Skip to content

Oksa: Puhkeaa juuri ajoissa tullakseen … ‘katkaistuksi’.

Olemme tutkineet Vanhan testamentin profeettojen teemaa “Oksa” tai “Haara”. Näimme että Jeremia vuonna 600 eKr. jatkoi tätä teemaa (jonka Jesaja aloitti 150 vuotta aiemmin) ja julisti, että tämä “Oksa” olisi kuningas. Sitten Sakarja ennusti, että tämän “Oksan” nimi olisi Jeesus. Lisäksi hän näki, että Oksa yhdistäisi ainutlaatuisella tavalla kuninkaan ja papin roolit.

Danielin arvoitus Messiaan ajoitetusta saapumisesta

Nyt Danieliin. Hän eli babylonialaisessa pakkosiirtolaisuudessa, ja oli vaikutusvaltainen virkamies babylonialaisessa ja persialaisessa hallituksessa sekä heprealainen profeetta.

Daniel näytetään aikajanassa yhdessä muiden Vanhan testamentin profeettojen kanssa.

Hänen kirjassaan Daniel sai seuraavan viestin:

kun olin vielä rukouksessa, Gabriel, mies, jonka olin nähnyt aikaisemmassa näyssä, tuli luokseni nopeasti iltauhrin aikaan. 22 Hän neuvoi minua ja sanoi minulle: “Daniel, olen nyt tullut antamaan sinulle näkemystä ja ymmärrystä. 23 Heti kun aloit rukoilla, kuului sana, jonka olen tullut kertomaan sinulle, sillä sinua arvostetaan suuresti. Siksi harkitse sanaa ja ymmärrä visio:

24 “Seitsemänkymmentä ‘seitsemää’ on määrätty kansallesi ja pyhälle kaupungillesi suorittamaan loppuun rikkomus, lopettamaan synnit, sovittamaan jumalattomuuden, tuomaan iankaikkisen vanhurskauden, sinetöimään näyn ja profetian ja voitelemaan kaikkeinpyhimmän.

25 “Tiedä ja ymmärrä tämä: Siitä hetkestä lähtien, kun sana lähtee Jerusalemin ennallistamisesta ja jälleenrakentamisesta siihen asti, kunnes Voideltu, hallitsija, tulee, on seitsemän ‘seitsemää’ ja kuusikymmentäkaksi ‘seitsemää’. Se rakennetaan uudelleen katuilla ja kaivannolla, mutta vaikeina aikoina. 26 Kuusikymmentäkahden “seitsemän” jälkeen Voideltu surmataan, eikä hänellä ole mitään. Hallitsijan kansa, joka tulee, tuhoaa kaupungin ja pyhäkön. Loppu tulee kuin tulva: Sota jatkuu loppuun asti, ja hävitykset on määrätty.

Daniel 9:21-26

Jumala antoi aikataulun, milloin “Voideltu” (= Kristus = Messias) tulisi. Aikataulu perustui seitsemän vuoden jaksoon. Ennustuksen mukaan laskenta alkaisi “määräyksestä Jerusalemin palauttamiseksi ja jälleenrakentamiseksi”. Jumala antoi tämän ennustuksen Danielille noin vuonna 537 eaa. Mutta Daniel ei elänyt nähdäkseen tämän laskennan alkamista.

Jerusalemin jälleenrakentamisen määräys

Itse asiassa se oli Nehemia, joka eli lähes sata vuotta Danielin jälkeen, joka näki tämän laskennan alkamisen. Hän oli Persian keisari Artaxerxeen kuppien kantaja ja asui nykyisen Iranin alueella. Huomaa hänen aikansa aikajaksossa yllä. Hän kertoo meille kirjassaan, että

Kuningas Artahsaksen kahdentenakymmenentenä vuotena Nisanin kuussa, kun hänelle tuotiin viiniä, otin viinin ja annoin sen kuninkaalle. En ollut ollut surullinen hänen edessään ennen, niin kuningas kysyi minulta: “Miksi kasvosi näyttävät niin surullisilta, kun et ole sairas? Tämä ei voi olla muuta kuin sydämen surua.”

Pelkäsin kovasti, mutta minä sanoin kuninkaalle: “Eläköön kuningas ikuisesti! Miksi kasvoni eivät näyttäisi surullisilta, kun kaupunki, johon esi-isäni on haudattu, on raunioina ja sen portit ovat tuhonneet tulipalon?”

Kuningas sanoi minulle: “Mitä sinä haluat?”

Sitten rukoilin taivaan Jumalaa, ja minä vastasin kuninkaalle: “Jos kuningas miellyttää ja jos palvelijasi on saanut armon hänen silmissään, lähettäköön minut Juudan kaupunkiin, jonne esi-isäni ovat haudattu, jotta voin rakentaa sen uudelleen.”

Sitten kuningas, kun kuningatar istui hänen vieressään, kysyi minulta: “Kuinka kauan matkasi kestää ja milloin tulet takaisin?” Kuningas halusi lähettää minut; joten asetin ajan.

Nehemian 2:1-6

Menin Jerusalemiin ja olin siellä kolme päivää

Nehemian 2:11

Näin kirjataan “määräyksen Jerusalemin palauttamiseksi ja jälleenrakentamiseksi”, josta Daniel oli ennustanut tulevan. Se tapahtui Persian keisari Artaxerxeen 20. hallitusvuonna. Historioitsijat tunnistavat hänen hallituskautensa alkaneen vuonna 465 eaa. Näin ollen hänen 20. hallitusvuotensa asettaa tämän määräyksen vuoteen 444 eaa. Jumala antoi Danielille merkin laskennan alkamisesta. Lähes sata vuotta myöhemmin persialainen keisari, tietämättä Danielin ennustuksesta, antoi tämän määräyksen. Persian keisari Artaxerxes käynnisti laskennan, jonka ennustus sanoi tuovan Voidellun.

Seitsemän “Seitsemää” ja kuusikymmentäkaksi “Seitsemää”

Danielille annettu arvoitus viittasi siihen, että “seitsemän ‘seitsemää’ ja kuusikymmentäkaksi ‘seitsemää'” tulisi kulua ennen Voidellun ilmestymistä.

Mikä on “Seitsemä”?

Mooseksen kirjoitukset asettivat seitsemän vuoden jakson. Joka 7. vuosi maa oli annettava levätä maanviljelystä, jotta maa voisi palauttaa ravinteensa. Joten “Seitsemä” tarkoittaa 7 vuoden jaksoa. Tästä lähtien aika laskettiin kahteen osaan. Ensimmäinen osa oli “seitsemän seitsemää” eli seitsemän 7-vuotiskautta. Tämä, 77=49 vuotta, oli aika, jonka Jerusalemin jälleenrakentaminen vei alkuperäisen persialaisen keisarin määräyksen jälkeen. Tämän jälkeen seurasi kuusikymmentäkaksi “seitsemää”, joten koko laskenta oli 77+62*7 = 483 vuotta. Toisin sanoen alusta laskettuna oli 483 vuotta, kunnes “Voideltu” ilmestyisi.

360-päiväinen vuosi

Meidän on tehtävä yksi pieni kalenterikorjaus. Kuten monet muutkin kansat muinaisina aikoina, profeetat käyttivät 360-päiväistä vuotta. On erilaisia tapoja laskea “vuoden” pituus kalenterille. Daniel käytti yleistä Egyptin 360 päivän pituista vuotta. Joten 483 “360-päiväistä” vuotta on 483*360/365.24 = 476 kansainvälisen kalenterin aurinkovuotta, jota käytetään nykyään.

Kristuksen suunniteltu saapuminen

Nyt voimme laskea, milloin kuningas oli ennustettu tulevan. Siirtyessämme “eKr.” -ajasta “jKr.” -aikaan on vain 1 vuosi vuodesta 1 eKr. – 1 jKr. (Ei ole “nollaa” vuotta). Taulukko tiivistää nyt laskelmat.

Aloitusvuosi444 eaa. (20th Artaxerxesin vuosi)
Ajanjakso476 aurinkovuotta
Odotettu saapuminen kansainväliseen kalenteriin(-444 + 476 + 1) (+1, koska 0 CE:tä ei ole) = 33
Odotettu vuosi33 EY
Laskelmat odotetun voidellun tulosta Danielin seitsemän seitsenkierroksen mukaan:

Jeesus Nasaretilainen saapui Jerusalemiin ratsastaen aasilla kuuluisana palmusunnuntain juhlana. Sinä päivänä hän ilmoitti itsensä ja ratsasti Jerusalemiin heidän kuninkaanaan. Vuosi oli 33 jKr.

Voideltu: tulemassa olemaan…?

Huomaa jotain ainutlaatuista tässä arvoituksessa, joka liittyy tulevaan kuninkaaseen. Daniel oli ennustanut, että hänen saapumisensa jälkeen seitsemän seitsenkierroksen jälkeen:

Kuusikymmentäkahden “seitsemän” jälkeen Voideltu surmataan, eikä hänellä ole mitään. Hallitsijan kansa, joka tulee, tuhoaa kaupungin ja pyhäkön. Loppu tulee kuin tulva: Sota jatkuu loppuun asti, ja hävitykset on määrätty.

Daniel 9:26

Sanotaan hyvin selvästi, että Voideltu tullaan “teloittamaan eikä hänelle jää mitään”. Sitten ulkomaalaiset tuhoavat pyhäkön (juutalaisen temppelin) ja kaupungin (Jerusalemin), jättäen paikan autioksi. Tutki juutalaisten historian tapahtumia ja näet, että tämä tapahtui todella. Neljäkymmentä vuotta Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen valloittavat roomalaiset polttivat temppelin, tuhosivat Jerusalemin ja karkottivat juutalaiset maanpakoon ympäri maailmaa. Heidän maansa jäi autioksi. Tapahtumat tapahtuivat Jeesuksen saapumisen ja vuonna 70 jKr. aivan kuten Daniel oli ennustanut vuonna 537 eKr. Mooseksenkin oli ennustanut tästä katastrofista kirouksissaan jo 1500 vuotta aiemmin.

Periaatteessa vain Jumala saattoi ennustaa tapahtumat näiden satojen vuosien välillä Danielin, keisari Artaxerxeen, Nehemian, Palmusunnuntain ja Rooman tuhon välillä. Vaikka he elivät sata vuotta erillään, he julistivat ja käynnistivät laskennan, joka paljastaisi kuninkaan. Noi n. 570 vuotta sen jälkeen kun Daniel sai viestinsä, Jeesus saapui Jerusalemiin kuninkaana, täsmälleen Danielin aikataulun mukaisesti. Yhdessä Sakarjan ennustuksen kanssa Jeesuksen nimestä, nämä profeetat kehittivät todella yksityiskohtaisen ennustusten sarjan. Jumala kirjasi ne etukäteen, jotta kaikilla olisi mahdollisuus nähdä Jumalan jälkiä työssä.

Seuraavaksi tutkimme yksityiskohtia, jotka on esitetty Jesajan kirjassa satoja vuosia etukäteen siitä, miten Voideltu kuolisi. Samoin myös Daavid teki samanlaisia ennustuksia Psalmeissaan.


[i] Artaxerxesin päivämäärät tohtori Harold W. Hoehnerilta, Kristuksen elämän kronologiset näkökohdat. 1977. 176 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *