Skip to content

Mikä on kaikkien aikojen suurin rakkaustarina?

Jos pitäisi nimetä joitakin klassisia rakkaustarinoita, voisi mainita Helenan ja Pariksen (joka sytytti Troijan sodan, joka kuvataan Iliadissa), Kleopatran ja Markus Antoniuksen (joiden rakkaus sotkeutui Rooman sisällissotaan Oktavianus/Augustus Caesarin kanssa), Romeo ja Julia, Kaunotar ja Hirviö sekä ehkä Tuhkimon ja Prinssi Lumoavan. Näissä tarinoissa historia, populaarikulttuuri ja romanttinen fiktio yhdistyvät tarjoamaan intohimoisia rakkaustarinoita. Ne helposti vangitsevat sydämemme, tunteemme ja mielikuvituksemme.

Ruthin ja Boasin rakkaustarina

Hämmästyttävästi rakkaus, joka syttyi Ruthin ja Boasin välillä, on osoittautunut paljon kestävämmäksi kuin mikään näistä rakkaussuhteista. Se vaikuttaa yhä kaikkien miljardien meistä elävien ihmisten elämään. Sen vaikutukset elävät yli kolmetuhatta vuotta sen jälkeen, kun nämä rakastavaiset tapasivat. Sen sijaan, että kyseessä olisi vain hetken kestävät tabloid-rakkaustarinat, heidän rakkautensa on kestänyt kaikki edellä mainitut klassikot. Heidän romanssinsa on myös kuva mystisestä ja hengellisestä rakkaudesta, joka on tarjolla sinulle ja minulle. Ruthin ja Boasin tarina käsittelee kulttuurien välistä ja kiellettyä rakkautta. Se toimii mallina terveelle suhteelle vahvan miehen ja haavoittuvaisen naisen välillä. Näin se puhuttelee nykypäivän #MeToo-sukupolvea. Se tarjoaa meille myös mallin siitä, miten rakentaa terve avioliitto. Kaikilla näillä mittareilla arvioituna Ruthin ja Boasin rakkaustarina on tutustumisen arvoinen.

Raamatun kirja Ruth kertoo heidän rakkaudestaan. Se on lyhyt kirja, jossa on vain 2400 sanaa. Siksi se on nopealukuinen (täällä). Tarina sijoittuu noin 1150 eaa., mikä tekee siitä vanhimman kaikista tallennetuista rakkaustarinoista.

https://youtube.com/watch?v=kW5WyJ1QNpM%3Ffeature%3DoembedHollywood-elokuva

Ruthin rakkaustarina

Naomi ja hänen miehensä lähtevät kahden poikansa kanssa Israeliin nälänhädän vuoksi. He asettuvat lähellä olevaan Moabin maahan (nykyinen Jordania). Mentyään naimisiin paikallisten naisten kanssa molemmat pojat kuolevat, samoin kuin Naomin miehemme, jättäen hänet yksin kahden miniänsä kanssa. Naomi päättää palata syntymämaahansa Israeliin, ja yksi miniöistä, Ruth, valitsee seurata häntä. Pitkän poissaolon jälkeen Naomi palaa syntymäkaupunkiinsa Betlehemiin. Hän on köyhä leski ja häntä seuraa Ruth, nuori ja haavoittuva moabilaismuuttaja.

Ruth ja Boaz tapaavat

Ruth ja Boaz tapaavat. Heidän tapaamisensa kuvaamiseksi on tehty paljon taidetta
Ruutin ja Boaksen tapaamisesta on tehty paljon taidetta

Rahattomana Ruth menee keräämään peltojen jättämää viljaa paikallisten sadonkorjuutyöntekijöiden jälkeen. Mooseksen laki oli määrännyt sadonkorjaajat jättämään osan viljasta jälkeensä peltoihin sosiaaliturvana. Tällä tavoin köyhät voisivat kerätä ruokaa ja selviytyä. Satunnaisesti Ruth päätyy keräämään viljaa rikkaan maanomistajan nimeltä Boas pelloilla. Boas huomaa Ruthin muiden joukosta, jotka tekevät kovasti töitä kerätäkseen jäljelle jäänyttä viljaa hänen työryhmiensä jäljiltä. Hän ohjeistaa esimiehiään jättämään enemmän viljaa peltoon, jotta Ruth voisi kerätä enemmän.

Koska hän voi kerätä runsaasti hänen pelloillaan, Ruth palaa päivittäin Boasin pelloille keräämään jäänyttä viljaa. Boas, joka haluaa suojella häntä, huolehtii siitä, etteivät hänen työntekijänsä ahdistele tai häiritse Ruthia. Sen sijaan hän määrää heitä jättämään enemmän viljaa hänen kerättäväkseen. Ruth ja Boas kiinnostuvat toisistaan. Mutta ikäeron, yhteiskunnallisen aseman ja kansallisuuden erojen vuoksi kumpikaan ei tee aloitetta. Tässä vaiheessa Naomi astuu mukaan kuten kumppaninetsijänä. Hän neuvoo Ruthia asettumaan rohkeasti Boasin viereen yöllä, kun tämä on juhlinut sadonkorjuuta. Boas ymmärtää tämän kosinnaksi ja päättää mennä naimisiin hänen kanssaan.

Kinsman Lunastaja

Mutta tilanne on monimutkaisempi kuin pelkästään heidän välillään oleva rakkaus. Naomi on Boazin sukulainen, ja koska Ruth on hänen miniänsä, Boaz ja Ruth ovat sukua avioliiton kautta. Boazin täytyy mennä hänen kanssaan naimisiin “sukulaislunastajana“. Tämä tarkoitti, että Mooseksen lain mukaan hän menisi naimisiin hänen ensimmäisen aviomiehensä (Naomin pojan) “nimessä”. Tällä tavalla hän huolehtisi myös Naomista. Tämä tarkoittaisi sitä, että Boaz ostaisi Naomin suvun pellot. Vaikka se tulisi Boazille kalliiksi, se ei ollut suurin este. Oli olemassa toinen lähempänä oleva sukulainen, jolla oli ensisijaiset oikeudet ostaa Naomin suvun pellot (ja siten mennä naimisiin Ruthin kanssa). 

Joten Ruthin ja Boazin avioliitto riippui siitä, halusiko toinen mies ottaa vastuun Naomin ja Ruthin huolenpidosta. Kaupungin vanhinten julkisessa kokouksessa tämä ensimmäisenä jonossa oleva henkilö kieltäytyi avioliitosta. Hän teki niin, koska se asetti hänen omaisuutensa vaaraan. Boaz oli siten vapaa ostamaan ja lunastamaan Naomin suvun omaisuuden ja menemään naimisiin Ruthin kanssa.

Ruthin ja Boazin perintö

Ruthin ja Boazin perheessä he saivat lapsen, Obedin, josta puolestaan tuli kuningas Daavidin isoisä. Jumala lupasi Daavidille, että “Kristus” tulisi hänen suvustaan, ja tämän jälkeen seurasi lisää ennustuksia. Vuosisatoja myöhemmin Jeesus syntyi Beetlehemissä, samassa kaupungissa, jossa Ruth ja Boaz olivat tavanneet kauan sitten. Heidän romanssinsa, avioliittonsa ja perheensä jälkeläiset ovat tänään eKr. ja jKr. -ajanlaskun perustana. Maailmanlaajuiset juhlapäivät, kuten joulu & pääsiäinen ovat myös tämän rakkauden sivutuotteita. Ei huono saavutus pölyisessä kylässä yli 3000 vuotta sitten.

Suuremman rakkaustarinan kuvittaminen

Rikas ja vaikutusvaltainen Boaz kohteli Ruthia, köyhää ulkomaalaista naista, ritarillisesti ja kunnioittavasti. Tämä puhuu vastaan ​​ahdistelulle ja hyväksikäytölle, jotka ovat nykypäivänä yleisiä #MeToo-liikkeessä. Tämän rakkaustarinan historiallinen vaikutusperintö, joka näkyy joka kerta, kun tarkistamme päivämäärän laitteistamme, antaa tälle rakkaustarinalle pysyvän perinnön. Mutta Ruthin ja Boazin rakkaustarina on myös kuva vielä suuremmasta rakkaudesta. Sinä ja minä olemme kutsuttuja siihen.

Raamattu kuvaa meitä Ruthin tavoin sanoessaan:

23 (2:25) Ja minä kylvän hänet itselleni tähän maahan, minä armahdan Loo-Ruhamaa ja sanon Loo-Ammille: ‘Sinä olet minun kansani’; ja hän vastaa: ‘Minun Jumalani’.”

Hoosean 2:23

Vanhan testamentin profeetta Hoosea (noin 750 eaa.) aloitti sovinnon rikkinäisessä avioliitossaan. Raamattu käytti tätä jälleenyhdistymistä kuvatakseen Jumalan ojentavan kätensä meille, niille jotka eivät ole rakastettuja, omalla rakkaudellaan. Ruthkin tuli maahan rakastamattomana, mutta sai sitten rakkautta Boazilta. Samoin Jumala haluaa osoittaa rakkautensa jopa niille meistä, jotka tuntevat olevansa kaukana Hänen rakkaudestaan. Uusi testamentti (Roomalaiskirje 9:25) lainaa tätä osoittaakseen, miten Jumala ulottaa rakkautensa niille, jotka ovat kaukana Hänestä.

Kuinka Hänen rakkautensa osoitetaan? Jeesus, se jälkeläinen Boazin ja Ruthin suvusta, on Jumala, joka tuli ihmiseksi. Siksi hän on meidän “läheisemme”, aivan kuten Boaz oli Ruthille. Näin ollen, kun Boaz lunasti Ruthin maksamalla, Jeesus maksoi meidän velkamme Jumalalle ristillä, ja siten hän…

Jeesus maksoi meidän hintamme

14 hänen, joka antoi itsensä meidän edestämme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuudeksi kansan, joka hyviä tekoja ahkeroitsee.

Titukselle 2:14

Boaz oli ‘läheisensä-lunastaja’, joka maksoi hinnan lunastaakseen Ruthin. Tämä konkreettisesti kuvaa, miten samoin Jeesus, meidän ‘läheisemme-lunastajamme’, maksoi (omalla elämällään) meidän lunastuksemme.

Malli avioliittoomme

Tapaa, jolla Jeesus (ja Boaz) maksoi lunastaakseen ja sitten voittaakseen morsiamensa, toimii mallina sille, miten voimme rakentaa avioliittomme. Raamattu selittää, miten perustamme avioliittomme:

21 Ja olkaa toinen toisellenne alamaiset Kristuksen pelossa.

22 Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle; 23 sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja. 24 Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.

25 Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä, 26 että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta, 27 saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton. 28 Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä. 29 Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa, 30 sillä me olemme hänen ruumiinsa jäseniä. 31 “Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi.” 32 Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa. 33 Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä.

Efesolaisille 5:21-33

Boaz ja Ruth perustivat avioliittonsa rakkauden ja kunnioituksen perustalle. Jeesuksen huolenpito seurakunnastaan on malli aviomiehille rakastaa vaimojaan uhrautuvasti. Joten on viisasta rakentaa avioliittomme näiden samojen arvojen varaan.

Hääkutsu sinulle ja minulle

Kuten kaikissa hyvissä rakkaustarinoissa, Raamattu päättyy häihin. Boazin maksama hinta Ruthin lunastamiseksi raivasi tien heidän häihinsä. Samoin Jeesuksen maksama hinta on raivannut tien meidän häihimme. Nämä häät eivät ole vertauskuvallisia, vaan todellisia, ja ne jotka hyväksyvät hänen häätarjouksensa, kutsutaan ‘Kristuksen morsiamiksi’. Kuten se sanoo:

Iloitkaamme ja riemuitkaamme ja antakaamme kunnia hänelle, sillä Karitsan häät ovat tulleet, ja hänen vaimonsa on itsensä valmistanut.

Ilmestys 19:7

Ne jotka ottavat vastaan Jeesuksen lunastustarjouksen, tulevat hänen ‘morsiamekseen’. Tämä taivaallinen häätarjous on tarjolla meille kaikille. Raamattu päättyy tähän kutsuun sinulle ja minulle tulla Hänen häihinsä.

17 Ja Henki ja morsian sanovat: “Tule!” Ja joka kuulee, sanokoon: “Tule!” Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi.

Ilmestys 22:17

Ruthin ja Boazin välinen suhde on edelleen vaikuttava rakkauden malli tänä päivänä. Se on kuva Jumalan taivaallisesta romanssista, kun Hän rakastaa meitä. Hän menee naimisiin kaikkien kanssa, jotka hyväksyvät Hänen kosintansa. Kuten minkä tahansa kosinnan kohdalla, Hänen tarjouksensa tulisi punnita ja harkita, onko sinun syytä hyväksyä se. Aloita tästä, ‘suunnitelmasta’, joka on alusta ihmiskunnan historiasta alkaen ja seuraa sen kehitystä. Huomaa, miten se on ennustettu kauan etukäteen todistaakseen, että se todella on Jumalan kosinta. https://www.youtube.com/embed/QWI2R8Dptcc?feature=oembedToinen sovitus Ruuthin kirjasta elokuvassa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *