Skip to content

Onko kristinuskon ja evankeliumin välillä eroa?

Kristinusko uskontona on ollut Euroopassa (ja sen jälkeen Amerikassa) noin 2000 vuotta. Se saapui ensimmäisen kerran, kun apostoli Paavali ylitti Bosporinsalmen ja saapui Makedoniaan noin 50 jKr. Tämä on kirjattu Apostolien tekojen kirjaan, luku 16.

Rooman keisari Constantine
Mary HarrschCC BY 2.0, Wikimedia Commonsin kautta

Kristinuskon lyhyt historia Euroopassa

Kristinusko alkoi halveksittuna juutalaisena seurakuntana ensimmäisinä päivinä. Mutta lähes 300 vuotta myöhemmin, Rooman keisari Konstantinuksen aikana, kristinusko tuli Rooman valtakunnan valtionuskonnoksi. Kirkon ja valtion liiton myötä siitä tuli voimakas instituutio, jossa oli paaveja, piispoja, rituaaleja ja perinteitä. Kristikunta jakautui sitten Länsi-Euroopan Roomalaiskatoliseen kirkkoon ja Itä-Euroopan ortodoksiseen kirkkoon. Tämä tapahtui tapahtumassa, jota kutsutaan ‘Suureksi Skismaksi’ vuonna 1054 jKr.

Sitten 1500-luvulla protestanttinen reformaatio syntyi ja läntisen Euroopan kirkko jakautui jälleen. Erilaiset protestanttiset suuntaukset, kuten anglikaaninen kirkko, presbyteerit, luterilaiset, wesleyanit ja baptistit, syntyivät tuosta reformaation liikkeestä.

Suuri Skisma
Milan_studio, Julkinen, Wikimedia Commonsin kautta

Kristinuskon harjoittamistapa tänään…

Kristinusko on nyt pitkän historian omaava laitos, jossa on patriarkkoja, arkkipiispoja, luostareita, pappeja, pastoreita, munkkeja ja katedraaleja ympäri Eurooppaa. Ne, jotka harjoittavat kristillistä uskoa tänään, tekevät usein niin osallistumalla kirkon jumalanpalveluksiin sunnuntaisin, saavat kasteen, osallistuvat ehtoolliseen tai leivän murtamiseen. He käyvät ripittäytymässä tai tekevät pyhiinvaelluksia kunnioitetuille paikoille ympäri Eurooppaa. Toiset antavat anteliaasti kirkolle tai muille arvokkaille tarkoituksille tai jopa ostavat synninpäästöjä. Uskovat harjoittavat kuria tekemällä parannusta ja pidättäytymällä erilaisista ruoista, juomista ja nautinnoista. Ihmiset kunnioittavat monia pyhimyksiä, jotka muodostavat kristillisen historian Euroopassa. Ehkäpä Neitsyt Maria, jota monet uskonnolliset ihmiset pitävät suurimpana pyhimyksenä, nousee esiin, kun ajattelemme pyhimyksiä, joihin ihmiset rukoilevat ja kunnioittavat. Lopuksi on erilaisia ​​kristillisiä pyhiä päiviä, kuten joulupääsiäinenHelatorstaihelluntai jota kristityt juhlivat.

Joulu – Jeesuksen syntymä
Gerard van HonthorstPD-US-vanhentunut, Wikimedia Commonsin kautta

Monille, näissä erilaisissa uskonnollisissa harjoituksissa sovelletaan periaatetta tehdä niitä hyviä tekoja, joita Jumala haluaa. Tarpeeksi näitä uskonnollisia tekoja voisi sitten peruuttaa tai maksaa niitä syntejä ja pahoja asioita, joita teemme satunnaisesti.

Menettääksemme näköalan evankeliumiin

Mutta mikä oli Paavalin alkuperäinen sanoma, joka ajoi hänet ylittämään Vähän-Aasian, matkustamaan Kreikan kautta ja lopulta Roomaan? Seurasivatko nykyisen kristillisen uskomme erilaiset käytännöt sitä, mitä Paavali toi Eurooppaan 2000 vuotta sitten? Loppujen lopuksi mikään näistä paikoista, tavoista tai rituaaleista, joita nykyään harjoitetaan, ei ollut olemassa hänen aikanaan. Mikä siis perusti hänen uskonsa?

Onneksi voimme vastata tähän, koska Paavalin kirjoitukset (samoin kuin apostoli Pietarin) ovat saatavilla nykyään Raamatussa. Kukaan ei ole muuttanut kirjoituksiaan. The Apostle Paul summarized the message, which he called ‘Good News’ (the meaning of ‘Gospel’), in a key sentence. That sentence is:

23 Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

Room. 6:23

Paavali välitti syvästi uskosta, mutta hän oli varovainen asettaessaan uskonsa (tai luottamuksensa) ‘Kristus Jeesuksen’ varaan. Hän ei asettanut sitä omiin tekojensa, omiin käytäntöihinsä tai jonkun toisen pyhyyteen.

Miksi?

Mitä tämä tarkoittaa?

Miten tämä on kaikkien sitä seuraavien kristillisten käytäntöjen perusta?

Tutkimme näitä kysymyksiä ja paneudumme tähän Paavalin avainlauseeseen hänen kirjeessään Rooman seurakunnalle täällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *