Skip to content

Päivä 5: Petoksen kautta Saatana kietoutuu iskeäkseen

Vainotut juutalaiset

Juutalaisia on vainottu, inhotettu, pelätty ja kohdeltu väärin monin eri tavoin, ja tämä on kirjattu sekä Raamattuun että sen ulkopuoliseen historiaan. Toki monet ihmiset ovat kokeneet vainoa ja syrjintää muiden kansojen käsissä. Mutta historia osoittaa taipumuksen kohdistaa juutalaisiin erityisellä tavalla verrattuna muihin ryhmiin. Erityinen sana onkin keksitty kuvaamaan nimenomaan juutalaisiin kohdistuvaa syrjintää – antisemitismi. Tämä osoittaa heidän kohtaamansa väärinkohtelun pysyvän erityisluonteen. Mutta kaikkein hämmentävin piirre antisemitismissä on, ettei se rajoitu yhteen ajanjaksoon, yhteen maailman alueeseen tai vain pieneen tekijäryhmään.

Lyhyt luettelo antisemitistisista tapahtumista:

Harkitse esimerkiksi näitä:

Keskiaikainen ghetto Venäjän pogromit Dreyfussin tapaus Kaifeng-juutalaisten tuhoaminen keisarillisessa Kiinassa
Historialliset juutalaisten karkotukset ympäri Eurooppaa

Antisemitismin syyt

Mutta mikä aiheuttaa antisemitismiä? Wikipedia, antisemitismistä kertovassa artikkelisarjassaan, voi esitellä monia antisemitismin ilmenemismuotoja historian ja eri kulttuurien kautta, mutta se ei pysty osoittamaan yhtä selittävää syytä, joka selittäisi sen. Vaikeus minkä tahansa selityksen kanssa on siinä, ettei se pysty asianmukaisesti selittämään sekä antisemitismin laajuutta että sen pitkää historiaa. Rotuteorian avulla voidaan selittää natsien perimää antisemitismiä, mutta se ei selitä keskiajan kristillistä antisemitismiä. Kristillisyys/juutalaisuus-polemikki voi selittää kristillisen antisemitismin, mutta se ei selitä 1800-luvun Ranskan antisemitismiä, joka kuohutti maata yli vuosikymmenen ajan Dreyfusin jutun aikana. a sitten on vielä assyrialaisten, persialaisten, kreikkalaisten ja roomalaisten muinaiset antisemitismin ilmenemismuodot.

Raamattu antisemitismin perimmäisistä syistä

Kuitenkin Raamattu tarjoaa yksinkertaisen ja suoran selityksen antisemitismin juurisyystä. Se ulottuu kirjan alusta sen loppuun asti. Alussa, Adamin ja Eevan tottelemattomuuden jälkeen, Jumala julisti kirouksen Käärmeelle. Hän ennusti sitten “vihollisuuden” kuviota sen ja “Naisen” välillä. Tuo nainen ei ollut Eeva vaan Israel. (yksityiskohtia täällä)  

Sitten Raamatun lopussa Ilmestyskirjassa, näky viittaa takaisin tuohon kohtaamiseen. Se tunnistaa ‘käärmeen’ ja ‘naisen’. Tässä on näky:

Naiset, Poika ja Lohikäärme

Suuri merkki ilmestyi taivaalle: nainen, joka oli pukeutunut aurinkoon, kuu jalkojen alla ja kahdestatoista tähden kruunu päässään. Hän oli raskaana ja huusi tuskasta aikeissaan synnyttää. Sitten taivaalle ilmestyi toinen merkki: valtava punainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea ja seitsemän kruunua päissään. Sen häntä pyyhkäisi kolmanneksen tähdistä taivaalta ja heitti ne maahan. Lohikäärme seisoi synnyttävän naisen edessä, jotta se voisi niellä hänen lapsensa heti syntymän jälkeen. Hän synnytti pojan, poikalapsen, joka “hallitsee kaikkia kansoja rautaisella valtikalla”. Ja hänen lapsensa siepattiin Jumalan luo ja hänen valtaistuimelleen… 

Ilmestys 12: 1-5

Suuri lohikäärme heitettiin alas – se muinainen käärme, jota kutsutaan paholaiseksi eli Saatanaksi, joka johtaa koko maailman harhaan. Hänet heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä hänen kanssaan…

13 Kun lohikäärme näki, että hänet oli heitetty maahan, hän ajoi takaa naista, joka oli synnyttänyt poikalapsen.

Ilmestys 12:9, 13

Vihollisuus kohdistui erityisesti Naisen Lapseen

Naisen synnyttämä lapsi on Jeesus. Nainen on juutalainen kansa, josta Jeesus tuli. Käärme, jota kutsutaan myös ‘lohikäärmeeksi’, tunnistetaan Saatanaksi. Puutarhassa Jumala oli sanonut, että naisen (Israelin) ja käärmeen (Saatanan) välillä olisi ‘vihollisuutta’. Historia on dokumentoinut tämän aina uusiutuvan antisemitismin. Se, että se tulee monenlaisista yhteiskunnallisista olosuhteista ja eri kansoista, osoittaa tämän vihollisuuden kestävän todellisuuden.

Mutta Jumala ennusti myös vihamielisyyttä Naisen jälkeläistä tai poikaa kohtaan. Näemme tämän vihamielisyyden kasvavan torstaina, Passionviikon viidentenä päivänä, kun Lohikäärme nousee iskemään Poikaan. Olemme tarkastelleet Jeesusta juutalaisesta näkökulmasta. Raamattu esittää hänet juutalaisen kansan arkkityyppinä (teesi tästä synteesinä täällä). Joten ei ole yllättävää, että tuon Naisen Jälkeläinenkin kohtaisi saman vihamielisyyden.

Judas: Lohikäärmeen hallitsema

Raamattu kuvaa Saatanaa hallitsevana Hengenä, joka manipuloi vihaa ja juonittelua kulissien takana. Saatana oli juoninut saadakseen kaikkien palvomaan itseään, mukaan lukien Jeesuksen. Kun se epäonnistui, hän ryhtyi murhaamaan häntä, manipuloiden ihmisiä toteuttamaan suunnitelmansa. Saatana käytti Juudasta viidentenä päivänä iskemään Jeesusta, juuri sen jälkeen kun hän oli opettanut paluustaan. Tässä on kertomus:

Juudas pettää Jeesuksen 30 hopearahasta

22 Nyt happamattoman leivän juhla, pääsiäinen, lähestyi, ja ylipapit ja lainopettajat etsivät keinoa päästä eroon Jeesuksesta, sillä he pelkäsivät ihmisiä.Sitten Saatana astui Juudakseen, nimeltä Iskariot, yksi kahdestatoista. Ja Juudas meni ylipappien ja temppelivartioston päälliköiden luo ja keskusteli heidän kanssaan, kuinka hän voisi kavaltaa Jeesuksen. He olivat iloisia ja suostuivat antamaan hänelle rahaa. Hän suostui ja tarkkaili mahdollisuutta luovuttaa Jeesus heille, kun joukkoa ei ollut läsnä.

Luke 22: 1-6

Saatana käytti hyväkseen heidän konfliktiaan päästäkseen “sisään” Juudaan pettääkseen Jeesuksen. Tämä ei saisi yllättää meitä. Ilmestyskirjan näyssä Saatanaa kuvataan seuraavasti:

Sitten syttyi sota taivaassa. Mikael ja hänen enkelinsä taistelivat lohikäärmettä vastaan, ja lohikäärme ja hänen enkelinsä taistelivat vastaan. Mutta hän ei ollut tarpeeksi vahva, ja he menettivät paikkansa taivaassa. Suuri lohikäärme heitettiin alas – se muinainen käärme, jota kutsutaan paholaiseksi eli Saatanaksi, joka johtaa koko maailman harhaan. Hänet heitettiin maan päälle ja hänen enkelinsä hänen kanssaan.

Ilmestys 12: 7-9
Mikael ja hänen enkelinsä voittavat Saatanan

Raamattu vertaa Saatanaa voimakkaaseen lohikäärmeeseen, joka on kyllin ovela johdattaakseen koko maailman harhaan. Kuten muinaisessa käärmeessä, Saatana kietoutui nyt iskeäkseen. Hän käytti Juudasta välineenään tuhotakseen Jeesuksen, kuten evankeliumit kertovat:

16 Siitä lähtien Juudas odotti tilaisuutta luovuttaa hänet.

Matthew 26: 16


Seuraavana päivänä, perjantaina, viikon kuudentena päivänä, oli pääsiäisjuhla. Kuinka Saatana, Juudaksen kautta, iskisi? Katsotaan seuraavaksi.

Viidennen päivän yhteenveto

Aikajana osoittaa, kuinka tämän viikon viidentenä päivänä suuri lohikäärme, Saatana, kietoutui iskeäkseen viholliseensa Jeesukseen, Naisen Siemeneseen.

Päivä 5: Saatana, Suuri lohikäärme, astuu Juudakseen iskeäkseen Jeesusta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *