Skip to content

Ylösnousemuksen Ensimmäiset Hedelmät: Elämä sinulle

juutalainen juhla Ensimmäiset hedelmät, ei ole niin tunnettu kuin pääsiäinen. Mutta Ensimmäiset hedelmät Mooses perusti myös sen Jumalan käskyn alaisena. Mooseksen kirjan 23. luvussa kuvataan seitsemän Mooseksen määräämää juhlaa. Olemme jo katsoneet pääsiäinen ja sapatti ja olemme nähneet kuinka Jeesus täyttää ne merkittävillä tavoilla.   

Eikö olekin omituista, että sekä Jeesuksen ristiinnaulitseminen että kuolema tapahtuivat juuri näiden kahden juhlan aikana, jotka oli määrätty 1500 vuotta etukäteen? 

Jeesuksen ristiinnaulitseminen tapahtui pääsiäisenä (päivä 6) ja hänen lepopäivänsä sapattina (päivä 7)

Miksi? Mitä se tarkoittaa?

– seuraava Mooseksen 3500 vuotta sitten määräämä pääsiäisen ja sapatin jälkeinen juhla oli “ensimmäiset hedelmät”. Mooses antoi siihen nämä ohjeet.

Heprea Ensimmäiset hedelmät Festivaali

Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: 10 “Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde. 11 Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen Herran edessä, että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä pappi toimittakoon sen heilutuksen.

3 Mooseksen 23:9-11
Ensimmäinen hedelmäsato

14 Älkääkä syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Jumalallenne uhrilahjan. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

3 Mooseksen 23:14

Pääsiäisen ‘sapatin jälkeinen päivä’ oli tämä kolmas pyhä juhla, Ensimmäiset hedelmät. Joka vuosi tänä päivänä ylipappi meni pyhään temppeliin ja tarjosi ensimmäisen kevätsadon. Se merkitsi uuden elämän alkua talven jälkeen. Se katsoi kohti runsasta satoa, jolloin ihmiset voivat syödä tyytyväisinä ja elää.

Tämä oli täsmälleen seuraavana päivänä Ishayoiden opettaman Sapatti, jolloin Jeesus lepäsi kuolemassa. Oli seuraavan viikon sunnuntai, nisan 16. Evankeliumi kertoo, mitä tänä päivänä tapahtui. Päivä, jolloin ylipappi meni temppeliin tarjoamaan uuden elämän “ensimmäisiä hedelmiä”. Katso kuinka Ensimmäiset hedelmät, joka tunnetaan nyt nimellä pääsiäispäivä, tarjoaa uuden elämän sinulle ja minulle, kuten tämä muinainen juhla ennusti.

Jeesus nousi kuolleista

Naiset haudalla

24 Mutta viikon ensimmäisenä päivänä ani varhain he tulivat haudalle, tuoden mukanaan valmistamansa hyvänhajuiset yrtit. Ja he havaitsivat kiven vieritetyksi pois haudalta. Niin he menivät sisään, mutta eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista. Ja kun he olivat tästä ymmällä, niin katso, kaksi miestä seisoi heidän edessään säteilevissä vaatteissa. Ja he peljästyivät ja kumartuivat kasvoillensa maahan. Niin miehet sanoivat heille: “Miksi te etsitte elävää kuolleitten joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut ylös. Muistakaa, kuinka hän puhui teille vielä ollessaan Galileassa, sanoen: ‘Ihmisen Poika pitää annettaman syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulittaman, ja hänen pitää kolmantena päivänä nouseman ylös’.” Niin he muistivat hänen sanansa.

Ja he palasivat haudalta ja veivät sanan tästä kaikesta niille yhdelletoista ja kaikille muille. 10 Ja ne, jotka kertoivat tämän apostoleille, olivat Maria Magdaleena ja Johanna ja Maria, Jaakobin äiti, ja muut naiset heidän kanssansa. 11 Mutta näiden puheet näyttivät heistä turhilta, eivätkä he uskoneet heitä. 12 Mutta Pietari nousi ja juoksi haudalle; ja kun hän kurkisti sisään, näki hän siellä ainoastaan käärinliinat. Ja hän meni pois ihmetellen itsekseen sitä, mikä oli tapahtunut.

Luukkaan 24:1-12

Matkalla Emmaukseen

13 Ja katso, kaksi heistä kulki sinä päivänä Emmaus nimiseen kylään, joka on kuudenkymmenen vakomitan päässä Jerusalemista. 14 Ja he puhelivat keskenään kaikesta tästä, mikä oli tapahtunut. 15 Ja heidän keskustellessaan ja tutkistellessaan tapahtui, että Jeesus itse lähestyi heitä ja kulki heidän kanssansa. 16 Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä.

17 Ja hän sanoi heille: “Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?” Niin he seisahtuivat murheellisina muodoltansa.

18 Ja toinen heistä, nimeltä Kleopas, vastasi ja sanoi hänelle: “Oletko sinä ainoa muukalainen Jerusalemissa, joka et tiedä, mitä siellä näinä päivinä on tapahtunut?”

19 Hän sanoi heille: “Mitä?” Niin he sanoivat hänelle: “Sitä, mikä tapahtui Jeesukselle, Nasaretilaiselle, joka oli profeetta, voimallinen teossa ja sanassa Jumalan ja kaiken kansan edessä,

20 kuinka meidän ylipappimme ja hallitusmiehemme antoivat hänet tuomittavaksi kuolemaan ja ristiinnaulitsivat hänet. 21 Mutta me toivoimme hänen olevan sen, joka oli lunastava Israelin. Ja onhan kaiken tämän lisäksi nyt jo kolmas päivä siitä, kuin nämä tapahtuivat. 22 Ovatpa vielä muutamat naiset joukostamme saattaneet meidät hämmästyksiin. He kävivät aamulla varhain haudalla 23 eivätkä löytäneet hänen ruumistaan, ja tulivat ja sanoivat myös nähneensä enkelinäyn, ja enkelit olivat sanoneet hänen elävän. 24 Ja muutamat niistä, jotka olivat meidän kanssamme, menivät haudalle ja havaitsivat niin olevan, kuin naiset olivat sanoneet; mutta häntä he eivät nähneet.”

25 Niin hän sanoi heille: “Oi, te ymmärtämättömät ja hitaat sydämeltä uskomaan kaikkea sitä, minkä profeetat ovat puhuneet! 26 Eikö Kristuksen pitänyt tätä kärsimän ja sitten menemän kirkkauteensa?” 27 Ja hän alkoi Mooseksesta ja kaikista profeetoista ja selitti heille, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu.

28 Ja kun he lähestyivät kylää, johon olivat menossa, niin hän oli aikovinaan kulkea edemmäksi. 29 Mutta he vaativat häntä sanoen: “Jää meidän luoksemme, sillä ilta joutuu ja päivä on jo laskemassa”. Ja hän meni sisään ja jäi heidän luoksensa.

30 Ja tapahtui, kun hän oli aterialla heidän kanssaan, että hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi heille. 31 Silloin heidän silmänsä aukenivat, ja he tunsivat hänet. Ja hän katosi heidän näkyvistään. 32 Ja he sanoivat toisillensa: “Eikö sydämemme ollut meissä palava, kun hän puhui meille tiellä ja selitti meille kirjoitukset?”

33 Ja he nousivat sillä hetkellä ja palasivat Jerusalemiin ja tapasivat ne yksitoista kokoontuneina ja ne, jotka olivat heidän kanssansa. 34 Ja nämä sanoivat: “Herra on totisesti noussut ylös ja on ilmestynyt Simonille”. 35 Ja itse he kertoivat, mitä oli tapahtunut tiellä ja kuinka he olivat hänet tunteneet, kun hän mursi leivän.

Luukkaan 24:13-35

Jeesus ilmestyy opetuslapsille

36 Mutta heidän tätä puhuessaan Jeesus itse seisoi heidän keskellään ja sanoi heille: “Rauha teille!”

37 Niin heidät valtasi säikähdys ja pelko, ja he luulivat näkevänsä hengen. 38 Mutta hän sanoi heille: “Miksi olette hämmästyneet, ja miksi nousee sellaisia ajatuksia teidän sydämeenne? 39 Katsokaa minun käsiäni ja jalkojani ja nähkää, että minä itse tässä olen. Kosketelkaa minua ja katsokaa, sillä ei hengellä ole lihaa eikä luita, niinkuin te näette minulla olevan.”

40 Ja tämän sanottuaan hän näytti heille kätensä ja jalkansa. 41 Mutta kun he eivät vielä uskoneet, ilon tähden, vaan ihmettelivät, sanoi hän heille: “Onko teillä täällä jotakin syötävää?” 42 Niin he antoivat hänelle palasen paistettua kalaa. 43 Ja hän otti ja söi heidän nähtensä.

44 Ja hän sanoi heille: “Tätä tarkoittivat minun sanani, kun minä puhuin teille ollessani vielä teidän kanssanne, että kaiken pitää käymän toteen, mikä minusta on kirjoitettu Mooseksen laissa ja profeetoissa ja psalmeissa”.

45 Silloin hän avasi heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoitukset. 46 Ja hän sanoi heille: “Niin on kirjoitettu, että Kristus oli kärsivä ja kolmantena päivänä nouseva kuolleista, 47 ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista. 48 Te olette tämän todistajat.

Luukkaan 24:36-48
Jeesus on ylösnoussut

Ensihedelmien voitto Jeesuksesta

Nouseessaan kuolleista Jeesus saavutti voiton kuolemasta täsmälleen “First Fruits” -juhlilla. Tämä oli saavutus, jota sekä hänen vihollisensa että opetuslapsensa pitivät mahdottomina. Hänen voittonsa tänä päivänä oli hyvän voitto.

54 Mutta kun tämä katoavainen pukeutuu katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen, silloin toteutuu se sana, joka on kirjoitettu: “Kuolema on nielty ja voitto saatu”. 55 “Kuolema, missä on sinun voittosi? Kuolema, missä on sinun otasi?” 56 Mutta kuoleman ota on synti, ja synnin voima on laki.

1 Korinttilaisille 15:54-56

“First Fruits” toi suurimman roolin käänteisen. Aikaisemmin kuolemalla oli ehdoton valta ihmiskuntaan. Mutta nyt Jeesus on voittanut vallan kuolemasta. Hän käänsi tämän vallan. Kuolemalla ilman syntiä Jeesus löysi aukon voittaa näennäisesti voittamaton kuolema. Tämä oli juuri niin kuin hän oli ilmoittanut tekevänsä kun hän saapui Jerusalemiin edellisenä sunnuntaina.

Voitto sinulle ja minulle

Mutta tämä ei ollut vain voitto Jeesukselle. Se on myös voitto sinulle ja minulle, jonka ajoitus takaa Ensimmäiset hedelmät. Raamattu selittää:

20 Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista. 21 Sillä koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta. 22 Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa, 23 mutta jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus, sitten Kristuksen omat hänen tulemuksessaan; 24 sitten tulee loppu, kun hän antaa valtakunnan Jumalan ja Isän haltuun, kukistettuaan kaiken hallituksen ja kaiken vallan ja voiman. 25 Sillä hänen pitää hallitseman “siihen asti, kunnes hän on pannut kaikki viholliset jalkojensa alle”. 26 Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.

1 Korinttilaisille 15:20-26
Jeesus tuhosi kuoleman
Distant Shores Media/Sweet PublishingCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commonsin kautta

Jeesus nousi kuolleista Ensimmäiset hedelmät jotta voimme tietää, että hän kutsuu meidät osallistumaan hänen ylösnousemukseensa kuolemasta.  Ensimmäiset hedelmät oli uuden kevätelämän tarjous, jossa odotettiin suurta satoa myöhemmin. Samoin Jeesuksen ylösnousemus “ensihedelmillä” sisältää myöhemmän ylösnousemuksen odotuksen kaikille “jotka kuuluvat hänelle”. 

Seuraava Adam…

Tuo yllä oleva lainaus Raamatusta selittää Jeesuksen ylösnousemuksen esimerkin avulla Adam, koko ihmiskunnan esi-isä. Olemme kaikki hänen lapsiaan. Raamattu selittää sen Aadamin kautta kuolema tuli koko ihmiskunnalle , koska se siirtyi häneltä hänen lapsilleen. 

Mutta Jeesus on seuraava Aadam. Voittollaan kuolemasta hän aloitti uuden aikakauden. Hänen lapsina mekin osallistumme tähän voittoon kuolemasta nousemalla kuolleista kuten Jeesus. Hän nousi kuolleista ensin ja ylösnousemuksemme tulee myöhemmin, aivan kun First Fruits -festivaali osoitti tulevaa pääsatoa. Hän kutsuu meitä saamaan hänen ensimmäiset hedelmänsä uudesta elämästä, jotta ylösnousemuksemme voi seurata hänen.

Pääsiäinen: juhlitaan sunnuntain ylösnousemusta

Nykyään kutsumme usein Jeesuksen ylösnousemukseksi pääsiäinenja pääsiäispäivä viettää hänen ylösnousemustaan. Tietty tapa viettää pääsiäistä ei ole niin tärkeä. Tärkeää on Jeesuksen ylösnousemus ensimmäisten hedelmien täyttymyksenä ja saamansa edut.

Näemme tämän viikon aikajanalla:

Jeesus nousee kuolleesta ensihedelmillä – uusi elämä kuolemasta tarjotaan sinulle ja minulle.

“Pitkäperjantai” heijastuksia

Tämä vastaa kysymykseemme siitä, miksi “pitkäperjantai” on hyvä’. 

Mutta hänet, joka vähäksi aikaa oli tehty enkeleitä halvemmaksi, Jeesuksen, me näemme hänen kuolemansa kärsimyksen tähden kirkkaudella ja kunnialla seppelöidyksi, että hän Jumalan armosta olisi kaikkien edestä joutunut maistamaan kuolemaa.

Heprealaisille 2:9

Kun Jeesus “maistoi kuolemaa”, hän teki niin sinulle, minulle ja kaikille. Pitkäperjantai on “hyvä”, koska se oli hyvä meille

Jeesuksen ylösnousemus harkittiin

Jeesus näytti olevansa elossa kuolemasta useiden päivien ajan todistaakseen ylösnousemuksensa, tallennettu tänne. Mutta hänen ensimmäinen esiintymisensä opetuslapsilleen:

10 Ja ne, jotka kertoivat tämän apostoleille, olivat Maria Magdaleena ja Johanna ja Maria, Jaakobin äiti, ja muut naiset heidän kanssansa.

Luukkaan 24:10

Jeesuksen täytyi:

27 Ja hän alkoi Mooseksesta ja kaikista profeetoista ja selitti heille, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu.

Luukkaan 24:27

Ja myöhemmin uudestaan:

44 Ja hän sanoi heille: “Tätä tarkoittivat minun sanani, kun minä puhuin teille ollessani vielä teidän kanssanne, että kaiken pitää käymän toteen, mikä minusta on kirjoitettu Mooseksen laissa ja profeetoissa ja psalmeissa”.

Luukkaan 24:44

Kuolemasta nouseminen on niin odottamatonta, että hänen opetuslapsensa eivät uskoneet sitä aluksi. Sen lisäksi, että Jeesus ilmestyi heille, hänen oli myös näytettävä heille, kuinka profeetat ennustivat sen.

Kun kohtaamme väitteen Jeesuksen ylösnousemuksesta, meidän, kuten hänen opetuslastensa, on luultavasti vaikea uskoa. Kuinka voimme luottaa siihen, että Jeesus nousi kuolleista? Kuinka voimme olla varmoja, onko tämä todella Jumalan suunnitelma antaa meille ikuinen elämä? Auttaaksemme meitä pohtimaan Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen liittyviä kysymyksiä tutkimme:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *