Skip to content

Mikä on “Ihmisen Poika”? Paradoksi Jeesuksen oikeudenkäynnissä

Raamattu käyttää useita nimityksiä viitatessaan Jeesukseen. Näistä merkittävin on ‘Kristus’, mutta sitä käytetään myös säännöllisesti Jumalan poika ja Jumalan Karitsa -nimikkeinä. Kuitenkin Jeesus viittaa usein itseensä ‘Ihmisen Poikana’. Mitä tämä tarkoittaa ja miksi hän käyttää tätä termiä? Jeesuksen käyttämä ‘Ihmisen Poika’ -nimitys korostaa erityisesti ristiriitaa hänen oikeudenkäyntinsä yhteydessä. Tutkimme tätä tässä.

Monet ovat jossain määrin tuttuja Jeesuksen oikeudenkäynnistä. Ehkä he ovat nähneet sen kuvattuna elokuvassa tai lukeneet siitä evankeliumeista. Kuitenkin evankeliumeihin kirjatut oikeudenkäynnin tapahtumat tuovat esiin syvällisiä paradokseja. Se kuuluu Pyhän viikon kuudennen päivän tapahtumiin. Luukas kirjaa oikeudenkäynnin yksityiskohdat meille.

Jeesus oikeudenkäynnissä Pontius Pilatuksen edessä
Suosittu graafinen taidePD-US-vanhentunut, Wikimedia Commonsin kautta

Minun sitä katsellessani valtaistuimet asetettiin, ja Vanhaikäinen istuutui. Hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi ja hänen päänsä hiukset kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta.

10 Tulivirta vuoti, se kävi ulos hänestä; tuhannen tuhatta palveli häntä, ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta seisoi hänen edessänsä. Oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin.

Danielin 7:9-10

Huomaathan, että Jeesus ei vastaa heidän kysymykseensä siitä, onko hän ‘Kristus’. Sen sijaan hän viittaa täysin erilaiseen asiaan, ‘Ihmisen Poikaan’. Kuitenkin syyttäjät eivät vaikuta hämmentyneiltä tuosta äkillisestä aiheen vaihdoksesta. Jostain syystä he ymmärtävät hänet, vaikka hän ei vastaakaan siihen, onko hän Kristus.

Miksi sitten? Mistä ‘Ihmisen Poika’ tulee ja mitä se tarkoittaa?

Danielin “Ihmisen poika”.

‘Ihmisen Poika’ perustuu Danielin kirjaan Vanhassa testamentissa. Daniel tallensi näyn, joka käsitteli nimenomaan tulevaisuutta, ja siinä hän viittaa ‘Ihmisen Poikaan’. Tässä on, miten Daniel kirjasi näynsa:

Daniel eli noin 550 eaa., kauan ennen Jeesusta

Minun sitä katsellessani valtaistuimet asetettiin, ja Vanhaikäinen istuutui. Hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi ja hänen päänsä hiukset kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta. 10 Tulivirta vuoti, se kävi ulos hänestä; tuhannen tuhatta palveli häntä, ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta seisoi hänen edessänsä. Oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin.

Danielin 7:9-10

13 Minä näin yöllisessä näyssä, ja katso, taivaan pilvissä tuli Ihmisen Pojan kaltainen; ja hän saapui Vanhaikäisen tykö, ja hänet saatettiin tämän eteen. 14 Ja hänelle annettiin valta, kunnia ja valtakunta, ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet palvelivat häntä. Hänen valtansa on iankaikkinen valta, joka ei lakkaa, ja hänen valtakuntansa on valtakunta, joka ei häviä.

Danielin 7:13-14

vs. Ihmisen Poika Jeesuksen oikeudenkäynnissä

Distant Shores Media/Sweet PublishingCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commonsin kautta

Nyt mietitään tilanteen ironiaa Jeesuksen oikeudenkäynnin aikana. Siellä seisoi Jeesus, maalaiskylän puuseppä eläen Rooman valtakunnan syrjäseudulla. Hänellä oli seuraajinaan mitättömiä kalastajia. Äskettäisessä pidätyksessään he olivat hylänneet hänet pelon vallassa. Nyt hän oli oikeudenkäynnissä, jossa oli kyse hänen elämästään. Kutsuessaan itseään Ihmisen Pojaksi hän väitti rauhallisesti ylipapeille ja muille syyttäjille olevansa se henkilö, josta Danielin näyssä oli puhuttu.

Mutta Daniel kuvasi ihmisen pojan ‘tulevan taivaan pilvillä’. Daniel ennusti Ihmisen Pojan saavan maailmanlaajuista valtaa ja perustavan ikuista valtakuntaa. Se oli täysin erilainen tilanne kuin se, jossa Jeesus itse oli oikeudenkäynnissä. Olisi lähes naurettavaa mainita tuota titteliä tuossa tilanteessa.

Mitä Luukas ajatteli?

Jeesus ei ollut ainoa, joka käyttäytyi oudosti. Luukas ei epäröinyt kirjata tätä väitettä ja tallentaa sen asiakirjoihin. Kuitenkin kun hän teki sen (ensimmäisen vuosisadan 60-luvun alussa), Jeesuksen ja hänen vasta perustetun liikkeensä näkymät vaikuttivat naurettavilta. Hänen liikkeensä oli pilkattu eliitin toimesta, juutalaiset halveksivat sitä, ja sitä vainottiin julmasti mielenvikaisen Rooman keisari Nerón toimesta. Nero ristiinnaulitsi apostoli Pietarin ylösalaisin ja mestautti Paavalin. Tuntuu järjen vastaiselta, että Luukas pitäisi tuon fantastisen viittauksen Jeesuksen suusta. Kirjoittaessaan sen ylös hän teki sen julkiseksi kaikkien heidän vastustajiensa pilkattavaksi. Mutta Luukas oli varma, että Nasaretin Jeesus oli tämä sama Danielin näyn Ihmisen Poika. Niinpä, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta, hän tallensi Jeesuksen epäloogisen (ellei se olisi totta) vaihdon hänen syyttäjiensä kanssa.

Philip Devere, FAL, Wikimedia Commonsin kautta

‘Ihmisen Poika’ – toteutumassa meidän aikanamme

Ajattele nyt tätä. Vasta sen jälkeen kun Jeesus antoi vastauksensa ja vuosisatoja sen jälkeen kun Luukas kirjasi sen ylös, Danielin Ihmisen Poika -näyn merkittäviä osia on toteutunut Jeesuksen kautta. Danielin näyssä sanotaan, että:

“Kaikki kansat, kansakunnat ja ihmiset kaikilla kielillä palvoivat häntä”.

Tämä ei ollut totta Jeesuksen aikana kaksi tuhatta vuotta sitten. Mutta katso ympärillesi nyt. Ihmiset jokaisesta kansakunnasta ja käytännössä jokaisella tuhansista kielistä palvovat häntä tänään. Tähän kuuluvat entiset animistit Amazonilta Papua-Uusi-Guineaan, Intian viidakoista Kambodžaan. Itästä länteen ja pohjoisesta etelään ihmiset palvovat häntä nyt maailmanlaajuisesti. Tälle ei ole mitään edes etäisesti mahdollista vertailukohtaa koko tallennetussa historiassa. Tämän voi ohittaa sanomalla: “no niin, se johtuu kristinuskon leviämisestä”. Toki, jälkiviisaus on 20/20. Mutta Luukasella ei ollut inhimillistä tapaa tietää, miten asiat etenisivät vuosisatojen aikana hänen kirjatessaan tiliään.

Kuinka Ihmisen Poika voisi saada palvonnan

Ja palvonta, ollakseen todellista palvontaa, voi tapahtua vain vapaasta tahdosta, ei pakotuksen tai lahjomisen kautta. Oletetaanpa, että Jeesus oli Ihmisen Poika, jolla oli taivaan voimat käytettävissään. Silloin hänellä olisi ollut voima hallita väkivallan avulla 2000 vuotta sitten. Mutta yksinomaan väkivallalla hän ei koskaan olisi saanut todellista palvontaa ihmisiltä. Siihen tarvitaan ihmisten vapaaehtoinen mielistyminen, kuin neidon sulhaselleen.

Asburyn herätys – keskeytymätön, kahden viikon rukous- ja ylistystapahtuma, joka järjestettiin Asbury-yliopistossa (2023).
Mollie Landman HunkerCC BY-SA 4.0, Wikimedia Commonsin kautta

Näin ollen Danielin näyn täyttymisen saavuttamiseksi vaadittiin periaatteessa ajanjaksoa, jolloin ihmisillä oli vapaus ja avoin kutsu. Aikaa, jolloin ihmiset voisivat vapaasti valita, antaisivatko he Ihmisen Pojalle palvontaa vai eivät. Tämä selittää sen ajanjakson, jossa tällä hetkellä elämme, ensimmäisen tulemisen ja Kuninkaan paluun välissä. Tämä on ajanjakso, jolloin Valtakunnan kutsu lähetetään. Voimme vapaasti hyväksyä sen tai olla hyväksymättä.

Danielin näyn osittainen täyttymys nykyajassamme antaa pohjaa luottaa siihen, että loputkin toteutuvat jonain päivänä. Vähintäänkin se saattaa herättää mielenkiintoamme koko Raamatullisen tarinan totuuden suhteen.

Ensimmäisessä tulemisessaan Jeesus tuli voittamaan synnin ja kuoleman. Hän saavutti tämän kuolemalla itse ja nousemalla sitten ylös. Hän kutsuu nyt jokaista janovaa ikuiseen elämään. Kun hän palaa Danielin näyn mukaisesti, hän perustaa täysin iankaikkisen valtakunnan sen iankaikkisine kansalaisineen. Ja voimme olla osa sitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *