Skip to content

Kosminen rytmi, jonka vain Jumala voi tanssia: Luomisesta Ristille

Mikä on tanssi? Teatteritanssi käsittää rytmiset liikkeet, jotka on tarkoitettu katsottavaksi ja tarinan kertomiseen. Tanssijat koordinoivat liikkeensä muiden tanssijoiden kanssa käyttäen eri osia omaa kehoaan, jotta liikkeet tuottavat visuaalista kauneutta ja korostavat rytmiä. Tämä koordinaatio tapahtuu yleensä toistuvassa aikavälissä, jota kutsutaan metriikaksi. Researchers have documented the crucial role that rhythm plays in our lives. So it is not surprising if we see a similar tilt to rhythm in God’s outworking since we are made in His image.

Tandavan tanssijat

Risti: Tanssii käärmeen päässä

Evankeliumi julistaa voimakkaasti, että Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus olivat Jumalan voitto Hänen Vastustajastaan. Tämä voitto voidaan jäljittää ihmiskunnan varhaisimpiin hetkiin, jolloin Aadam antautui käärmeen houkutukselle. Silloin kirjoituksissa (yksityiskohtia täällä) ennustettiin käärmeelle:

15 Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.

1 Mooseksen 3:15
Naisen siemen tallaisi käärmeen pään

Joten tämä ennusti tulevaa taistelua Käärmeen ja Naisen Siemenen tai Jälkeläisen välillä. Jeesus julisti itsensä “Siemeneksi” Pyhän viikon ensimmäisenä päivänä. Sitten hän tarkoituksellisesti ajoi konfliktin huippuunsa ristillä. Näin Jeesus salli Käärmeen iskeä itseään, luottaen lopulliseen voittoonsa. Näin tehden Jeesus tallasi käärmeen päätä, avaten tien elämään. Raamattu tiivistää Hänen voittonsa ja meidän elämämme tavan näin:

13 Ja teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja lihanne ympärileikkaamattomuuteen, teidät hän teki eläviksi yhdessä hänen kanssaan, antaen meille anteeksi kaikki rikokset, 14 ja pyyhki pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan ja oli meidän vastustajamme; sen hän otti meidän tieltämme pois ja naulitsi ristiin. 15 Hän riisui aseet hallituksilta ja valloilta ja asetti heidät julkisen häpeän alaisiksi; hän sai heistä hänen kauttaan voiton riemun.

Kolossalaisille 2:13-15

Heidän taistelunsa kehittyi kuin tanssi, rytmisessä metriikassa ‘seitsemän’ ja ‘kolmen’. Tämän näemme selvästi tarkastelemalla Jeesuksen Passion-viikon tapahtumia Luomisen näkökulmasta.

Jumalan ennalta tietäminen paljastui jo ajan alusta lähtien.

Kuinka voimme tietää, oliko tämä Jumalan suunnitelma vai satunnaisia tapahtumia ilman lopullista tarkoitusta? Vai olisiko evankeliumitarina voinut olla vain ihmisen luoma?

Tiedämme, että riippumatta siitä kuinka älykäs, lahjakas, puhelias, voimakas tai rikas joku on, hänellä ei ole kykyä nähdä tulevaisuuteen. Kukaan ei pysty koordinoimaan tapahtumia tuhansien vuosien päähän tulevaisuuteen. Vain Jumala voi ennakoida ja määrätä kauas tulevaisuuteen. Jos havaitsemme todisteita tämänkaltaisesta koordinaatiosta historian kautta, voimme todistaa, että hän koreografioi tämän draaman. Tällöin se poissulkee sattuman tai älykkäiden ihmisten vaikutuksen evankeliumin takana.

Itse asiassa Raamatussa on vain kaksi viikkoa, joissa jokaisen päivän tapahtumat on kuvattu. Ensimmäinen viikko, joka on tallennettu Raamatun alussa, kertoo siitä, miten Jumala loi kaiken.

Ainoa toinen viikko, jossa jokaisen päivän tapahtumat on tallennettu, on Jeesuksen kärsimysviikko. Muilla Raamatun henkilöillä ei ole yksityiskohtaisia kuvauksia päivittäisistä tapahtumista yhden täydellisen viikon ajalta. Voit lukea täydellisen Luomisviikon kuvauksen täältä. Vastaavasti menimme läpi jokaisen päivän tapahtumat Jeesuksen kärsimysviikolla. Alla olevassa taulukossa on asetettu vierekkäin näiden kahden viikon päivät. Numero ‘seitsemän’, joka muodostaa viikon, on siis perusmitta tai rytmi. Huomaa, miten kaikki päivittäiset tapahtumat vastaavat toisiaan, vaikka ne olisivat aikamääreiltään erillään vuosituhansien ajan. Vähimmilläänkin Luomisviikko sisältyy Kuolleenmeren kääröihin, joten luomiskertomus oli jo kirjoitettuna satoja vuosia ennen Jeesuksen maan päällä vaeltamista. Ja Uuden testamentin tekstikritiikkianalyysi paljastaa, ettei sitä ole muutettu tai vääristetty.

Miten koordinointi sitten selitetään?

Kahden viikon rytmi

ViikonpäiväLuomisen viikkoJeesuksen kärsimysviikko
Päivä 1Pimeyden ympäröimänä Jumala sanoo: ‘Tulkoon valo’ ja pimeydessä oli valoa.46 Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen. (Johanneksen 12:46)
Päivä 2Jumala erottaa maan taivaasta.Jeesus erottaa maan taivaasta puhdistamalla temppelin rukouspaikkana kaupallisuudesta.
Päivä 3Jumala puhuu maan nousevan merestä.  Jeesus puhuu uskosta, joka siirtää vuoria mereen.
 Jumala puhuu taas “Anna maan tuottaa kasveja” ja kasvillisuuden versoja.Jeesus puhuu kirouksen ja puu kuihtuu.
Päivä 4Jumala puhuu “Olkoon valoja taivaalla” ja aurinko, kuu ja tähdet ilmestyvät valaisemaan taivaan.Jeesus puhuu paluunsa merkistä – aurinko, kuu ja tähdet sammuvat.
Päivä 5Jumala luo lentäviä eläimiä, mukaan lukien lentävät dinosaurusmatelijat tai lohikäärmeet.Saatana, suuri lohikäärme, lähtee lyömään Kristusta.
Päivä 6Jumala puhuu ja maaeläimet heräävät henkiin.Pääsiäisen karitsan eläimet teurastetaan temppelissä.
 “Herra Jumala … puhalsi Aadamin sieraimiin elämän hengen”.  Adam alkoi hengittää.37 Mutta Jeesus huusi suurella äänellä ja antoi henkensä. (Markuksen 15:37)
 Jumala asettaa Aadamin puutarhaan.Jeesus astuu vapaasti puutarhaan 
 Aadamia varoitetaan pois Tiedon Puulta kirouksella.Jeesus on naulittu puuhun ja kirottu.  
13 Kristus on lunastanut meidät lain kirouksesta, kun hän tuli kiroukseksi meidän edestämme – sillä kirjoitettu on: “Kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu” – Galatalaisille 3:13
 Yhtään Adamille sopivaa eläintä ei löydy. Tarvittiin toinen henkilö.Pääsiäisen eläinuhrit eivät riittäneet. Tarvittiin henkilö.

Sillä mahdotonta on, että härkäin ja kauristen veri voi ottaa pois syntejä. Sentähden hän maailmaan tullessaan sanoo: “Uhria ja antia sinä et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit;
-Heprealaisille 10:4-5
 Jumala nukahtaa Aadamin syvään uneen.Jeesus menee kuoleman uneen
 Jumala haavoi Aadamin puolen, jolla Hän luo Aadamin morsiamen.Tehdään haava in Jeesuksen puolella. Häneltä uhrata Jeesus voittaa morsiamensa, ne, jotka kuuluvat hänelle.   

Ja tuli yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli ne seitsemän maljaa täynnä seitsemää viimeistä vitsausta, ja puhui minun kanssani sanoen: “Tule tänne, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon”. Ilmestys 21:9
Päivä 7Jumala lepää luomisestaJeesus lepää kuolemassa

Jeesuksen kärsimysviikko luomisviikon tahdissa

Aadamin perjantai-koreografia Jeesuksen kanssa

Kummankin viikon tapahtumat vastaavat toisiaan päivä päivältä, mikä johtaa rytminen symmetriaan kuin koreografiassa. Sitten näiden kahden 7-päiväisen jakson lopussa uuden elämän ensimmäiset hedelmät puhkeavat esiin uuteen luomiseen. Niinpä Aadam ja Jeesus liittyvät yhteen luoden yhteisen draaman. 

Merkittävää on, että Raamattu sanoo Aadamista, että:

14 kuitenkin kuolema hallitsi Aadamista Moosekseen asti niitäkin, jotka eivät olleet syntiä tehneet samankaltaisella rikkomuksella kuin Aadam, joka on sen esikuva, joka oli tuleva.

Roomalaisille 5:14

ja

21 Sillä koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta. 22 Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa,

1 Korinttilaisille 15:21-22
Luomisen päivät

Vertaamalla näitä kahta viikkoa näemme, että Aatami esiintyy ennakoivana kuviona Jeesuksen edellä. Tarvitsiko Jumala kuusi päivää luodakseen maailman? Eikö hän olisi voinut tehdä kaiken yhdellä käskyllä? Miksi hän sitten loi juuri sellaisessa järjestyksessä ja rakenteessa kuin teki? Miksi Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä, kun hän ei voi väsyä? Hän loi ajankohdan ja järjestyksen, jotta voisi osoittaa ennakoinneensa Passion viikon tapahtumia ihmiskunnan alusta asti.

Tämä pätee erityisesti Kuudenteen päivään – molempien viikkojen perjantaihin. Erityisesti sanavalinnoissa näemme symmetrian. Esimerkiksi sen sijaan, että sanottaisiin yksinkertaisesti “Jeesus kuoli”, evankeliumi sanoo, että hän “hengitti viimeisen henkäyksensä”, suora vastakkainen kuvio Aadamille, joka sai “elämän hengityksen”. Tällainen kuvio ajan alusta osoittaa vain ennakointia, joka ulottuu ajassa ja maailmassa. Lyhyesti sanottuna se voi olla vain Jumalan orkestroima tanssi.

Jumalallisen koreografian jälkeiset profetialliset tapahtumat

Sen jälkeen Raamattu kirjasi tarkat historialliset tapahtumat ja juhlat, jotka kuvasivat Jeesuksen tuloa. Ne kirjoitettiin ja tallennettiin satoja vuosia ennen Jeesuksen maan päälle tuloa. Koska ihmiset eivät voi ennakoida tulevaisuutta niin pitkälle, tämä tarjoaa lisätodisteita siitä, että tämä oli Jumalan draama, ei ihmisen tai pelkkää sattumaa. Alla oleva taulukko tiivistää joitain näistä tapahtumista.

Heprealainen RaamattuKuinka se ennustaa Jeesuksen tulemista
Adamin merkkiJumala kohtasi käärmeen ja ilmoitti Siemenen tulevan murskaamaan käärmeen pään.
Aabrahamin uhrin merkkiAbrahamin uhri (2000 eaa.) oli samalla vuorella jossa Jeesus uhrattaisiin tuhansia vuosia myöhemmin. Viime hetkellä lammas korvasi Iisakin, jotta hän voisi elää. Tämä kuvasi kuinka Jeesus “Jumalan Karitsa” asettuisi tilalle ja uhraisi itsensä puolestamme, jotta voisimme elää.
Pääsiäisen merkki Lammasuhrin oli määrä tapahtua tiettynä päivänä – Nisan 14., pääsiäinen (1500 eaa.). Ne, jotka tottelivat, välttyivät kuolemalta, mutta ne, jotka olivat tottelemattomia, kuolivat. Satoja vuosia myöhemmin Jeesus uhrattiin tällä tarkalla päivällä – Nisan 14., pääsiäinen. Kuten alkuperäiset pääsiäislampaat, hän kuoli, jotta me voisimme elää.
Mistä “Kristus” tulee?Nimi “Kristus” vihittiin lupauksella Hänen tulemuksestaan ​​- profetoi 1000 eaa.
Oliko Jeesus neitsyen poika Daavidin suvusta?“Kristus” polveutuisi kuningas Daavidista, mutta syntyisi neitsyestä, jonka muinaiset profeetat ennustivat. Profetiat annettiin 1000 eaa. ja 750 eaa. ja täyttyivät Jeesuksessa.
Haaraan merkki“Kristus” versoisi kuin oksa kuolleesta kuninkaallisesta dynastiasta – ennustettu 750 eaa. ja täyttynyt Jeesuksessa
Tuleva haara nimeltäTämä itävä “oksa” nimettiin “Jeesukseksi” 500 vuotta ennen kuin hän eli.
Kärsivä palvelija antaa henkensä kaikkien puolestaProfetia, joka ennustaa, kuinka tämä tuleva Palvelija palvelisi koko ihmiskuntaa kuolemassaan – 750 eaa. Jeesus täytti ristiinnaulitsemisensa ja ylösnousemuksensa tavalla.
Kristus tulossa “seitsemän”Profeetallinen ennustus, joka kertoi milloin Hän tulisi, annettiin seitsemän vuoden jaksoissa vuonna 550 eaa. Se toteutui Jeesuksessa täsmällisen ajoituksen avulla, saapumalla Jerusalemiin vuonna 33 jKr.
Ristiinnaulitseminen esikatseluEloisat yksityiskohdat ristiinnaulitsemisesta ennustettiin 1000 eaa. – ja toteutuivat Jeesuksen ristiinnaulitsemisen yksityiskohdissa.
Ihmisen Poika paljastuiNäkemys jumalallisesta henkilöstä, joka tulee pilvissä ilmaan, toteutuu Jeesuksen ainoalla mahdollisella tavalla

Juhlia ja oraakkeleita profeetallisesti koreografioitu Jeesukselle

Kutsusi

Evankeliumi kutsuu meitä tutkimaan sitä. Se myös kutsuu meidät:

17 Ja Henki ja morsian sanovat: “Tule!” Ja joka kuulee, sanokoon: “Tule!” Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi.

Ilmestys 22:17

Seuraavat ovat saatavilla auttamaan sekä tutkimaan että tulemaan mukaan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *