Skip to content

Evankeliumi COVID-19:n, Karanteenin ja Rokotteiden Linssin Läpi

Uusi koronavirus, eli COVID-19, syntyi Kiinassa vuoden 2019 lopulla. Vain muutama kuukausi myöhemmin, se riehuu ympäri maailmaa, tartuttaa yli 4000000 ihmistä, tappaa yli 280000, ja leviää jokaiseen maahan.

COVID-19:n salamannopea leviäminen on aiheuttanut pelkoa ympäri maailmaa. Ihmiset eivät ole varmoja, mitä tehdä tämän maailmanlaajuisen tartuntatautiepidemian valossa. Mutta lääketieteen ammattilaiset sanovat, että menestys COVID-19:n hillitsemisessä riippuu yhdestä suuresta strategiasta – sosiaalisesta etäisyydestä tai karanteeniista. Tämä on saanut viranomaiset ympäri maailmaa asettamaan lukituksia – ja eristyssääntöjä. Useimmissa paikoissa ihmiset eivät voi tavata suuria ryhmiä, on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys muihin – ja jos olet ollut tekemisissä koronaviruspositiivisen ihmisen kanssa, sinun on eristettävä itsesi täysin kontakteista muiden kanssa. 

Samaan aikaan lääketieteen tutkijat kilpailevat löytääkseen rokotteen. Strategiana on, että kun rokote on kehitetty, se voidaan pistää ihmisiin, jotta heidän kehonsa voi kehittää vastustuskykyä koronavirukselle. 

Nämä äärimmäiset menettelyt eristämiseksi, karanteeniksi, ja koronavirusrokotteen kehittämiseksi ovat elävä esimerkki toisesta menettelystä toisen viruksen – henkisen – hoitamiseksi. Tämä menettely on Jeesuksen tehtävän ja hänen taivasten valtakunnan evankeliuminsa ytimessä. Jos koronavirus on niin huolestuttava, että yhteiskunnat ympäri maapalloa ryhtyvät rajuihin toimiin koronaviruksen ymmärtämiseksi ja kansalaistensa suojelemiseksi, niin ehkä kannattaa ymmärtää myös tämä henkinen vastine, jotta tämä uhka ei jää huomaamatta. COVID-19-pandemia on opettavainen evankeliumin ymmärtämisessä synnin, taivaan, helvetin, mutta myös Jeesuksen tehtävän kannalta.

Ensin tartuntatauti…

Tappava ja tarttuva infektio.

Aivan kuten COVID-19 ei ole miellyttävä ajatella, mutta sitä ei voida välttää, Raamattu puhuu paljon synnistä ja sen seurauksista – toinen aihe, jota haluamme välttää. Kuva, jota Raamattu käyttää kuvaamaan syntiä, on tartuntatauti, joka on levinnyt kaikkialle ja tappaa ihmiskunnan.

12 Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet –

Roomalaisille 5:12

Kaikki me olimme kuin saastaiset, ja niinkuin tahrattu vaate oli kaikki meidän vanhurskautemme. Ja kaikki me olemme lakastuneet kuin lehdet, ja pahat tekomme heittelevät meitä niinkuin tuuli.

 Isaiah 64: 6

Epidemiat ovat sairauksia, mutta ne eivät aiheuta tautia. Esimerkiksi AIDS on sairaus; HIV on virus, joka aiheuttaa taudin. SARS on sairaus; SARS Coronavirus-1 on virus, joka aiheuttaa taudin. Nykyinen tauti on nimeltään COVID-19 ja viruksen nimi on SARS Coronavirus-2. Samalla tavalla Raamattu sanoo, että synnit (monikko) ovat hengellinen sairaus; synti (yksikkö) on sen juuri, ja se johtaa kuolemaan.

Mooses ja pronssikäärme

Tarina, joka yhdistää sairauden ja kuoleman, jonka Jeesus yhdisti tehtäväänsä, on kertomus käärmeistä, jotka saastuivat israelilaisten leirin Mooseksen aikana. Lääkettä tarvittiin ennen kuin kuolema valtasi heidät. 

Senjälkeen he lähtivät liikkeelle Hoorin vuorelta Kaislameren tietä kiertääksensä Edomin maan. Mutta matkalla kansa kävi kärsimättömäksi.

Ja kansa puhui Jumalaa ja Moosesta vastaan: “Minkätähden te johdatitte meidät pois Egyptistä kuolemaan erämaahan? Eihän täällä ole leipää eikä vettä, ja me olemme kyllästyneet tähän huonoon ruokaan.”

Silloin Herra lähetti kansan sekaan myrkkykäärmeitä, jotka purivat kansaa, niin että paljon kansaa Israelista kuoli.

Niin kansa tuli Mooseksen luo, ja he sanoivat: “Me teimme syntiä, kun puhuimme Herraa ja sinua vastaan. Rukoile Herraa, että hän poistaa käärmeet meidän kimpustamme.” Ja Mooses rukoili kansan puolesta.

Silloin Herra sanoi Moosekselle: “Tee itsellesi käärme ja pane se tangon päähän, niin jokainen purtu, joka siihen katsoo, jää eloon”.

Niin Mooses teki vaskikäärmeen ja pani sen tangon päähän; jos ketä käärmeet sitten purivat ja tämä katsoi vaskikäärmeeseen, niin hän jäi eloon.

4 Mooseksen 21:4-9

Koko Vanhan Testamentin ajan, ihminen tuli saastaiseksi joko tartuntataudin, kuolleiden ruumiiden kosketuksen, tai synnin vuoksi. Nämä kolme yhdistettiin toisiinsa. Uusi Testamentti tiivistää tilanteemme näin:

2 Ja Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne,

joissa te ennen vaelsitte tämän maailman menon mukaan, ilmavallan hallitsijan, sen hengen hallitsijan, mukaan, joka nyt tekee työtään tottelemattomuuden lapsissa,

Efesolaisille 2:1-2

Kuolema tarkoittaa Raamatussa ”erottumista”, ja siihen liittyy sekä fyysinen (sielu erotettu ruumiista) että hengellinen kuolema (sielu erotettu Jumalasta). Kuten virus sisällämme, synti aiheuttaa välittömän hengellisen kuoleman, joka sitten johtaa tiettyyn fyysiseen kuolemaan ajan myötä.

Vaikka emme mieluummin ajattele sellaisia ​​asioita, Raamattu kohtelee syntiä yhtä todellisena kuin COVID-19, mutta se viittaa myös rokotteeseen…

Rokote – Siemenen kuoleman kautta

Raamattu kehitti alusta alkaen teemaa tulevasta siemenestä. Siemen on pohjimmiltaan DNA-paketti, joka voi avautua ja kehittyä uudeksi elämäksi. Siemenessä oleva DNA on spesifistä tietoa, josta valmistetaan suuria tietyn muotoisia molekyylejä (proteiineja). Tässä mielessä se on samanlainen kuin rokote, joka on tietyn muotoisia suuria molekyylejä (jota kutsutaan antigeeneiksi). Tämä alusta alkaen luvattu tuleva siemen ratkaisee synnin ja kuoleman ongelman.

15 Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.”

 1 Mooseksen 3:15

Lue tässä lisätietoja naisesta ja hänen siemenestään. Siemen myöhemmin luvattiin tulla Aabrahamin kautta ja mennä kaikkien kansojen luo.

18 Ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä, sentähden että olit minun äänelleni kuuliainen.”

1 Mooseksen 22:18

Näissä tapauksissa siemen on yksittäinen. “Hän”, ei “he” tai “se”, oli tulossa.

Evankeliumissa Jeesus paljastetaan luvattuna siemenenä – mutta käänteellä – siemen kuolisi.  

23 Mutta Jeesus vastasi heille sanoen: “Hetki on tullut, että Ihmisen Poika kirkastetaan.

24 Totisesti, totisesti minä sanon teille: jos ei nisun jyvä putoa maahan ja kuole, niin se jää yksin; mutta jos se kuolee, niin se tuottaa paljon hedelmää.

Johanneksen 12:23-24

Hänen kuolemansa tapahtui meidän puolestamme.

Mutta hänet, joka vähäksi aikaa oli tehty enkeleitä halvemmaksi, Jeesuksen, me näemme hänen kuolemansa kärsimyksen tähden kirkkaudella ja kunnialla seppelöidyksi, että hän Jumalan armosta olisi kaikkien edestä joutunut maistamaan kuolemaa.

Heprealaisille 2:9

Joissakin rokottetyypeissä virus tapetaan ja ruiskutetaan sitten kehoomme, jotta kehomme voi tuottaa tarvittavia vasta-aineita. Immuunijärjestelmämme voi siten puolustaa kehoamme virukselta. Samalla tavalla Jeesuksen kuolema mahdollistaa meille kaikille tuon siemenen asumisen meissä, jotta voimme kehittää immuunipuolustuksen tuota hengellistä virusta – syntiä – vastaan.

Ei yksikään Jumalasta syntynyt tee syntiä, sillä Jumalan siemen pysyy hänessä; eikä hän saata syntiä tehdä, sillä hän on Jumalasta syntynyt.

1 Johanneksen 3:9

Ilman riittävää rokotetta ainoa vaihtoehtomme (kuten COVID-19:n tapauksessa, koska rokotetta ei ole vielä kehitetty) on karanteeni. Tämä on totta myös henkisessä maailmassa. Tuo karanteeni tunnetaan yleisemmin helvettinä.

Kuinka näin on?

Karanteeni – Taivaan ja helvetin erottaminen

Jeesus opetti “taivasten valtakunnan” tulemisesta. Kun ajattelemme “taivasta”, ajattelemme usein sen tilannetta tai miljöötä – niitä “kultaisia ​​katuja”. Mutta Valtakunnan suurempi toivo on yhteiskunta, jonka kansalaiset ovat täysin rehellisiä ja epäitsekkäitä. Mieti, kuinka paljon rakennamme maan “valtakuntia” suojellaksemme itseämme toisiltaan. Meillä kaikilla on lukot kodeissamme, kehittyneitä turvajärjestelmiä; lukitsemme automme; sanomme lapsillemme, etteivät he puhu tuntemattomille. Jokaisessa kaupungissa on poliisivoimia. Suojaamme valppaasti verkkotietojamme. Kun ajattelet kaikkia järjestelmiä, käytäntöjä, ja menettelytapoja, jotka olemme ottaneet käyttöön “valtakunnissamme maan päällä” ja ymmärrät, että ne ovat olemassa vain suojellakseen itseämme toisiltaan, saatat saada pilkahduksen synnin ongelmasta taivaassa.

Jos Jumala perustaisi ”taivaan” valtakunnan, ja sitten kutsuisi meidät sen kansalaisiksi, muuttaisimme sen nopeasti helvetiksi, joksi olemme muuttaneet tämän maailman. Kulta kaduilta katoaisi hetkessä. Synti on kitkettävä meistä juuri niin kuin COVID-19, jotta yhteiskunta olisi terve. Ei edes yksi henkilö, joka ”hukkasi” (synnin merkitys) tämän täydellisen tason voisi päästä valtakuntaan – koska silloin se tuhoutuisi. Karanteeni olisi pantava täytäntöön.

Mitä sitten niille, jotka ovat asetettu karanteeniin ja ei annettu pääsyä? Tässä maailmassa, jos sinulta evätään pääsy johonkin maahan, et voi myöskään odottaa osallistuvasi sen resursseihin ja etuihin (saada sen hyvinvointia, sairaanhoitoa jne.). Mutta kaiken kaikkiaan, ihmiset ympäri maailmaa, jopa kaikista maista pakenevat terroristit, nauttivat samoista luonnon perusmukavuuksista, kuten ilman hengityksestä, valon näkemisestä kuten kaikki muutkin.

Mutta kuka loi valon? Raamattu väittää

Ja Jumala sanoi: “Tulkoon valkeus”. Ja valkeus tuli.

1 Mooseksen 1:3

Jos se on totta, kaikki valo on Hänen – ja me vain lainaamme sitä nyt. Mutta taivasten valtakunnan lopullisen perustamisen myötä, Hänen valonsa on Hänen valtakunnassaan. Joten “ulkopuolella” tulee olemaan “pimeys” – aivan kuten Jeesus kuvaili helvettiä tässä vertauksessa.

13 Silloin kuningas sanoi palvelijoille: ‘Sitokaa hänen jalkansa ja kätensä ja heittäkää hänet ulos pimeyteen’. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys.

Matteuksen 22:13

Jos on totta, että Luoja on olemassa, suurin osa siitä, mitä pidämme itsestäänselvyytenä ja oletamme olevan “meidän”, on todella Hänen. Alkaen sellaisesta peruskokonaisuudesta kuin “valo”, ympärillämme oleva maailma, ja jatkaen luonnollisiin kykyihimme, kuten ajatteluun ja puheeseen – emme todellakaan tehneet mitään näiden kykyjen luomiseksi – huomaamme yksinkertaisesti pystyvämme käyttämään niitä. Kun Valtakunta on saatu valmiiksi, Omistaja ottaa ne takaisin.

Kun COVID-19 puhkeaa ja uhkaa kuolemalla ja tuholla meidän kaikkien keskuudessa, emme kuule mitään väitteitä, kun asiantuntijat vaativat karanteenia. Ei siis ole yllättävää kuulla Jeesuksen opettavan vertauksessaan rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta

26 Ja kaiken tämän lisäksi on meidän välillemme ja teidän vahvistettu suuri juopa, että ne, jotka tahtovat mennä täältä teidän luoksenne, eivät voisi, eivätkä ne, jotka siellä ovat, pääsisi yli meidän luoksemme.’

Luukkaan 16:26

Rokotuksen ottaminen – Jeesuksen selitys pronssikäärmeestä

Jeesus selitti kerran tehtävänsä, käyttämällä yllä olevaa kertomusta Mooseksesta ja tappavista käärmeistä. Ajattele, mitä olisi tapahtunut käärmeiden puremille ihmisille.

Kun myrkyllinen käärme puree, kehoon päässyt myrkky on antigeeni, aivan kuten virusinfektio. Normaali hoito on yrittää imeä myrkky ulos; sitoa purettu raaja tiukasti, jotta veri ei virtaa eikä myrkky leviä puremasta; ja vähentää aktiivisuutta, jotta alhainen syke ei pumppaa nopeasti myrkkyä kehon läpi. 

Kun käärmeet tartuttavat israelilaiset, heitä käskettiin katsomaan pronssikäärmettä, joka pidettiin tangon päällä parantuakseen. Saatat kuvitella tämän niin, että joku purettu henkilö vierii ylös sängystä katsomaan lähellä olevaa pronssikäärmettä ja sitten parannettaan. Mutta israelilaisleirillä oli noin 3 miljoonaa ihmistä (heitä oli yli 600 000 sotilas-ikäistä miestä) – suuren modernin kaupungin kokoinen. Todennäköisyys oli, että puremat olivat useiden kilometrien päässä pronssisesta käärmepaavasta. Joten käärmeiden purettujen oli tehtävä valinta. He voisivat ryhtyä tavanomaisiin varotoimiin, joihin liittyy haavan tiukasti kiinnittäminen ja lepääminen rajoittaakseen verenkiertoa ja myrkyn leviämistä. Tai heidän täytyisi luottaa Mooseksen ilmoittamaan lääkkeeseen, ja kävellä useita kilometrejä, mikä nostaa verenkiertoa ja myrkyn leviämistä, katsoakseen tangossa olevaa pronssikäärmettä. Luottamus tai luottamuksen puute Mooseksen sanaa kohtaan, määrittäisi jokaisen henkilön toimintatavan.

Jeesus viittasi tähän sanoessaan

14 Ja niinkuin Mooses ylensi käärmeen erämaassa, niin pitää Ihmisen Poika ylennettämän,

15 että jokaisella, joka häneen uskoo, olisi iankaikkinen elämä.

Johanneksen 3:14-15

Jeesus sanoo, että tilanteemme on samanlainen kuin tuo tarina. Leirin saastuttamat käärmeet ovat kuin synti meissä ja yhteiskunnassa. Olemme saastutettu synnin myrkyllä ja tämä johtaa kuolemaamme – ikuiseen kuolemaan, joka vaatii karanteenia taivasten valtakunnasta. Sitten hän tekee yhteyden, että hänen ylösnousemuksensa ristille oli kuin tangon päälle nostettu pronssikäärme. Aivan kuten pronssikäärme pystyi parantamaan israelilaiset heidän tappavasta myrkystään, niin hän voi parantaa meidän. Leirissä olevien israelilaisten oli katsottava nostettua käärmettä. Mutta tehdäkseen sen heidän pitäisi nimenomaisesti luottaa Mooseksen tarjoamaan ratkaisuun, ja toimia vastoin intuitiivista sykettä hidastamista. Heidät pelasti heidän luottamuksensa siihen, mitä Jumala tarjosi. Se on sama meille. Emme katso fyysisesti ristiä, mutta luotamme siihen Jumalan antamaan järjestelyyn, joka pelastaa meidät synnin ja kuoleman tartunnasta. 

mutta joka ei töitä tee, vaan uskoo häneen, joka vanhurskauttaa jumalattoman, sille luetaan hänen uskonsa vanhurskaudeksi;

Roomalaisille 4:5

Emme luota kykyymme taistella infektiota vastaan, vaan luotamme Jumalaan, joka teki rokotteen siemenessä. Luotamme häneen rokotteen yksityiskohtiin. Tästä syystä “evankeliumi” tarkoittaa “hyviä uutisia”. Jokainen, joka on saanut tartunnan tappavaan sairauteen, mutta nyt kuulee, että rokote on saatavilla ja se annetaan ilmaiseksi – se on hyvä uutinen.

Tule katsomaan

Tietenkin tarvitsemme syyn luottaa sekä diagnoosiin että rokotteeseen. Emme uskalla antaa luottamustamme naiivisti. Kuten yksi varhaisimmista keskusteluista tästä aiheesta

45 Filippus tapasi Natanaelin ja sanoi hänelle: “Me olemme löytäneet sen, josta Mooses laissa ja profeetat ovat kirjoittaneet, Jeesuksen, Joosefin pojan, Nasaretista”.

46 Natanael sanoi hänelle: “Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?” Filippus sanoi hänelle: “Tule ja katso”.

Johanneksen 1:45-46

Evankeliumi kutsuu meitä tulemaan katsomaan, tutkimaan tuota Siementä. Monet artikkelit täällä tekevät niin käsittelemällä erilaisia ​​kysymyksiä, joita meillä voi olla, mukaan lukien ylösnousemuksen, Raamatun luotettavuuden, evankeliumin yleinen yhteenveto, ja katsottuna rakkaustarinan kautta. Tule ja katso, kuten Natanael teki niin kauan sitten.

Lisäkeskustelulle Jumalasta ja Coronovairuksesta: https://www.noeticshift.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *