josephus vahvistaa, että: 1) Jeesus oli olemassa, 2) Hän oli uskonnollinen opettaja, 3) Hänen opetuslapsensa julistivat julkisesti Jeesuksen ylösnousemuksesta kuolleista. Näistä välähdyksistä takaisin menneisyyteen, näyttää siis siltä, ​​että Kristuksen kuolema oli hyvin tunnettu tapahtuma, ja hänen opetuslapsensa pakottivat kysymyksen hänen ylösnousemuksestaan ​​kreikkalais-roomalaiseen maailmaan. 

Historiallinen tausta – Raamatusta 

Lääkäri ja historioitsija Luukas antaa lisätietoja siitä, kuinka tämä usko kehittyi muinaisessa maailmassa. Tässä on hänen ote Apostolien teoista Raamatussa: 

4 Mutta kun he puhuivat kansalle, astuivat papit ja pyhäkön vartioston päällikkö ja saddukeukset heidän eteensä,

närkästyneinä siitä, että he opettivat kansaa ja julistivat Jeesuksessa ylösnousemusta kuolleista.

Ja he kävivät heihin käsiksi ja panivat heidät vankeuteen seuraavaan päivään asti, sillä oli jo ehtoo.

Mutta monet niistä, jotka olivat kuulleet sanan, uskoivat, ja miesten luku nousi noin viiteentuhanteen.

Seuraavana päivänä heidän hallitusmiehensä ja vanhimpansa ja kirjanoppineensa kokoontuivat Jerusalemissa,

niin myös ylimmäinen pappi Hannas ja Kaifas ja Johannes ja Aleksander sekä kaikki, jotka olivat ylimmäispapillista sukua.

Ja he asettivat heidät eteensä ja kysyivät: “Millä voimalla tai kenen nimeen te tämän teitte?”

Silloin Pietari, Pyhää Henkeä täynnä, sanoi heille: “Kansan hallitusmiehet ja vanhimmat!

Jos meitä tänään kuulustellaan sairaalle miehelle tehdystä hyvästä työstä ja siitä, kenen kautta hän on parantunut,

10 niin olkoon teille kaikille ja koko Israelin kansalle tiettävä, että Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimen kautta, hänen, jonka te ristiinnaulitsitte, mutta jonka Jumala kuolleista herätti, hänen nimensä kautta tämä seisoo terveenä teidän edessänne.

11 Hän on ‘se kivi, jonka te, rakentajat, hylkäsitte, mutta joka on kulmakiveksi tullut’.

12 Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman.”

13 Mutta kun he näkivät Pietarin ja Johanneksen rohkeuden ja havaitsivat heidän olevan koulunkäymättömiä ja oppimattomia miehiä, he ihmettelivät; ja he tunsivat heidät niiksi, jotka olivat olleet Jeesuksen kanssa.

14 Ja nähdessään parannetun miehen seisovan heidän kanssansa he eivät voineet mitään vastaansanoa,

15 vaan käskettyään heidän astua ulos neuvostosta he pitivät keskenänsä neuvoa

16 ja sanoivat: “Mitä me teemme näille miehille? Sillä että heidän kauttansa on tapahtunut ilmeinen ihme, sen kaikki Jerusalemin asukkaat tietävät, emmekä me voi sitä kieltää.

Teot 4:1-16

17 Silloin nousi ylimmäinen pappi ja kaikki, jotka olivat hänen puolellansa, saddukeusten lahko, ja he tulivat kiihkoa täyteen

18 ja kävivät käsiksi apostoleihin ja panivat heidät yleiseen vankihuoneeseen.

19 Mutta yöllä avasi Herran enkeli vankilan ovet ja vei heidät ulos ja sanoi:

20 “Menkää ja astukaa esiin ja puhukaa pyhäkössä kansalle kaikki tämän elämän sanat”.

21 Sen kuultuansa he menivät päivän koittaessa pyhäkköön ja opettivat. Niin saapui ylimmäinen pappi ja ne, jotka olivat hänen puolellansa, ja he kutsuivat koolle neuvoston ja israelilaisten vanhinten kokouksen; ja he lähettivät noutamaan heitä vankilasta.

22 Mutta kun oikeudenpalvelijat tulivat vankilaan, eivät he löytäneet heitä sieltä, vaan palasivat takaisin ja kertoivat,

23 sanoen: “Vankilan me kyllä huomasimme hyvin tarkasti suljetuksi ja vartijat seisomassa ovien edessä; mutta kun avasimme, emme sisältä ketään löytäneet”.

24 Kun pyhäkön vartioston päällikkö ja ylipapit kuulivat nämä sanat, eivät he tienneet, mitä heistä ajatella ja mitä tästä tulisi.

25 Niin tuli joku ja kertoi heille: “Katso, ne miehet, jotka te panitte vankilaan, seisovat pyhäkössä ja opettavat kansaa”.

26 Silloin päällikkö meni oikeudenpalvelijain kanssa ja nouti heidät; ei kuitenkaan väkisin, sillä he pelkäsivät, että kansa heidät kivittäisi.

27 Ja he toivat heidät ja asettivat neuvoston eteen. Ja ylimmäinen pappi kuulusteli heitä

28 ja sanoi: “Me olemme kieltämällä kieltäneet teitä opettamasta tähän nimeen; ja katso, te olette täyttäneet Jerusalemin opetuksellanne ja tahdotte saattaa meidän päällemme tuon miehen veren”.

29 Mutta Pietari ja muut apostolit vastasivat ja sanoivat: “Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä.

30 Meidän isiemme Jumala on herättänyt Jeesuksen, jonka te ripustitte puuhun ja surmasitte.

31 Hänet on Jumala oikealla kädellänsä korottanut Päämieheksi ja Vapahtajaksi, antamaan Israelille parannusta ja syntien anteeksiantamusta.

32 Ja me olemme kaiken tämän todistajat, niin myös Pyhä Henki, jonka Jumala on antanut niille, jotka häntä tottelevat.”

33 Kun he sen kuulivat, viilsi se heidän sydäntänsä, ja he tahtoivat tappaa heidät.

34 Mutta neuvostossa nousi eräs fariseus, nimeltä Gamaliel, lainopettaja, jota koko kansa piti arvossa, ja hän käski viedä miehet vähäksi aikaa ulos.

35 Sitten hän sanoi neuvostolle: “Israelin miehet, kavahtakaa, mitä aiotte tehdä näille miehille.

36 Sillä ennen näitä päiviä nousi Teudas, sanoen jokin olevansa, ja häneen liittyi noin neljäsataa miestä; hänet tapettiin, ja kaikki, jotka olivat häneen suostuneet, hajotettiin, ja he joutuivat häviöön.

37 Hänen jälkeensä nousi Juudas, galilealainen, verollepanon päivinä ja vietteli kansaa luopumaan puolellensa; hänkin hukkui, ja kaikki, jotka olivat suostuneet häneen, hajotettiin.

38 Ja nyt minä sanon teille: pysykää erillänne näistä miehistä ja antakaa heidän olla; sillä jos tämä hanke eli tämä teko on ihmisistä, niin se tyhjään raukeaa;

39 mutta jos se on Jumalasta, niin te ette voi heitä kukistaa. Varokaa, ettei teitä ehkä havaittaisi sotiviksi itse Jumalaa vastaan.”

40 Niin he noudattivat hänen neuvoansa. Ja he kutsuivat apostolit sisään ja pieksättivät heitä ja kielsivät heitä puhumasta Jeesuksen nimeen ja päästivät heidät menemään.

Teot 5:17-40

Voimme nähdä, että johtajat tekivät paljon vaivaa, estääkseen tämän uuden uskomuksen. Nämä alkukiistat tapahtuivat Jerusalemissa – samassa kaupungissa, jossa Jeesus oli vain muutama viikko aiemmin julkisesti teloitettu ja haudattu. 

Näistä historiallisista tiedoista, voimme tutkia ylösnousemusta, punnitsemalla kaikki mahdolliset vaihtoehdot, ja katsomalla, mikä niistä on järkevin – ilman ”uskoa” mistään yliluonnollisesta ylösnousemuksesta.

Jeesuksen ruumis ja hauta 

Meillä on vain kaksi vaihtoehtoa kuolleen Kristuksen ruumiille. Joko, hauta oli tyhjä sinä pääsiäissunnuntaiaamuna, tai siinä oli vielä hänen ruumiinsa. Muita vaihtoehtoja ei ole. 

Oletetaan, että hänen ruumiinsa jäi hautaan. Kun pohdimme kehittyviä historiallisia tapahtumia, kohtaamme kuitenkin nopeasti vaikeuksia. Miksi roomalaisten ja juutalaisten johtajien Jerusalemissa olisi ryhdyttävä niin äärimmäisiin toimenpiteisiin, lopettaakseen tarinoita ylösnousemuksesta, jos ruumis oli vielä haudassa opetuslasten julkisten julistusten vieressä hänen nousemisestaan? Jos Jeesuksen ruumis oli vielä haudassa, viranomaisilla olisi ollut yksinkertainen asia viedä Kristuksen ruumis kaikkien eteen. Tämä olisi häpäissyt aloittelevan liikkeen ilman, että niitä olisi tarvinnut vangita, kiduttaa, ja lopulta marttyyreilla. Ja ajattele – tuhannet kääntyivät uskomaan Jeesuksen fyysiseen ylösnousemukseen Jerusalemissa tähän aikaan. Jos olisin ollut yksi niistä väkijoukosta, joka kuunteli Pietaria ja pohti, voisinko uskoa hänen uskomatonta viestiään (se tuli loppujen lopuksi vainosta), olisin ainakin pitänyt lounastauon mennäkseni haudalle, katsoakseni, oliko ruumis vielä siellä. Jos Kristuksen ruumis olisi vielä haudassa, tämä liike ei olisi saanut yhtäkään seuraajaa, niin vihamielisessä ympäristössä, jossa olisi ollut näin raskauttavia vastatodisteita. Joten Kristuksen ruumis, joka jää hautaan, johtaa järjettömyyksiin. Siinä ei ole järkeä. 

Varastivatko opetuslapset ruumiin? 

Tyhjälle haudalle on tietysti muitakin mahdollisia selityksiä kuin ylösnousemus. Jokaisen ruumiin katoamisen selityksen on kuitenkin otettava huomioon myös nämä yksityiskohdat: roomalainen sinetti haudan päällä, roomalainen partio vartioimassa hautaa, suuri (1-2 tonnia) kivi, joka peitti haudan sisäänkäynnin, ja 40 kg palsamointiainetta vartalossa. Lista jatkuu. Avaruus ei salli meidän tarkastella kaikkia tekijöitä ja skenaarioita kadonneen ruumiin selittämiseksi, mutta pohdituin selitys on aina ollut se, että opetuslapset itse varastivat ruumiin haudasta, piilottivat sen jonnekin, ja saattoivat sitten johtaa muita harhaan. 

Oletetaan tämä skenaario, välttäen väittelyn vuoksi joitain vaikeuksia selittää, kuinka lannistunut joukko opetuslapsia, jotka pakenivat henkensä edestä hänen pidätyksessään, saattoi ryhmittyä uudelleen ja keksiä suunnitelman ruumiin varastamiseksi, ilman että roomalainen vartija huomaisi mitään. Sitten he rikkoivat sinetin, siirsivät massiivisen kiven, ja pääsivät pois palsamoidun ruumiin kanssa – kaikki ilman tappioita (koska he kaikki jäivät julkisiksi todistajiksi). Oletetaan, että he onnistuivat tässä, ja sitten he kaikki astuivat maailman näyttämölle perustaakseen uskonnollisen uskon heidän petoksensa perusteella. Monet meistä olettavat nykyään, että opetuslapsien motivointi oli tarve julistaa veljeyttä ja rakkautta ihmisten kesken. Mutta katsokaa takaisin sekä Luukkaan että Josefuksen kertomuksiin, ja huomaat, että kiistanalainen kysymys oli se että, “apostolit opettivat kansaa ja julistivat Jeesuksessa kuolleiden ylösnousemusta”. Tämä teema on ensiarvoisen tärkeä heidän kirjoituksissaan. Huomaa, kuinka Paavali, toinen apostoli, arvioi Kristuksen ylösnousemuksen tärkeyden: 

Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan,

ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan,

ja että hän näyttäytyi Keefaalle, sitten niille kahdelletoista.

Sen jälkeen hän näyttäytyi yhtä haavaa enemmälle kuin viidellesadalle veljelle, joista useimmat vielä nytkin ovat elossa, mutta muutamat ovat nukkuneet pois.

Sen jälkeen hän näyttäytyi Jaakobille, sitten kaikille apostoleille.

Mutta kaikkein viimeiseksi hän näyttäytyi minullekin, joka olen ikäänkuin keskensyntynyt.

Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.

10 Mutta Jumalan armosta minä olen se, mikä olen, eikä hänen armonsa minua kohtaan ole ollut turha, vaan enemmän kuin he kaikki minä olen työtä tehnyt, en kuitenkaan minä, vaan Jumalan armo, joka on minun kanssani.

11 Olinpa siis minä tai olivatpa he: näin me saarnaamme, ja näin te olette uskoon tulleet.

12 Mutta jos Kristuksesta saarnataan, että hän on noussut kuolleista, kuinka muutamat teistä saattavat sanoa, ettei kuolleitten ylösnousemusta ole?

13 Vaan jos ei ole kuolleitten ylösnousemusta, ei Kristuskaan ole noussut.

14 Mutta jos Kristus ei ole noussut kuolleista, turha on silloin meidän saarnamme, turha myös teidän uskonne;

15 ja silloin meidät myös havaitaan vääriksi Jumalan todistajiksi, koska olemme todistaneet Jumalaa vastaan, että hän on herättänyt Kristuksen, jota hän ei ole herättänyt, jos kerran kuolleita ei herätetä.

16 Sillä jos kuolleita ei herätetä, ei Kristuskaan ole herätetty.

17 Mutta jos Kristus ei ole herätetty, niin teidän uskonne on turha, ja te olette vielä synneissänne.

18 Ja silloinhan Kristuksessa nukkuneetkin olisivat kadotetut.

19 Jos olemme panneet toivomme Kristukseen ainoastaan tämän elämän ajaksi, niin olemme kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat.

20 Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista.

21 Sillä koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta.

22 Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa,

23 mutta jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus, sitten Kristuksen omat hänen tulemuksessaan;

24 sitten tulee loppu, kun hän antaa valtakunnan Jumalan ja Isän haltuun, kukistettuaan kaiken hallituksen ja kaiken vallan ja voiman.

25 Sillä hänen pitää hallitseman “siihen asti, kunnes hän on pannut kaikki viholliset jalkojensa alle”.

26 Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.

27 Sillä: “kaikki hän on alistanut hänen jalkojensa alle”. Mutta kun hän sanoo: “kaikki on alistettu”, niin ei tietenkään ole alistettu se, joka on alistanut kaiken hänen allensa.

28 Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa.

29 Mitä muutoin ne, jotka kastattavat itsensä kuolleitten puolesta, sillä saavat aikaan? Jos kuolleet eivät heräjä, miksi nämä sitten kastattavat itsensä heidän puolestaan?

30 Ja miksi mekään antaudumme joka hetki vaaraan?

31 Joka päivä minä olen kuoleman kidassa, niin totta kuin te, veljet, olette minun kerskaukseni Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

32 Jos minä ihmisten tavoin olen taistellut petojen kanssa Efesossa, mitä hyötyä minulle siitä on? Jos kuolleet eivät heräjä, niin: “syökäämme ja juokaamme, sillä huomenna me kuolemme”.

1 Korinttilaisille 15:3-32

Opetuslapset asettivat selvästikin mielessään Kristuksen ylösnousemuksen todistuksen tärkeyden heidän liikkeensä keskipisteeseen. Oletetaan, että tämä oli todella väärin – että nämä opetuslapset olivat todella varastaneet ruumiin, jotta heidän sanomansa vastatodisteet eivät voineet paljastaa heitä. He saattavat sitten onnistuneesti huijata maailmaa, mutta he itse olisivat tienneet, että se, mitä he saarnasivat, kirjoittivat ja mille he aiheuttivat suurta mullistusta, oli väärin. Silti he antoivat henkensä (kirjaimellisesti) tälle tehtävälle. Miksi he tekisivät sen – JOS he tiesivät, että perustelut olivat väärät? Ihmiset antavat henkensä asian hyväksi, koska he uskovat asiaan, jonka puolesta he taistelevat, tai koska he odottavat jotakin hyötyä asiasta. Jos opetuslapset olisivat varastaneet ruumiin ja piilottaneet sen, he, kaikista ihmisistä, tietäisivät että ylösnousemus ei ollut totta. Mieti heidän omien sanojensa perusteella, minkä hinnan opetuslapset maksoivat sanomansa levittämisestä – ja kysy itseltäsi, maksaisitko niin henkilökohtaisen hinnan jostakin, jonka tiesit vääräksi: 

Meitä painostetaan joka puolelta… hämmentyneitä… vainottuja, lyötyjä… ulkoisesti hukkaamme… suuressa kestävyydessä, ongelmissa, vaikeuksissa, ahdingoissa, pahoinpitelyissä, vangituksissa ja mellakoissa, kovassa työssä, unettomissa öissä ja nälässä… hakattu… murheellinen. … köyhä … jolla ei ole mitään… ..Viisi kertaa sain juutalaisilta 39 raipaniskua, kolme kertaa minua hakattiin sauvoilla, kerran minua kivitettiin, kolme kertaa olen haaksirikkoutunut, … , olen ollut jokien, rosvojen vaarassa , omia maanmiehiäni, pakanoilta, kaupungissa, maalla, meressä. Olen työskennellyt ja uurastanut ja usein ollut unta, olen tuntenut nälän ja janon… Olen ollut kylmä ja alasti… Kuka on heikko, enkä tunne itseäni heikoksi.

 II Korinttolaisille 4:8-6:10;11:24-29 

Mitä enemmän ajattelen heidän koko elämänsä kutistumattomasta sankarillisuudesta (ei kukaan lopussa “tunnustanut”), sitä enemmän pidän mahdottomana, etteivät he uskoneet vilpittömästi sanomaansa. Mutta jos he olisivat uskoneet sen, he eivät todellakaan olisi voineet varastaa ja hävittää Kristuksen ruumiin. Tunnettu rikoslakimies, joka opetti oikeustieteen opiskelijoille Harvardissa tunnistamaan todistajien heikkouksia, sanoi opetuslapsista seuraavan huomautuksen: 

“Sotilaallisen sodankäynnin aikakirjat tarjoavat tuskin esimerkkiä vastaavasta sankarillisesta pysyvyydestä, kärsivällisyydestä ja horjumattomasta rohkeudesta. Heillä oli kaikki mahdolliset motiivit tarkastella huolellisesti uskonsa perusteita ja todisteita suurista tosiasioista ja totuuksista, joita he väittivät.”

Vihreä lehti. 1874. Neljän evankelistan todistuksen tutkiminen yhteisöjen tuomioistuimissa annettujen todisteiden sääntöjen mukaan. s.29 

Tähän liittyy opetuslasten vihollisten – juutalaisten tai roomalaisten – vaikeneminen. Nämä vihamieliset todistajat eivät koskaan yrittäneet vakavasti kertoa “todellista” tarinaa tai näyttää, kuinka opetuslapset olivat väärässä. Kuten tohtori Montgomery toteaa, 

“Tämä korostaa Kristuksen ylösnousemuksesta annetun todistuksen luotettavuutta, joka esitettiin samaan aikaan synagogissa – vastustuksen hampaissa, vihamielisten ristikuulustelijoiden keskuudessa, jotka olisivat varmasti tuhonneet asian… jos tosiasiat olisivat olleet toisin.”

Montgomery. 1975. Oikeudellinen päättely ja kristillinen apologetiikka. s.88-89

Meillä ei ole tilaa pohtia tämän kysymyksen kaikkia puolia. Opetuslasten horjumaton rohkeus ja samanaikaisten vihamielisten auktoriteettien vaikeneminen kertovat kuitenkin sen, että Kristus on noussut ylös ja että on syytä ottaa vakava ja harkittu tutkimus. Yksi tapa tehdä niin on ymmärtää se raamatullisessa kontekstissaan. Hyvä paikka aloittaa ovat Aabrahamin ja Mooseksen merkit. Vaikka he elivät yli tuhat vuotta ennen Jeesusta, heidän kokemuksensa olivat profeetallisia ennustuksia Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *