Skip to content

Mitkä ovat kymmenen käskyä? Mitä ne opettavat?

Mooses kirjoitti Raamatun viisi ensimmäistä kirjaa, jotka kuvaavat Israelilaiskansan syntymistä tuhansia vuosia sitten. Mooseksen tehtävänä oli synnyttää tämä kansakunta valoksi ympäröiville kansoille. Mooses aloitti johtamalla Israelilaiset (tai juutalaiset) pois Egyptian orjuudesta pelastustoimella, joka tunnetaan nimellä pääsiäinen – missä Jumala vapautti Israelilaiset, tavalla joka osoitti tulevaa vapautumista koko ihmiskunnalle. Mutta, Mooseksen tehtävä ei ollut ainoastaan johdattaa Israelilaiset pois Egyptian orjuudesta. Hän halusi johtaa heidät aivan uuteen elämäntapaan. Joten viisikymmentä päivää Israelilaisten pelastavan pääsiäisen jälkeen, Mooses vei heidät Siinainvuorelle, jossa he saivat lain.

Siinain vuori - Wikipedia
Siinain vuori

Mitkä käskyt Mooses sitten sai? Vaikka koko laki oli melko pitkä, Mooses sai ensin joukon erityisiä moraalisia käskyjä, jotka Jumala oli kirjoittanut kivitauluille, tunnettu nimellä Kymmenen käskyä. Nämä kymmenen käskyä muodostivat lain tiivistelmän – moraaliset edellytykset ennen kaikkia muita, ja kokoavat Jumalan aktiivisen voiman suostutella meidät katumaan. Tätä tarkastelemme tässä artikkelissa.

Kymmenen käskyä

Tässä ovat kymmenen käskyä, jotka Jumala kirjoitti kivelle, ja jotka Mooses sitten tallensi Raamatun Exodus-kirjaan.

Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat:

20 Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:

“Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.

Älä pidä muita jumalia minun rinnallani.

Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.

Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat;

mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.

Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.

Muista pyhittää lepopäivä.

Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;

10 mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.

11 Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.

12 Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.

13 Älä tapa.

14 Älä tee huorin.

15 Älä varasta.

16 Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

17 Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.”

18 Ja kaikki kansa havaitsi jylinän, tulen leimaukset, pasunan äänen ja vuoren suitsuamisen; ja kun he sen havaitsivat, vapisivat he ja pysyivät taampana.

2 Mooseksen 20:1-18

Kymmenen käskyn standardi

Tänään me joskus unohdetaan että nämä olivat komennot. Ne eivät olleet ehdotuksia, eikä ne ollut suosituksia. Mutta missä määrin meidän tulee noudattaa näitä käskyjä? Seuraava jae tulee juuri ennen kymmenen käskyn jakamista

Ja Mooses nousi Jumalan tykö, ja Herra huusi häntä vuorelta ja sanoi: “Sano näin Jaakobin heimolle ja ilmoita israelilaisille:…Jos te nyt kuulette minun ääntäni ja pidätte minun liittoni, niin te olette minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja; sillä koko maa on minun.

2 Mooseksen 19:5

Ja tämä juuri niiden jälkeen

Ja hän otti liitonkirjan ja luki sen kansan kuullen. Ja he sanoivat: “Kaikkea, mitä Herra on puhunut, me noudatamme ja tottelemme”.

2 Mooseksen 24:7

Mietitään tätä. Joskus koulukokeissani opettaja antoi meille useita kysymyksiä (esimerkiksi 20), mutta vaati sitten vastaukset vain joihin kysymyksiin. Voisimme esimerkiksi valita 15 kysymystä 20 joukosta, joihin vastataan. Jokainen oppilas valitsisi 15 helpointa kysymystä vastatakseen. Tällä tavalla opettaja teki kokeesta helpomman.

Monet ihmiset kohtelevat kymmentä käskyä samalla tavalla. He ajattelevat, että Jumala, annettuaan kymmenen käskyä tarkoitti: ”yritä mitkä tahansa kuusi valitsemaasi näistä kymmenestä”. Ajattelemme tällä tavalla, koska kuvittelemme vaistomaisesti Jumalan tasapainottavan ”hyvät tekomme” ”pahat tekomme” vastaan. Jos meidän hyvät ansiot ylittävät tai kumoavat huonot epätäydellisyytemme, niin toivomme, että tämä riittää ansaitsemaan Jumalan suosion tai pääsemään taivaaseen. Tästä samasta syystä, monet meistä yrittävät ansaita uskonnollisia ansioita uskonnollisilla toimilla, kuten käymällä kirkossa, moskeijassa, tai temppelissä, rukoilemisella, paastoamisella, ja lahjoittamalla rahaa köyhille. Nämä teot toivottavasti tasapainottavat ne ajat, jolloin emme totellut yhtä kymmenestä käskystä.

Kymmenen käskyjen rehellinen lukeminen osoittaa kuitenkin että näin se ei toimi. Ihmisten tulee totella JOKAISTA käskyä – koko ajan. Tämän saavuttamisen vaikeus on saanut monet kapinoimaan kymmentä käskyä vastaan. Tunnettu ateisti Christopher Hitchens hyökkäsi kymmentä käskyä vastaan tästä syystä:

 ”… sitten tulee neljä kuuluisaa ‘ei saa kieltää’, jotka jyrkästi kieltävät tappamisen, aviorikoksen, varkauden ja väärän todistamisen. Lopuksi kielletään ahneus ja kielletään “naapureiden” halu… irtaimisto. … Pahojen tekojen tuomitsemisen sijaan on olemassa oudosti muotoiltu epäpuhtaiden ajatusten tuomitseminen…. Se vaatii mahdotonta… Voidaan väkisin hillitä pahoja tekoja… mutta ihmisten kieltäminen harkitsemasta niitä on liikaa…. Jos jumala todella halusi ihmisten olevan vapaita sellaisista ajatuksista, hänen olisi pitänyt huolehtia enemmän toisen lajin keksimisestä.”  Christopher Hitchens. 2007. Jumala ei ole suuri: Kuinka uskonto turmelee kaiken. P.99-100

Christopher Hitchens - Wikipedia
Christopher Hitchens

Miksi Jumala antoi kymmenen käskyä?

Jos ajattelee että Jumala voi hyväksyä pelkästään 50% vaivaa, tai että Jumala teki virheen vaatiessaan mahdotonta, on kuin ymmärtäisi käskyjen tarkoitukset kokonaan väärin. Kymmenen käskyä annettiin auttamaan meitä tunnistamaan ongelmamme.

Havainnollistetaan tätä esimerkillä. Oletetaan, että kaaduit voimakkaasti maahan ja käteesi sattuu pahasti, mutta et ole varma sisäisistä vaurioista. Onko kätesi luu murtunut vai ei? Et ole varma, paraneeko se vain, vai tarvitsetko kipsin. Joten, otat röntgenkuvat kädestäsi, joka paljastaa että kyllä, käsivarteni luu on todellakin rikki. Parantaako röntgen käsivartesi? Onko kätesi parempi röntgenkuvan ansiosta? Ei, kätesi on edelleen murtunut, mutta nyt sinä tiedät että se on todellakin rikki, ja että sinun täytyy laittaa kipsi parantuaksesi. Röntgen ei ratkaissut ongelmaa, vaan se paljasti ongelman, jotta saisit asianmukaista hoitoa.

Käskyt paljastavat synnin

Samalla tavalla kymmenen käskyä annettiin, jotta voisimme paljastaa syvällä sisällämme olevan ongelman – syntimme. Synti kirjaimellisesti tarkoittaa että jossain ‘puuttuu’ kohde siitä, mitä Jumala odottaa meiltä, siinä miten kohtelemme muita, itseämme ja Jumalaa. Raamattu sanoo että

Herra katsoo taivaasta ihmislapsiin nähdäksensä, onko ketään ymmärtäväistä, ketään, joka etsii Jumalaa.

Mutta kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvää on, ei yhden yhtäkään.

Psalmien 14:2-3

Meillä kaikilla on tämmöinen sisäinen, turmeleva synnin ongelma. Tämä on niin vakavaa, että Jumala sanoo “hyvistä teoistamme” (jotka toivomme poistavan syntimme), että

Kaikki me olimme kuin saastaiset, ja niinkuin tahrattu vaate oli kaikki meidän vanhurskautemme. Ja kaikki me olemme lakastuneet kuin lehdet, ja pahat tekomme heittelevät meitä niinkuin tuuli.

Jesajan 64:6

Vanhurskaat ansiomme uskonnollisissa toimissa ja toisten auttamisessa katsotaan vain “saasteisina rätteinä”, kun niitä punnitaan syntejämme vastaan.

Mutta sen sijaan, että tunnustaisimme ongelmamme, meillä on tapana joko verrata itseämme muihin (ja siten mitata itseämme vääriin mittasuhteisiin), pyrkiä kovemmin saavuttamaan uskonnollisia ansioita, tai luovuttaa ja elää vain nautinnon vuoksi. Siksi Jumala antoi kymmenen käskyä:

20 sentähden, ettei mikään liha tule hänen edessään vanhurskaaksi lain teoista; sillä lain kautta tulee synnin tunto.

Roomalaisille 3:20

Jos tarkastelemme elämäämme ja näemme syntimme kymmenen käskyjen standardien vastaisesti, se on kuin katsoisimme röntgenkuvaa, joka näyttää murtuneen luun käsivarressamme. Kymmenen käskyä eivät “korjaa” ongelmaamme, vaan paljastavat ongelman, jotta voimme ottaa vastaan Jumalan antaman parannuskeinon. Sen sijaan, että jatkaisimme itsepetosta, Laki antaa meille mahdollisuuden nähdä itsemme tarkasti.

Jumalan lahja, joka on annettu katumuksessa

Lääke, jonka Jumala on tarjonnut, on syntien anteeksisaamisen lahja Jeesuksen Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kautta – selitetty tarkemmin tässä. Tämä elämän lahja yksinkertaisesti annetaan meille, jos luotamme Hänen työhönsä ja uskomme siihen.

16 mutta koska tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi lain teoista, vaan uskon kautta Jeesukseen Kristukseen, niin olemme mekin uskoneet Kristukseen Jeesukseen tullaksemme vanhurskaiksi uskosta Kristukseen eikä lain teoista, koska ei mikään liha tule vanhurskaaksi lain teoista.

Galatalaisille 2:16

Kuin Abraham oli vanhurskautettiin Jumalan edessä, meillekin voidaan antaa vanhurskaus. Mutta se edellyttää että teemme parannuksen. Parannuksen tekeminen tarkoittaa mielemme muuttamista, mihin liittyy kääntyminen pois synnistä ja kohti Jumalaa ja Hänen lahjojaan. Kuten Raamattu selittää:

19 Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,

Teot 3:19

Lupaus sinulle ja minulle on, että jos teemme parannuksen ja käännymme Jumalan puoleen, niin syntejämme ei lueta meille ja me saamme elämän.

Ensimmäisen pääsiäisen ja Abrahamin kokeen kanssa, joka paljasti Jumalan allekirjoituksen Hänen suunnitelmassaan meitä varten, se erityinen päivä, jolloin Moosekselle annettiin kymmenen käskyä, viittaa myös Jumalan Hengen tulemiseen meihin – antaen meille kyvyn seurata Jumalaa tavalla, jota emme voida omin voimin tehdä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *