Skip to content

Päivä 4: Katso tähtiin

Kenties kukaan ei ole kutsunut nykyaikaista kulttuuria kuvittelemaan tähtiä niin kuin pioneeri-tieteiskirjailija Isaac Asimov ja innovatiivinen tieteiskirjallisuuden sarja Star Trek ovat tehneet.  

Isaac Asimov
Rochester Institute of TechnologyPD-US-1978-89, Wikimedia Commonsin kautta

Isaac Asimov – 20-luvun merkittävin tieteiskirjailija

Isaac Asimov syntyi neuvostojudelaisperheeseen vuonna 1920 ja muutti perheensä kanssa nuorena Yhdysvaltoihin. Hän oli 1900-luvun tuotteliaimpia kirjailijoita ja kirjoitti yli 500 kirjaa. Hän nousi kuitenkin kuuluisuuteen tieteiskirjallisuutensa ansiosta, erityisesti Foundation Foundation-sarjallaan. Sarja alkoi 1940-luvulla ja kertoo galaksia kattavasta Imperiumista. Imperiumi vastusti kahta uudempaa hallitusta, jotka kattivat tähtijoukkoja galaksin vastakkaisilla päillä ja joita kutsuttiin Foundationiksi. Kaksi Foundationia perustettiin, koska sankari ennusti kuvitteellisen psykohistorian avulla Imperiumin rappeutumisen. Foundationien perustaminen oli tarkoitus varjella galaktisen sivilisaation tuhoutumiselta. Kirjasarjassa sankarit ja pahikset matkaavat tähtien ja planeettojen välillä, samoin kuin me nykyään liitämme valtamerien yli.

20-luvun näkyvin tieteiskirjallisuus ruudulla

Shatner ja Nimoy

Tämä avaruuden matkailun kuvittelu siirtyi painetuista sivuista televisioruutuihin Star Trek -sarjan lähetyksessä. Star Trekissä nähtiin William Shatner Kapteeni James T. Kirkina ja Leonard Nimoy 

ensimmäisenä upseerina Mr. Spockina. He johtivat miehistöään tähtilaiva USS Enterprisella seikkailuihin avaruuden syvyyksissä, matkaten valonnopeutta nopeammin tähtijärjestelmästä toiseen. Shatner (1931-) ja Nimoy (1931-2015) syntyivät molemmat juutalaisiin perheisiin, vain neljän päivän ikäerolla. Shatner syntyi Kanadassa ja Nimoy Ukrainassa.

Nämä kolme poikkeuksellisen lahjakasta juutalaista visionääriä johtivat koko maailman kuvittelemaan tähtiä, avaruusmatkailua ja ihmiskunnan tulevaisuutta niissä. Näin he seurasivat juutalaista kanssaveljeään Jeesusta, joka myös kehotti meitä katsomaan tähtiä. Hän kuitenkin ennusti tulevaisuudessa tapahtuvan niin radikaalin kosmisen merkin, jota Asimov, Shatner ja Nimoy eivät koskaan kuvitelleet.

Jeesus viittasi tähtiin

Käymme läpi jokaista päivää Jeesuksen viimeisestä viikosta, tutkien häntä hänen juutalaisen taustansa kautta (yhteenveto täällä). Hän oli lausunut kirouksen Kolmannella päivällä, tuomiten juutalaisen kansansa autioon maanpakoon. Jeesus myös ennusti, että hänen kirouksensa raukeaisi, käynnistäen tapahtumaketjun tämän ajan päättymiseksi. Opetuslapset kysyivät tästä, ja Jeesus selitti. Hän ennusti paluutaan ja miten se sammuttaisi tähdet.

Evankeliumi kertoo sen näin. 

24 Jeesus lähti temppelistä ja oli kävelemässä pois, kun hänen opetuslapsensa tulivat hänen luokseen kiinnittääkseen hänen huomionsa sen rakennuksiin. “Näetkö kaikki nämä asiat?” hän kysyi. “Totisesti minä sanon teille: täällä ei kiveä jätetä toisen päälle; kaikki heitetään alas.”

Kun Jeesus istui Öljymäellä, opetuslapset tulivat hänen luokseen yksityisesti. “Kerro meille”, he sanoivat, “milloin tämä tapahtuu, ja mikä on merkki tulemisestasi ja aikakauden lopusta?”

Matthew 24: 1-3

Hän aloitti antamalla yksityiskohtia kirouksestaan ja ennustaen sen alkavan Temppelin tuhoutumisesta (tapahduttuaan 70 jKr). Sitten illalla hän lähti Temppelistä siirtyäkseen Öljymäelle Jerusalemin ulkopuolelle (i). Koska juutalainen päivä alkaa auringonlaskun aikaan, oli nyt keskiviikko, Passionviikon neljäs päivä. Tällöin hän kuvaili tulevaa paluutaan.

Ennakoiden loppua

Meillä on vaistonvarainen pelko siitä, että maailma on matkalla kohti jonkinlaista katastrofaalista loppua. Olipa kyse ydinsodasta, asteroidin törmäyksestä, ilmastonmuutoksesta, ympäristön romahduksesta tai toisesta pandemiasta, huolehdimme tästä uhasta. Elon Muskin raportoitu motivaatio SpaceX:lle on mahdollisuus paeta tuhoutuvasta maasta ja aloittaa ihmiskunta uudelleen Marsissa.

Toivomme siis, että ehkä jotenkin voimme löytää keinon saada maailma oikealle raiteelle. Jeesus väitti, että tämä oli juuri se tehtävä, johon hän oli ryhtynyt, mutta hän opetti, että ennen kuin hän voisi korjata “siellä ulkona” olevia vääryyksiä, hänen oli ensin puhdistettava meidän sisäinen korruptiomme. Sitten myöhemmin hän korjaisi maailman toisessa tulemisessaan. Jeesus odotti toista tulemustaan tämän viikon neljäntenä päivänä ja kuvasi paluunsa merkkejä.

Päivä 4 – Hänen paluunsa merkkejä

Jeesus vastasi: ”Varokaa, ettei kukaan teitä eksytä. Sillä monet tulevat minun nimessäni väittäen: ‘Minä olen Messias’, ja he eksyttävät monia. Tulet kuulemaan sodista ja huhuja sodista, mutta huolehdi, ettet ole huolissasi. Tällaisia ​​asioita täytyy tapahtua, mutta loppu on vielä edessä. Kansa nousee vastaan kansakunta, ja valtakunta valtakuntaa vastaan. Nälkä- ja maanjäristyksiä tulee eri paikoissa. Kaikki nämä ovat synnytyskipujen alkua.

“Silloin sinut luovutetaan vainotuksi ja kuolemaan, ja kaikkien kansojen vihattaviksi tulet minun tähteni. 10 Siihen aikaan monet kääntyvät pois uskosta ja kavaltavat ja vihaavat toisiaan, 11 ja monia vääriä profeettoja ilmestyy ja he eksyttävät monia ihmisiä. 12 Pahuuden lisääntymisen vuoksi useimpien rakkaus kylmenee, 13 mutta joka pysyy lujana loppuun asti, se pelastuu. 14 Ja tämä valtakunnan evankeliumi saarnataan koko maailmassa todistukseksi kaikille kansoille, ja sitten tulee loppu.

15 “Kun siis näet seisovan pyhässä paikassa ‘kauhistuksen, joka aiheuttaa tuhoa’, josta on puhuttu profeetta Danielin kautta, ymmärtäköön lukija… 16 sitten anna Juudeassa olevien paeta vuorille. 17 Älkää antako kenenkään katolla mennä alas viemään mitään talosta. 18 Älkää antako kenenkään kedolla mennä takaisin hakemaan vaippaansa. 19 Kuinka kauheaa se tuleekaan olemaan raskaana oleville naisille ja imettäville äideille! 20 Rukoile, ettei lentosi tapahtuisi talvella tai sapattina. 21 Sillä silloin tulee suuri ahdistus, vertaansa vailla maailman alusta tähän päivään – eikä koskaan tule olemaan tasaantunut uudelleen.

22 “Jos niitä päiviä ei olisi lyhennetty, kukaan ei selviäisi, mutta valittujen vuoksi ne päivät lyhennetään. 23 Silloin, jos joku sanoo sinulle: ‘Katso, tässä on Messias!’ tai “Tässä hän on!” Älä usko sitä. 24 Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmestyy ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä pettääkseen, jos mahdollista, valitutkin. 25 Katsos, olen kertonut sinulle etukäteen.

26 “Jos siis joku sanoo teille: ‘Tuolla hän on erämaassa’, älkää menkö ulos. tai “Tässä hän on, sisähuoneissa”, älä usko sitä. 27 Sillä niinkuin salama, joka tulee idästä, näkyy myös lännessä, niin on oleva Ihmisen Pojan tulemus. 28 Missä tahansa on ruho, sinne korppikotkat kerääntyvät.

29 “Välittömästi noiden päivien ahdingon jälkeen

“Aurinko pimenee,
    ja kuu ei anna valoaan;
tähdet putoavat taivaalta,
    ja taivaalliset ruumiit järkkyvät.

30 “Silloin taivaassa näkyy Ihmisen Pojan merkki. Ja sitten kaikki maan kansat surevat, kun he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä voimalla ja suurella kirkkaudella. 31 Ja hän lähettää enkelinsä kovalla trumpetin huudolla, ja he kokoavat hänen valitunsa neljältä tuulelta, taivaan ääristä toiseen.

Matthew 24: 4-31

Merkit: Väärä ja totta

Neljäntenä päivänä Jeesus katseli eteenpäin temppelin tulevaan tuhoon. Hän opetti, että lisääntyvä pahuus, maanjäristykset, nälänhädät, sodat ja vainot tulisivat leimaamaan maailmaa ennen hänen paluutaan. Silti hän ennusti, että hänen Hyvän Sanoman viestiään julistettaisiin edelleen ympäri maailmaa (jakeet 14). Kun maailma oppisi tuntemaan Kristuksen väärien opettajien määrä ja väärät väitteet hänestä ja hänen paluustaan kasvaisivat. Kiistattomat kosmiset häiriöt olisivat todellinen merkki hänen paluustaan keskellä sotia, kaaosta ja ahdistusta.

Näin hän pyysi meitä rauhallisesti kuvittelemaan sen, mitä avaruuden kaikenlaisten asioiden kuvittelemisessa tunnetut tieteiskirjailijat eivät voineet kuvitella. Hän ennusti kaikkien tähtien, auringon ja kuun valon välittömän ja ajastetun sammumisen. Sellainen kohtaus ei ole edes kirkkaimpienkaan mielemme kuviteltavissa. Silti hän vakavasti ennusti, että valon sammuttaminen taivaallisten merkkien avulla olisi merkki hänen paluustaan.

Sitten hän kutsuu itseään “Ihmisen Pojaksi”, joka tulee taivaiden pilvillä. Tämä viittaa muinaiseen Danielin ennustukseen Ihmisen Pojan tulemisesta.

Merkkien arviointi

Asimovin Foundation-sarjassa matemaatikot käyttivät (kuvitteellista) psykohistorian tiedettä ennustaakseen tulevia tapahtumia galaktisessa historiassa. Täällä Jeesus ennustaa suuria, laajoja tapahtumia. Hän tekee sen ilman minkäänlaista analyyttistä kurinalaisuutta, vaan pelkästään kykynsä ennustaa tulevaisuutta perusteella.

Tämä herättää kaikkein tärkeimmän kysymyksen: Ovatko hänen ennustuksensa tarkkoja?

Voimme nähdä, että sota, ahdistus ja maanjäristykset lisääntyvät – joten tapahtumat näyttävät yleisesti ottaen seuraavan hänen luonnostaan. Mutta taivaissa ei ole häiriöitä, joten hänen paluunsa ei ole vielä aivan lähellä.

Kuinka lähellä voisimme olla?

Luukkaan näkökulma

Vastausta tähän kysymykseen etsiessämme tarkastelemme sitä, miten Luukas kirjaa Jeesuksen puheen

20 “Kun näet Jerusalemin sotajoukkojen ympäröimän, tiedät, että sen hävitys on lähellä. 21 Sitten Juudeassa olevat pakenevat vuorille, päästävät kaupungin kaupunginosat pois ja älköön maassa asuvien tulevan kaupunkiin. 22 Sillä tämä on rangaistuksen aika kaiken kirjoitetun toteuttamiseksi. 23 Kuinka kauhistuttavaa se on noina päivinä raskaana oleville ja imettäville äideille! Maassa on suurta ahdistusta ja vihaa tätä kansaa vastaan. 24 He kaatuvat miekkaan ja joutuvat vankeiksi kaikkien kansojen luo. Pakanat tallaavat Jerusalemin kunnes pakanain ajat täyttyvät.

Luke 21: 20-24
Jerusalem tuhottu

Voimme nähdä tästä, että Jeesus ei vain ennustanut yksityiskohtia siitä, miten kirous toteutuisi (Jerusalem tuhoutui ja juutalaiset hajotettiin ympäri maailmaa – mikä tapahtui 70 jKr), hän ennusti myös mitä tapahtuisi maalle heidän maanpaonsa aikana (Se olisi ‘autioitunut’ ja ‘jalkoihin tallattu pakanoiden toimesta’). Melkein 2000 vuoden ajan maa oli eri pakanoiden (roomalaiset, bysanttilaiset, arabimuslimi, ristiretkeläiset, mamelukit, ottomaanit ja britit) tallaama. Mutta Jeesus ennusti, että tämä peräkkäisten ulkomaisten hallitsijoiden sarja päättyisi jonain päivänä. Hän teki sen lisäämällä, että maa olisi tallattuna ‘siihen asti kun pakanain ajat täyttyvät’. Juutalaiset saivat Jerusalemin takaisin vuonna 1967, 1900 vuoden maanpaon jälkeen.

Kuohuvat ja myrskyiset meret

Sitten hän jatkoi.

25 “Auringossa, kuussa ja tähdissä tulee olemaan merkkejä. Maan päällä kansat ovat ahdistuksessa ja ymmällään meren kohinasta ja heilumisesta. 26 Ihmiset pyörtyvät kauhusta peloissaan siitä, mitä maailmaa kohtaa, sillä taivaankappaleet järkkyvät.

Luke 21: 25-26
Globaali merenpinta Viimeiset 40 vuotta

Käynnissä oleva maailmanlaajuinen keskustelu koskee ilmastonmuutosta, nousevia merenpintoja ja merimyrskyjen voimakkuuden lisääntymistä. Maat kokoontuvat säännöllisesti konferensseihin, kuten COP26/COP27, yrittäen kehittää maailmanlaajuisia ohjeistuksia. Tämä kuulostaa paljon siltä kuin “Kansat tulevat olemaan ahdistuneita ja ymmällään meren pauhatessa ja myrskyjen raivotessa”. Kaikki hänen ennustamansa tapahtumat eivät ole vielä toteutuneet, mutta jotkut näyttävät tapahtuvan juuri nyt.

Hän päätti ennustuksensa tällä tavalla:

29 Hän kertoi heille tämän vertauksen: “Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita. 30 Kun he itävät lehtiä, voit nähdä itse ja tietää, että kesä on lähellä. 31 Silti, kun näet näiden asioiden tapahtuvan, tiedät, että Jumalan valtakunta on lähellä.

Luke 21: 29-31

Viikunapuu vihertyy silmiemme edessä


Muistathan viikunapuun, joka symboloi Israelia ja johon hän langetti kirouksen Kolmantena päivänä? Israelin kuihtuminen alkoi vuonna 70 jKr., kun roomalaiset tuhosivat temppelin, ja se pysyi kuihtuneena 1900 vuotta. Jeesus kehotti meitä katsomaan viikunapuun vihreitä versoja tietääksemme, että Hänen paluunsa on “lähestymässä”. Viimeisten 70 vuoden aikana olemme todistaneet tämän “viikunapuun” alkavan vihertää ja versota uudelleen. Olemme konkreettisesti nähneet tämän maan vihertymisen satelliittikuvista.  

Saattaisi olla viisasta olla varovaisia ja valppaina oman aikamme suhteen, sillä hän varoitti huolimattomuudesta ja välinpitämättömyydestä koskien paluutaan.

Pysy valppaana!

36 “Mutta siitä päivästä tai hetkestä ei tiedä kukaan, eivät edes enkelit taivaassa eikä Poika, vaan ainoastaan ​​Isä. 37 Niin kuin oli Nooan päivinä, niin on oleva Ihmisen Pojan tullessa. 38 Sillä päivinä ennen vedenpaisumusta ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja menivät naimisiin aina siihen päivään asti, jolloin Nooa meni arkkiin; 39 eivätkä he tienneet mitään siitä, mitä tapahtuisi, ennen kuin vedenpaisumus tuli ja vei heidät kaikki pois. Näin se tulee olemaan Ihmisen Pojan tullessa. 40 Kaksi miestä on pellolla; toinen otetaan ja toinen jätetään. 41 Kaksi naista jauhaa käsimyllyllä; toinen otetaan ja toinen jätetään.

42 “Valvokaa siis, sillä te ette tiedä minä päivänä teidän Herranne tulee. 43 Mutta ymmärrä tämä: Jos talon isäntä olisi tiennyt, mihin aikaan yöstä varas on tulossa, hän olisi valvonut eikä olisi antanut taloonsa murtautua. 44 Sinunkin on siis oltava valmiina, sillä Ihmisen Poika tulee sillä hetkellä, jolloin et odota häntä.

45 “Kuka sitten on se uskollinen ja viisas palvelija, jonka isäntä on asettanut perheensä palvelijoille antamaan heille ruokaa oikeaan aikaan? 46 Se on hyvä palvelijalle, jonka päällikkö huomaa tämän tekevän, kun hän palaa. 47 Totisesti minä sanon teille, että hän asettaa hänelle kaiken omaisuutensa. 48 Mutta oletetaanpa, että palvelija on paha ja sanoo itselleen: ‘Hänni on poissa pitkään’. 49 ja sitten hän alkaa lyödä palvelijoitaan ja syödä ja juoda juoppojen kanssa. 50 Tuon palvelijan isäntä tulee päivänä, jolloin hän ei odota häntä ja kellonaikana, josta hän ei ole tietoinen. 51 Hän leikkaa hänet palasiksi ja määrää hänelle paikan tekopyhien luona, missä on itku ja hammasten kiristys.

Matthew 24: 36-51


Jeesus opetti sitten paluustaan käyttäen tiettyjä vertauksia tai kertomuksia.

Päivä 4 yhteenveto

Keskiviikkona, intohimojen viikon neljäntenä päivänä, Jeesus kuvasi paluunsa merkit. Se huipentuu loistavien taivaankappaleiden sammumiseen.

Päivä 4: Pyhä viikon tapahtumat verrattuna heprean Tooran sääntöihin

Hän varoitti meitä kaikkia tarkkailemaan tarkasti hänen paluutaan. Voimme nyt nähdä viikunapuun vihertyvän, aivan kuten hän sanoi sen eräänä päivänä tekevän. Joten ehkä meidän tulisi ottaa varoitus vakavasti.

Evankeliumi seuraavaksi kertoo, miten Hänen vihollisensa hyökkäsi häntä vastaan viidennen päivän aikana.


Luukas kuvaa jokaista viikkoa selittäen:

37 Jeesus opetti joka päivä temppelissä, ja joka ilta hän meni yöpymään Öljymäeksi kutsutulle kukkulalle.

Luuk. 21: 37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *