Skip to content

Ennustettiinko Tšernobylin katastrofi Raamatussa?

Pastori Sam Jess, Barss Corner, Nova Scotia, Kanada

Olen englantia puhuva kanadalainen. En ole koskaan käynyt Ukrainassa, enkä puhu ukrainaa tai venäjää. Mutta kun olin 17-vuotias, katsoin matkavideon ja opin jotain kiehtovaa Ukrainasta, mikä on jäänyt mieleeni siitä asti. Matkailija videolla puhui Tšernobylin onnettomuudesta, ja hänen kameransa keskittyi pensaaseen, joka on yleinen alueella Tšernobylin ympäristössä. Pensaalla on nimi “pujokas” ja se maistuu katkeralta. Matkailija siteerasi Raamatun ennustusta tulevasta katastrofista: 

10 Ja kolmas enkeli puhalsi pasunaan; niin putosi taivaasta suuri tähti, palava kuin tulisoihtu, ja se putosi virtoihin, kolmanteen osaan niistä, ja vesilähteisiin. 11 Ja tähden nimi oli Koiruoho. Ja kolmas osa vesistä muuttui koiruohoksi, ja paljon ihmisiä kuoli vedestä, koska se oli karvaaksi käynyt.

Ilmestys 8:10-11

En muista, kuinka paljon matkailija korosti Tšernobylin katastrofin (26. huhtikuuta 1986) kammottavia yhtäläisyyksiä tämän ennustuksen kanssa. (Käyn läpi yhtäläisyydet alla.) Mutta hän teki selväksi sanomansa, kun hän sanoi:

“Ukrainaksi koiruoho on ”Tšernobyl”.”  

Nyt kun Ukrainan sota on usein uutisissa, ihmiset täällä Kanadassa ovat alkaneet kysellä minulta maailmanlopusta. Päätin siis tutkia Tšernobylin ja Wormwoodin asioita. Alla on joitain siitä, mitä opin, sekä omia johtopäätöksiäni.

Absintti koiruohopensas
Agnieszka Kwiecień, Nova ,  CC BY-SA 4.0 , Wikimedia Commonsin kautta

Tšernobyl ja Koiruoho

Ensinnäkin, opin että harvat englanninkielisessä maailmassa ovat tutkineet tätä kysymystä. Sitä ei yleisesti käsitellä nykyisissä kirjoissa lopun ajan ennustuksista. Yhdysvaltain presidentti Reagan viittasi ennustukseen, ja New York Times nosti sen esiin onnettomuusvuonna. Sitten se tuntuu suurelta osin unohtuneen.

Miksi näin?

Tähtiavainkorennon enkeli
Clay GillilandCC BY-SA 2.0, Wikimedia Commonsin kautta

Saattaa olla, että se ei sopinut siihen, miten ihmiset kuvittelivat lopun aikojen tapahtuvan. Esimerkiksi kaikki odottivat ydinonnettomuuden tapahtuvan hyökkäyksen seurauksena, ei vahinkona. Lisäksi Raamattua lukeneet odottivat “kolmannen pasuunan” tapahtuvan muiden katastrofien sarjassa seitsemän vuoden “ahdistuksen” aikana.

Toiseksi opin, että tämä ennustus on merkittävä paikka siinä, miten monet ukrainalaiset ymmärtävät Tšernobylin onnettomuuden. Serhii Plokhy on ukrainalainen historioitsija, joka oli tuulen alla onnettomuuden tapahtuessa. Hän on nykyään professori Harvardin yliopistossa. Vuonna 2018 julkaistussa kirjassaan Chernobyl: The History of a Nuclear Catastrophe hän esittelee ennustuksen sivulla 27 ja palaa siihen merkittävissä kohdissa kirjassa. Olen lukenut muutamia muita ei-ukrainalaisia kirjoja onnettomuudesta, eikä niissä mainita ennustusta lainkaan.

Merkittävämpi on fyysinen muistomerkki, joka rakennettiin onnettomuuden 25-vuotispäivänä vanhan Tšernobylin kaupungin alueelle. Se esittää upeaa patsasta, joka on tehty metallisista sauvoista ja näyttää enkeliltä, joka puhaltaa trumpettia – koiruoho-tähden enkeliltä.

Tšernobyl ja Raamatun profetia


Kaikki tämä osoittaa, että on syytä käyttää aikaa tutkia huolellisesti:

  1. mitä tapahtui,
  2. kuinka se sopii yhteen profetian kanssa,
  3. kuinka se ei ole linjassa profetian kanssa, ja
  4. miten sen pitäisi vaikuttaa tapaamme uskoa ja tapaamme elää.

1. Mitä tapahtui?

26 huhtikuuta 1986 kello 1.27.58 yöllä turvallisuustestin aikana reaktori numero 4 menetti hallinnan ja räjähti. Radioaktiivista materiaalia levisi laajalle alueelle. Osasta reaktorin ydintä jatkoi palaminen kuumempana ja kuumempana seuraavien päivien ja viikkojen aikana, lähettäen jatkuvan pilven radioaktiivista savua suurelle osalle Eurooppaa. Tehtaan teknikoiden kesti yllättävän kauan tajuta ja myöntää, mitä oli tapahtunut – tällainen räjähdys oli pitänyt olla mahdotonta. Aluksi korkeimmat viranomaiset olivat enemmän huolissaan siitä, että generaattorit saataisiin jälleen toimimaan kuin todellisista ongelmista. Ja niille harvoille, jotka pääsivät tarpeeksi lähelle katsomaan reaktoriin ja näkemään ydintulen, se maksoi terveyden ja hengen.

Tshernobylin säteilykartta
CIA Factbook, Sting (vektorisaatio), MTruch (englanninkielinen käännös), Makeemlighter (englanninkielinen käännös), Yotsubatei Shimei , CC  BY-SA 2.5 , Wikimedia Commonsin kautta

2. Kummallisia yhteyksiä ennustukseen:

A. Nimi. Vasta pitkien harkintojen jälkeen ydinvoimalalle annettiin nimi tšernobyl, joka viittaa siellä runsaasti kasvavaan kitkeränmakuisen mustan pensaan lajikkeeseen, eräänlaiseen pujoon. Näin ollen ydinvoimala sai epäsuorasti, mutta varsin selvästi, nimensä mukaan pujoa tarkoittavan Wormwoodin. Profetia sanoo, että tähteä kutsutaan nimellä Wormwood. Jos tarkistat venäjän- tai ukrainankielisen Raamatun, Ilmestyskirja 8:11 sanoo “Polyn”, mikä tarkoittaa “pujoa”, ei “Chernobyl”. Polyn on yleisempi termi pujo-pensasta kohtaan, kun taas tšernobyl viittaa paikalliseen lajikkeeseen. Yhteys on tarpeeksi suora paikallisille, jotka tuntevat kyseisen pensaan.

B. Tapa, jolla se paloi ja paloi. Profetia sanoo, että se “palaisi kuin soihtu”. Täsmälleen niin tapahtui, luoden pelottavan värisen hehkun ja jatkuvan savupilven. 1. toukokuuta näytti siltä, että palo oli sammunut, mutta sitten 2. toukokuuta lämpötila ja säteilytasot alkoivat nousta voimakkaasti, ja se oli joko räjähtämässä uudelleen (mutta paljon pahemmin kuin ensimmäisellä kerralla) tai polttamassa itsensä läpi lattian ja laskeutumassa pohjaveteen. Kukaan ei tiennyt, kuinka kauan palo voisi jatkua. Onneksi maailman kannalta grafiitti sammui itsestään 10. toukokuuta.

Dnepr-joki
Dmitri A. MottlCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commonsin kautta

C. Sen näkyvä paikka vesillä. Yksi haittapuoli voimalan rakentamisessa oli se, että pohjavesi virtasi hyvin lähellä maanpintaa. Lähellä oleva Dnepr-joki on “yksi suurimmista pintavesijärjestelmistä Euroopassa”. Äskettäinen Hollywood-elokuva pelotti kaikkia tekniikan asiantuntijoita siitä, mitä tapahtuisi, jos reaktori polttaisi itsensä läpi pohjaveden ja saastuttaisi kaiken veden. Teknikot ryhtyivät äärimmäisiin toimenpiteisiin estääkseen tällaisen tapahtumisen.

D. Se ei ollut tähti, mutta sitä kutsuttiin sellaiseksi jo ennen onnettomuutta. Ydinvoima oli Gorbachevin toivo elvyttää pysähtynyt talous. Neuvostoviranomaiset kutsuivat näitä voimalaitoksia “tähdiksi”, jotka loistivat yli Neuvostoliiton. Lisäksi käytetty ydinreaktio oli verrattavissa tähtien voimaa antavaan ydinreaktioon. Onnettomuushetkellä reaktorin lämpötila nousi 4 650 celsiusasteeseen, lähes tarkalleen auringon pinnan lämpötilaan.

Myönnän, että jotain ei sovi yhteen osan profetiasta, jossa mainitaan tähti “pudonneen taivaasta”. Mutta jotenkin on mainitsemisen arvoista, että kaikki odottivat ydin­sotaa tulevan taivaalta. Puhuttiin presidentti Reaganin “Tähtien sotaa” -ohjustenpuolustusjärjestelmästä. Onnettomuuden jälkeen yksi syy siihen, miksi neuvostoviranomaiset epäröivät toivottaa IAEA-viranomaiset tervetulleiksi, oli se, että nämä näkisivät läheisen valtavan tutkajärjestelmän, Neuvostoliiton pääasiallisen tavan tarkkailla “taivaalta putoavia tähtiä” (ydinohjuksia).

E. Kriisin ajoitus haastoi ihmisiä pohtimaan, mitä he todella pitäisi juhlistaa. Vappu (yksi kahdesta suurimmasta juhlasta Neuvostoliitossa) paraatit tapahtuivat 5 päivää räjähdyksen jälkeen, kun taas Voitonpäivän juhlallisuuksia vietettiin 9. toukokuuta. Samalla ihmiset tunsivat haasteen palata juhlimaan (ortodoksista) Pitkäperjantaita (2. toukokuuta) ja Pääsiäistä (4. toukokuuta) evakuoinnin aikana.

Voitonpäivän juhlat
Alexxx1979 ,  CC BY-SA 3.0 , Wikimedia Commonsin kautta

3. Erot, jotka osoittavat, että se ei ollut täydellinen täyttymys

Tšernobylin katastrofin uhrien muistomerkki  Rivne
Venzzissä

A. Ei kitkerää makua oli raportoitu kaikessa, mitä luin, paitsi pillereitä, joita ihmiset ottivat. Profetia sanoo, että kolmasosa vedestä muuttuu “katkeraksi”. Kyllä, osa vedestä saastui (vaikkakaan ei niin paljon kuin olisi voinut). Mutta edes palojärvistä juonut palomies ei sanonut sen maistuneen katkeralta. Säteilyaltistuksen saaneet ihmiset puhuivat metallisesta mausta suussaan, ja joku mainitsi maun omenan happamuuden kaltaiseksi. Mutta ei koskaan katkeraa. Lisäksi hallituksen ponnistelut pohjaveden ja joen veden suojelemiseksi onnistuivat suurelta osin. Jos tämä olisi täydellinen toteutuminen profetian osalta, olisimme joutuneet toimittamaan valtavia määriä juomavettä Eurooppaan vuosikymmeniksi. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

B. Kuolemantapaukset olivat yllättävän vähemmän kuin olisi odottanut, etenkin onnettomuuden alkuvaiheessa. Varmasti seuraavien kuukausien, vuosien ja vuosikymmenien aikana monet, monet ihmiset ja perheet kärsivät kauheista asioista säteilyn vuoksi, ja monet kuolivat paljon nuorempina kuin olisi pitänyt. Mutta profetia sanoo, että monet ihmiset kuolevat “vesistä”. Se ei näytä sopivan täysin siihen, mitä tapahtui.

C. Tämä ei sovi yhteen Ilmestyskirjan 8. luvussa lueteltujen muiden katastrofien kanssa. Toki maailma voi “ohittaa” erilaisia yksityiskohtia jo tapahtuneista asioista, kuten moni meistä “ohitti” Wormwoodin ja Tšernobylin katastrofin väliset hämmästyttävät yhteydet. Mutta se käy epätodennäköisemmäksi, kun kyseessä on lista 7 pasuunaa yhden sijaan.

Yhteenveto: On vaikea sivuuttaa näitä katastrofeja täysin erillään tästä profetiasta. On myös vaikea sanoa, että tämä oli täydellinen täyttymys tälle profetialle. Näyttää siltä, että jos sulamisvaihe olisi saavuttanut pohjaveden, se olisi ollut enemmän täydellisen täyttymyksen kaltainen. Mutta näin ei tapahtunut. Viisainta on sanoa, että Tšernobylin katastrofi on jonkinlainen osittainen täyttymys tälle profetialle.

Mikä on profetian “osittainen täyttymys”?  

Kun tarkkailemme maailmanlopun merkkejä, meidän on opittava Raamatusta, miten Raamatun profetiat toteutuvat. Joskus ne tapahtuvat kerralla, kuten Sodoman äkillinen tuho Aabrahamin päivänä. Toisinaan ne toteutuvat osissa, ja sitten myöhemmin toisessa osassa. 

Sodoman ja Gomorran tuhoaminen
John MartinPD-US-vanhentunut, Wikimedia Commonsin kautta

Kristuksen päivänä monet ihmiset luulivat ymmärtävänsä lopun ajat. Mutta sitten Kristus ei sopinutkaan heidän ennakkokäsityksiinsä, joten he eivät omaksuneet häntä niin kuin olisivat tulleet tehdä. Jopa Johannes Kastaja oli samanlainen: hän oli ennustanut, että Kristus tulisi suuren tuhon kanssa. Mutta sitten Kristus tuli sääliväisenä. Hänellä oli vaikeuksia nähdä, että Kristus tulisi kaksi kertaa, ei vain kerran, ja että suurin osa hänen ennustamastaan tuhosta tapahtuisi toisella tulemuksella. Hän oli siis hämmentynyt osittaisesta täyttymyksestä ensimmäisellä tulemisella.

Mielestäni “osittaiset täyttymykset” profetioissa ovat täyttymyksiä, jotka sallivat meille vielä aikaa kääntyä, ja jotka sisältävät enemmän armoa kuin tuomiota.

En ole asiantuntija profetioiden tai Tšernobylin katastrofin historiassa. Mutta minusta tuntuu, että Tšernobylin katastrofi oli “osittainen täyttymys” Ilmestyskirjan 8:10-11 mukaan. Jumala oli armollinen (ja monet ihmiset työskentelivät erittäin kovasti) estääkseen kauhistuttavammat asiat, jotka olisivat hyvin helposti voineet tapahtua. Kun pohdimme sitä, voimmeko kääntää elämämme parannuksen tielle?

4. Seuraavat ovat joitakin opetuksia, joita voimme oppia pohdittuamme Tšernobylin katastrofia ja Jumalan osoittamaa armoa siinä:

Kun tarkkailemme lopun ajan merkkejä, meidän tulee olla varovaisia luulemasta, että meillä on kaikki selvillä siitä, miten asiat tulevat tapahtumaan. Asiat voivat tulla odottamattomista suunnista. Kukaan ei odottanut, että ydinonnettomuus johtuisi ihmisen huolimattomuudesta ja siviili-infrastruktuurista, eikä taivaalta tai sodasta. Ja asiat voivat mennä odottamattomiin suuntiin. Kukaan ei olisi odottanut, että tämä tapahtuma johtaisi Neuvostoliiton loppuun, kuten tapahtui, ja siihen liittyvään rauhaan, ainakin jonkin aikaa.

Tšernobylin reaktori 4 – jossa katastrofi tapahtui
Adam Jones Kelownasta, BC, Kanada ,  CC BY-SA 2.0 , Wikimedia Commonsin kautta
Joissakin lopun ajan tapahtumissa ihmiset voivat jatkaa elämäänsä ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Pripjatissa, vain 4 kilometrin päässä palavasta reaktorista, vietettiin seitsemät häät lauantaina 26. huhtikuuta. Ja seuraavien kuukausien aikana evakuoiduille talonpojille haasteeksi muodostui vaaran näkymättömyys. (Eräs mies kaupungissa kertoi maaseudulla asuvalle äidilleen: “Äiti, katso maan alla olevia ötököitä ja matoja. Kuolevatko ne? Jos kyllä, lähde pois!”) Samalla tavoin meidän tulee tarkkailla niitä merkkejä, joista Jeesus varoittaa merkkejä, jotka saattavat tapahtua ympärillämme tänä päivänä.

Joskus hyvin koulutetut virkamiehet, joilla oli pääsy kaikkiin oikeisiin tietoihin, eivät yksinkertaisesti halunneet uskoa siihen, mitä tapahtui, eivät halunneet uskoa niihin sanoihin, jotka olivat katsojat tarkastaneet. Neuvostoliiton epäonnistuminen totuuden kertomisessa on herättänyt paljon keskustelua. Mutta kun kuulemme totuuden, haluammeko monet meistä uskoa siihen? Olkoon Jumala valmis tekemään meidät valmiiksi uskomaan siihen.

Distant Shores Media/Sweet PublishingCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commonsin kautta
Lopun aikojen katastrofit eivät aluksi ole täydellisiä.

Kuten Egyptin vitsauksissa, oli aina helpotus, aina mahdollisuus faraolle paaduttaa sydämensä uudelleen. Samoin tapahtuu, kun Jumala vetää meidät takaisin tuhon partaalta. (Jos kaikki neljä reaktoria olisivat räjähtäneet, se olisi voinut pyyhkiä ihmisen elämän maan päältä.) Olkoon Jumalan armo johdattamassa meitä katumukseen, ei paaduttamiseen.

Säteily voi sulattaa monia asioita.

Se aiheutti pilkkuja nuorten parien häävideoissa 26. huhtikuuta. Säteily tuhosi robotien piirikortit, jotka yrittivät ensimmäisenä puhdistaa reaktorirakennuksen kattoa. Se sulatti jopa monien ihmisten ateismin ja tottelemattomuuden Jumalaa kohtaan. Plokhy kertoo kommunistivirkamiehestä, joka uhmaa käskyjä ja viettää pääsiäistä miehistönsä kanssa ensimmäistä kertaa vuosiin katastrofin jälkeen (sivu 201).

Jumala kiroaa ne, jotka kiroavat juutalaisia.

Chernobylin kaupunki oli vuonna 1900 60-prosenttisesti juutalainen ja vilkas Hasidijuutalaisuuden keskus (joka myöhemmin siirtyi Yhdysvaltoihin ja Israeliin – ne, jotka eivät olleet murhattuina). Pogromit, Holodomor, holokausti jne., vähensivät merkittävästi heidän lukumääräänsä tuossa paikassa. Jumalan erityinen kansa tulee olemaan merkittävä tekijä tapahtumissa Lopun aikoina, ja Jumala kiroaa ne, jotka kiroavat heitä.

Usein ensimmäinen reaktiomme Lopun aikojen profetioihin on ajatella niitä “fantastisina”, “uskomattomina” ja “epärealistisina”. Uskon, että Jumala antaa meille tapahtumia kuten Chernobylin katastrofi varoittaakseen meitä siitä, että nämä asiat eivät ole uskomattomia tai edes vaikeasti uskottavia. Vaikeaa uskoa on, että rauha ja turvallisuus vallitsevat.

Hänen suuren rakkautensa tähden meitä ei tuhota, hänen laupeutensa ei koskaan lopu, suuri on hänen uskollisuutensa (Valit. 3:22-23).
Jeesuksen toinen tuleminen
Distant Shores Media/Sweet PublishingCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commonsin kautta

Johannes Kastaja ja monet muut kamppailivat ymmärtääkseen Jeesuksen, koska heillä oli vaikeuksia ymmärtää, että Jumala tulisi armossaan ennen kuin hän tulisi tuomitsemaan (ja hän tulee tuomitsemaan). Tarkoitus on, että me kääntymme ja käännymme hänen puoleensa sillä aikaa kun vielä on mahdollisuus. Reaktori oli hallitsemattomassa tilassa, ja Jumala esti sen muuttumasta siihen katastrofiin, mikä siitä olisi voinut tulla. KGB:n asiakirjat on sittemmin julkaistu, ja ne osoittavat, kuinka monet muut kauheat asiat melkein tapahtuivat siellä. Onko sinulla mitään käsitystä siitä, kuinka monta katastrofia Jumala ja hänen enkelinsä tarkoituksella pidättelevät juuri nyt, vain antaakseen sinulle mahdollisuuden kääntyä kokonaan Jeesuksen Kristuksen puoleen, joka kuoli syntiesi tähden?

Ja älä oleta, että tämä tarina Chernobylista ja Apsinmestarista on ohi. Chernobyl on tällä hetkellä sotavyöhykkeellä, ja viimeisen vuoden aikana olemme menneet nukkumaan pohtien, mitä ydinvoimalassa tai muissa ydinvoimaloissa tulee tapahtumaan. Olemme edelleen epävarmoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *