Skip to content

Mooseksen jäähyväispuhe: Historia marssii omaan tahtiinsa

Moosesen siunaukset ja kiroukset Deuteronomian kirjassa

Mooses eli noin 3500 vuotta sitten ja hän kirjoitti Raamatun ensimmäiset viisi kirjaa. Kutsumme niitä Pentateukiksi tai Toraksi. Hänen viides kirjansa, Deuteronomia, sisältää hänen viimeiset julistuksensa, jotka hän teki juuri ennen kuolemaansa. Nämä olivat hänen siunauksiaan Israelin kansalle – juutalaisille, mutta myös hänen kirouksiaan. Mooses kirjoitti, että nämä siunaukset ja kiroukset muokkaisivat historiaa. Kaikkien kansojen, ei vain juutalaisten, tulisi kiinnittää niihin huomiota. Joten hän kirjoitti tämän meille, jotta voisimme pohtia sitä. Alla tiivistän pääkohdat.

Aikajana Mooses. Siunaukset, jotka annettiin juuri ennen hänen kuolemaansa.

Mooseksen siunaukset

Mooses aloitti kuvaamalla siunaukset, jotka israelilaiset saisivat, jos he tottelisivat Lakia. Hän antoi lain aiemmissa kirjoissa, mukaan lukien Kymmenen Käskyä. Siunaukset olivat Jumalalta ja ne olisivat niin suuria, että kaikki muut kansat tunnustaisivat hänen siunauksensa. Näiden siunausten seurauksena:

Silloin kaikki maan kansat näkevät, että sinut on kutsuttu Herran nimellä, ja he pelkäävät sinua.

5 Moos 28:10

… ja kiroukset

Jos israelilaiset kuitenkin eivät tottele käskyjä, he saavat kirouksia, jotka vastaavat ja peilaavat siunauksia. Muut kansat näkevät nämä kiroukset niin, että:

Sinusta tulee kauhistuksen esine, kielikuva ja pilkan kohde kaikkien kansojen joukossa, minne Herra sinut hajottaa.

5 Moos 28:37

Ja kiroukset jatkuvat historian läpi.

He ovat sinulle ja sinun jälkeläisillesi ikuisesti merkki ja ihme.

5 Moos 28:46

Mutta Jumala varoitti, että pahin osa kirouksista tulisi muilta kansoilta.

Herra tuo kaukaa, maan ääristä, kansan sinua vastaan kuin kotkan syöksyen, kansan, jonka kieltä et ymmärrä, julmaluontoisen kansan, jolla ei ole kunnioitusta vanhoja kohtaan eikä armahtavaisuutta nuoria kohtaan. He tuhoavat sinun karjasi poikaset ja maasi sadot, kunnes olet tuhottu… kunnes olet raunioina. He piirittävät kaikki maasi kaupungit, ja sinua vastaan luottamasi korkeat ja lujat muurit sortuvat. He piirittävät kaikki maan kaupungit.

5 Moos 28:49-52

Tilanne menisi huonosta pahempaan.

Sinut temmataan pois maasta, jonka olette tulossa omistamaan. Sitten Herra hajoittaa teidät kaikkien kansojen keskuuteen, maan ääristä toiseen. … Näiden kansojen keskuudessa sinulle ei ole lepoa, ei jalkasi pohjalle leposijaa. Siellä Herra antaa sinulle levottoman mielen, silmät ikävää täynnä ja epätoivoisen sydämen.

5 Moos 28:63-65

Jumala vahvisti nämä siunaukset ja kiroukset liitolla (sopimuksella) itsensä ja israelilaisten välillä:

Te seisotte tässä astuaksenne liittoon Herran, teidän Jumalanne, kanssa, liittoon, jonka Herra tekee teidän kanssanne tänä päivänä ja vahvistaa valalla. Hän vahvistaa teidät tänä päivänä omaksi kansakseen, että hän olisi teidän Jumalanne, niin kuin hän on luvannut ja vannonut teidän isillenne, Aabrahamille, Iisakille ja Jaakobille. Tätä liittoa ja sen valaa minä teen paitsi teidän, myös niiden kanssa, jotka eivät ole täällä tänään, meidän, Herran, Jumalamme, läsnä ollessa.

5 Moos 29:12-15

Toisin sanoen tämä liitto olisi sitova lasten tai tulevien sukupolvien suhteen. Itse asiassa Jumala suuntasi tämän liiton tuleville sukupolville – sekä israelilaisille että muukalaisille.

Teidän lastenne, jotka seuraavat teitä myöhemmissä sukupolvissa, ja etäisiltä mailta tulevien muukalaisten tulee nähdä ne onnettomuudet, jotka ovat kohdanneet maata, ja taudit, joilla Herra on sen koetellut. Koko maa on oleva suolalla ja tulikivellä poltettu autiomaa, jossa ei ole mitään istutettua, ei mitään versovaa, ei kasvillisuutta. Se on oleva kuin Sodoman ja Gomorran, Admanin ja Seboimin tuho, jonka Herra kaatoi kiivaassa vihassaan. Kaikki kansat kysyvät: “Miksi Herra on tehnyt tämän maalle? Miksi tämä kiivas, palava viha?”

5 Moos 29:22-24

Ja vastaus on:

Ja vastaus on: “Se johtuu siitä, että tämä kansa hylkäsi Herran, heidän esi-isiensä Jumalan, kanssa tekemänsä liiton, sen liiton, jonka hän teki heidän kanssaan heidät Egyptistä vietäessä. He menivät ja kumarsivat muita jumalia, joita he eivät tunteneet, jumalia, joita hän ei ollut heille antanut. Siksi Herra oli vihastunut tähän maahan ja saattoi sen päälle kaikki tässä kirjassa kirjoitetut kiroukset. Kiivaassa vihassaan ja suurella vihalla Herra tempaisi heidät pois maastaan ja ajoi heidät toiseen maahan, kuten tänä päivänä on tapahtunut.”

5 Moos 29:25-28

Tapahtuivatko siis Siunaukset ja Kiroukset?

Nothing neutral about them. The Blessings were delightful, but the Curses were utterly severe. However, the most Niissä ei ollut mitään neutraalia. Siunaukset olivat ilahduttavia, mutta Kiroukset olivat äärimmäisen vakavia. Kuitenkin tärkein kysymys, jonka voimme esittää, on: ‘Taphtuivatko ne?’ Vastaus ei ole vaikea löytää. Suuri osa Vanhan testamentin kirjoista on israelilaisten historian kuvausta, ja siitä voimme nähdä, mitä heidän historiassaan tapahtui. Lisäksi meillä on tietoja Vanhan testamentin ulkopuolelta, juutalaisilta historioitsijoilta kuten Josephukselta, kreikka-roomalaisilta historioitsijoilta kuten Tacitukselta, ja olemme löytäneet monia arkeologisia muistomerkkejä. Kaikki nämä lähteet ovat yhtä mieltä ja antavat johdonmukaisen kuvan israelilaisten tai juutalaisten historiasta. Tutustu tähän  historiakatsaukseen, jossa kuvataan aikajanan kautta annettua tiivistelmää. Lue se ja arvioi itse, tapahtuivatko Mooseksen kiroukset.

Mooseksen siunausten ja kirousten päätelmä

Mutta tämä Mooseksen jäähyväispuhe ei päättynyt kirouksiin. Se jatkui. Tässä on Mooseksen lopullinen päätelmä.

Kun kaikki nämä siunaukset ja kiroukset, jotka minä olen asettanut teidän eteenne, kohtaavat teidät, ja kun otatte ne sydämeenne, minne tahansa Herra, teidän Jumalanne, teidät hajottaa kansojen keskuuteen, ja kun sinä ja sinun lapsesi palaatte takaisin Herra, Jumalasi, luo ja tottelette häntä koko sydämellänne ja koko siellänne kaiken mukaan, mitä minä tänään käsken teitä, niin Herra, Jumalasi, kääntää kohtalonne ja armahtaa teitä, kokoaa teidät jälleen kaikista kansoista, joihin hän on teidät hajottanut. Vaikka te olisitte karkotettu taivaan ääriin, sieltä Herra, Jumalasi, kokoaa teidät ja tuo teidät takaisin. Hän vie teidät esi-istenne maahan, ja te otatte sen omaksenne. Hän tekee teidät entistä menestyneemmiksi ja lukuisammiksi kuin esi-isänne.

5 Moos 30:1-5

Mooseksen jälkeen Vanhan testamentin peräkkäiset kirjoittajat jatkoivat tätä lupausta, jonka hän ensimmäisenä esitti. Kirousten jälkeen tapahtuisi palautus. Nämä myöhemmät kirjoittajat tekivät rohkeita, huolestuttavia ja yksityiskohtaisia ennustuksia. Yhdessä ne muodostavat hämmästyttävän joukon ennustuksia, jotka toteutuvat tänä päivänä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *