Skip to content

Tarkkuus ja voima helluntaina

Helluntain päivä osuu aina sunnuntaille. Se juhlistaa merkittävää tapahtumaa. Mutta ei ole pelkästään se, mitä tapahtui sinä päivänä, vaan myös se, milloin ja miksi se tapahtui, paljastaa Jumalan käden. Se tarjoaa myös voimakkaan lahjan sinulle.

Mitä tapahtui helluntaina

Jos olet kuullut “helluntaista”, olet todennäköisesti oppinut, että se oli päivä, jolloin Pyhä Henki tuli asumaan Jeesuksen seuraajien sydämiin. Tämä on päivä, jolloin kirkko, Jumalan “kutsutut”, syntyi. Apostolien tekojen toisessa luvussa Raamatussa kuvataan tapahtuma. Sinä päivänä Jumalan Henki laskeutui ensimmäisten 120 Jeesuksen seuraajan päälle. Sitten he alkoivat julistaa äänekkäästi eri puolilta maailmaa peräisin olevilla kielillä. Se aiheutti niin suuren hälinän, että tuhannet Jerusalemissa tuolloin olleet tulivat ulos nähdäkseen, mitä tapahtui. Kokoontuneen väkijoukon edessä Pietari piti ensimmäisen evankeliumisaarnan. Kertomuksen mukaan “siihen päivään lisättiin noin kolmetuhatta sielua” (Apostolien teot 2:41). Evankeliumin seuraajien määrä on kasvanut siitä lähtien tuosta helluntain sunnuntaista alkaen.

Ihmiset täyttyivät Pyhällä Hengellä
The story of the Bible from Genesis to Revelation, PD-US-expired, via Wikimedia Commons

Se päivä tapahtui 50 päivää Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Näiden 50 päivän aikana Jeesuksen opetuslapset vakuuttuivat siitä, että Jeesus oli noussut kuolleista. Helluntain sunnuntaina he menivät julkisesti esiin ja muuttivat historian kulkua. Olipa sinulla uskoa ylösnousemukseen tai ei, tuon helluntaisunnuntain tapahtumat ovat vaikuttaneet elämääsi.

Tämä ymmärrys helluntaista, vaikka oikea, ei ole täydellinen. Monet ihmiset haluavat toistaa sen helluntaisunnuntain kaltaisen kokemuksen kautta. Jeesuksen ensimmäiset opetuslapset saivat tämän helluntailiikkeen kokemuksen “odottamalla Hengen lahjaa”. Joten nykyään ihmiset toivovat samalla tavalla “odottamalla”, että Hän tulee uudelleen samalla tavalla. Siksi monet ihmiset anovat ja odottavat Jumalan tuovan toisen helluntain. Ajatella tällä tavalla olettaa, että odottaminen ja rukoileminen liikuttivat Jumalan Henkeä tuolloin. Ajatella tällä tavalla on ohittaa sen tarkkuus. Itse asiassa Apostolien tekojen toisessa luvussa kuvattu helluntai ei ollut ensimmäinen helluntai.

Pentekostes Mooseksen lain mukaan

“Pentekostes” oli itse asiassa vuosittainen Vanhan testamentin juhla. Mooses (n. 1500 eaa.) oli perustanut useita juhlia vietettäviksi vuoden aikana. Pääsiäinen oli ensimmäinen juhla juutalaisten vuoden aikana. Jeesus oli Jeesus oli ristiinnaulittu pääsiäispäivänä. Hänen kuolemansa ajankohta pääsiäislampaiden teurastuksien kanssa oli tarkoitettu merkiksi.

Toinen juhla oli ensisadon juhla. Mooseksen laki määräsi sen vietettäväksi “päivänä pääsiäisen jälkeen” eli sunnuntaina. Jeesus nousi kuolleista sunnuntaina, joten hänen ylösnousemuksensa tapahtui täsmälleen ensisadon juhlan aikaan. Koska hänen ylösnousemuksensa tapahtui “ensisadon” aikaan, se lupasi, että meidän ylösnousemuksemme tulisi myöhemmin (kaikille niille, jotka häneen luottavat). Hänen ylösnousemuksensa on kirjaimellisesti “ensisato”, aivan kuten juhlan nimi ennusti.

Tarkalleen 50 päivää “ensisadon” sunnuntain jälkeen juutalaiset juhlivat helluntaita. (Sana “pente” tarkoittaa 50. Sitä kutsuttiin myös viikkojen juhlaksi, koska se laskettiin seitsemän viikon mukaan). Juutalaiset olivat juhlineet helluntaita 1500 vuoden ajan siihen mennessä, kun Apostolien tekojen 2. luvun helluntai tapahtui. Syy siihen, että sinä helluntaipäivänä Jerusalemissa oli ihmisiä ympäri maailmaa kuulemassa Pietarin sanomaa, johtui juuri siitä, että he olivat siellä juhlimassa Vanhan testamentin helluntaita. Nykyään juutalaiset juhlivat edelleen helluntaita, mutta kutsuvat sitä nimellä Shavuot.

Vanhan testamentin kirjoituksissa kerrotaan, miten helluntaita tuli juhlia:

Laske viisikymmentä päivää seitsemännen sapatin jälkeiseen päivään ja uhraa sitten uutta viljaa HERRAlle. Tuokaa asuinpaikastanne kaksi leipää, jotka on valmistettu kahdesta kymmenesosasta eefaa hienoimmista jauhoista ja jotka on paistettu hiivalla aaltouhriksi. ensihedelmät HERRAlle

Leviticus 23:16-17

Helluntain tarkkuus: Todiste tarkoituksesta

Apostolien tekojen 2. luvun helluntaitapahtumat koordinoituvat täsmälleen Vanhan testamentin helluntain (Viikkojen juhla) kanssa. Tiedämme tämän, koska ne tapahtuivat samana vuoden päivänä. Jeesuksen ristiinnaulitseminen tapahtui pääsiäisenä, Jeesuksen ylösnousemus tapahtui Ensimmäisten hedelmien juhlan aikana, ja Apostolien tekojen 2. luvun helluntai tapahtui Viikkojen juhlan aikana. Tämä osoittaa että jonkinlainen tarkoitus on koordinoitu historian läpi. Miksi Jeesuksen ristiinnaulitseminen, hänen ylösnousemuksensa ja sitten Pyhän Hengen tuleminen tapahtuisivat täsmälleen jokaisena kolmen keväisen Vanhan testamentin juhlan päivänä? Ellei niitä olisi suunniteltu. Tällainen tarkkuus tapahtuu vain, jos jonkinlainen tarkoitus on sen takana.

Uuden testamentin tapahtumat osuivat tarkalleen Vanhan testamentin kolmeen keväiseen juhlaan

Onko Luukas “keksinyt” helluntain?

Joku voisi väittää, että Luukas (Apostolien tekojen kirjoittaja) loi Apostolien tekojen 2. luvun tapahtumat “sattumalta” tapahtumaan helluntaipäivänä. Tällöin hän olisi ollut “tarkoituksen” takana ajoituksen suhteen. Mutta hänen kuvauksessaan ei sanota, että Apostolien tekojen 2. luku “täyttäisi” helluntaipäivän. Sitä ei edes mainita. Miksi vaivautua luomaan nämä dramaattiset tapahtumat “sattumaan” juuri sinä päivänä, mutta olla auttamatta lukijaa näkemään, miten se “täyttää” helluntaipäivän?

Itse asiassa Luukas teki niin hyvää työtä tapahtumien raportoimisessa sen sijaan, että tulkitsee niitä, että suurin osa ihmisistä tänä päivänä ei tiedä, että Apostolien tekojen 2. luvun tapahtumat sattuivat samalle päivälle kuin Vanhan testamentin helluntaipäivä. Monet ihmiset ajattelevat, että helluntaipäivä yksinkertaisesti alkoi Apostolien tekojen 2. luvussa. Koska suurin osa ihmisistä ei tänä päivänä ole tietoisia näiden kahden välisestä yhteydestä, Luukas olisi mahdottomassa tilanteessa: hän olisi nerokas keksimään yhteyden, mutta täysin kyvytön myymään sitä.

Helluntaipäivä: Uusi voima

Isä, Poika ja Pyhä Henki
Max Fürst (1846–1917), PD-US-expired, via Wikimedia Commons

Sen sijaan Luukas ohjaa meidät Vanhan testamentin Joelin kirjan ennustukseen. Siinä ennustettiin, että eräänä päivänä Jumalan Henki vuodatettaisiin kaikille kansoille. Apostolien tekojen 2. luvun helluntaipäivä täytti tämän ennustuksen.

Yksi syy siihen, miksi evankeliumi on “hyvä uutinen”, on se, että se antaa voiman elää elämää eri tavalla – paremmin. Elämä on nyt yhteyttä Jumalan ja ihmisten välillä. Ja tämä yhteys tapahtuu Jumalan Hengen asumisen kautta – joka alkoi Apostolien tekojen 2. luvun helluntaisunnuntaina. Hyvä uutinen on, että voimme nyt elää elämää eri tasolla. Elämme sitä suhteessa Jumalaan Hänen Hengensä kautta. Raamattu kuvaa sitä näin:

Ja nyt te pakanat olette myös kuulleet totuuden, hyvän uutisen, että Jumala pelastaa teidät. Ja kun uskoit Kristukseen, hän tunnisti sinut omakseen antamalla sinulle Pyhän Hengen, jonka hän lupasi kauan sitten. Henki on Jumalan takuu siitä, että hän antaa meille lupaamansa perinnön ja että hän on ostanut meidät omaksi kansakseen. Hän teki tämän, jotta me ylistäisimme ja ylistäisimme häntä.

Efesolaiskirje 1:13-14

Jumalan Henki, joka herätti Jeesuksen kuolleista, asuu sinussa. Ja aivan kuten Jumala herätti Kristuksen Jeesuksen kuolleista, hän tekee eläväksi teidän kuolevaisen ruumiinne tämän saman Hengen kautta, joka asuu teissä.

Roomalaiskirje 8:11

Ei vain niin, vaan me itse, joilla on ensihedelmät Hengestä, huokakaa sisäisesti, kun odotamme innokkaasti ottamistamme pojuuteen, ruumiimme lunastusta.

Roomalaiskirje 8:23

Jumalan sisäinen Henki on toinen esikoistodistus, koska Henki on etumakua – takuuta – täydellisestä muutoksestamme ‘Jumalan lapsiksi’.

Evankeliumi tarjoaa runsaan elämän ei omistusten, nautintojen, statuksen, vaurauden ja kaikkien muiden ohimenevien turhien tavoitteiden kautta, joita tämä maailma tavoittelee. Salomo huomasi näiden olevan niin tyhjiä kuplia. Sen sijaan runsas elämä tulee Jumalan Hengen asumisesta. Jos tämä on totta – että Jumala tarjoaa asua ja voimistaa meitä – se olisi hyvä uutinen. Vanhan testamentin helluntaijuhla, jossa juhlittiin hiivalla leivottua hienoa leipää, kuvasti tätä tulevaa runsasta elämää. Vanhan ja Uuden testamentin helluntain tarkkuus on täydellinen todiste siitä, että Jumala on Mieli tämän tarkkuuden takana. Näin ollen Hän seisoo tämän runsaan elämän voiman takana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *