Skip to content

Elpyneen naisen pariksi asetettuna ylösnousseen Pojan kanssa

Olemme käyneet läpi Jeesuksen kuvauksia, jotka esitetään evankeliumeissa ja tarkastelleet häntä juutalaisen linssin läpi. Tämän kautta olemme havainneet kaksi pääteemaa.

  1. Juutalaiset ovat johtaneet monilla elämänalueilla ihmiskunnan hyväksi, mutta heidän tarinansa on sekoitettu valtavaan kärsimykseen ja suruun.
  2. Jeesus on osallistunut, jopa johtanut tätä juutalaisen kokemuksen kokonaisuutta. Näemme tämän monissa rinnakkaisissa kuvioissa. Tarkastelemme vielä muutamia näistä kuvioista, mukaan lukien heprean kielen nykyaikainen elpyminen ja Mooseksen asettamat juhlat.

Juutalaisten panos ihmiskunnan kehitykseen

Harkitse seuraavia tosiasioita ottaen huomioon, että juutalaisten kokonaisväestö on 15,2 miljoonaa, mikä on 0,19% maailman 8 miljardin väestöstä.  

Olemme käyneet läpi juutalaisia henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi moderniin yhteiskuntaan:

Olemme oppineet, miten juutalaiset johtivat ensimmäisen aakkoston kehitystä. Innovointi monilla rintamilla jatkuu yhä. He ovat siunanneet maailmaa olemalla valo kansoille.

Juutalaiset surut

Juutalaiset holokaustin aikana

Juutalaisten menestys ei ole ollut helppoa, vaikka he ovatkin menestyksen aallon harjalla. Anne FrankinSimon bar Kochban, Makkabeus-sotilaidenRichard Wurmbrandin, Natan Sharanskyn, ja toistuvien juutalaisten karkotusten tarinat Euroopassa, jotka huipentuivat holokaustiin, kuvastavat tätä. Ihmiskunta on kohdannut paljon rasismiongelmia historiansa aikana. Kuitenkin juutalaiset ovat ainoa kansa, jolle tarvittiin erityinen termi tukahduttamattomalle vihalle ja vainolle heitä kohtaan (antisemitismi). Heidän taipumuksensa innovaatioihin näyttää kohtaavan jatkuvasti vastustavaa periaatetta.

Itse asiassa juutalaisten menestys usein herättää pelkoja muiden ihmisten mielissä siitä, että he kontrolloivat yhteiskuntaa, ja pitävät pahansuopia aikeita vallata se. Nämä pelot, vaikka perusteettomia, tuntuvat leviävän monilla yhteiskunnan sektoreilla. Usein ne ovat aiheuttaneet antisemitistisiä purkauksia.

Toisinaan tietyille juutalaisille menestys on herättänyt kysymyksiä, mikä on johtanut vastareaktioihin juutalaisia kohtaan kokonaisuutena. Esimerkkinä tästä toimivat Venäjän oligarkit, jotka liittyvät Venäjän presidenttiin Putiniin. Venäjällä on yli miljardin dollarin arvoisia 210 oligarkkia, joista 20, eli 10%, on juutalaisia. Tämä ylittää huomattavasti juutalaisten osuuden Venäjän väestöstä, joka on 0.16 prosenttia. Näiden venäjänjuutalaisten oligarkkien joukossa ovat muun muassa Roman Abramovich, Petr Aven, Boris Berezovsky, Mikhail Fridman, Vladimir Gusinsky, Mikhail Khodorkovsky ja Alexander Smolensky. Kuusi seitsemästä kärkio oligarkeista on juutalaisia. Tämä painotus on luonut vaikutelman, että kaikki oligarkit ovat juutalaisia. Juutalaisten lahjakkuus on siis vaikuttanut epäsuhteellisesti. Oligarkkien tarkkailun myötä jotkut pelkäävät tulevaa antisemitististä vastareaktiota.

Juutalaisten kohtaloa muokkaava voima

Juutalaisten kyvykkyyden ja heidän kärsimyksiensä historian selittämiseksi, miten voimme löytää vastauksia? Olemme tutkineet tässä heitä vastaan asettuvaa vastustavaa henkeä. Raamattu kuitenkin esittää heidän tilanteensa vielä monimutkaisempana.

Kun Aabrahamia kutsuttiin noin 4000 vuotta sitten, Häntä Kutsunut Jumala julisti:

Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.”

1 Mooseksen 12:2-3
Abraham ja Mooses historiallisessa aikajanassa Jeesuksen kanssa

Viisisataa vuotta myöhemmin (noin 1500 eaa.) tämä sama läsnäolo julisti siunaukset ja kiroukset Mooseksen välityksellä. Mooses ennusti, että nämä vaikuttaisivat maailmanhistoriaan tulevaisuudessa, ja niin ne ovatkin tehneet.

Jesaja historiallisella aikajanalla

Myöhemmin (noin 750 eaa.) Jesaja, saman voiman nimissä, ennusti toistuvasti, että:

Minä, Herra, olen vanhurskaudessa kutsunut sinut, olen tarttunut sinun käteesi, varjellut sinut ja pannut sinut kansoille liitoksi, pakanoille valkeudeksi,

Jesajan 42:6

Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohti.

Jesajan 60:3

Nämä julistukset ovat linjassa sen kanssa, mitä näemme tallennettuna historiassa ja mitä tapahtuu maailmassa tänä päivänä. Historia ei olisi voinut seurata näitä julistuksia, kun Jesaja kirjoitti ne tuhansia vuosia sitten.

Mutta niin tapahtui.

Ja tapahtuu edelleen.

Meidän tulisi kiinnittää huomiota tähän.

Tämä osoittaa yksipuolisen tarkoituksen ja voiman näiden lausumien takana, joka ilmenee läpi historian. Tarkoitus ja päämäärä voivat tulla ainoastaan henkilöiltä. Koska tämä tarkoitus ja päämäärä ulottuu tuhansien vuosien taakse, se ei voi olla pelkästään ihmisten aikaansaannosta. Jumala osoittaa kätensä näiden lupauksien kautta.

Oliko Kristus Messias? Kristityt ja juutalaiset ovat eri mieltä - BahaiTeachings.org
Valoa kansoille

Jeesus johtaa juutalaista kokemusta

Näimme myös, että Jeesus osallistui juutalaisten kanssa heidän kokonaiskokemukseensa. Hän teki niin sekä heidän korkeimmissa että matalimmissa hetkissään. Kyse ei ole vain siitä, että Jeesuksen ura muistuttaa joitain tunnettuja juutalaisia. Hänen kokemuksensa vastaa juutalaisen kansan kokemustaHän kuvastaa kansallista Israelia.

Jeesuksen ylösnousemus ja heprean kielen elpyminen

Esimerkiksi juutalaiset kokivat kansallisen kuoleman, kun roomalaiset karkottivat heidät Raamatullisesta maasta. He olivat maanpaossa 1900 vuotta, ja tänä aikana heidän kansallinen kielensä, heprea, kuoli. Satojen vuosien ajan juutalaiset eivät puhuneet hepreaa jokapäiväisessä keskustelussa. Ihmiset eivät voi elää ilman äidinkieltään, mutta heprean kieli on hiljattain elpynyt.

Rooman valtakunnan karkottamat juutalaiset
Heprea

Heprean elpyminen alkoi, kun venäläissyntyinen Eliezer Ben-Yehuda, joka oli oppinut hepreaa itse, valitsi puhua hepreaa muiden juutalaisten kanssa Pariisissa 13. lokakuuta 1881. Tämä oli ensimmäinen kerta satoihin vuosiin, kun hepreaa oli puhuttu jokapäiväisessä keskustelussa. Pian tämän jälkeen Ben Yehuda muutti Jerusalemiin ja yritti saada muita juutalaisperheitä puhumaan hepreaa. Hän kehitti sanakirjoja, kirjoitti näytelmiä lapsille hepreaksi ja julkaisi hepreankielisen sanomalehden.  

Hänen ponnistelunsa kohtasivat vain vähäistä menestystä, sillä kymmenen vuoden kuluttua vain neljä perhettä puhui hepreaa keskustelukielenä. Esteitä oli paljon. Vanhemmat epäröivät kouluttaa lapsiaan hepreaksi, sillä se oli epäkäytännöllinen kieli, koska sitä ei puhuttu kukaan. Hepreankielisiä koulukirjoja ei ollut olemassa. Kuitenkin 1900-luvun alussa heprea alkoi saada jalansijaa. Tänään yli 9 miljoonaa ihmistä puhuu sitä. Kuten Wikipedia sanoo heprean elpymisestä:

Prosessi, jolla heprea palaa normaaliin käyttöön, on ainutlaatuinen; ei ole muita esimerkkejä a luonnollinen kieli ilman, että yksikään äidinkielenään puhuja on myöhemmin hankkinut useita miljoonia äidinkielenään puhuvia,

wikipedia

Jeesus kuoli ja sitten nousi kuolleista, tapahtuma joka oli ainutlaatuinen. Samalla tavalla Israel kuoli ja sitten heräsi jälleen henkiin kansakuntana, heprean elpymisen myötä, joka oli myös ainutlaatuinen tapahtuma. 

Jeesus ja Tooran juhlat

Juutalaiset juhlat

Juutalaiset, kansakuntana, juhlivat Mooseksen määräämiä juhlia, jotka ovat peräisin 3500 vuoden takaa. Kansakuntana he juhlivat pääsiäistä, sapattia, ensi hedelmien juhlaa ja helluntaita. Nämä juhlat osaltaan ilmentävät ja määrittelevät heitä juutalaisina.

Jeesus koki:

Näin Jeesus edustaa ja kokee kaikki keväiset juhlat, kuten kukaan muu juutalainen, mukaan lukien Mooses, ei ole koskaan tehnyt.

Jeesuksen ura ei kuitenkaan sisältänyt loppusyksyn juhlia, jotka Mooseksen määräämät juhlat sisältävät syyskuun ja lokakuun aikana: Rosh Hashanah, Yom Kippur ja Sukkot. Kuitenkin Jeesus ilmoitti, että hän palata uudelleen ja että hänen tulemisensa ajoitus tulee olemaan tarkasti suunniteltu. Hänen Ensimmäinen Tulemisensa osui täsmälleen keväisten juhlien ajoitukseen. Joten on järkevää, että Hänen Toisen Tulemisensa ajoittuu täsmällisesti näihin syksyn juhliin.

Herännyt ja Palaava

Tässäkin, pelkästään odotettaessa Hänen Toista Tulemustaan, näemme Jeesuksen uran, tarkasteltuna historian perspektiivistä, edustavan kansallisen Israelin uraa. Heidän pitkän maanpaossaolon aikana he juhlivat vuosittaista pääsiäistä maanpaossa fraasilla, josta tuli perinne: “Ensi vuonna Jerusalemissa“. Kansakuntana he odottivat paluuta maahan. Kansakuntana he ovat palanneet elinaikanamme. Kansakuntana he odottivat paluuta maahan. Kansakuntana he ovat palanneet elinaikamme aikana. Jeesus, samoin, on jättänyt Raamatullisen maan ja ollut poissa yli 2000 vuotta. Mutta kuten kansakuntansa, hän on luvannut palataHän sanoi, että juutalaisten paluu Raamatulliseen maahan on merkki siitä, että Hänen paluunsa on “lähellä”. Joten hän yhdisti nämä kaksi paluuta.  

Tavoita Työskentelevä Läsnäolo

Monet ajattelevat Jeesuksesta ainoastaan Euroopan ja Amerikan kristillisyyden historian ikkunan läpi. Siksi hänet nähdään usein vain pölyisenä (jokseenkin) historiallisena hahmona, joka eli kauan sitten. Ehkä hän on kulttuurinen reliikki, jolla on jonkin verran perinteistä arvoa, mutta vain vähän voimakasta merkitystä nykyelämässämme.

Mutta Raamattu, alusta alkaen ja aina sen tuhansia vuosia myöhemmin lisättyyn loppuun saakka, esittää hänet Naisen (Israelin) Jälkeläisenä. Se esittää hänet myös Kristuksena, joka on määrätty palaamaan ja hallitsemaan.

Alusta alkaen…

15 Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.”

1 Mooseksen 3:15 (kirjoitettuna, sikäli kuin tiedämme, lisätietoja täältä)

Loppukirjan viimeisille sivuille…

12 Ja näkyi suuri merkki taivaassa: vaimo, vaatetettu auringolla, ja kuu hänen jalkojensa alla, ja hänen päässään seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi synnytyskivuissaan, ja hänen oli vaikea synnyttää.

Ilmestys 12:1-2
Bartolomeo Cesi , CC0, Wikimedia Commonsin kautta

Ja hän synnytti poikalapsen, joka on kaitseva kaikkia pakanakansoja rautaisella valtikalla; ja hänen lapsensa temmattiin Jumalan tykö ja hänen valtaistuimensa tykö.

Ilmestys 12:5 (kirjoitettu 1. vuosisadalla jKr.)

Voimme nähdä päivän uutisotsikoista, että ‘Nainen’ on elpyvä. Koska Poika on hänen, konkreettisesti häneen kytköksissä, emme olisi tyhmiä tavoittaessamme Häntä. Jos teemme niin, vaikka meillä ei olisikaan täydellistä ymmärrystä, voimme kokea hänen lupauksensa, että

27 että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää – hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;

Teot 17:27

ja

Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.

2 Pietarin 3:9

Lisäpohdintaa varten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *