Skip to content

Päivä 6: Pitkäperjantai ja Jeesus pääsiäislammas


Juutalaiset juhlivat useita festivaaleja, jotka perustuvat heidän ainutlaatuiseen historiaansa. Yksi heidän tunnetuimmista festivaaleistaan on pääsiäinen. Juutalaiset juhlivat tätä festivaalia muistaakseen vapautumistaan orjuudesta Egyptissä noin 3500 vuotta sitten. Pääsiäinen kohokohtanaan kymmenen vitsausta faraolle ja Egyptille. Pääsiäisen aikana Mooses käski jokaisen israelilaisen perheen teurastaa karitsan ja maalata sen veren talon oviaukkojen kehyksiin. Kuolema ohittaisi sitten heidän talonsa, mutta talot, joissa ei ollut verta ovikehyksissä, menettäisivät esikoisensa.

Juutalainen pääsiäinen

Ensimmäinen pääsiäinen tapahtui tiettynä päivänä juutalaisessa kalenterissa – Nisan 14. Jumala käski Mooseksen välityksellä juutalaisten juhlia tätä festivaalia joka vuosi Nisan 14. Nyt juutalaiset jatkavat pääsiäisen juhlimista joka Nisan 14. Koska muinainen juutalainen kalenteri on kuukalenteri, Nisan 14 siirtyy modernissa kalenterissa ja sijoittuu jonnekin maaliskuun ja huhtikuun välille.

Jeesus pääsiäisenä

Olemme tarkastelleet Jeesusta hänen juutalaisen näkökulmansa kautta, ja käymme läpi jokaisen päivän hänen kärsimysviikostaan. Viikon päivä 6, perjantai, oli Nisanin 14. päivä – juutalaisten pääsiäinen. Pieni kertaus ennen tämän perjantain tapahtumien käsittelyä.

Kun Jeesus saapui Jerusalemiin sunnuntaina, viikon 1. päivänä, hän seisoi Morian vuorella, missä 2000 vuotta aiemmin Aabraham oli ennustanut suuren uhrauksen “tapahtuvan” (tulevaisuuden aikamuodossa). Sen jälkeen Jeesuksen saapumisen jälkeen hän julisti:

Käärmettä vastaan käyty taistelu ristillä on innoittanut paljon taidetta.

31 Nyt on tämän maailman tuomion aika; nyt tämän prinssi maailman- tulee ajetaan ulos.

John 12: 31

“Maailma” pyörisi taistelun ympärillä, joka oli käymässä tuolla vuorella hänen ja Saatanan, “tämän maailman ruhtinaan”, välillä, joka oli tullut Juudaan viidentenä päivänä iskemään Kristusta vastaan.  

Viimeinen ehtoollinen

Perjantai, kärsimysviikon 6. päivä, alkoi Jeesuksen jakamalla viimeisen ehtoollisen opetuslastensa kanssa. Arvioimme tämän tapahtuneen torstai-iltana. Mutta koska juutalainen päivä alkoi auringonlaskusta, heidän perjantainsa alkoi siitä, mitä me pidämme torstai-iltana. Tässä on osa Jeesuksen puheesta tuolla aterialla.

27 Sitten hän otti maljan, kiitti ja antoi sen heille sanoen: “Juokaa siitä kaikki. 28 Tämä on minun vertani Ishayoiden opettaman liitto, joka vuodatetaan monien puolesta syntien anteeksisaamiseksi.

Matthew 26: 27-28
Pyhä leipä ja viiniSitten hän selitti esimerkin ja opetuksen kautta, miten rakastaa toinen toistaan, ja hän puhui Jumalan suuresta rakkaudesta meitä kohtaan. Kaikki tämä on kirjattu tähän evankeliumista. evankeliumissa. Sen jälkeen hän rukoili kaikkien seuraajiensa puolesta (lue täältä).

Getsemanen puutarhassa

Sitten hän aloitti koko yön valvonnan Getsemanen puutarhassa, aivan Jerusalemin ulkopuolella.

Jeesus rukoilee Getsemanessa
Heinrich HofmannPD-US-vanhentunut, Wikimedia Commonsin kautta

36 Sitten Jeesus meni opetuslastensa kanssa paikkaan nimeltä Getsemane ja sanoi heille: “Istukaa tässä, kun minä menen sinne ja rukoilen”. 37 Hän otti mukaansa Pietarin ja kaksi Sebedeuksen poikaa, ja hän alkoi olla murheellinen ja huolestunut. 38 Sitten hän sanoi heille: “Sieluni on kuolemaan asti murheen vallassa. Pysy täällä ja valvo kanssani.”

Matthew 26: 36-38

39 Mentessään hieman kauemmaksi hän kaatui kasvoillaan maahan ja rukoili: “Isäni, jos mahdollista, ottakoon minulta tämä malja. Mutta ei niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä.”

40 Sitten hän palasi opetuslastensa luo ja löysi heidät nukkumasta. “Ettekö te miehet voisi valvoa kanssani tunnin?” hän kysyi Peteriltä. 41 “Valvo ja rukoile, ettet joutuisi kiusaukseen. Henki on altis, mutta liha on heikko.”

42 Hän meni pois toisen kerran ja rukoili: “Isäni, jos tätä maljaa ei ole mahdollista ottaa pois, jollen minä juo sitä, tapahtukoon sinun tahtosi.”

43 Palattuaan hän löysi heidät jälleen nukkumasta, koska heidän silmänsä olivat raskaat. 44 Niinpä hän jätti heidät ja meni pois vielä kerran ja rukoili kolmannen kerran sanoen saman asian.

45 Sitten hän palasi opetuslasten luo ja sanoi heille: “Nukutko vielä ja lepäätkö? Katso, hetki on tullut, ja Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. 46 Nouse! Menkäämme! Täältä tulee pettäjäni!”

Matthew 26: 36-46

Opetuslapset eivät pysyneet hereillä, ja valvonta oli vasta alkanut! Evankeliumi kuvailee sitten, miten Juudas petti hänet.

Pidätys puutarhassa

Juudas johdattaa sotilaita Getsemaneen ottamaan Jeesuksen

Nyt Juudas, joka petti hänet, tiesi paikka, koska Jeesus oli usein tavannut siellä opetuslapsensa. Niin Juudas tuli puutarhaan ohjaten joukkoa sotilaita ja joitain virkamiehiä ylipapeista ja fariseuksista. He kantoivat taskulamppuja, lyhtyjä ja aseita.

Jeesus tiesi kaiken, mitä hänelle tapahtuisi, ja hän meni ulos ja kysyi heiltä: “Ketä te haluatte?”

“Jeesus Nasaretilainen”, he vastasivat.

“Minä olen hän”, Jeesus sanoi. (Ja Juudas petturi seisoi siellä heidän kanssaan.)Kun Jeesus sanoi: “Minä olen se”, he vetäytyivät ja kaatuivat maahan.

Taas hän kysyi heiltä: “Ketä te haluatte?”

“Jeesus Nasaretilainen”, he sanoivat.

Jeesus vastasi: “Minä sanoin teille, että minä olen se. Jos etsit minua, anna näiden miesten mennä.” Tämä tapahtui, jotta hänen lausumansa sanat toteutuisivat: “En ole menettänyt yhtäkään niistä, jotka annoit minulle.”

10 Silloin Simon Pietari, jolla oli miekka, veti sen esiin ja löi ylipapin palvelijaa ja leikkasi pois hänen oikean korvansa. (Palvelijan nimi oli Malkus.)

11 Jeesus käski Pietaria: “Pistä miekkasi pois! Enkö juo sitä maljaa, jonka Isä on minulle antanut?”

12 Sitten sotilasosasto komentajansa ja juutalaisten virkamiesten kanssa pidätti Jeesuksen. He sitoivat hänet 13 ja vei hänet ensin Hannaan luo, joka oli sinä vuonna ylimmäisen papin Kaifaan appi.

John 18: 2-13

Jeesus oli mennyt puutarhaan rukoilemaan. Siellä Juudas toi sotilaat pidättääkseen hänet. Jos meitä uhataan pidätyksellä, saattaisimme yrittää taistella, paeta tai piiloutua. Mutta Jeesus ei tehnyt mitään näistä. Hän myönsi olevansa henkilö, jota he etsivät. Hänen selkeä tunnustuksensa (“Minä se olen”) hämmensi sotilaat, joten hänen opetuslapsensa pääsivät pakenemaan. Jeesus alistui pidätykseen, ja he veivät hänet kuulusteltavaksi.

Jeesus pidätetty: Elokuvakohtaus

Ensimmäinen kuulustelu

Evangeliumi kertoo, kuinka he kuulustelivat häntä:

19 Sillä välin ylipappi kyseli Jeesukselta hänen opetuslapsistaan ​​ja hänen opetuksestaan.

20 “Olen puhunut avoimesti maailmalle”, Jeesus vastasi. ”Opetin aina synagogissa tai temppelissä, missä kaikki juutalaiset kokoontuvat yhteen. En sanonut mitään salaa. 21 Miksi kysyä minulta? Kysy niiltä, ​​jotka kuulivat minua. Varmasti he tietävät, mitä sanoin.”

22 Kun Jeesus sanoi tämän, yksi lähellä olevista virkamiehistä löi häntä kasvoihin. “Näinkö vastaat ylimmäiselle papille?” hän vaati.

23 “Jos sanoin jotain väärin”, Jeesus vastasi, “todista, mikä on väärin. Mutta jos puhuin totta, miksi löit minua?” 24 Sitten Hannas lähetti hänet sidottuna ylimmäisen papin Kaifaan luo.

John 18: 19-24

Joten he lähettivät Jeesuksen ylimmäisen papin luo toiseen kuulusteluun.

Toinen kuulustelu

Siellä he kuulustelivat häntä kaikkien johtajien läsnä ollessa. Evankeliumi myös kertoi tästä toisesta kuulustelusta:

Jeesus Ylipapin edessä

53 He veivät Jeesuksen ylipapin luo, ja kaikki ylipapit, vanhimmat ja lainopettajat kokoontuivat yhteen. 54 Pietari seurasi häntä kaukaa, suoraan ylipapin esipihalle. Siellä hän istui vartijoiden kanssa ja lämmitti itsensä tulen ääressä.

55 Ylipapit ja koko sanhedrin etsivät todisteita Jeesusta vastaan, jotta he voisivat tappaa hänet, mutta he eivät löytäneet niitä.56 Monet todistivat väärin häntä vastaan, mutta heidän lausuntonsa eivät olleet samaa mieltä.

57 Sitten jotkut nousivat ja antoivat tämän väärän todistuksen häntä vastaan: 58 “Kuulimme hänen sanovan: ‘Minä tuhoan tämän ihmiskäsin tehdyn temppelin ja rakennan kolmessa päivässä toisen, ei käsillä tehdyn.” 59 Silti heidän todistuksensa eivät olleet samaa mieltä.

60 Silloin ylimmäinen pappi nousi heidän eteensä ja kysyi Jeesukselta: “Etkö aio vastata? Mikä on tämä todistus, jonka nämä miehet tuovat sinua vastaan?” 61 Mutta Jeesus oli hiljaa eikä vastannut.

Taas ylimmäinen pappi kysyi häneltä: “Oletko sinä Messias, Siunatun Poika?”

62 “Olen”, sanoi Jeesus. “Ja te näette Ihmisen Pojan istuvan Kaikkivaltiaan oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien päällä.”

63 Ylipappi repäisi vaatteensa. “Miksi me tarvitsemme lisää todistajia?” hän kysyi. 64 “Olet kuullut jumalanpilkan. Mitä mieltä sinä olet?”

He kaikki tuomitsivat hänet kuoleman arvoiseksi. 65 Sitten jotkut alkoivat sylkeä häntä; he sidoivat hänen silmänsä, löivät häntä nyrkkeillään ja sanoivat: “Profetoi!” Ja vartijat ottivat hänet ja löivät häntä.

Ground 14: 53-65

Jeesus kutsui itseään tässä vaihdossa “Ihmisen Pojaksi”. Tämä on profetiallisesti merkittävä titteli, jota tutkimme tässä.

Kuitenkin juutalaiset johtajat tuomitsivat Jeesuksen kuolemaan. Koska heitä hallitsivat roomalaiset, ainoastaan roomalainen maaherra voisi hyväksyä teloituksen. Joten he veivät Jeesuksen roomalaisen maaherran Pontius Pilatuksen eteen.

Jeesuksen kuulustelu roomalaisen maaherran toimesta

Jeesus tai Barabbas oli määrä teloittaa

11 Sillä välin Jeesus seisoi maaherran edessä, ja maaherra kysyi häneltä: “Oletko sinä juutalaisten kuningas?”

“Sinä olet niin sanonut”, Jeesus vastasi.

12 Kun ylipapit ja vanhimmat syyttivät häntä, hän ei vastannut. 13 Silloin Pilatus kysyi häneltä: “Etkö kuule todistusta, jonka he tuovat sinua vastaan?” 14 Mutta Jeesus ei vastannut, ei edes yhteenkään syytteeseen – maaherran suureksi hämmästykseksi.

15 Nyt festivaaleilla kuvernöörillä oli tapana vapauttaa a valittu vanki väkijoukon toimesta. 16 Tuolloin heillä oli tunnettu vanki, jonka nimi oli Jeesus Barabbas. 17 Kun kansa oli siis kokoontunut, Pilatus kysyi heiltä: “Kumman te haluatte minun vapauttavan teille: Jeesuksen Barabbaan vai Jeesuksen, jota kutsutaan Messiaaksi?” 18 Sillä hän tiesi, että he olivat antaneet Jeesuksen hänen käsiinsä oman edun vuoksi.

19 Pilatuksen istuessa tuomarinistuimella hänen vaimonsa lähetti hänelle tämän viestin: “Älä ole missään tekemisissä tuon viattoman miehen kanssa, sillä olen tänään kärsinyt paljon unessa hänen takiaan.”

20 Mutta ylipapit ja vanhimmat saivat väkijoukon pyytämään Barabbasta ja teloittamaan Jeesuksen.

21 “Kumman näistä kahdesta haluat minun vapauttavan sinulle?” kysyi kuvernööri.

“Barabbas”, he vastasivat.

22 “Mitä minä sitten teen Jeesukselle, jota kutsutaan Messiaaksi?” Pilatus kysyi.

He kaikki vastasivat: “Ristiinnaulitse hänet!”

23 “Miksi? Minkä rikoksen hän on tehnyt?” kysyi Pilatus.

Mutta he huusivat yhä kovemmin: “Ristiinnaulitse!”

24 Kun Pilatus näki, ettei hän päässyt mihinkään, mutta siihen sen sijaan an kohu oli alkaen hän otti vettä ja pesi kätensä väkijoukon edessä. “Olen syytön tämän miehen vereen”, hän sanoi. “Se on sinun vastuullasi!”

25 Kaikki kansa vastasi: “Hänen verensä on meidän ja lastemme päällä!”

26 Sitten hän vapautti Barabbaan heille. Mutta hänellä oli Jeesus ruoskittiin, ja luovutti hänet ristiinnaulittavaksi.

Matthew 27: 11-26

Jeesuksen ristiinnaulitseminen, kuolema ja hautaaminen

Jeesus nöyryytettiin ristillä

Evankeliumi tallentaa sitten yksityiskohdat Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta.

27 Sitten kuvernöörin sotilaat veivät Jeesuksen pretoriumiin ja kokosivat koko sotilasjoukon hänen ympärilleen. 28 He riisuivat hänet ja pukivat hänen päälleen helakanpunaisen viittauksen, 29 ja sitten väänsi yhteen orjantappurakruunun ja pani sen päähänsä. He laittoivat sauvan hänen oikeaan käteensä. Sitten he polvistuivat hänen eteensä ja pilkkasivat häntä. “Terve, juutalaisten kuningas!” he sanoivat. 30 He sylkevät hänen päälleen, ottivat sauvan ja löivät häntä päähän yhä uudelleen ja uudelleen. 31 Kun he olivat pilkanneet häntä, he riisuivat viittansa ja pukivat hänen omat vaatteensa hänen ylleen. Sitten he veivät hänet pois ristiinnaulitakseen.

Matthew 27: 27-31

Jeesuksen ristiinnaulitseminen

21 Eräs mies Kyreneestä, Simon, Aleksanterin ja Rufuksen isä, kulki ohi matkalla maasta, ja he pakottivat hänet kantamaan ristiä. 22 He toivat Jeesuksen paikkaan nimeltä Golgata (joka tarkoittaa “kallon paikka”). 23 Sitten he tarjosivat hänelle mirhaan sekoitettua viiniä, mutta hän ei ottanut sitä. 24 Ja he ristiinnaulitsivat hänet. Jakaessaan hänen vaatteensa he heittivät arpaa nähdäkseen, mitä kukin saisi.

Kaksi kapinallista ristiinnaulittiin hänen kanssaan
Peter Paul Rubensin jälkeen , FAL, Wikimedia Commonsin kautta

25 Kello oli yhdeksän aamulla, kun hänet ristiinnaulittiin. 26 Kirjallisessa ilmoituksessa häntä vastaan ​​esitetystä syytteestä luki: juutalaisten kuningas.

27 He ristiinnaulitsivat hänen kanssaan kaksi kapinallista, toisen oikealle ja toisen vasemmalle puolelle. 29 Ne, jotka kulkivat ohi, loukkasivat häntä, pudistivat päätään ja sanoivat: “Niin! Sinä, joka tuhoat temppelin ja rakennat sen kolmessa päivässä, 30 astu alas ristiltä ja pelasta itsesi!” 31 Samalla tavalla ylipapit ja lainopettajat pilkkasivat häntä keskenään. “Hän pelasti muita”, he sanoivat, “mutta hän ei voi pelastaa itseään! 32 Tulkoon tämä Messias, tämä Israelin kuningas nyt alas ristiltä, ​​että me näkisimme ja uskoisimme.” Myös hänen kanssaan ristiinnaulitut loukkasivat häntä.

Jeesuksen kuolema

33 Keskipäivällä pimeys valtasi koko maan kolmeen iltapäivällä. 34 Ja kello kolme iltapäivällä Jeesus huusi kovalla äänellä: “Eloi, Eloi, lema sabachthani?” (joka tarkoittaa “Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?”).

35 Kun jotkut lähellä seisovista kuulivat tämän, he sanoivat: “Kuule, hän kutsuu Eliaa.”

36 Joku juoksi, täytti sienen viinietikkaa, laittoi sen sauvan päälle ja tarjosi sen Jeesukselle juotavaksi. “Jätä hänet nyt rauhaan. Katsotaan, tuleeko Elia ottamaan hänet alas”, hän sanoi.

37 Jeesus hengitti henkensä kovalla huudolla.

38 Temppelin verho repesi kahtia ylhäältä alas. 39 Ja kun sadanpäällikkö, joka seisoi siellä Jeesuksen edessä, näki, kuinka hän kuoli, sanoi hän: “Totisesti tämä mies oli Jumalan Poika!”

Markus 15: 21-39
Jeesus ristiinnaulittu: Hänen elämänsä kuvattuin kohtaus

Hänen kylkeensä lävistettiin

Johanneksen evankeliumi kertoo kiehtovan yksityiskohdan ristiinnaulitsemisesta. Se sanoo:

Jeesuksen kylki lävistetty

31 Nyt oli valmistuspäivä, ja seuraavana päivänä oli määrä olla erityinen sapatti. Koska juutalaiset johtajat eivät halunneet ruumiita jätettäväksi ristille sapatin aikana, he pyysivät Pilatusta murtamaan jalat ja poistamaan ruumiit. 32 Niinpä sotilaat tulivat ja mursivat jalat ensimmäiseltä mieheltä, joka oli ristiinnaulittu Jeesuksen kanssa, ja sitten toisen jalat. 33 Mutta kun he tulivat Jeesuksen luo ja huomasivat hänen olevan jo kuollut, he eivät murtaneet hänen jalkojaan. 34 Sen sijaan yksi sotilaista lävisti Jeesuksen kylkeen keihällä, mikä toi äkillisen veren ja veden virtauksen. 35 Mies, joka näki sen, on todistanut, ja hänen todistuksensa on totta. Hän tietää puhuvansa totuutta, ja hän todistaa, jotta tekin uskoisitte.

John 19: 31-35

Johannes näki roomalaissotilaiden lävistävän Jeesuksen kyljen keihäällä. Sieltä tuli verta ja vettä erikseen, mikä osoittaa, että hän kuoli sydämen vajaatoimintaan.

Jeesuksen hautaus

Jeesuksen hautaus

Evankeliumi kertoo päivän viimeisestä tapahtumasta – hänen hautaamisestaan.

57 Illan lähestyessä Arimatiasta tuli rikas mies, nimeltä Joosef, josta oli tullut Jeesuksen opetuslapsi. 58 Hän meni Pilatuksen luo ja pyysi Jeesuksen ruumista, ja Pilatus käski antaa sen hänelle. 59 Joosef otti ruumiin, kääri sen puhtaaseen pellavakankaaseen, 60 ja asetti sen omaan uuteen hautaan, jonka hän oli leikannut kalliosta. Hän vieritti suuren kiven haudan sisäänkäynnin eteen ja lähti pois. 61 Maria Magdaleena ja toinen Maria istuivat siellä vastapäätä hautaa.

Matthew 27: 57-61

Päivä 6 – Hyvä perjantai

Jokainen päivä juutalaisessa kalenterissa alkoi auringonlaskun aikaan. Joten päivä 6 alkoi Jeesuksen jakamalla viimeisen ehtoollisen opetuslastensa kanssa. Tuon päivän päätteeksi hän oli pidätetty, asetettu monta kertaa oikeuden eteen yön aikana, ristiinnaulittu, lävistetty keihäällä ja haudattu. Tuska, suru, nöyryytys ja kuolema leimasivat tätä päivää, ja siksi sitä muistellaan vakavassa mietiskelyssä. Mutta tätä päivää kutsutaan “Hyväksi perjantaiksi”. Mutta miten päivää, jossa tapahtui petos, kidutus ja kuolema, voidaan kutsua “hyväksi”? Saamme vihjeen Psalmista 22, joka on kirjoitettu tuhat vuotta ennen Jeesusta.   

Miksi Hyvä perjantai eikä “Paha perjantai”?

Jeesuksen juodessa hänelle annetun “maljan” hänen Isältään pelasti maailman. Se tapahtui Nisan 14. päivänä, samana päivänä kuin Pääsiäisen, jolloin uhratut karitsat pelastivat kansan kuolemalta 1500 vuotta aiemmin. Se on sama päivä, jolloin juutalaiset muistivat pelastumistaan kuolemalta. Jeesuksen ristiinnaulitseminen ajoitettiin juutalaisen pääsiäisen mukaan. Tämä selittää, miksi pääsiäinen sattuu hyvin lähelle Hyvää perjantaita, variaatio selitetty alaviitteessä[I]

Moria-vuoren merkki pääsiäisen aikaan

Hänen ristiinnaulitsemisensa paikka oli Moria-vuori Jerusalemin porteilla. Tämä oli paikka, jossa 2000 vuotta aiemmin karitsa korvasi Iisakin, kun Abraham tarjosi hänet Jumalalle. Jeesuksen ristiinnaulitseminen koordinoituu niin selvästi päivämäärän suhteen uhrattuihin pääsiäiskaritsoihin ja paikan suhteen Iisakin puolesta uhrattuun karitsaan. Tämä on merkki siitä, että Jeesuksen ristiinnaulitseminen muodostaa Jumalan suunnitelman keskipisteen. Uskoa tähän ei tarvitse olla ajattelematon, vaan se yksinkertaisesti antaa näiden historiallisten tosiasioiden puhua merkityksellisyydestään. Perjantain, Passion-viikon 6. päivän kaavio osoittaa tämän koordinoinnin vuosisatojen ajan.

Päivä 6 – perjantai verrattuna heprean Tooran sääntöihin

Miesten tarinat päättyvät yleensä heidän kuolemaansa, mutta ei Jeesuksen kohdalla. Seuraavaksi koitti Sapatti – päivä 7.


[I] Jeesus ristiinnaulittiin pääsiäisenä, juutalaisen lunisolaarikalenterin Nisan 14. päivänä. Kansainvälisesti käytössä oleva standardikalenteri on kuitenkin gregoriaaninen kalenteri, jossa on 365,24 päivää vuodessa. Siksi 200-luvulla jKr. kirkon virkamiehet kehittivät toisen tavan laskea Hyvä perjantai ja pääsiäinen tälle kalenterille. Pääsiäissunnuntai asetettiin ensimmäiseksi sunnuntaiksi maaliskuun 21. päivänä tapahtuvan kevätpäiväntasauksen jälkeen seuraavan täydenkuun jälkeen. Koska juutalaiset kuukaudet ovat kuukausilunarisia, Nisan 14 sattuu aina täydenkuun päivälle. Uudistetun pääsiäisen päivämäärän laskentatavan myötä pääsiäisen ja pääsiäisenjuhlan päivät ovat yleensä lähellä toisiaan. Ne eivät kuitenkaan yleensä ole samana päivänä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *