Skip to content

Jeesus Opettaa Ristiriitaista Sijoittamista

Yleisin tehty stereotyyppi juutalaisista liittyy rahaan. Huhuja, villejä salaliittoteorioita ja panettelua ovat väärin suunnattu juutalaisiin, pahaenteisten rikkauden ja vallan yhdistysten kanssa.

Tässä kuvassa on tyhjä alt-attribuutti;  sen tiedostonimi on Picture1-1.png
Vuoden 1898 sarjakuva, joka esittää Rothschildia maailma käsissään. Le Riren kansikuva, 16. huhtikuuta 1898

Esimerkiksi, tämä Lord Rothschildia kuvaava sarjakuva ilmestyi ranskalaisen Le Rire -lehden kannessa vuonna 1898. Siinä näkyy hänen pirulliset kädet ja kurjat kasvot, jotka yrittävät tarttua koko maailmaan. Le Rire julkaisi tämän Dreyfuss-tapauksen aikana, erittäin julkisessa antisemitistisessä oikeudenkäynnissä, joka järkytti ranskalaista yhteiskuntaa vuosikymmenen ajan.

Mutta ei ole epäilystäkään siitä, että jotkut erinomaiset juutalaiset ovat osoittaneet taloudellista oveluutta. Korostamme joitain tässä.

Legendaariset Rothschildit

Rothschildit olivat juutalainen perhe, joka toimi yksityispankkiireina hallituksille kaikkialla Euroopassa. Ne alkoivat Napoleonin sotien (1803-1815) aikana. Lontoossa heillä oli perheyhteyksiä Euroopan pääkaupungeissa. He ansaitsivat miljoonia korkoja valtion lainoista ja arvopapereista monilta Euroopan mailta. Rothschildit sijoittivat nerokkaasti voittonsa rautateihin ja muuhun teollisuusinfrastruktuuriin kaikkialla Euroopan mantereella, kun teollinen vallankumous levisi. 

Investointipankkitoiminta Amerikassa

Samaan aikaan, Atlantin toisella puolella, juutalaiset yrittäjät perustivat amerikkalaisia ​​investointipankkeja, jotka hallitsevat nykyään maailmanlaajuista kauppaa: 

Nämä kaikki perustivat yrittäjäjuutalaiset, joilla oli rahoituksen ja investoinnintitaito. 

George Soros

George Soros - Wikipedia, vapaa tietosanakirja
George Soros

Nykyään George Sorosilla (1930 – ) on sama maine. Syntyi juutalaisperheeseen Unkarissa, ja muutti Yhdysvaltoihin perustamaan oman sijoitusrahaston vuonna 1969. Wikipedia raportoi hänen nettovarallisuutensa olevan 9 miljardia dollaria – luovutettuaan 32 miljardia dollaria. Hänet tunnetaan parhaiten vedonlyönnistä Englannin pankkia vastaan ​​vuonna 1992. Tämä sai Ison-Britannian Englannin punnan polvilleen, ja ansaitsi hänelle miljardeja.  

Keskuspankkiirit

Juutalaisilla on merkittävä yhteys Yhdysvaltain keskuspankkiin. Fed on maailman tehokkain keskuspankki, joka vaikuttaa kaikkien planeetan nykyisten taloudelliseen toimeentuloon. Se syntyi vuonna 1913 pääasiassa juutalais-saksalaisen maahanmuuttajan Paul Warburgin työn kautta. Yhdysvaltain keskuspankin kolme edellistä puheenjohtajaa, Alan Greenspan (1987-2006), Ben Bernanke (2006-2014), Janet Yellan (2014-2018) ovat juutalaisia.  

Asukasta kohden laskettuna, juutalaisilla on taipumus osoittaa innokasta yrittäjähenkeä ja taloudellista kiinnostusta, joka on tuonut monet korkean profiilin taloudellisiin rooleihin. Mutta tämän takana ei ole mitään pahaenteistä tai maailmanlaajuista salaliittoa, kuten jotkut ovat ehdottaneet.

Monet eivät ymmärrä sitä, mutta myös historian tunnetuin juutalainen, Jeesus Nasaretilainen, opetti ja eli sijoittajana. Hän käytti kuitenkin epäperinteisiä mittareita sijoitusnäkymissään. Tarkastelemme tässä Israelin edustajan sijoitusfilosofiaa.

Jeesus sijoittajana

Avain sijoittajan ja pankkiirin menestykseen on käyttää riittävän pitkää sijoitusaikahorisonttia ja arvioida oikein lainanottajien kyky maksaa lainat takaisin. Jeesus, joka oli yhtä lahjakas kuin hänen edellä tutkitut juutalaiset veljensä taloudellisessa ajattelussa, käytti täysin erilaista sijoitusaikahorisonttia kuin he. Tämä muutti hänen  riski/tuotto -ajattelunsa ja muutti sen radikaalisti meidän omastamme.

Jeesus tiivisti tähän kokonaisnäkemyksensä sijoitusriskistä/hyötysuhteesta.

19 Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat.

20 Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta.

21 Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi.

Matteuksen 6:19-21

Jeesuksen näkemykset riskistä/palkkiosta

Sano mitä haluat hänen pitkän aikavälin näkemyksensä todellisuudesta “aarteita taivaassa”, mutta hänen arvionsa “aarteista maan päällä” on ovela. Rothschildit ovat menettäneet taloudellisen voimansa, joka heillä oli 150 vuotta sitten. Euroopan sodat, natsien juutalaisilta takavarikoimat omaisuudet ja Euroopan teollisuuden kansallistaminen vähensivät suuresti Rothschildien perheen varallisuutta. Useimmat yllä kyselyyn vastanneista amerikkalaisista pankeista joutuivat konkurssiin tai ostivat muut pankit. Ne eivät enää toimi. Jeesuksen arvio siitä, että maan päällä kerätty arvo syövyttää, on osoitettu kerta toisensa jälkeen. Emme aina tunnista sitä, koska aikahorisonttimme on lyhyt. Mutta hän käytti aikahorisonttia, joka ulottui kauas.

Jeesuksen sijoitusaikahorisontti

Jeesuksen sijoitusaikahorisontti oli poikkeuksellisen pitkä. Siten, hän katsoi arvoa ikuisuuden näkökulmasta Jumalan valtakunnassa. Arvostuksen näkeminen hänen näkökulmastaan ​​antoi myös toisen rikkaan juutalaisen sijoittajan arvioida arvoa eri tavalla. Evankeliumi kertoo sen näin:

19 Ja hän tuli Jerikon kaupunkiin ja kulki sen läpi.

Ja katso, siellä oli mies, nimeltä Sakkeus; ja hän oli publikaanien päämies ja oli rikas.

Ja hän koetti saada nähdä Jeesusta, kuka hän oli, mutta ei voinut kansalta, kun oli varreltansa vähäinen.

Niin hän juoksi edelle ja nousi metsäviikunapuuhun nähdäkseen hänet, sillä Jeesus oli kulkeva siitä ohitse.

Ja tultuaan sille paikalle Jeesus katsahti ylös ja sanoi hänelle: “Sakkeus, tule nopeasti alas, sillä tänään minun pitää oleman sinun huoneessasi”.

Ja hän tuli nopeasti alas ja otti hänet iloiten vastaan.

Ja sen nähdessään kaikki nurisivat sanoen: “Syntisen miehen luokse hän meni majailemaan”.

Mutta Sakkeus astui esiin ja sanoi Herralle: “Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jos joltakulta olen jotakin petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin”.

Niin Jeesus sanoi hänestä: “Tänään on pelastus tullut tälle huoneelle, koska hänkin on Aabrahamin poika;

10 sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on”.

Luukkaan 19:1-10

Palveleko raha vai hallitseeko raha?

Sakkeuksen lupaus lahjoittaa omaisuutensa tarvitseville ja edistää ensimmäistä “Totuuden ja sovinnon” hanketta ei tarkoita, että tilapäisen maallisen omaisuuden omistaminen olisi väärin. Pikemminkin kuten Jeesus sanoi muualla: 

24 Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja rahaa.

Matteuksen 6:24

Yleensä ajattelemme, että raha palvelee meitä, mutta luonteemme on sellainen, että sen sijaan päädymme helposti palvelemaan rahaa. Silloin on mahdotonta arvostaa omaisuutta, elämää ja sieluamme (psyke) ikuisuuden aikahorisontissa.

Jeesuksella oli ainutlaatuinen taloudellinen näkökulma Jumalan valtakuntaan. Siksi, Jeesus opetti tämän taloudellisen opetuksen heti keskusteltuaan Sakkeuksen kanssa.

Kymmenen Minan tarina

11 Ja heidän tätä kuunnellessaan hän puhui vielä vertauksen, koska hän oli lähellä Jerusalemia ja he luulivat, että Jumalan valtakunta oli kohta ilmestyvä.

12 Hän sanoi näin: “Eräs jalosukuinen mies lähti matkalle kaukaiseen maahan saadakseen itsellensä kuninkuuden ja sitten palatakseen.

13 Ja hän kutsui luoksensa kymmenen palvelijaansa, antoi heille kymmenen leiviskää ja sanoi heille: ‘Asioikaa näillä, kunnes minä tulen’.

14 Mutta hänen kansalaisensa vihasivat häntä ja lähettivät lähettiläät hänen jälkeensä sanomaan: ‘Emme tahdo tätä kuninkaaksemme’.

15 Ja saatuansa kuninkuuden ja palattuansa hän käski kutsua eteensä ne palvelijat, joille hän oli antanut rahat, saadakseen tietää, mitä kukin oli asioimisellaan ansainnut.

16 Niin ensimmäinen tuli esiin ja sanoi: ‘Herra, sinun leiviskäsi on tuottanut kymmenen leiviskää’.

17 Ja hän sanoi hänelle: ‘Hyvä on, sinä hyvä palvelija; koska vähimmässä olet ollut uskollinen, niin saat vallita kymmentä kaupunkia’.

18 Ja toinen tuli ja sanoi: ‘Herra, sinun leiviskäsi on tuottanut viisi leiviskää’.

19 Niin hän sanoi tällekin: ‘Sinä, vallitse sinä viittä kaupunkia’.

20 Vielä tuli yksi ja sanoi: ‘Herra, katso, tässä on sinun leiviskäsi, jota olen säilyttänyt liinasessa.

21 Sillä minä pelkäsin sinua, koska olet ankara mies: sinä otat, mitä et ole talteen pannut, ja leikkaat, mitä et ole kylvänyt.’

22 Hän sanoi hänelle: ‘Oman sanasi mukaan minä sinut tuomitsen, sinä paha palvelija. Sinä tiesit minut ankaraksi mieheksi, joka otan, mitä en ole talteen pannut, ja leikkaan, mitä en ole kylvänyt;

23 miksi et siis antanut rahojani rahanvaihtajan pöytään, että minä tultuani olisin saanut periä ne korkoineen?’

24 Ja hän sanoi vieressä seisoville: ‘Ottakaa häneltä pois se leiviskä ja antakaa sille, jolla on kymmenen leiviskää’.

25 – Niin he sanoivat hänelle: ‘Herra, hänellä on jo kymmenen leiviskää’. –

26 ‘Minä sanon teille: jokaiselle, jolla on, annetaan; mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mikä hänellä on.

Luukkaan 19:11-26

Omistajat? Vai yksinkertaisesti johtajat?

Poimimatta kaikkea merkitystä tästä tarinasta, muutamat huomiot ovat opettavaisia:

  • Minat kuuluvat koko tarinan ajan aina aatelismiehelle. Hän lainasi ne palvelijoille etsiessään tuottoa sijoitukselleen. Palvelijat hallitsi minasia, mutta eivät koskaan omistaneet niitä.  
  • Jeesus esittää itseään aatelismiehenä tässä tarinassa. Hän asettaa meidät palvelijoiksi. Olemme palvelijoita, joille on uskottu “minoja”, jotka edustavat omaisuutta, arvoa, mahdollisuuksia ja luonnollisia kykyjämme. Meidät odotetaan tuottavan hyvää tuottoa, kuten minkä tahansa talousjohtajan sijoitusasiakkailleen.

Lopulta emme omista mitään

Kuljemme läpi elämän ajatellen, että luonnolliset kykymme ja mahdollisuutemme ovat todella meidän. Mutta todellisuudessa he eivät ole meidän. Ne on lainattu meille. Jeesus käyttää tätä tarinaa ovelasti muistuttamaan meitä siitä, ettemme omista elämäämme, terveyttämme, mahdollisuuksiamme emmekä edes tulevaisuutemme. Meidän on myönnettävä, että tämä on totta, koska emme voi pitää niitä. Lopulta luovutamme niistä kaikista. Jeesus muistuttaa, että ne on lainattu meille väliaikaisesti.  

Lopuksi, kuten jokainen hyvä sijoittaja, Jeesus selittää, että ne, jotka ovat tuottaneet sijoitukselleen tuottoa, saavat sen kaiken takaisin heille lisäsijoitusmahdollisuuksien kera. Hänen Valtakuntansa antaa heille enemmän kuin he olisivat voineet kuvitella.

Emme yleensä yhdistä Jeesusta viisaaseen taloudelliseen ajatteluun, kuten teemme hänen juutalaisten veljiensä kanssa. Mutta hän kiinnitti yksimielisen huomion sijoittamiseen. Hän kutsuu meidät yhteisinvestoimaan hänen sijoituksensa kanssa, jota ei voi hukata, varastaa tai tuhota. Se on vain sitä, että kuten muut juutalaiset talousvisionäärit, hän näki pidemmälle kuin pystymme. Hän katsoi Valtakuntansa perustamiseen asti. Siinä mielessä hän osoitti olevansa ei laumasijoittaja (katsomassa muita nähdäkseen, mihin sijoittaa), vaan älykäs  kontradiktorinen sijoittaja, joka näki saavutettavan arvon jota muut eivät voineet nähdä. 

Jeesuksen sijoitushinta

Saatamme ajatella Hänen valtakuntaansa eteerisenä, aineettomana tai epätodellisena. Mutta vakuuttuneena tämän sijoitustuoton todellisuudesta, hän ohitti kaikki muut sijoitukset. Hän laittoi kaiken oman pääomansa siihen. Nathan Rothschild sanoi sijoitusfilosofiastaan:

“Aika ostaa on silloin, kun kaduilla on verta.”

Rothschild tarkoitti, että meidän pitäisi investoida, kun muut myyvät paniikkia. Silloin saamme sijoituksemme edulliseen hintaan. Näemme kuinka Jeesus investoi Valtakuntaan tällä maksiimilla, kun hänen kuollut ystävänsä kuolee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *