Skip to content

Innokas Erämaassa

Historia muistaa Simon baari Kokhba (Simon ben Kosevah) miehenä, joka johti ja epäonnistui viimeisen juutalaisten kapinan keisarillista Roomaa vastaan, ​​vuosina 132-135 jKr. Juudean juutalaisten ruhtinaana julistautuneena hän vaati, että kaikki juutalaiset seuraavat häntä itsenäisyyssotaan Roomaa vastaan. Hän johti tätä kapinaa, koska roomalaiset aikoivat rakentaa toisen pakanakaupungin (Aelia Capitolina) Jerusalemin raunioille (joka oli raunioitunut epäonnistuneessa kansannousussa 66-73 jKr). Tässä kaupungissa olisi temppeli, omistettu Jupiterille, pakanalliselle roomalaiselle jumalalle. 

Vaikka he alun perin menestyivät hänen tukikohtastaan ​​Juudean erämaassa, heidän omaisuutensa kääntyi, kun keisarillisten roomalaisten legioioiden täysi voima hyökkäsi vastahyökkäyksessä. Bar Kochba ja lukemattomat muut juutalaiset kapinalliset tapettiin julmasti Rooman lopullisessa voitossa. Ennen tappiota, monet juutalaiset viisaat, mukaan lukien Rabbi Akiva, yksi Mishnan johtavista tekijöistä, julisti hänet Messiaaksi.

Bar Kokhba suuntasi uskonnollisen intonsa autiomaasta, ulkopuolista, ulkoista vihollista – keisarillista Roomaa – vastaan. Hänen näkemyksensä näki messiaanisen rauhan toteutuvan vain, jos sotilaallista voimaa miehittänyt muukalainen karkotettaisiin ja Siion vapautettaisiin vieraalta miehityksestä.

Bar Kokhba ristiriidassa Johannes Kastajan kanssa

Erämaasta tullessaan uskonnollisessa innossaan ja messiaanisessa innossaan, Bar Kokhba muistutti maanmiehiään Johannes Kastajasta, joka edelsi hänet noin 100 vuotta. Silti, vaikka he olivat yhtä innokkaita, he erosivat siinä, miten he näkivät perusongelman ja siten perustavanlaatuisen ratkaisun. Näiden kahden vallankumouksellisen vertaaminen, auttaa meitä ymmärtämään kilpailevia ajatuksia ihmisten tilanteesta, ja evankeliumin esittämästä ratkaisusta.

Johannes Kastaja maallisessa historiassa

Johannes Kastaja, kuten Bar Kokhba, oli voimakas hahmo, jota kuvattiin elokuvissa usein karuksi.

Kuten Bar Kokhba, Johannes Kastaja aiheutti paljon kiistaa ja herätti paljon huomiota. Josephus, ensimmäisen vuosisadan juutalainen historioitsija, viittaa häneen näillä sanoilla:

Nyt jotkut juutalaisista luulivat, että Herodeksen sotajoukon tuho tuli Jumalalta, ja että hänen rangaistuksensa siitä, mitä hän teki Johanneksia vastaan, kutsuttiin kastajaksi, sillä Herodes tappoi hänet, joka oli hyvä mies… Herodes, joka pelkäsi, ettei Johanneksen suuri vaikutus ihmisiin saattaisi hänen valtaansa ja taipumukseensa nostaa kapinaa… Niinpä hänet lähetettiin Herodeksen epäluuloisen luonteen johdosta vankina Macherukseen, aiemmin mainitsemaani linnaan, ja hän oli siellä. surmata. 

Josephus, Juutalaisten muinaiset esineet, Kirja 18, luku 5, 2

Josephus mainitsee Johannes Kastajan, Herodes Antipaksen tappion yhteydessä, kilpailijaa vastaan. Herodes Antipas oli tappanut Johanneksen, ja Josefus ilmoittaa meille, että juutalaiset pitivät hänen myöhemmän tappioansa jumalallisena tuomiona häntä kohtaan, koska hän teloitti Johannes Kastajan. 

Johannes Kastaja evankeliumeissa

Johannes Kastaja esiintyy evankeliumeissa näkyvästi Jeesuksen edelläkävijänä. Luukas, yksi Uuden Testamentin evankeliumeista, ankkuroi Johannes Kastajan tiukasti historiaan, vertaamalla häntä muihin tuon ajan tunnettuihin historiallisiin henkilöihin.

3 Viidentenätoista keisari Tiberiuksen hallitusvuotena, kun Pontius Pilatus oli Juudean maaherrana ja Herodes Galilean neljännysruhtinaana ja hänen veljensä Filippus Iturean ja Trakonitiinmaan neljännysruhtinaana ja Lysanias Abilenen neljännysruhtinaana,

siihen aikaan kun Hannas oli ylimmäisenä pappina, ynnä myös Kaifas, tuli Jumalan sana Johannekselle, Sakariaan pojalle, erämaassa.

Ja hän vaelsi kaikissa seuduissa Jordanin varrella ja saarnasi parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi,

niinkuin on kirjoitettuna profeetta Esaiaan sanojen kirjassa: “Huutavan ääni kuuluu erämaassa: ‘Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi’.

Kaikki laaksot täytettäköön, ja kaikki vuoret ja kukkulat alennettakoon, ja mutkat tulkoot suoriksi ja koleikot tasaisiksi teiksi,

ja kaikki liha on näkevä Jumalan autuuden.”

Luukkaan 3:1-6

Luukkaan kertomuksen tueksi, Matteus tiivistää Johannes Kastajan sanoman seuraavasti:

3 Niinä päivinä tuli Johannes Kastaja ja saarnasi Juudean erämaassa

ja sanoi: “Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle”.

Matteuksen 3:1-2

Johanneksen näkökulma

Johannes näki ihmisen perustavanlaatuisen ongelman meidän sisällä. Siksi, hänen saarnansa ohjasi kuulijansa katua

Tehdä parannus (metanoia kreikaksi) tarkoittaa ‘muuttaa’ (= ‘meta’), sinun ‘mieli’ (=’noia’). Ajattele toukkien dramaattinen metamorfoosi’, kun sen muoto (‘morphe’) muuttuu perhosen muotoon. 

Johannes saarnasi niin dramaattisen mielenmuutoksen tarpeesta, että se muuttaisi tapaamme elää, ei kaatamalla hallituksia ja taistelemalla ulkomaalaisia ​​vastaan, kuten Bar Kokhba ajatteli, vaan kohtelemalla muita – keitä he sitten ovatkaan – myötätuntoisesti ja oikeudenmukaisesti. Tämä parannus “valmistaisi” meidät Herran tielle. Johanneksen mielessä, ilman tätä parannusta, emme näkisi, käsittäisi, tai ymmärtäisi Jumalan valtakuntaa, emmekä kokisi sen “anteeksiantoa”.

Tunnustus parannuksessamme

Johanneksen etsimän todellisen sisäisen parannuksen osoitus oli tämä:

Silloin vaelsi hänen tykönsä Jerusalem ja koko Juudea ja kaikki Jordanin ympäristö,

ja hän kastoi heidät Jordanin virrassa, kun he tunnustivat syntinsä.

Matteuksen 3:5-6

Tämä on ristiriidassa toisen raamatullisen kertomuksen – Aadamin ja Eevan – toimien kanssa. Kun he söivät kielletyn hedelmän, Raamattu sanoi, että Aadam ja Eeva:

Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan.

1 Mooseksen 3:8

Siitä lähtien, tämä taipumus piilottaa syntimme, ja teeskennellä ettemme ole tehneet väärin, on tullut meille hyvin luonnolliseksi. Syntiemme tunnustaminen ja katuminen on meille huomattavan vaikeaa, koska se paljastaa syyllisyytemme ja häpeämme. Kokeilemme mieluummin kaikkea muuta kuin tätä. Johanneksen vakaumus ja sanoma asettivat kuitenkin parannuksen ja tunnustuksen välttämättömiksi ihmisten valmistautumiseen, jotta he voisivat kokea tulevan Jumalan valtakunnan.

Varoitus uskonnollisille johtajille, jotka eivät katuisi

Jotkut ihmiset olivat todellakin tehneet näin, mutta kaikki eivät voineet rehellisesti tunnustaa syntejään itsensä ja Jumalan edessä. Evankeliumi sanoo, että:

Mutta nähdessään paljon fariseuksia ja saddukeuksia tulevan kasteelle hän sanoi heille: “Te kyykäärmeitten sikiöt, kuka on neuvonut teitä pakenemaan tulevaista vihaa?

Tehkää sentähden parannuksen soveliaita hedelmiä,

älkääkä luulko saattavanne sanoa mielessänne: ‘Onhan meillä isänä Aabraham’; sillä minä sanon teille, että Jumala voi näistä kivistä herättää lapsia Aabrahamille.

10 Jo on kirves pantu puitten juurelle; jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, siis hakataan pois ja heitetään tuleen.

Matteuksen 3:7-10

Fariseukset ja saddukeukset, juutalaisten uskonnollisen lain opettajat, työskentelivät ahkerasti noudattaakseen kaikkia lain käskyjä (rukoukset, paasto, uhrit jne.). Kaikki ajattelivat, että nämä johtajat, kaikella uskonnollisella oppimisellaan ja ponnistelullaan, olivat niitä, jotka olivat sitä taattu saada Jumalan hyväksynnän. Mutta Johannes kutsui heitä “kyykäärmeiden sikiöksi”, ja varoitti heitä tulevasta tulen tuomiosta!

Miksi Johannes teki tällaisen väitteen?

Kun he eivät ‘tuottaneet hedelmiä parannuksen mukaan’, he osoittivat, etteivät he olleet todella tehneet parannusta. He eivät olleet tunnustaneet syntiään, vaan piilottivat syntinsä uskonnollisten käytäntöjensä taakse. Heidän uskonnollinen perintönsä, vaikka se oli hyvä, oli tehnyt heistä enemmän ylpeitä kuin katuvia.

Parannuksen hedelmä

Tunnustuksen ja parannuksen myötä odotettiin erilaista elämää. Ihmiset kysyivät Johannes Kastajalta, kuinka heidän pitäisi osoittaa katumuksensa hedelmää, ja hän vastasi tähän:

10 Ja kansa kysyi häneltä sanoen: “Mitä meidän siis pitää tekemän?”

11 Hän vastasi ja sanoi heille: “Jolla on kaksi ihokasta, antakoon toisen sille, joka on ilman; ja jolla on ruokaa, tehköön samoin”.

12 Niin tuli myös publikaaneja kastettaviksi, ja he sanoivat hänelle: “Opettaja, mitä meidän pitää tekemän?”

13 Hän sanoi heille: “Älkää vaatiko enempää, kuin mikä teille on säädetty”.

14 Myös sotamiehet kysyivät häneltä sanoen: “Mitäs meidän pitää tekemän?” Ja hän sanoi heille: “Älkää kiskoko keneltäkään älkääkä kiristäkö, vaan tyytykää palkkaanne”.

Luukkaan 3:10-14

 Oliko Johannes Kristus?

Hänen sanomansa vahvuuden vuoksi, monet ihmiset ihmettelivät, oliko Johannes Kristus. Näin evankeliumi tallentaa tämän keskustelun:

15 Mutta kun kansa yhä odotti ja kaikki ajattelivat sydämessään Johanneksesta, eikö hän itse ehkä ollut Kristus,

16 niin Johannes vastasi kaikille sanoen: “Minä kastan teidät vedellä, mutta on tuleva minua väkevämpi, jonka kengänpaulaakaan minä en ole kelvollinen päästämään; hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella.

17 Hänellä on viskimensä kädessään, ja hän puhdistaa puimatanterensa ja kokoaa nisut aittaansa, mutta ruumenet hän polttaa sammumattomassa tulessa.”

18 Antaen myös monia muita kehoituksia hän julisti kansalle evankeliumia.

Luukkaan 3:15-18

Johannes Kastaja profetiassa

Johanneksen itsenäinen henki sai hänet pukeutumaan karkeasti ja syömään villiruokaa erämaassa. Tämä ei kuitenkaan ollut vain esimerkki hänen hengestään; se oli myös tärkeä merkki. Profeetta Malakia oli sulkenut Vanhan Testamentin, 400 vuotta aikaisemmin, seuraavalla:

3 Katso, minä lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien minun eteeni. Ja äkisti on tuleva temppeliinsä Herra, jota te etsitte, ja liiton enkeli, jota te halajatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot.

Malachi 3: 1

Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä.

Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.

Malakian 4:5-6

Elia oli ollut varhainen profeetta, joka myös asui ja söi erämaassa:

He vastasivat hänelle: “Hänellä oli yllään karvanahka ja nahkavyö vyötäisillä”. Silloin hän sanoi: “Se oli tisbeläinen Elia”.

2 Kings 1: 8
Johannes Kastajan aikajana sekä niiden, jotka näkivät hänen tehtävänsä

Joten, kun Johannes Kastaja eli ja pukeutui hänen tavallaan, sen oli tarkoitus osoittaa, että hän oli tuleva Valmistaja, jonka tuleminen ennustettiin Elian Hengessä. Hänen vaatteensa, elämäntapansa, ja taipumus syödä erämaassa osoittivat, että Johannes Kastaja tuli Jumalan ennustetun suunnitelman mukaan.

Yhteenveto

Johannes Kastaja tuli valmistamaan ihmisiä, jotta he olisivat valmiita Jumalan valtakuntaan. Mutta hän ei valmistanut heitä antamalla heille lisää lakeja, tai johtamalla heitä kapinaan, kuten Bar Kochba teki. Pikemminkin, hän valmisteli heitä kutsumalla heitä katumaan syntiä, ja tunnustamaan sen. Tämä on vaikeampaa kuin noudattaa tiukempia sääntöjä tai osallistua kapinaan, koska se paljastaa häpeämme ja syyllisyytemme. 

Sen ajan uskonnolliset johtajat eivät voineet saada itseään katumaan ja tunnustamaan syntejään. Sen sijaan he käyttivät uskontoaan piilottaakseen syntinsä. Sata vuotta myöhemmin, he käyttivät uskontoa ohjaamaan Bar Kochban huonoonnista kapinaa. Koska he tekivät valintojaan välttää parannusta, he eivät olleet valmiita tunnustamaan Kristusta ja ymmärtämään Jumalan valtakuntaa. Johanneksen varoitus on meille yhtä tärkeä nykyään. Hän väittää, että meidän täytyy katua syntejämme ja tunnustaa ne. 

Tämä antaa meille mahdollisuuden kokea Jumalan valtakunta, jonka Johannes auttoi avaamaan omassa elämässään Jeesuksen kasteessa, seuraava historiallinen tapahtuma jota tutkimme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *