Skip to content

Jeesus Julistaa Sodan: Hätkähdyttävällä Tavalla Eri Viholliselle, Täsmälleen Samaan Aikaan

Apokryfeistä löytyvä Makkabien kirjat, kertoo elävästi Maccabees-perheen (Maccabeus) sodankäynnistä kreikkalaisia ​​seleukideja vastaan, jotka yrittivät pakottaa kreikkalaisen pakanallisen uskonnon Jerusalemin juutalaisille vuonna 168 eaa. Suurin osa tämän sodan historiallisesta tiedosta on peräisin ensimmäisestä Makkabealaisten kirjasta (1. Makkabeat), jossa kuvataan, kuinka Seleukidien keisari Antiokhos IV Epiphanes yllytti Juudean juutalaisuuden poistamiseen.  

Vuonna 168 eaa. Antiokhos IV tuli Jerusalemiin väkisin, tappoi tuhansia juutalaisia, ​​ja häpäisi temppelin sekoittamalla pakanallisia uskonnollisia käytäntöjä Mooseksen välittämään temppelin palvontaan. Antiokhos IV pakotti juutalaiset omaksumaan myös pakanallisia tapoja uhraamalla ja syömällä sikoja, häpäisemällä sapatin ja kieltämällä ympärileikkauksen.

Matthias Maccabees, juutalainen pappi, ja hänen viisi poikaansa, nousivat kapinaan Antiokhos IV:tä vastaan ​​hyväksyen onnistuneen sissisotakampanjan. Kun Matthias kuoli, yksi hänen pojistaan, Juudas (vasara) Maccabees johti sotaa. Juudas menestyi hyvin, loistavalla sotilaallisella suunnittelulla, rohkeudella ja pätevyydellä fyysisessä taistelussa. Lopulta hän pakotti seleukidit vetäytymään, ja Jerusalemia ympäröivä alue oli hetken itsenäinen Hasmonean-dynastian kanssa, kunnes roomalaiset ottivat vallan. Juutalainen Hanukkah-juhla juhlistaa tänään juutalaisen temppelin voittoa ja puhdistamista Antiokhos IV:n saastutuksesta.

Innokkaat juutalaiset käyvät sotaa temppelin puolesta

Uskonnollinen vakaumus temppelistä, joka on tarpeeksi vahva lähteäkseen sotaan, on ollut osa juutalaista perintöä 3000 vuoden ajan. Kuningas Daavid ja hänen seuraajansa Josephus, Bar Kochba, ovat tunnettuja historiallisia juutalaisia ​​henkilöitä, jotka kävivät sotaa säilyttääkseen juutalaisen temppelin puhtauden ja sen palvonnan. Vielä nykyäänkin monet juutalaiset ovat innokkaita ottamaan konfliktin ja taistelun riskin, rukoillakseen Temppelivuorella.   

Kuten Makkabeat, myös Jeesus oli hyvin innokas temppelin ja sen palvonnan puolesta. Hän oli tarpeeksi innokas lähteäkseen myös sotaan siitä. Kuitenkin, kuinka hän osallistui sodankäyntiinsä ja ketä hän taisteli, oli hyvin erilaista kuin makkabeat. Olemme katsoneet Jeesusta hänen juutalaisen linssinsä läpi, ja katsomme täällä, kun hän aloitti tämän sodan ja kuka hänen vastustajansa oli. Myöhemmin näemme, kuinka temppeli osallistui tähän taisteluun.  

Voittoisa sisäänpääsy

Jeesus oli paljastanut tehtävänsä kasvattamalla Lasaruksen, ja nyt hän oli matkalla Jerusalemiin. Hänen saapumistapansa oli ennustettu satoja vuosia aiemmin. Evankeliumi selittää:

12 Seuraavana päivänä, kun suuri kansanjoukko, joka oli saapunut juhlille, kuuli, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin,

13 ottivat he palmupuiden oksia ja menivät häntä vastaan ja huusivat: “Hoosianna, siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen, Israelin kuningas!”

14 Ja saatuansa nuoren aasin Jeesus istui sen selkään, niinkuin kirjoitettu on:

15 “Älä pelkää, tytär Siion; katso, sinun kuninkaasi tulee istuen aasin varsan selässä”.

16 Tätä hänen opetuslapsensa eivät aluksi ymmärtäneet; mutta kun Jeesus oli kirkastettu, silloin he muistivat, että tämä oli hänestä kirjoitettu ja että he olivat tämän hänelle tehneet.

17 Niin kansa, joka oli ollut hänen kanssansa, kun hän kutsui Lasaruksen haudasta ja herätti hänet kuolleista, todisti hänestä.

18 Sentähden kansa menikin häntä vastaan, koska he kuulivat, että hän oli tehnyt sen tunnusteon.

19 Niin fariseukset sanoivat keskenään: “Te näette, ettette saa mitään aikaan; katso, koko maailma juoksee hänen

Johanneksen 12:12-19

Jeesuksen tulo – Daavidin mukaan

Daavidista lähtien, muinaiset juutalaiset kuninkaat nousivat vuosittain kuninkaallisen hevosensa selkään, ja johtivat kulkuetta Jerusalemiin. Jeesus esitti tämän perinteen uudelleen, kun hän saapui Jerusalemiin aasin selässä sinä päivänä, joka tunnetaan nimellä Palmusunnuntai. Ihmiset lauloivat Jeesukselle psalmeista samaa laulua kuin Daavidille:

25 Oi Herra, auta, oi Herra, anna menestys!

26 Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen; me siunaamme teitä Herran huoneesta.

27 Herra on Jumala, ja hän antoi valon meille loistaa. Sitokaa juhlauhrit köysillä alttarin sarviin asti.

Psalmien 118:25-27

Ihmiset lauloivat tätä ikivanhaa kuninkaille kirjoitettua laulua, koska he tiesivät että Jeesus oli kasvattanut Lasaruksen, ja siksi he olivat innoissaan hänen saapumisestaan ​​Jerusalemiin. Sana, jota he huusivat, “Hoosianna” tarkoitti “pelasta” – täsmälleen kuten Psalmi 118:25 oli kirjoitettu kauan ennen. Mistä hän aikoi “pelastaa” heidät? Profeetta Sakarja kertoo meille.

Sakarjan ennustama sisääntulo

Vaikka Jeesus esitti uudelleen sen, mitä entiset kuninkaat olivat tehneet satoja vuosia aikaisemmin, hän teki sen eri tavalla. Sakarja, joka oli profetoinut tulevan Kristuksen nimen, oli myös profetoinut, että Kristus astuisi Jerusalemiin aasin selässä. Aikajana näyttää Sakarjan historiassa, yhdessä muiden profeettojen kanssa, jotka ennustivat palmusunnuntain tapahtumia.

https://al-injil.net/wp-content/uploads/2017/07/Palm-sunday-prophecy-prophets-1-e1499886893969.jpg
Profeetat, jotka näkivät Jeesuksen saapumisen Jerusalemiin palmusunnuntaina

Osa tuosta profetiasta lainattiin yllä olevassa Johanneksen evankeliumissa (sinisellä tekstillä). Sakarjan kokonainen profetia on tässä:

Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.

10 Ja minä hävitän vaunut Efraimista ja hevoset Jerusalemista. Sodan jousi hävitetään, ja hän julistaa rauhan kansoille. Ja hänen hallituksensa ulottuu merestä mereen, Eufrat-virrasta hamaan maan ääriin.

11 Ja myös sinun vankisi minä sinun liittosi veren tähden päästän pois vedettömästä kuopasta.

Sakarjan 9:9-11

Tuleva kuningas taistelee… mitä?

Tämä Sakarjan profetoima kuningas olisi erilainen kuin muut kuninkaat. Hänestä ei tulisi kuningas käyttämällä “vaunuja”, “sotahevosia” ja “taistelujousia”. Itse asiassa, tämä kuningas poistaisi nämä aseet, ja sen sijaan “julistisi rauhaa kansoille”. Tämän kuninkaan olisi kuitenkin vielä taisteltava voittaakseen vihollisen. Hänen täytyisi taistella kuin sodassa kuolemaan asti.

Lopullinen vihollinen – Kuolema itse

Kun puhumme ihmisten pelastamisesta kuolemalta, tarkoitamme jonkun pelastamista, jotta kuolema lykätään. Voimme esimerkiksi pelastaa hukkuvan tai tarjota lääkkeitä, jotka pelastavat jonkun hengen. Tämä “pelastaminen” vain lykkää kuolemaa, koska pelastettu henkilö kuolee myöhemmin. Mutta Sakarja ei profetoinut ihmisten pelastamisesta ”kuolemasta”, vaan kuoleman vangittujen – jo kuolleiden – pelastamisesta. Sakarjan profetoiman aasin selässä tulevan kuninkaan oli määrä kohdata ja voittaa kuolema itse – vankien vapauttaminen. Tämä vaatisi valtavan taistelun.

Mitä aseita kuningas aikoi käyttää tässä taistelussa kuolemaa vastaan? Profeetta Sakarja kirjoitti, että tämä kuningas ottaisi vain “liittoni veren kanssasi” taisteluinsa kaivossa. Hänen oma verensä olisi ase, jolla Hän kohtaisi kuoleman.

Tultuaan Jerusalemiin aasilla, Jeesus julisti olevansa tämä kuningas – Kristus.

Miksi Jeesus itkee surusta

Kun Jeesus saapui Jerusalemiin palmusunnuntaina (tunnettu myös nimellä voittoisa sisääntulo), uskonnolliset johtajat vastustivat häntä. Luukkaan evankeliumi kuvaa Jeesuksen vastausta heidän vastustukseensa.

41 Ja kun hän tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, itki hän sitä

42 ja sanoi: “Jospa tietäisit sinäkin tänä päivänä, mikä rauhaasi sopii! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi salattu.

43 Sillä sinulle tulevat ne päivät, jolloin sinun vihollisesi sinut vallilla saartavat ja piirittävät sinut ja ahdistavat sinua joka puolelta;

44 ja he kukistavat sinut maan tasalle ja surmaavat lapsesi, jotka sinussa ovat, eivätkä jätä sinuun kiveä kiven päälle, sentähden ettet etsikkoaikaasi tuntenut.”

Luukkaan 19:41-44

Jeesus sanoi nimenomaan, että johtajien olisi pitänyt ”tunnistaa aika Jumalan tulemisesta” ”Tänä päivänä”. Mitä hän tarkoitti? Mitä he olivat menettäneet?

Profeetat olivat ennustaneet “päivän”

Vuosisatoja aikaisemmin, profeetta Daniel oli profetoinut, että Kristus tulisi 483 vuotta Jerusalemin jälleenrakentamisesta annetun asetuksen jälkeen. Olimme laskeneet Danielin odotetun vuoden olevan 33 jKr – se vuosi, jolloin Jeesus tuli aasin selässä Jerusalemiin. Ilmoittautumisvuoden ennustaminen satoja vuosia ennen sen tapahtumista on hämmästyttävää. Mutta aika voidaan laskea päivään. (Ole kiltti ja tarkista ensin täällä, kun rakennamme sen päälle).

Ajan pituus

Profeetta Daniel oli ennustanut 483 vuotta, käyttäen 360 päivän vuotta ennen Kristuksen ilmestymistä. Vastaavasti päivien lukumäärä on:

483 vuotta * 360 päivää / vuosi = 173880 päivää

Nykyaikaisessa kansainvälisessä kalenterissa, jossa on 365.2422 päivää/vuosi, tämä on 476 vuotta ja 25 lisäpäivää. (173 880/365.24219879 = 476 loput 25)

Lähtölaskenta

Milloin oli tämä päätös palauttaa Jerusalemin, joka aloitti lähtölaskennan? Se annettiin:

Nisan-kuussa kuningas Artahsaksen kahdentenakymmenentenä vuonna… (Nehemia 2:1)

Nisan 1 on päivä, jolloin uusi vuosi alkoi, mikä antaa kuninkaalle syyn puhua Nehemian kanssa juhlassa. Nisan 1:tä leimaa myös uusi kuu, koska niiden kuukaudet toimivat kuun mukaan. Tähtitieteelliset laskelmat sijoittavat Nisanin uudenkuun 1. Persian keisari Artaxerxesin 20:sta vuodeksi, kello 10 4. maaliskuuta 444 eaa. nykykalenterissa[2].  

Lähtölaskenta loppuu

Danielin ennustetun ajan 476 vuoden lisääminen tähän päivämäärään, vie meidät maaliskuun 4. päivään 33 jKr. (Vuotta 0 ei ole, nykykalenteri siirtyy vuodesta 1 eKr. vuoteen 1 jKr. yhdessä vuodessa. Taulukossa on yhteenveto laskelmista.

Aloitusvuosi444 eaa. (20th Artaxerxesin vuosi)
Ajanjakso476 aurinkovuotta
Odotettu saapuminen Moderniin kalenteriin(-444 + 476 + 1) (+1, koska 0 CE:tä ei ole) = 33
Odotettu vuosi33 EY

Kun Danielin ennustetun ajan jäljellä olevat 25 päivää lisätään maaliskuun 4. päivään 33, saadaan 29. maaliskuuta 33 jKr. Tämä näkyy taulukossa ja kuvataan alla olevalla aikajanalla.  

Aloitus – annettu asetus4. maaliskuuta 444 eaa
Lisää aurinkovuodet (-444+476+1)4. maaliskuuta 33 jKr
Lisää loput 25 päivää4. maaliskuuta + 25. = 29. maaliskuuta 33. jKr
29. maaliskuuta 33 jKrPalmusunnuntai Jeesuksen tulo Jerusalemiin

maaliskuu 29, 33 jKr, oli sunnuntai– palmusunnuntai– juuri sinä päivänä, jolloin Jeesus astui aasin selässä Jerusalemiin väittäen olevansa Kristus.  

Saapuessaan Jerusalemiin 29. maaliskuuta 33 jKr istuen aasin selässä, Jeesus täytti sekä Sakarjan että Danielin profetian – päivään asti. Tämä on havainnollistettu alla olevalla aikajanalla.

https://al-injil.net/wp-content/uploads/2017/07/daniels-weeks-prophecy-in-detailed-timeline-1-e1499886843299.jpg
Daniel oli ennustanut 173 880 päivää ennen Kristuksen ilmestymistä; Nehemia oli aloittanut ajan. Se päättyi 29. maaliskuuta 33 jKr., kun Jeesus saapui Jerusalemiin palmusunnuntaina

Nämä monet profetiat, jotka toteutuivat yhtenä päivänä, osoittavat selkeitä merkkejä, joita Jumala käytti paljastaakseen Kristuksensa. Mutta myöhemmin samana päivänä, Jeesus täytti vielä yhden Mooseksen profetian. Näin tehdessään hän käynnisti tapahtumat, jotka johtaisivat hänen taisteluun “kuopan” kanssa – hänen vihollisensa – kuoleman kanssa. Me ajattelemme tätä seuraavaksi.


[1]Joitakin esimerkkejä siitä, kuinka “kuoppa” merkitsi kuolemaa profeetoille:

15 Mutta sinut heitettiin alas tuonelaan, pohjimmaiseen hautaan.

Jesajan 14:15

18 Sillä ei tuonela sinua kiitä, ei kuolema sinua ylistä; eivät hautaan vaipuneet pane sinun totuuteesi toivoansa.

Jesajan 38:18

22 Näin lähenee hänen sielunsa hautaa ja hänen henkensä kuolonvaltoja.

Jobin 33:22

He syöksevät sinut alas kuoppaan, ja sinä kuolet, niinkuin kaadetut kuolevat, merten sydämessä.

Hesekielin 28:8

23 Hänen hautansa ovat pohjimmaisessa kuopassa, ja hänen joukkonsa on hänen hautansa ympärillä; ne ovat kaikki tyynni surmattuja, miekkaan kaatuneita, nuo, jotka levittivät kauhua elävien maassa.

Hesekielin 32:23

Herra, minun Jumalani, sinua minä huusin, ja sinä paransit minut.

Psalmien 30:3

 [2]Muinaisten ja nykyaikaisten kalenterien (esim. Nisan 1 = 4. maaliskuuta 444 eKr.) ja muinaisten uusien kuiden laskelmia varten, katso Dr. Harold W. Hoehnerin, Kristuksen elämän kronologiset näkökohdat. 1977. 176 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *