Skip to content

Miksi hyvä Jumala loi pahan paholaisen?

Raamattu sanoo, että paholainen (tai Saatana) käärmeen muodossa houkutteli Aadamin ja Eevan tekemään syntiä ja sai aikaan heidän kaatumisensa. Mutta tämä herättää tärkeän kysymyksen: miksi Jumala loi “pahan” paholaisen (joka tarkoittaa ”vastustajan”) turmelemaan Hänen hyvän luomuksensa?

Lucifer – Loistava

Itse asiassa Raamattu sanoo, että Jumala loi voimakkaan, älykkään ja kauniin hengen, joka oli tärkein kaikista enkeleistä. Hänen nimensä oli Lucifer (joka tarkoittaa ”valonkantaja”) – ja hän oli erittäin hyvä. Mutta Luciferilla oli myös tahto, jolla hän sai vapaasti valita. Eräs kohta Jesajan luvusta 14 kertoo hänen valinnastaan:

12 Kuinka olet taivaalta pudonnut, sinä kointähti, aamuruskon poika! Kuinka olet maahan syösty, sinä kansojen kukistaja!

13 Sinä sanoit sydämessäsi: ‘Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan.

14 Minä nousen pilvien kukkuloille, teen itseni Korkeimman vertaiseksi.’

Jesajan 14:12-14

Luciferillä, kuten Aadamilla, oli edessään päätös. Hän saattoi hyväksyä, että Jumala oli Jumala, tai hän saattoi valita olevansa oma “jumala”. Hänen toistuvat tahdon osoittamiset näytti että hän päätti uhmata Jumalaa ja julistaa olevansa “Korkein”. Eräs Hesekielin kohta antaa samanlaisen kuvauksen Luciferin lankeemuksesta:

13 Eedenissä, Jumalan puutarhassa, sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet; karneolia, topaasia ja jaspista, krysoliittia, onyksia ja berylliä, safiiria, rubiinia ja smaragdia sekä kultaa olivat upotus- ja syvennystyöt sinussa, valmistetut sinä päivänä, jona sinut luotiin.

14 Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal’olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä.

15 Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys.

16 Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä.

17 Sinun sydämesi ylpistyi sinun kauneudestasi, ihanuutesi tähden sinä kadotit viisautesi. Minä viskasin sinut maahan, annoin sinut alttiiksi kuninkaille, heidän silmänherkukseen.

Hesekielin 28:13-17

Luciferin kauneus, viisaus ja voima – kaikki hyvät asiat, jotka Jumala loi häneen – johti ylpeyteen. Hänen ylpeytensä johti hänen kapinointiinsa, mutta hän ei koskaan menettänyt mitään voimastaan ​​ja kyvyistään. Hän johtaa nyt kosmista kapinaa Luojaansa vastaan ​​nähdäkseen, kuka tulee olemaan Jumala. Hänen strategiansa oli saada ihmiskunta liittymään häneen – houkuttelemalla heidät samaan valintaan, jonka hän teki – rakastamaan itseään, tulemaan riippumattomiksi Jumalaan ja uhmaamaan Häntä. Sydän Aadamin tahdon testissä oli sama kuin Luciferin; se vain esitettiin eri tavalla. He molemmat päättivät olla “jumala” itselleen.

Saatana – työskentelee muiden kautta

Jesajan kohta on suunnattu “Babylonin kuninkaalle” ja Hesekielin kohta on osoitettu “Tyroksen kuninkaalle”. Mutta annetuista kuvauksista on selvää, ettei ihmisiin ole osoitettu. Jesajan “tahdot” kuvaavat henkilöä, joka heitettiin maan päälle rangaistuksena siitä, että hän halusi asettaa valtaistuimensa Jumalan valtaistuimen yläpuolelle. Hesekielin kohta kertoo “enkelisuojasta”, joka kerran muutti Eedenissä ja “Jumalan vuorella”. Saatana (tai Lucifer) asettuu usein jonkun toisen taakse tai toisen kautta. Mooseksen kirjassa hän puhuu käärmeen kautta. Jesajassa hän hallitsee Babylonin kuninkaan kautta, ja Hesekielissä hän omistaa Tyroksen kuninkaan.

Miksi Lucifer kapinoi Jumalaa vastaan?

Mutta miksi Lucifer halusi haastaa kaikkivoivan ja kaikkitietävän Luojan? Osa ”älykkyyttä” on tietää, voitko voittaa vastustajasi. Luciferilla saattaa olla voimaa, mutta se ei silti riittäisi voittamaan Luojansa. Miksi menettää kaiken jostakin, jota hän ei voi voittaa? Luulisi, että “älykäs” enkeli olisi tunnistanut rajoituksensa Jumalaa vastaan ​​- ja hillinnyt kapinaansa. Joten miksi hän ei? Tämä kysymys askarrutti minua monta vuotta.

Sitten tajusin, että Lucifer saattoi vain uskoa, että Jumala oli Hänen kaikkivoipa Luojansa uskon kautta – samoin kuin meille. Raamattu ehdottaa, että enkelit luotiin luomisviikolla. Esimerkiksi Jobin kohta kertoo meille:

38 Silloin Herra vastasi Jobille tuulispäästä ja sanoi:

“Kuka olet sinä, joka taitamattomilla puheilla pimennät minun aivoitukseni?

Vyötä nyt kupeesi kuin mies; minä kysyn sinulta, opeta sinä minua.

Missä olit silloin, kun minä maan perustin? Ilmoita se, jos ymmärryksesi riittää.

Kuka on määrännyt sen mitat – tottapa sen tiedät – tahi kuka on vetänyt mittanuoran sen ylitse?

Mihin upotettiin sen perustukset, tahi kuka laski sen kulmakiven,

kun aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat?

Jobin 38:1-7

Kuvittele, että Lucifer luotiin ja tuli tietoiseksi luomisviikolla jossain universumissa. Hän tietää vain, että nyt hän on olemassa ja on tietoinen itsestään, ja myös sen, että on olemassa toinen olento joka väittää olevansa Hän joka loi Luciferin ja maailmankaikkeuden. Mutta mistä Lucifer tietää, että tämä väite on totta? Ehkä tämä niin kutsuttu luoja oli ilmaantunut tähdistä juuri ennen kuin Lucifer ilmestyi. Ja koska tämä “luoja” saapui näyttämölle aikaisemmin, hän oli (ehkä) voimakkaampi ja (ehkä) tietävämpi kuin Lucifer – mutta sitten taas ehkä ei. Ehkä sekä hän että “luoja” vain ilmestyivät samanaikaisesti. Lucifer saattoi silloin vain hyväksyä Jumalan Sanan hänelle, että Hän oli luonut hänet ja että Jumala itse oli ikuinen ja ääretön. Mutta ylpeydestään, hän päätti uskoa sen sijaan fantasiaansa.

Ehkä vaikuttaa epäilyttävältä, että Lucifer uskoisi, että sekä hän että Jumala (ja muut enkelit) vain “pomppasivat” olemassaoloon. Mutta tämä on sama perusidea modernin kosmologian uusimman ajattelun takana. Ei mitään kosmista vaihtelua, ja sitten tästä vaihtelusta syntyi maailmankaikkeus – se on nykyaikaisten kosmologian teorioiden ydin. Periaatteessa jokaisen – Luciferista Richard Dawkinsiin ja Stephen Hawkingsista sinuun ja minuun – on päätettävä uskon kautta onko maailmankaikkeus itsenäinen, vai Luoja Jumalan luotu ja ylläpidetty.

Toisin sanoen, näkeminen ei ole uskoen. Lucifer oli nähnyt Jumalan ja puhunut hänen kanssaan. Mutta hänen täytyi silti hyväksyä “uskon kautta”, että Jumala oli hänet luonut. Monet ihmiset sanovat, että jos Jumala vain ”näkyisi” heille, he uskoisivat. Mutta Raamatussa monet ihmiset näkivät ja kuulivat Jumalan – mutta eivät silti pitäneet Häntä Hänen sanassaan. Kysymys oli siitä, hyväksyisivätkö he Hänen Sanansa itsestään ja heistä, ja luottaisivatko he siihen. Aadamista ja Eevasta, Kainiin ja Abeliin, Nooaan ja egyptiläisiin ensimmäisenä pääsiäisenä, israelilaisille ylittämässä Punaisenmeren, ja niille, jotka näkivät Jeesuksen ihmeet – “näkeminen” ei koskaan johtanut luottamukseen. Luciferin lankeemus on yhdenmukainen tämän kanssa.

Mitä Paholainen tekee tänään?

Joten Raamatun mukaan Jumala ei tehnyt “pahaa paholaista”, vaan loi voimakkaan ja älykkään enkeli-olennon. Ylpeyden kautta hän on johtanut kapinaa Jumalaa vastaan ​​– ja näin tehdessään turmeltunut säilyttäen silti alkuperäisen loistonsa. Sinusta, minusta, ja koko ihmiskunnasta on tullut osa taistelukenttää tässä taistelussa Jumalan ja hänen ”vastustajan” (paholaisen) välillä. Paholaisen strategia ei ole käyttää synkän mustia kaapuja, kuten “Black Riders” Lord of the Rings elokuvassa, ja laittaa meidän ylle pahoja kirouksia. Sen sijaan hän yrittää pettää meidät lunastukselta, jonka Jumala oli luvannut aikojen alussa Aabrahamin kautta, Mooseksen kautta, ja sitten saatu aikaan Jeesuksen kuolemassa ja ylösnousemuksessa. Kuten Raamattu sanoo:

14 Eikä ihme; sillä itse saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi.

15 Ei ole siis paljon, jos hänen palvelijansakin tekeytyvät vanhurskauden palvelijoiksi, mutta heidän loppunsa on oleva heidän tekojensa mukainen.

2 Korinttilaisille 11:14-15

Koska Saatana ja hänen palvelijansa voivat naamioitua “valoisiksi”, meidät on helpompi huijata. Ehkä tästä syystä evankeliumi näyttää aina käyvän vaistojamme ja kaikkia kulttuureja vastaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *