Skip to content

Mutta Korruptoneet… Kuin Keski-Maan Örkit

Tätä ennen katsoimme, mitä Raamattu tarkoittaa sillä että ihmiset luotiin “Jumalan kuvaksi”. Tämä selittää, miksi ihmiselämä on arvokasta. Raamattu kuitenkin jatkaa luomisesta lähtien vakavan ongelman selittämistä. Ongelma voidaan nähdä tästä psalmista (laulusta) Raamatussa.

HERRA katsoo alas taivaasta ihmislapsiin nähdäkseen, onko ketään ymmärtäväistä, ketään, joka etsii Jumalaa. Kaikki ovat kääntyneet sivuun, he ovat yhdessä korruptoitua; on ei kukaan, joka tekee hyvää, ei edes yhtä.

Psalmi 14:2-3

Tässä sanotaan, että “me kaikki” olemme “korruptoituneet”. Vaikka meidät on “luotu Jumalan kuvaksi”, jokin on tuhonnut tämän kuvan meissä kaikissa. Korruptio näkyy valitussa itsenäisyydessä Jumalasta (‘kaikki ovat kääntyneet pois’ ‘Jumalaa etsimisestä’) ja myös siinä ettei tee hyvää.

Ajattelevat haltiat ja örkit

Sormusten herrasta-örkit
Örkit olivat rumia monella tavalla, mutta he olivat vain turmeltuneita tonttuja.

Ymmärtääksesi tämän, vertaa Lord of the Rings elokuvan örkkejä ja tonttuja. Örkit ovat rumia ja pahoja. Haltiat ovat kauniita ja rauhallisia (kuin Legolas). Mutta örkit olivat joskus olleet haltioita, jotka Sauron oli turmellut. Alkuperäinen tonttukuva örkeissä oli haaksirikkoutunut. Samalla tavalla Raamattu sanoo, että ihmiset ovat turmeltuneet. Jumala oli tehnyt

Legolos
Haltiat, kuten Legalos, olivat jaloja ja majesteettisia

tontut, mutta meistä on tullut örkkejä.

Tiedämme esimerkiksi “oikean” ja “väärän” käytöksen. Mutta me emme ilman vahinkoja elä sen mukaan, mitä tiedämme. Se on kuin tietokonevirus, joka vahingoittaa tietokoneen asianmukaista toimintaa. Moraalikoodimme on olemassa – mutta virus on tartuttanut sen. Raamattu alkaa siitä, että ihmiset ovat hyviä ja moraalisia, mutta sitten myös turmeltuneita. Tämä sopii yhteen sen kanssa, mitä havaitsemme itsestämme. Mutta se avaa myös kysymyksen: miksi Jumala loi meidät sellaisiksi? Tiedämme oikean ja väärän, mutta olemme siitä turmeltuneet. Kuten ateisti Christopher Hitchens valittaa:

“… Jos Jumala todella halusi ihmisten olevan vapaita sellaisista ajatuksista [eli korruptoituneista], hänen olisi pitänyt huolehtia enemmän toisen lajin keksimisestä.”  Christopher Hitchens. 2007. Jumala ei ole suuri: Kuinka uskonto turmelee kaiken. p. 100

Mutta hän unohtaa jotain hyvin tärkeää, Raamattu ei sano, että Jumala loi meidät sellaisiksi, vaan että jotain kauheaa tapahtui sen jälkeen kun meidät luotiin. Ensimmäiset ihmiset kapinoivat Jumalaa vastaan ja kapinassaan he muuttuivat ja turmeltuivat.

Ihmiskunnan tuho

Tätä kutsutaan usein Tuhoksi. Aadam, ensimmäinen ihminen, Jumalan luoma. Jumalan ja Aadamin välillä oli sopimus, kuin uskollisuuden avioliittosopimus, ja Aadam rikkoi sen. Raamattu kertoo, että Aadam söi Hyvän ja Pahan Tiedon puusta, vaikka he olivat sopineet ettei hän söisi siitä puusta. Sopimus ja itse puu antoivat Aadamille vapaan valinnan pysyä uskollisena Jumalalle vai ei. Aadam oli luotu Jumalan kuvaksi ja asetettu ystävyyteen Hänen kanssaan. Mutta Aadamilla ei ollut valinnanvaraa luomansa suhteen, joten Jumala salli hänen valita ystävyytensä Jumalan kanssa. Aivan kuten valinta seisoa ei ole todellinen jos istuminen on mahdotonta, Aadamin ystävyys ja luottamus Jumalaan täytyi olla valinta. Tämä valinta keskittyi käskyyn olla syömättä siitä yhdestä puusta, ja Aadam päätti kapinoida. Se, mitä Aadam aloitti kapinallaan, on kulkenut lakkaamatta läpi sukupolvien ja jatkuu kanssamme tänään. Me luetaan seuraavaksi siitä mitä tämä tarkoittaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *