Tietoja minusta: Viisaus, jonka opin paljon juovalta, likaista rikkaalta playboylta

Haluan kertoa, kuinka evankeliumista tuli minulle merkityksellinen matka, johon Salomon ja hänen kokosydäminen nautinnon ja viisauden tavoittelu vaikutti. Näin saat paremman henkilökohtaisen käsityksen tämän verkkosivuston artikkeleista. (Ja perustiedot… nimeni on Ragnar Oborn ja asun Kanadassa. Olen naimisissa ja meillä on poika. Opiskelin Toronton yliopistossa, New Brunswickin yliopistossa ja Acadian yliopistossa)

Levottomuus etuoikeutetussa nuoressa

Synnyin ylemmän keskiluokan ammattiperheeseen. Synnyimme Ruotsista ja muutimme Kanadaan nuorena, ja sitten kasvoin asuessani ulkomailla useissa maissa – Algeriassa, Saksassa ja Kamerunissa, ja lopulta paloin Kanadaan yliopistoon. Kuten kaikki muutkin, halusin (ja haluan edelleen) kokea täyden elämän – tyytyväisyyden, rauhan ja tarkoituksen ja tarkoituksen tunteen – sekä yhteyden muihin ihmisiin.

Eläessäni näissä erilaisissa yhteiskunnissa – uskonnoissa ja maallisissa – ja myös innokkaana lukijana, altistuin erilaisille käsityksille siitä, mikä lopulta on “totta” ja mitä “täysi elämä” tarkoittaa. Huomasin, että vaikka minulla (ja suurimmalla osalla lännestä) oli ennennäkemätöntä vaurautta, teknologiaa ja mahdollisuuksia saavuttaa nämä tavoitteet, paradoksi oli, että ne vaikuttivat niin vaikealta saavuttaa. Huomasin, että ihmissuhteet olivat kertakäyttöisempiä ja väliaikaisempia kuin aikaisempien sukupolvien. Termejä, kuten “rottakilpailu”, käytettiin kuvaamaan elämäämme. Minulle kerrottiin, että jos saamme vain “hieman enemmän”, tulemme perille. Mutta kuinka paljon enemmän? Ja mitä enemmän? Rahaa? Tieteellistä tietämystä? Tekniikka? Iloa?

Nuorena tunsin ahdistusta, jota kuvaillaan parhaiten epämääräiseksi levottomukseksi. Koska isäni oli ulkomaalainen konsultti-insinööri Afrikassa, vietin aikaa muiden varakkaiden, etuoikeutettujen ja koulutettujen länsimaisten teini-ikäisten kanssa. Mutta elämä siellä oli melko yksinkertaista, eikä meillä ollut juurikaan huvittavaa. Joten haaveilimme ystävieni kanssa palaamisesta kotimaihinsa nauttimaan tv:stä, hyvästä ruoasta, mahdollisuuksista ja länsimaisen elämän helppoudesta – ja sitten olisimme “tyytyväisiä”. Mutta kun kävin Kanadassa tai Euroopassa, ensimmäisen jännityksen jälkeen levottomuus palasi. Ja mikä pahempaa, huomasin sen myös ihmisissä, jotka asuivat siellä koko ajan. Mitä tahansa heillä oli (mikä oli paljon, millä tahansa mittakaavalla), niitä tarvittiin aina lisää. Luulin löytäväni ’sen’, kun minulla oli suosittu tyttöystävä. Ja jonkin aikaa tämä tuntui täyttävän jotain sisälläni, mutta muutaman kuukauden kuluttua levottomuus palasi. Ajattelin, että kun pääsisin lukiosta, niin “saapuisin”… silloin kun voisin saada ajokortin ja itsenäistyä – silloin etsintäni olisi ohi. Nyt kun olen vanhempi, kuulen ihmisten puhuvan eläkkeestä lippuna tyytyväisyyteen. Onko tuo se? Vietämmekö koko elämämme jahtaamalla yhtä asiaa toisensa perään, ajattelemmeko, että seuraava asia kulman takana antaa sen meille, ja sitten… elämämme on ohi? Näyttää niin turhalta!

Salomon viisaus

Näinä vuosina Salomonin kirjoitukset tekivät minuun syvän vaikutuksen. Salomo, muinaisen Israelin kuningas, joka tunnettiin viisaudestaan, kirjoitti useita kirjoja Vanhaan testamenttiin. Saarnaajassa hän kuvaili tätä samaa levottomuutta, jota minä koin. Hän kirjoitti:

Sanoin itselleni: “Tule nyt, mielelläni testaan sinua, saadakseni tietää mikä on hyvää.” Mutta sekin osoittautui merkityksettömäksi. 2 “Nauru”, sanoin, “on hulluutta. Ja mitä ilo saa aikaan?” 3 Yritin piristää itseäni viinillä ja hyväksyä hulluutta – mieleni ohjasi minua edelleen viisaudella. Halusin nähdä, mitä ihmisten on hyvä tehdä taivaan alla, muutamana elämänsä päivänä.

Minä sanoin sydämessäni: Tule, minä tahdon koetella sinua ilolla, nauti hyvää. Mutta katso, sekin oli turhuutta.

2 Naurusta minä sanoin: “Mieletöntä!” ja ilosta: “Mitä se toimittaa?”

3 Minä mietin mielessäni virkistää ruumistani viinillä – kuitenkin niin, että sydämeni harrastaisi viisautta – ja noudattaa tyhmyyttä, kunnes saisin nähdä, mikä olisi ihmislapsille hyvä, heidän tehdäksensä sitä taivaan alla lyhyinä elämänsä päivinä.

4 Minä tein suuria töitä: rakensin itselleni taloja, istutin itselleni viinitarhoja.

5 Minä laitoin itselleni puutarhoja ja puistoja ja istutin niihin kaikkinaisia hedelmäpuita.

6 Minä tein itselleni vesilammikoita kastellakseni niistä metsiköitä, joissa puita kasvoi.

7 Minä ostin orjia ja orjattaria, ja kotona syntyneitäkin minulla oli; myös oli minulla karjaa, raavaita ja lampaita, paljon enemmän kuin kenelläkään niistä, jotka olivat olleet ennen minua Jerusalemissa.

8 Minä kokosin itselleni myöskin hopeata ja kultaa ja kuninkaitten ja maakuntien aarteita ja hankin itselleni laulajia ja laulajattaria ja ihmislasten iloja, vaimon, jopa vaimoja.

9 Minä tulin suureksi ja yhä suuremmaksi, yli kaikkien, jotka olivat olleet ennen minua Jerusalemissa. Sen ohessa pysyi minussa viisauteni.

10 Enkä minä pidättänyt silmiäni mistään, mitä ne pyysivät, enkä kieltänyt sydämeltäni mitään iloa, sillä minun sydämeni iloitsi kaikesta vaivannäöstäni, ja se oli minun osani kaikesta vaivannäöstäni.

Saarnaaja 2:1-10

Rikkaudet, maine, tieto, projektit, naiset, nautinnot, valtakunta, ura, viini… Salomonilla oli kaikki – ja enemmän kuin kenelläkään muulla hänen aikanaan tai meidän aikanamme. Einsteinin älykkyys, Bill Gatesin rikkaudet, Mick Jaggerin sosiaalinen/seksuaalinen elämä, sekä kuninkaallinen sukutaulu, kuten prinssi Williamilla Britannian kuninkaallisessa perheessä – kaikki yhdistyivät yhdeksi. Kuka voisi voittaa tämän yhdistelmän? Luulisi, että Salomon kaikista ihmisistä olisi ollut tyytyväinen. Mutta hän päätteli:

Saarnaajan sanat, Daavidin pojan, joka oli kuninkaana Jerusalemissa.

2 Turhuuksien turhuus, sanoi saarnaaja, turhuuksien turhuus; kaikki on turhuutta!

Mitä hyötyä on ihmiselle kaikesta vaivannäöstänsä, jolla hän vaivaa itseänsä auringon alla?

Sukupolvi menee, ja sukupolvi tulee, mutta maa pysyy iäti.

Ja aurinko nousee, ja aurinko laskee ja kiiruhtaa sille sijallensa, josta se jälleen nousee.

Tuuli menee etelään ja kiertää pohjoiseen, kiertää yhä kiertämistään, ja samalle kierrollensa tuuli palajaa.

Kaikki joet laskevat mereen, mutta meri ei siitänsä täyty; samaan paikkaan, johon joet ovat laskeneet, ne aina edelleen laskevat.

Kaikki tyynni itseänsä väsyttää, niin ettei kukaan sitä sanoa saata. Ei saa silmä kylläänsä näkemisestä eikä korva täyttänsä kuulemisesta.

Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla.

10 Jos jotakin on, josta sanotaan: “Katso, tämä on uutta”, niin on sitä kuitenkin ollut jo ennen, ammoisina aikoina, jotka ovat olleet ennen meitä.

11 Ei jää muistoa esi-isistä; eikä jälkeläisistäkään, jotka tulevat, jää muistoa niille, jotka heidän jälkeensä tulevat.

12 Minä, saarnaaja, olin Israelin kuningas Jerusalemissa.

13 Ja minä käänsin sydämeni viisaudella tutkimaan ja miettimään kaikkea, mitä auringon alla tapahtuu. Tämä on vaikea työ, jonka Jumala on antanut ihmislapsille, heidän sillä itseään rasittaaksensa.

14 Minä katselin kaikkia tekoja, mitä tehdään auringon alla, ja katso, se on kaikki turhuutta ja tuulen tavoittelua.

Ecclesiastes 1: 1-14

11 Mutta kun minä käänsin huomioni kaikkiin töihin, joita minun käteni olivat tehneet, ja vaivannäköön, jolla olin vaivannut itseäni niitä tehdessäni, niin katso: se oli kaikki turhuutta ja tuulen tavoittelua; eikä ole hyötyä mistään auringon alla.

12 Kun minä käännyin katsomaan viisautta ja mielettömyyttä ja tyhmyyttä – sillä mitä taitaa ihminen, joka tulee kuninkaan jälkeen, muuta kuin tehdä, mitä jo ennen on tehty? –

13 niin minä näin, että viisaus on hyödyllisempi tyhmyyttä, niinkuin valo on pimeyttä hyödyllisempi.

14 Viisaalla on silmät päässänsä, tyhmä taas vaeltaa pimeässä; mutta minä tulin tietämään myös sen, että toisen käy niinkuin toisenkin.

15 Ja minä sanoin sydämessäni: Se, mikä kohtaa tyhmää, kohtaa minuakin; miksi olen sitten niin tuiki viisaaksi tullut? Ja minä sanoin sydämessäni: Tämäkin on turhuutta.

16 Sillä ei jää viisaasta, niinkuin ei tyhmästäkään, ikuista muistoa, kun kerran tulevina päivinä kaikki unhotetaan; ja eikö kuole viisas niinkuin tyhmäkin?

17 Niin minä kyllästyin elämään, sillä minusta oli pahaa se, mikä tapahtuu auringon alla, koskapa kaikki on turhuutta ja tuulen tavoittelua.

18 Ja minä kyllästyin kaikkeen vaivannäkööni, jolla olin vaivannut itseäni auringon alla, koska minun täytyy se jättää ihmiselle, joka tulee minun jälkeeni.

19 Ja kuka tietää, onko hän viisas vai tyhmä? Mutta hallitsemaan hän tulee kaikkia minun vaivannäköni hedelmiä, joiden tähden minä olen vaivannut itseäni ja ollut viisas auringon alla. Tämäkin on turhuutta.

20 Niin minä annoin sydämeni vaipua epätoivoon kaikesta vaivannäöstäni, jolla olin vaivannut itseäni auringon alla.

21 Sillä niin on: ihmisen, joka on vaivaa nähnyt toimien viisaudella, tiedolla ja kunnolla, täytyy antaa kaikki ihmiselle, joka ei ole siitä vaivaa nähnyt, hänen osaksensa. Sekin on turhuutta ja on suuri onnettomuus.

22 Sillä mitä saa ihminen kaikesta vaivannäöstänsä ja sydämensä pyrkimyksestä, jolla hän vaivaa itseänsä auringon alla?

23 Ovathan kaikki hänen päivänsä pelkkää tuskaa ja hänen työnsä surua, eikä yölläkään hänen sydämensä saa lepoa. Tämäkin on turhuutta.

Saarnaaja 2:11-23

Tuskin onnellinen! Yhdessä hänen runoissaan Laulujen laulu, hän kirjoittaa eroottisesta, kuumasta rakkaussuhteesta, joka hänellä oli – juuri se asia, joka näytti todennäköisimmin tarjoavan elinikäistä tyydytystä. Mutta lopulta, rakkaussuhde ei antanut hänelle jatkuvaa tyydytystä.

Minne katsoinkin, joko ystävieni joukossa tai yhteiskunnassa, näytti siltä, että Salomonin pyrkimykset täysipainoiseen elämään olivat niitä, joita koetteltiin. Mutta hän oli jo kertonut minulle ettei hän ollut löytänyt sitä noilta poluilta. Joten aistin, että en löytäisi sitä sieltä ja minun pitäisi etsiä jotain vähemmän kuljettua tietä.

Kaikkien näiden asioiden ohella, minua vaivasi toinen elämän osa, joka vaivasi myös Salomoa.

19 Sillä ihmislasten käy niinkuin eläintenkin; sama on kumpienkin kohtalo. Niinkuin toiset kuolevat, niin toisetkin kuolevat; yhtäläinen henki on kaikilla. Ihmisillä ei ole mitään etua eläinten edellä, sillä kaikki on turhuutta.

20 Kaikki menee samaan paikkaan. Kaikki on tomusta tullut, ja kaikki palajaa tomuun.

21 Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan?

 Saarnaaja 3:19-21

Woody Allen vs. Salomo

Kuolema on täysin lopullinen ja hallitsee meitä ehdottomasti. Kuten Salomo sanoi, se on kaikkien ihmisten kohtalo, hyvä vai paha, uskonnollisia vai ei. Woody Allen ohjasi ja julkaisi elokuvan You Will Meet A Tall Dark Stranger. Se on hauska/vakava näkemys kuolemasta. Cannesin elokuvajuhlien haastattelussa hän paljasti ajatuksensa kuolemasta hänen tunnetulla huumorilla.

Woody Allen - Wikipedia
Woody Allen

”Suhteeni kuolemaan pysyy samana – vastustan sitä jyrkästi. En voi muuta kuin odottaa sitä. Vanhenemisesta ei ole mitään hyötyä – et tule viisaammaksi, et tule pehmeämmäksi, et tule ystävällisemmäksi – mitään ei tapahdu. Mutta selkäsi sattuu enemmän, sinulla on enemmän ruoansulatushäiriöitä, näkösi ei ole yhtä hyvä ja tarvitset kuulokojetta. Vanheneminen on huonoa bisnestä, ja suosittelen, että et tee sitä, jos voit välttää sen.” [1]

Sitten hän päätti, sillä miten ihmisen pitäisi kohdata elämää, kun otetaan huomioon kuoleman väistämättömyys.

”Ihmisellä täytyy olla harhaluuloja elääkseen. Jos katsot elämää liian rehellisesti ja liian selkeästi, elämä muuttuu sietämättömäksi, koska se on melko synkkä yritys. Tämä on minun näkökulmani ja se on aina ollut minun näkökulmani elämään – minulla on hyvin synkkä, pessimistinen näkemys siitä… Minusta tuntuu, että se [elämä] on synkkä, tuskallinen, painajainen, merkityksetön kokemus ja ainoa tapa, jolla voit ole onnellinen, jos valehtelet itsellesi ja petät itseäsi.”

Ovatko ne siis ainoat vaihtoehtomme? Joko valitaan Solomonin rehellinen reitti, joka alistui täydelliseen toivottomuuteen ja turhaan, tai Woody Allenin reitti ja “kerrotaan itselleme valheita ja petätään itsemme”, jotta voidaan elää onnellisemmassa “harhassa”? Kumpikaan ei vaikuttanut kovin houkuttelevalta. Kuolemaan läheisesti liittyy kysymys ikuisuudesta. Onko todella olemassa taivas, vai (mikä hälyttävämpää) onko todella olemassa ikuisen tuomion paikka – helvetti?

Lukion ylioppilasvuotena meillä oli tehtävänä kerätä sata kirjallisuutta (runoja, lauluja, novelleja jne.). Suurin osa kokoelmastani käsitteli näitä kysymyksiä, ja sen avulla sain “tavata” ja kuulla monia muita, jotka myös painivat samojen kysymysten kanssa. Ja tapasin heidät – kaikenlaisista aikakausista, koulutustaustoista, elämäntapafilosofioista ja genreistä.

Evankeliumi – valmis pohtimaan sitä

Lisäsin myös joitain hyvin tunnettuja Jeesuksen sanoja, jotka kirjoitettiin Raamatun evankeliumiin, kuten:

10 Jos sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, niin me teemme hänet valhettelijaksi, ja hänen sanansa ei ole meissä.

John 10: 10

Minä vihdoin aloitin ymmärtää, että ehkä, vain ehkä, tässä oli vastaus esittämiini kysymyksiin. Loppujen lopuksi, evankeliumi (joka oli juuri ollut enemmän tai vähemmän merkityksetön uskonnollinen sana) kirjaimellisesti tarkoitti ‘hyviä uutisia’. Oliko evankeliumi todella hyvä uutinen? Vai oliko se enemmän tai vähemmän kuulopuhetta? Vastatakseni, tiesin, että minun piti matkustaa kahta tietä. Ensin minun piti alkaa kehittämään tietoista ymmärtämistä evankeliumista. Toiseksi, olen elänyt erilaisissa uskonnollisissa kulttuureissa, ja olin tavannut ihmisiä ja lukenut kirjailijoita, joilla oli monia vastalauseita Raamatun evankeliumia kohtaan ja jotka vastustivat sitä. Nämä olivat tietoisia ja älykkäitä ihmisiä. Minun piti ajatella kriittisesti evankeliumista olematta vain mieletön kriitikko tai tyhjäpäinen uskovainen.

On hyvin todellinen tunne, että kun ihminen lähtee tällaiselle matkalle, hän ei koskaan tule kokonaan perille, mutta olen oppinut, että evankeliumi tarjoaa vastauksia näihin Salomon esille ottamiin kysymyksiin. Sen koko pointti on itse asiassa käsitellä niitä – täyttä elämää, kuolemaa, ikuisuutta ja käytännön asioita, kuten rakkautta perhesuhteissamme, syyllisyyttä, pelkoa ja anteeksiantoa. Evankeliumin väite on, että se on perusta, jolle voimme rakentaa elämämme. Kaikki ei välttämättä tykkää evankeliumin antamista vastauksia ja ne ei ehkä ole samaa mieltä niiden kanssa tai usko, mutta koska se käsittelee näitä hyvin inhimillisiä kysymyksiä, olisi typerää olla tietämättä niistä. Opin myös, että evankeliumi teki minut toisinaan melko epämukavaksi. Aikana jolloin niin paljon viettelee meitä ottamaan rennosti, evankeliumi haastoi anteeksipyydettömästi sydämeni, mieleni, sieluni ja voimani, että vaikka se tarjoaa Elämää, se ei ole helppoa. Jos käytät aikaa evankeliumin pohtimiseen, saatat löytää saman. Hyvä paikka aloittaa on lukemalla tämän yhden lauseen, joka tiivistää evankeliumin sanoman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *