Skip to content

Mikä on juutalaisen kansan historia?

Juutalaiset ovat yksi maailman vanhimmista kansoista. Heidän historiansa on tallennettu Raamattuun, Raamatun ulkopuolisten historioitsijoiden toimesta ja arkeologian kautta. Meillä on enemmän faktoja heidän historiastaan ​​kuin minkään muun kansan historiasta. Käytämme näitä tietoja tehdäksemme yhteenvedon heidän historiastaan. Jotta israelilaisten historiaa (Vanhan Testamentin sana juutalaisille) olisi helpompi seurata, käytämme aikajanaa.

Aabraham: Juutalainen sukupuu alkaa

Aikajana alkaa Aabrahamista. Hänelle oli annettu lupaus kansakuntien tulevan häneltä, ja hänellä oli kohtaamisia Jumalan kanssa jotka päättyy hänen poikansa Iisakin symbolisella uhrilla. Tämä uhri oli merkki, joka osoitti Jeesukseen merkitsemällä tulevan paikan, jossa Jeesus uhrattaisiin. Aikajana jatkuu vihreänä kun Iisakin jälkeläiset olivat orjia Egyptissä. Tämä ajanjakso alkoi, kun Joosef, Iisakin pojanpoika, johti israelilaiset Egyptiin, missä heistä tuli myöhemmin orjia.

Asuivat Egyptissä faraon orjina

Mooses: Israelilaisista tulee kansakunta Jumalan alaisuudessa

Mooses johti israelilaiset pois Egyptistä Pääsiäisrutto, joka tuhosi Egyptin ja salli israelilaisten vaeltamisen Egyptistä Israelin maahan. Ennen kuolemaansa Mooses ilmoitti Siunauksia ja kirouksia israelilaisilla (kun aikajana muuttuu vihreästä keltaiseksi). He olisivat siunattuja, jos he tottelivat Jumalaa, mutta kokisivat kirouksen, jos he eivät tottelisi. Näiden siunausten ja kirousten oli määrä seurata juutalaisia ​​aina sen jälkeen.

Useita satoja vuosia israelilaiset asuivat maassaan, mutta heillä ei ollut kuningasta, eikä heillä ollut pääkaupunkia, Jerusalemia – se kuului tuolloin muille ihmisille. Kuitenkin kuningas Daavidin kanssa, noin 1000 eKr., tämä muuttui.

Asuivat Daavidin kuninkaiden kanssa, jotka hallitsevat Jerusalemista

Daavid perustaa kuninkaallisen dynastian Jerusalemiin

Daavid valloitti Jerusalemin ja teki siitä pääkaupunkinsa. Hän sai lupauksem tulevasta “Kristuksesta” ja siitä lähtien juutalaiset odottivat tulevaa ”Kristusta”. Hänen poikansa Salomo seurasi häntä ja rakensi ensimmäisen juutalaisen temppelin Jerusalemiin. Kuningas Daavidin jälkeläiset hallitsivat edelleen noin 400 vuotta, ja tämä ajanjakso on esitetty vesisinisellä (1000 – 600 eKr.). Tämä oli israelilaisten kirkkauden aikaa – heillä oli luvatut siunaukset. He olivat voimakas kansakunta, heillä oli kehittynyt yhteiskunta, kulttuuri ja temppeli. Mutta Vanha Testamentti kuvaa myös heidän kasvavaa turmeltumistaan ​​ja epäjumalien palvontaansa tänä aikana. Monet profeetat tänä aikana varoittivat israelilaisia, että Mooseksen kiroukset kohtaisivat heidät, jos ne eivät muutu. Mutta nämä varoitukset jätettiin huomiotta.

Ensimmäinen juutalainen pakkosiirto Babyloniin

Lopulta, noin 600 eKr. Kiroukset tapahtuivat. Nebukadnessar, voimakas Babylonian kuningas, tuli – aivan kuten Mooses oli ennustanut 900 vuotta aiemmin kirjoittaessaan Kirouksen:

49 Herra nostaa sinua vastaan kaukaisen kansan, joka tulee maan äärestä lentäen niinkuin kotka, kansan, jonka kieltä sinä et ymmärrä;

50 tuimakatseisen kansan, joka ei armahda vanhaa eikä sääli nuorta.

51 Se syö sinun karjasi hedelmän ja maasi hedelmän, kunnes sinä tuhoudut; se ei jätä sinulle mitään, ei jyviä ei viiniä eikä öljyä, ei raavaittesi vasikoita eikä lampaittesi karitsoita, kunnes on tehnyt sinusta lopun.

52 Ja se ahdistaa sinua kaikissa porteissasi, kunnes korkeat ja lujat muurisi, joihin sinä luotit, kukistuvat kaikkialla maassasi. Se ahdistaa sinua kaikissa porteissasi kaikkialla sinun maassasi, jonka Herra, sinun Jumalasi, on sinulle antanut.

5 Mooseksen 28:49-52

Nebukadnessar valloitti Jerusalemin, poltti sen, ja tuhosi Salomon rakentaman temppelin. Sitten hän karkoitti israelilaiset Babyloniin. Vain köyhät israelilaiset jäivät jäljelle. Tämä täytti Mooseksen ennustukset

63 Ja niinkuin Herra ennen iloitsi teistä, siitä, että teki teille hyvää ja antoi teidän lisääntyä, niin Herra silloin iloitsee teistä, siitä, että hävittää ja tuhoaa teidät. Ja teidät temmataan irti siitä maasta, jota sinä menet ottamaan omaksesi.

64 Ja Herra hajottaa sinut kaikkien kansojen sekaan maan äärestä toiseen, ja sinä palvelet siellä muita jumalia, joita sinä et tunne ja joita sinun isäsi eivät tunteneet, puuta ja kiveä.

5 Mooseksen 28:63-64
Valloitettu ja karkotettu Babyloniin

Joten 70 vuoden ajan, punaisella merkittynä ajanjaksona, israelilaiset elivät maanpaossa, maassa luvattu Aabrahamille ja hänen jälkeläisilleen.

Paluu maanpaosta persialaisten alta

Sen jälkeen, Persian keisari Kyros valloitti Babylonin ja Kyroksesta tuli maailman vaikutusvaltaisin henkilö. Hän salli israelilaisten palata maahansa.

Asuivat maassa osana Persian valtakuntaa

Ne eivät kuitenkaan olleet enää itsenäinen valtio, vaan ne olivat nyt Persian valtakunnan provinssi. Tämä jatkui 200 vuotta ja on aikajanalla vaaleanpunainen. Tänä aikana juutalainen temppeli (tunnettu nimellä 2. temppeli) ja Jerusalemin kaupunki rakennettiin uudelleen.

Kreikkalaisten aika

Sitten Aleksanteri Suuri valloitti Persian valtakunnan ja teki israelilaisista provinssin Kreikan valtakunnissa vielä 200 vuodeksi. Tämä näkyy tummansinisenä.

Asuivat maassa osana Kreikan imperiumia

Roomalaisten aika

Sitten roomalaiset voittivat Kreikan imperiumit, ja heistä tuli hallitseva maailmanvalta. Israelilaisista tuli jälleen provinssi tässä Imperiumissa, ja se näkyy vaaleankeltaisena. Tämä on aikaa, jolloin Jeesus eli. Tämä selittää, miksi evankeliumeissa on roomalaisia ​​sotilaita – koska roomalaiset hallitsivat juutalaisia ​​Israelin maassa Jeesuksen elinaikana.

Asuivat maassa osana Rooman valtakuntaa

Toinen juutalaisten pakkosiirtolaisuus roomalaisten alaisuudessa

Babylonilaisten ajoista (600 eKr.) lähtien, israelilaiset (eli juutalaiset, kuten heitä nyt kutsuttiin) eivät olleet itsenäisiä, kuten he olivat olleet Daavidin kuninkaiden aikana. Heitä hallitsivat muut imperiumit. Juutalaiset vihasivat tätä ja kapinoivat Rooman valtaa vastaan. Roomalaiset tulivat ja tuhosivat Jerusalemin (70 jKr.), polttivat toisen temppelin, ja karkoittivat juutalaiset orjiksi kaikkialle Rooman valtakuntaan. Tämä oli toinen Juutalainen maanpako. Koska Rooma oli niin suuri, juutalaiset olivat hajallaan ympäri maailmaa.

Roomalaiset tuhosivat Jerusalemin ja temppelin vuonna 70 jKr. Juutalaiset lähetettiin maanpakoon maailmanlaajuisesti

Ja näin juutalaiset eli lähes 2000 vuotta: hajallaan vieraissa maissa, eikä heitä koskaan hyväksytty näihin maihin. Näissä eri kansoissa he kärsivät säännöllisesti suurista vainoista. Tämä juutalaisten vaino oli erityisen totta kristillisessä Euroopassa. Espanjasta, Länsi-Euroopasta, Venäjälle, juutalaiset elivät usein vaarallisissa tilanteissa näissä kristillisissä valtakunnissa. Mooseksen kiroukset vuonna 1500 eKr. olivat tarkkoja kuvauksia heidän elämästään.

65 Ja niiden kansojen seassa sinä et saa rauhaa, eikä jalkasi löydä lepopaikkaa. Herra antaa sinulle siellä vapisevan sydämen, rauenneet silmät ja nääntyvän sielun.

5 Mooseksen 28:65

Kiroukset israelilaisia ​​vastaan ​​antoi kansojen kysyä:

Kaikki kansat kysyvät: “Miksi Herra on tehnyt tämän tälle maalle? Miksi tämä kiivas, polttava viha?”

Ja vastaus oli:

24 silloin kaikki kansat kysyvät: ‘Minkätähden Herra on näin tehnyt tälle maalle? Mistä tämä hänen suuri vihansa hehku?’

25 Silloin vastataan: ‘Siitä, että he hylkäsivät Herran, isiensä Jumalan, liiton, jonka hän teki heidän kanssansa viedessään heidät pois Egyptin maasta,

5 Mooseksen 29:24-25

Alla oleva aikajana näyttää tämän 1900 vuoden ajanjakson. Tämä ajanjakso näkyy pitkällä punaisella palkilla.

Juutalaisten historiallinen aikajana – joka sisältää heidän kaksi maanpaossaoloaikaa

Voit nähdä, että juutalaiset kävivät historiansa aikana läpi kaksi maanpakojaksoa, mutta toinen maanpako oli paljon pidempi kuin ensimmäinen.

20-luvun holokausti

Sitten juutalaisiin kohdistuva vaino saavutti huippunsa, kun Hitler yritti natsi-Saksan kautta tuhota kaikki Euroopassa asuvat juutalaiset. Hän melkein onnistui, mutta hän hävisi ja juutalaisten jäännös selvisi.

Israelin nykyaikainen uudestisyntyminen

Jo se tosiasia, että oli ihmisiä, jotka tunnustivat itsensä “juutalaisiksi” monien satojen vuosien jälkeen ilman kotimaata, oli huomattava. Mutta tämän ansiosta Mooseksen viimeiset sanat, jotka kirjoitettiin muistiin 3500 vuotta sitten, toteutuivat. Vuonna 1948, juutalaiset näkivät Yhdistyneiden Kansakuntien kautta nykyaikaisen Israelin valtion merkittävän uudelleensyntymisen, kuten Mooses oli kirjoittanut vuosisatoja aikaisemmin:

niin Herra, sinun Jumalasi, kääntää sinun kohtalosi ja armahtaa sinua; Herra, sinun Jumalasi, kokoaa sinut jälleen kaikista kansoista, joiden sekaan hän on sinut hajottanut.

Vaikka sinun karkoitettusi olisivat taivaan äärissä, niin Herra, sinun Jumalasi, kokoaa ja noutaa sinut sieltäkin.

5 Mooseksen 30:3-4

Se oli myös merkittävää, koska tämä valtio rakennettiin suuresta vastustuksesta huolimatta. Suurin osa ympäröivistä kansoista kävi sotaa Israelia vastaan ​​vuonna 1948 … vuonna 1956 … vuonna 1967, ja uudelleen, vuonna 1973. Israel, hyvin pieni kansakunta, oli usein sodassa viiden valtion kanssa samanaikaisesti. Mutta Israel ei pelkästään selvinnyt, mutta alueet lisääntyivät. Vuoden 1967 sodassa, juutalaiset valloittivat takaisin Jerusalemin, historiallisen pääkaupunkinsa, jonka Daavid perusti 3000 vuotta sitten. Israelin valtion luomisen tulos ja näiden sotien seuraukset ovat luoneet yhden nykymaailmamme vaikeimmista poliittisista ongelmista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *