Skip to content

Päivä 3: Jeesus lausuu Kuihtuvan kirouksen

Vuonna 1867 juhlittu amerikkalainen kirjailija Mark Twain vieraili Israelin maassa (silloisessa Palestiinassa). Hän matkusteli ympäri maata ja kirjoitti havainnoistaan bestselleriksi nousseessa teoksessaan Viattomat ulkomaila. Hän käytti sanoja “epäkuvauksellinen”, “ruma” ja “autio” kuvaamaan sitä, mitä hän näki. Twain kirjoitti,

“Palestiina istuu säkkikankaassa ja tuhkassa… autio ja epämiellyttävä.”

Viattomat ulkomailla

Jisreelin laaksosta Twain kirjoitti:

“Särkyttäviä kohtauksia ei enää esiinny laaksossa. Ei ole yksinäistä kylää koko laajuudeltaan – ei XNUMX mailia kumpaankaan suuntaan. Beduiinitelttoja on kaksi tai kolme pientä ryhmää, mutta ei ainuttakaan pysyvää asutusta. Täällä voi ratsastaa kymmenen mailia eikä nähdä kymmentä ihmistä.” 

Viattomat ulkomailla

Hän kuvaili Galileaa nimellä

“sellaista yksinäisyyttä, joka tekee ihmisen tylsäksi… Tule Galileaan sitä varten… nämä asumattomat aavikot, nämä ruosteiset karuttomuudet, jotka eivät koskaan, eivät koskaan horjuta häikäisyä ankarista ääriviivoistaan, eivätkä haalistu ja heikkenevät epämääräiseen perspektiiviin; tuo Kapernaumin melankolinen raunio: tämä typerä Tiberiaksen kylä, joka nukkuu kuuden hautajaispalmunsa alla…”

Viattomat ulkomailla

Mount Tabor…

”seisoo yksinäisenä… [] hiljaisella tasangolla… autiolla… emme koskaan nähneet ihmistä koko reitin varrella… tuskin puuta tai pensasta missään. Jopa oliivipuu ja kaktus, arvottoman maaperän nopeat ystävät, olivat melkein hylänneet maan.”

Viattomat ulkomailla

Autio maa vai ‘maidon ja hunajan kanssa virtaava’?

Mark Twain oli erityisen hämmentynyt, koska se, mitä hän näki, ei millään tavoin vastannut sitä, mitä hän luki Raamatusta, missä voimakkaat kuninkaat hallitsivat ihmisiä, kansanjoukot kerääntyivät Jeesuksen ympärille, ja mikä kuvailtiin usein Raamatussa seuraavasti:

22 ja annoit heille tämän maan, jonka sinä heidän isillensä vannotulla valalla olit luvannut antaa heille, maan, joka vuotaa maitoa ja mettä.

Jeremia 32:22

Mitä maalle sitten tapahtui?

Se on se, mitä Jeesus sanoi ja teki tänä tiistaina – Passionviikon kolmantena päivänä -, mikä sen selittää. Jeesus käytti eleitä, joissa oli runsaasti symboliikkaa ja julmaa arvostelua aikansa ihmisiä kohtaan. Näin hän osoitti kyvyn draamaan, jota me usein näemme joiltain samankaltaisesti lahjakkaista juutalaisista tänä päivänä.

Nokkelat ja lahjakkaat kriitikot nykyisyydessä ja menneisyydessä

Keskuudessa lahjakkaimmat ja tunnetuimmat henkilöt tänä päivänä, jotka osaavat ohjata purevaa kritiikkiä, kuormittaa draamaa ironialla ja symbolisella tuomitsemisella, ovat Bill Maher, Seth Rogen, Ivan Urgant ja Sasha Baron Cohen.

Bill Maher, pitkäaikainen isäntä Real Time with Bill Maher -ohjelmassa, yksi suosituimmista myöhäisiltaohjelmista Yhdysvalloissa, harjoittaa säännöllisesti poliittista satiiria ja yhteiskunnallista kommentointia, jättäen ketään vapaaksi hänen purevalta arvostelultaan.

Seth Rogen, kanadalainen koomikko ja elokuvantekijä, saavutti ainutlaatuista huomiota elokuvallaan Haastattelu, jossa kuvattiin toimittajia, jotka yrittävät suorittaa salamurhan Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unia vastaan. Pohjois-Korea uhkasi “säälimätöntä” kostoa, ellei elokuvaa vedetty pois. Kiista herätti laajaa julkisuutta ja toi Rogenille huomattavuutta hänen kyvystään pistellä Pohjois-Korean diktaattoria.

Sasha Baron Cohen, tunnettu brittiläinen satiirikko, joka on hämhomoseksuaalinen itävaltalainen muotiraportteri ja kenraali Aladeen elokuvassa The Dictator, on joutunut lisäämään turvallisuustasoaan.

Ivan Urgant, suositun venäläisen myöhäisillan tv-ohjelman isäntä, sai ohjelmansa Evening Urgant perutuksi, koska hän arvosteli Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Bill Maher

Paitsi että he ovat tunnettuja satiirisen kritiikin osaajina, näillä neljällä on myös yhteinen juutalainen tausta. He osoittavat, että vaikka juutalaisia on vähän, he ovat johtavassa asemassa tässä draaman lajityypissä.

Samoin Jeesus oli mestari kriitikko. Mutta hänen kritiikkinsä vaikutus ihmisen historiaan on paljon suurempi kuin nykypäivän kriitikoiden kyky herättää satiiria, joka kestää vain seuraavan uutissyklin ajan. Se herätti Mark Twainin ihmettelyn vuosisatoja myöhemmin.

Jeesuksen uhkaava konflikti

Ensinnäkin käymme läpi viikon ja sitten tarkastelemme, mitä hän teki kyseisenä päivänä.

Jeesus oli saapunut Jerusalemiin sunnuntaina, kuten oli ennustettu ja sitten hän sulki temppelin maanantaina. Juutalaiset johtajat suunnittelivat tappavansa hänet. Mutta se ei olisi suoraviivaista.  

Jumala oli valinnut Jeesuksen pääsiäislampaakseen, kun Jeesus saapui temppeliin maanantaina, Nisan 10. Toora säänteli, mitä tehdä valituille pääsiäislampaan kanssa.

Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä.

Mooseksen kirja 12:6

Kuten kansa huolehti pääsiäislampaistaan, samoin Jumala huolehti omasta pääsiäislampaastaan. Näin Jeesuksen viholliset eivät vielä päässeet häneen käsiksi. Evankeliumi sitten kertoo, mitä Jeesus teki seuraavana päivänä, tiistaina, intohimon viikon kolmantena päivänä.

Jeesus kiroaa viikunapuun

Jeesus kiroaa viikunapuun

17 Ja hän jätti heidät ja lähti kaupungista Betaniaan, jossa hän yöpyi.

18 Varhain aamulla, kun Jeesus oli matkalla takaisin kaupunkiin, hänellä oli nälkä. 19 Kun hän näki tien varrella viikunapuun, hän meni sen luo, mutta ei löytänyt siitä muuta kuin lehtiä. Sitten hän sanoi sille: “Älä koskaan enää kanna hedelmää!” Heti puu kuihtui.

Matteus 21:17-19

Miksi hän teki sen?  

Mitä se tarkoittaa?

Opetuslapset olivat hämmästyneitä, mikä johti Jeesuksen arvoitukselliseen lausahdukseen vuorien heittämisestä mereen.

20 Kun opetuslapset tämän näkivät, ihmettelivät he ja sanoivat: “Kuinka viikunapuu niin äkisti kuivettui?”

21 Jeesus vastasi ja sanoi heille: “Totisesti minä sanon teille: jos teillä olisi uskoa ettekä epäilisi, niin ette ainoastaan voisi tehdä sitä, mikä viikunapuussa tapahtui, vaan vieläpä, jos sanoisitte tälle vuorelle: ‘Kohoa ja heittäydy mereen’, niin se tapahtuisi.

22 Ja kaiken, mitä te anotte rukouksessa, uskoen, te saatte.”

Matteus 21: 20-22

Viikunapuun merkitys

Aikaisemmat profeetat selittävät sen meille. Huomaa tässä, miten heprealaiset profeetat käyttivät viikunapuuta kuvaamaan tuomiota Israelille:

Profeetta Hoosea meni vieläkin pidemmälle ja käytti viikunapuuta kuvatakseen ja kiroten Israelia:

10 “Kun löysin Israelin,
    se oli kuin rypäleiden löytäminen autiomaasta;
kun näin esivanhempasi,
    se oli kuin olisi nähnyt varhaisen hedelmän viikunapuussa.
Mutta kun he tulivat Baal Peoriin,
    he vihkiytyivät tuolle häpeälliselle epäjumalalle
    ja niistä tuli yhtä ilkeitä kuin siitä, mitä he rakastivat.

Hoosea 9:10

16 Efraim on turmeltunut,
    heidän juurensa on kuivettunut,
    ne eivät tuota hedelmää.
Vaikka heillä olisi lapsia,
    Minä tapan heidän rakastetut jälkeläisensä.”

17 Jumalani hylkää heidät
    koska he eivät ole totelleet häntä;
    he ovat vaeltajia kansojen keskuudessa.

Hoosea 9: 16-17 (Efraim = Israel)

Jerusalemin tuho vuonna 586 eaa. täytti nämä ja Mooseksen kiroukset (katso historiaa). 

Kun Jeesus kirosi viikunapuun, hän symbolisesti julisti toisen tulevan Jerusalemin tuhon ja juutalaisten karkotuksen maasta. Hän kirosi heidät jälleen maanpakoon.

Kiroamisen jälkeen Jeesus palasi Temppeliin, opetti, väitteli ja selvensi kiroustaan erityisesti juutalaisille johtajille. Evankeliumi kertoo sen näin.

Tämä ei ollut tyhjä kirous – Kirous toteutui

Tiedämme historiasta että Jerusalemin ja sen Temppelin tuho sekä juutalaisten karkotus maailmanlaajuiseen maanpakoon tapahtuivat vuonna 70 jaa.

Temppelin tuhon jälkeen Israel kuihtui. Sitten se pysyi kuihtuneena tuhansien vuosien ajan.

Rooman tuho Jerusalemin temppelille vuonna 70 jaa. Roomalaisten säilyneet veistokset osoittavat heidän ryöstäneen temppelin ja vieneen menoran (suuren, 7-paikkaisen kynttilän).

Tämä kirous ei ole vain evankeliumikertomuksen sivuilla. Voimme vahvistaa sen tapahtuneen historiassa. Jeesuksen lausuma kuihtumiskirous kesti useita sukupolvia. Hänen aikansa ihmiset sivuuttivat hänet omaksi tuhokseen.

19-luvun panoraamanäkymä Jerusalemiin – autio
Tuhotun temppelin rauniot näkyvät tänään

Kirotuksen päättyminen

Jesus myöhemmin selvensi, miten tuo kirous toteutuisi ja kuinka kauan se kestäisi. voi

Pakanoiden tallaama Jerusalem

24 He kaatuvat miekkaan ja joutuvat vankeiksi kaikkien kansojen luo. Pakanat tallaavat Jerusalemia, kunnes pakanain ajat täyttyvät.

Luukas 21:24

Hän opetti, että hänen kirouksensa (karkotus ja ei-juutalaisten hallinta Jerusalemissa) kestäisi vain “siihen asti kunnes pakanoiden ajat (ei-juutalaisten) tulevat täytetyiksi”. Hän siis viittasi siihen, että hänen kirouksensa päättyisi ja selitti tämän tarkemmin Neljännen päivän aikana.

Kirous nostettu

Juutalaisten historiallinen aikajana laajemmassa mittakaavassa – joka sisältää heidän kaksi maanpaossaoloaikaa 

Tämä aikajana esittää juutalaisen kansan historian yksityiskohtaisemmin täällä. Saavuttaessamme nykypäivän, aikajana osoittaa maanpaon päättyneen. Vuonna 1948 YK:n julistuksen seurauksena perustettiin nykyaikainen Israelin valtio. Vuoden 1967 kuuden päivän sodassa Jerusalem, nykyisin Israelin pääkaupunki, saatiin takaisin. Näemme “pakanoiden ajat” lähestyvän loppuaan nykypäivän uutistapahtumissa.

Juutalaiset rukoilevat nyt jälleen temppelimuurilla

Jeesuksen langettama kirous, jonka hän symbolisesti lausui viikunapuulle ja selitti sitten kuulijoilleen, eivät ole jääneet pelkästään evankeliumin sivuille fiktiona. Nämä tapahtumat ovat todennettavissa ja tekevät tänään uutisotsikoita (esimerkiksi Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä Jerusalemiin). Jeesus opetti syvällisesti, äänesti valtaa luonnon yli, ja nyt näemme, että hänen langettamansa kirous jätti jälkensä hänen kansaansa tuhansiksi vuosiksi. Emme saa ohittaa häntä omaksi vahingoksemme.

Ilmakuva Jerusalemista tänään – wikimediasta

Yhteenveto päivästä 3

Päivitetystä kaaviosta näkyy, että Jeesus langetti kirouksen viikunapuulle päivänä 3, tiistaina, samalla kun hän oli huolenpidon kohteena Jumalan valitsemana Karitsana. Näemme päivänä 4, että hän ennustaa tulevaa paluutaan, jolloin hän korjaa monia vääryyksiä.

Päivä 3: Jeesus kiroaa viikunapuun

Päivän 3 kuihtumiskirouksen jälkikirjoitus

Juutalaisilla on maine johtajina monilla ihmiskunnan aloilla. Tämä pätee riippumatta siitä, ovatko he israelilaisia tai osa maailmanlaajuista juutalaisyhteisöä. Mutta tämä ei päde maatalouteen. Vain israelilaisilla juutalaisilla on tämä erottuva piirre. Israelilla on ansaittu maine maatalouden teknologian johtajana. Tämä alkoi, kun juutalaiset tekivät ensimmäisen alijansa Palestiinaan yli sata vuotta sitten. He perustivat kibbutsimit ja moshav (käytännössä erilaisia yhteisöllisiä maatiloja). Galilean pohjoinen oli suomaista, Juudean kukkulat kivisiä ja etelä oli autiomaata. Maa oli juuri sellainen kuin Mark Twain oli kokenut ja kuvaillut sitä. Niinpä ensimmäiset asuttajat joutuivat kuivattamaan malariaa saastuneita suomaita, raivaamaan maata ja opettelemaan kastelua.

Kukkiva vihreä tämän päivän autiomaassa

Tänään Israel on maailman johtava tippukasteluteknologian alalla, kasvattaen ja viehättäen monia hedelmiä, vihanneksia, viljaa ja maitotuotteita. Tämä on totta siitä huolimatta, että Israel ei ole luonnostaan otollinen maataloudelle. Yli puolet maasta on luonnollista autiomaata. Vedenpuute on jatkuva ja suuri ongelma siellä, mutta israelilaiset maanviljelijät ovat tulleet maailman johtajiksi kasteluteknologiassa.

Israelin maanviljelijät

Israelin viljelijät ovat viimeisen sukupolven aikana pystyneet muuttamaan maan autiomaasta, kuihtuneesta maisemasta vihreäksi panoramaksi. Google Mapsin satelliittinäkymä osoittaa tämän, kun vertaillaan Israelin rajoja naapureidensa kanssa. Päivän 4 tapahtumassa Jeesus ennusti tämän tapahtuvan, jolla on erityinen merkitys.

Israelin ja Egyptin raja (punainen kohokohta) kastelupiireillä näkyvästi Israelin puolella
Israelin ja Jordanian raja (punainen kohokohta) vihreillä kastetuilla pelloilla Israelin puolella
Israelin ja Syyrian välinen rajaviiva. Israelilaiset ovat vihertäneet maisemansa
Libanon – Israelin raja: Israelin puolella oleva viljelty peltolohko seuraa periaatteessa rajaa
Pohjois-Gazan raja Israelin kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *