Skip to content

Lopullinen Lähtölaskenta – Luvattu Alussa

Olemme katsoneet kuinka ihmiskunta putosi ensimmäisestä luodusta tilastaan. Raamattu kertoo meille, että Jumalalla oli suunnitelma, joka perustui historian alussa annettuun lupaukseen.

Raamattu – oikeasti kirjasto

Ensinnäkin, muutama fakta Raamatusta. Raamattu on monien kirjailijoiden kirjoittama kokoelma kirjoja. Kesti yli 1500 vuotta, ennen kuin nämä kirjat kirjoitettiin alusta loppuun. Tämä tekee Raamatusta enemmän kuin kirjaston ja erottaa sen muista suurista kirjoista. Jos Raamatun olisi kirjoittanut vain yksi kirjoittaja tai ryhmä, joka tunsi toisensa, emme ehkä olisi yllättyneitä sen yhtenäisyydestä, mutta Raamatun tekijöitä erotti sadat ja jopa tuhannet vuodet. Nämä kirjoittajat tulevat eri maista, kielistä ja yhteiskunnallisista asemista. Mutta heidän viestinsä ja ennustuksensa liittyvät toisiinsa ja Raamatun ulkopuolisiin historiallisiin faktoihin. Vanhimmat edelleen olemassa olevat kopiot Vanhan testamentin kirjoista (kirjat ennen Jeesusta) ovat vuodelta 200 BC. Nykyiset Uuden Testamentin kopiot ovat peräisin vuodesta 125 AD myöhemmin.

Evankeliumin lupaus puutarhassa

Näemme ihan Raamatun alussa esimerkin siitä, kuinka Raamattu ennustaa tulevaisuutta. Vaikka se koskee alkua, se on kirjoitettu loppua ajatellen. Tässä näemme lupauksen, kun Jumala kohtaa Saatanan (joka oli käärmeen muodossa) arvoituksella, juuri sen jälkeen kun hän sai aikaan ihmiskunnan lankeemuksen.

”… ja minä (Jumala) tulee asettamaan vihollisuuden sinun (Saatanan) ja naisen sekä sinun jälkeläisesi ja hänen välillään. Hän murskaa pääsi ja sinä osut hänen kantapäähän.” (1. Moos. 3:15)

Voit nähdä, että tämä on profeetallista tulevaisuuden ajan ‘tahdolla’. Mukana on myös viisi erilaista hahmoa. He ovat:

  1. Minä = Jumala
  2. Sinä = käärme tai Saatana
  3. Nainen
  4. Naisen jälkeläinen
  5. Käärmeen tai Saatanan jälkeläinen

Lupaus ennustaa, kuinka nämä hahmot liittyvät toisiinsa tulevaisuudessa. Tämä näkyy alla:

Lupauksen hahmojen väliset suhteet

Se ei kerro, kuka “nainen” on, mutta Jumala saa sekä Saatanan että naisen saamaan “jälkeläisen”. Näiden jälkeläisten välillä sekä naisen ja Saatanan välillä tulee olemaan “vihaa. Saatana ‘lyö’ naisen jälkeläisten kantapäähän, kun taas naisen jälkeläiset ‘murskaavat’ Saatanan pään.

Kuka on jälkeläinen?

Olemme tehneet joitain havaintoja, nyt joitain johtopäätöksiä. Koska naisen “jälkeläinen” on “hän” (Englanniksi esim. ”he”), voimme hylätä joitakin mahdollisuuksia. Hän ei voi olla nainen. “Hänenä” jälkeläinen ei ole “he”, joten se EI ole ihmisryhmä tai kansakunta. “Hänenä” jälkeläinen on henkilö, eikä “se”. Jälkeläinen ei ole filosofia, opetus, poliittinen järjestelmä tai uskonto – koska nämä kaikki ovat ”se”. Tämän kaltainen ”se” olisi ollut mieluisin valintamme korjata korruptio , koska ihmiset keksivät jatkuvasti uusia järjestelmiä ja uskontoja. Jumalalla oli mielessään jotain muuta – “hän” – yksittäinen miespuolinen ihminen. Tämä “hän” murskaa Saatanan pään.

Huomaa mitä ei sanota. Jumala ei sano, että tämä jälkeläinen tulee naisesta ja miehestä, vaan vain naisesta. Tämä on erityisen epätavallista, koska Raamattu kirjaa melkein aina vain pojat, jotka tulevat isien kautta. Jotkut pitävät Raamattua “seksistisenä”, koska se vain kirjaa poikien isät. Mutta täällä on toisin – ei ole lupaa miehestä tulevasta jälkeläisestä. Siinä sanotaan vain, että naisesta tulee jälkeläinen, mainitsematta miestä .

Paljon myöhempi profeetta rakentaa tästä lupauksesta

Satoja vuosia myöhemmin, eräs Vanhan Testamentin profeetta lisäsi tämän:

Herra itse antaa sinulle merkin. Katso! Neitsyt tulee raskaaksi! Hän synnyttää pojan ja kutsuu häntä Immanueliksi (mikä tarkoittaa ‘Jumala on kanssamme’). (Jesaja 7:14, 750 eaa.)

Yli 700 vuotta Jesajan jälkeen, Jeesus syntyi (Uuden testamentin mukaan) neitsyestä – Jesajan täyttymys. Mutta onko Jeesus ennakoitu näinkin aikaisin – aivan ihmiskunnan historian alussa? Tämä sopii jälkeläiseen “hän”, ei “he” tai “se”. Tästä näkökulmasta, jos luet arvoituksen, se on järkevää.

“Lyö hänen kantapäänsä”??

Mutta mitä se tarkoittaa, että Saatana iskee “hänen kantapäähän”? Yhden vuoden työskentelin Kamerunin viidakoissa. Meidän piti käyttää paksuja kumisaappaita kosteassa helteessä, koska käärmeet makasivat pitkässä ruohikossa ja osuivat jalkaasi – kantapäähän – ja tappoivat sinut. Tuon viidakkokokemuksen jälkeen se oli minusta järkevää. “Hän” tuhoaisi Saatanan, käärmeen, mutta “hän” tapettaisiin samalla prosessilla. Se ennakoi Jeesuksen uhrin kautta saavutettua voittoa.

“Nainen” – kaksinkertainen merkitys

Joten, jos tämä lupaus alussa koskee Jeesusta, niin nainen olisi neitsyt nainen, joka synnytti hänet – Maria. Mutta on toinenkin merkitys. Huomaa, kuinka toinen Vanhan Testamentin profeetta viittaa Israeliin.

Oi Israel, … teen sinusta vaimoni ikuisesti,… olen sinulle uskollinen ja teen sinusta minun, ja lopulta tunnet minut Herrana. (Hoosea 2:17-20. 800 eaa.)

Israelia kutsutaan Raamatussa HERRAN vaimoksi – naiseksi. Sitten Raamatun viimeinen kirja kuvaa konfliktia, joka tämän naisen on käytävä läpi vihollisensa kanssa

Näin naisen, joka oli pukeutunut… kahdentoista tähden kruunu päässään. Hän oli raskaana ja itki synnytyskipunsa ja synnytyksen tuskan takia.

Sitten… näin suuren punaisen lohikäärmeen… naisen edessä hänen ollessaan synnyttämässä, valmis syömään vauvansa heti sen syntyessä.

Hän synnytti pojan, jonka oli määrä hallita kaikkia kansoja rautakaiteella. …

Tämä suuri lohikäärme – muinainen käärme, jota kutsutaan paholaiseksi tai saatanaksi, joka eksyttää koko maailman – heitettiin alas maan päälle kaikkien enkeliensä kanssa…

Kun lohikäärme ymmärsi, että hänet oli heitetty alas maan päälle, hän ajoi takaa naista, joka oli synnyttänyt poikalapsen… Ja lohikäärme vihastui naiselle ja julisti sodan muita hänen lapsiaan vastaan… (Ilmestys 12:1) -17, 90 jKr)

Koska Jeesus oli juutalainen, hän on samaan aikaan Marian, naisen, ja Israelin, naisen, jälkeläinen. Lupaus toteutui molemmin puolin. Muinainen käärme on vihollinen Israelin, “naisen” kanssa ja on julistanut sodan hänelle. Tämä selittää ainutlaatuiset ongelmat, joita juutalaiset ovat kärsineet pitkän historiansa aikana, ja se ennustettiin heti alussa.

Käärmeen jälkeläinen?

Mutta kuka on tämä Saatanan jälkeläinen? Raamatun viimeisessä kirjassa, monta sivua ja tuhansia vuosia Genesiksen lupauksen jälkeen, tuleva ihminen ennustetaan. Huomaa kuvaus:

 Peto, jonka näit, oli kerran elossa, mutta nyt se ei ole. Se tulee kuitenkin esiin pohjattomasta kuopasta ja lähtee tuhoutumaan. Maan päällä asuvat ihmiset hämmästyvät nähdessään pedon, koska se oli kerran elossa, ei enää elä, vaan tulee uudestaan. Nämä ovat ihmisiä, joiden nimeä ei ole koskaan kirjoitettu elämän kirjaan maailman alusta lähtien.

“Tarvitset viisautta ymmärtääksesi tämän.

(Ilmestys 17:8-9; kirjoittanut Johannes noin 90 jKr.)

Tämä kuvaa taistelua naisen jälkeläisen ja Saatanan jälkeläisen välillä. Mutta se paljastetaan ensin Genesiksen lupauksessa, aivan Raamatun alussa, ja yksityiskohdat täydennetään myöhemmin. Lähtölaskenta Saatanan ja Jumalan väliseen viimeiseen kilpailuun alkoi kauan sitten Puutarhassa. ”It could almost make you think that history is really His-Story.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *