Yksinkertaista mutta tehokasta: Mitä Jeesuksen antama uhri tarkoittaa?

Jeesus tuli uhraamaan itsensä kaikkien ihmisten puolesta. Hänen avullaan voimme vapautua syyllisyydestämme ja saada yhteyden Jumalaan. Suunnitelma tätä varten oli olemassa historian alusta lähtien. Aabrahamin uhri Moorian vuorella oli esikuva Jeesuksen uhrista. Juutalaisten pääsiäisuhri kertoo päivästä, jolloin Jeesus uhrattiin.

Miksi Jeesuksen uhri on niin tärkeä? Tämä on hyvä kysymys. Raamatun mukaan:

…synnin palkka on kuolema… (Room. 6:23)

“kuolema” tarkoittaa kirjaimellisesti “eroa”.  Kun sielu eroaa ruumiistamme, me kuolemme fyysisesti. Me olemme myös erossa Jumalasta hengellisesti, koska Jumala on pyhä (synnitön). Me taas olemme synnin takia turmeltuneet alkuperäisen luomisen tilasta.

Voimme verrata tilannetta kahden kukkulan väliseen pohjattomaan kuiluun: Jumala on toisella ja me toisella puolella. Ylipääsemätön kuilu erottaa meidät toisistamme. Aivan kuten puusta leikattu oksa on kuollut, niin mekin olemme erossa Jumalasta ja olemme hengellisesti kuolleita.

Synti erottaa meidät Jumalasta aivan kuten pohjaton kuilu kaksi kukkulaa toisistaan.

Synti erottaa meidät Jumalasta aivan kuten pohjaton kuilu kaksi kukkulaa toisistaan.

Ero Jumalasta aiheuttaa syyllisyyttä ja pelkoa. Ihminen pyrkii rakentamaan siltoja, joiden yli voisi päästä omalta – kuoleman – puolelta Jumalan puolelle. Näitä siltoja rakentelemme monin eri tavoin: käymme kirkossa, olemme uskonnollisia, teemme hyviä tekoja, autamme köyhiä, meditoimme ja rukoilemme jne. Sellaisissa kulttuureissa, joissa on kristillinen kirkko – ortodoksinen, katolinen tai protestanttinen –  monet ihmiset olettavat, että uskonnolliset teot riittävät täyttämään Jumalan vaatimukset. Nämä ihmisen pyrkimykset rakentaa siltoja Jumalan luokse saattavat merkitä suuriakin uhrauksia. Seuraava kuva havainnollistaa ihmisen yrityksiä rakentaa siltoja Jumalan luokse.  

Hyvät yrityksemme – niin hyödyllisiä kuin ne voivatkin olla – eivät voi kuroa umpeen eroa meidän ja Jumalan välillä

Hyvät yrityksemme – niin hyödyllisiä kuin ne voivatkin olla – eivät voi kuroa umpeen eroa meidän ja Jumalan välillä

Ongelmana on, että kovat ponnistelumme, uskonnolliset ansiomme ja tekomme ovat riittämättömiä, koska synnin maksuksi tarvitaan “kuolema”. Matka Jumalan puolelle on aivan liian pitkä, jotta siltamme ylettyisi sinne. Tämä johtuu siitä, että hyvät tekomme eivät ratkaise perusongelmaamme. On kuin yrittäisimme parantaa kuolemaan johtavan syövän syömällä kasvisruokaa. Kasvisten syönti on hyvä asia, mutta se ei paranna syöpää. Syöpä tarvitsee täysin erilaisen hoidon.

Vihaamme luonnostamme Jumalan lakia niin paljon, ettemme edes halua kuulla siitä vaan täytämme elämämme aktiviteeteillä ja erilaisilla asioilla yrittäen unohtaa koko lain. Raamattu kuitenkin korostaa tätä synnin ja kuoleman lakia ja pyrkii kiinnittämään huomiomme siihen, että ymmärtäisimme olevamme väärällä tiellä.

Sillä synnin palkka on kuolema mutta… (Roomalaisille 6:23)

Tuo pieni sana “mutta” osoittaa, että viesti jatkuu ja osoittaa meille tien muutokseen. Se osoittaa, että Jumala on sekä hyvä että rakkaus.

Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme. (Room. 6:23)

Evankeliumin hyvä uutinen on, että Jeesuksen kuolema riittää ylittämään meidän ja Jumalan välisen kuilun. Me tiedämme tämän, koska kolmen päivän kuluttua kuolemastaan Jeesus nousi ylös kuolleista ruumiillisesti. Useimmat meistä eivät tiedä hänen ylösnousemuksensa todisteista. Eräässä yliopistoluennossa esitettiin vahvat todisteet Jeesuksen ylösnousemisen puolesta (video-linkki tässä). Aabrahamin uhri ja pääsiäisuhri olivat profeetallisia esikuvia Jeesuksen antamasta uhrista. Ne olivat ennusmerkkejä, jotka osoittivat Jeesuksen sovitusuhriin, jonka kautta löydämme ratkaisun ongelmaamme.

Jeesus oli ihminen, joka eli synnittömän elämän. Siksi hän voi olla ”kosketuksissa” sekä ihmisen että Jumalan maailmaan ja poistaa Jumalaa ja ihmistä erottavan kuilun. Hän on silta elämään. Sitä voidaan kuvata näin:

Jeesus on silta, joka ylittää Jumalan ja ihmisen välisen kuilun.

Jeesus on silta, joka ylittää Jumalan ja ihmisen välisen kuilun.

Jeesuksen uhri tarjotaan meille “lahjana”.  Lahjaa ei ansaita teoilla. On aivan sama, millaisesta lahjasta on kyse. Lahja ei olisi lahja, jos se pitäisi ansaita. Silloin kysymyksessä olisi palkka! Sama koskee Jeesuksen uhria; sitä ei voi ansaita. Se annetaan sinulle lahjaksi.

Mikä tämä lahja sitten on? Se on “iankaikkinen elämä“. Tämä tarkoittaa, että synnin rangaistus, joka toi sinulle ja minulle kuoleman, on nyt peruttu. Jeesuksen tekemän sillan ansiosta voimme saada yhteyden Jumalaan ja elämän, joka kestää ikuisesti. Jumala rakastaa sinua ja minua niin valtavan paljon.

Miten sitten ylitämme tämän sillan, joka johtaa elämään? Ajattele jälleen lahjoja. Jos joku haluaa antaa sinulle lahjan, sinun täytyy “vastaanottaa” se. Aina, kun sinulle tarjotaan lahjaa, on olemassa kaksi vaihtoehtoa. Joko kieltäydyt lahjasta (“Ei kiitos”) tai otat sen vastaan (“Kiitos lahjastasi, otan sen mielelläni vastaan”). Jeesuksenkin tarjoamaan lahjaan voi suhtautua samalla tavoin. Sen voi uskoa, sitä voi tutkia ja sen voi ymmärtää. Seuraava kuva havainnollistaa, miten “pääsemme” sillan yli Jumalan puolelle ja vastaanotamme Hänen meille tarjoaman lahjan.

Jeesuksen uhri on lahja, jonka jokainen meistä voi ottaa vastaan.

Jeesuksen uhri on lahja, jonka jokainen meistä voi ottaa vastaan.

Miten siis saamme tämän lahjan? Raamattu kertoo sen

Jokainen joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu (Room. 10:13)

Huomaa, että tämä lupaus koskee “jokaista”.  Koska Jeesus nousi kuolleista, Hän on elossa ja Hän on “Herra”. Joten jos puhut Hänelle, Hän kuulee ja antaa lahjan sinulle. Puhu Hänelle ja kysy Häneltä; keskustele Hänen kanssaan. Ehkä et ole koskaan tehnyt näin. Seuraava rukous voi auttaa sinua. Kyse ei ole mystisestä kokemuksesta. Sanat eivät ole loitsuja. Kyse on Aabrahamin kaltaisesta luottamuksesta, että Jumala antaa meille lupaamansa lahjan. Kun uskomme, Hän kuulee meitä ja vastaa. Evankeliumi on hyvin yksinkertainen, mutta siinä on voima. Voit rukoilla:

Hyvä Herra Jeesus. Ymmärrän, että syntini erottavat minut Jumalasta. Vaikka kuinka kovasti yritän, näen vaivaa ja uhraudun en onnistu rakentamaan yhteyttä Jumalaan. Ymmärrän, että kuolema tarvittiin uhriksi, jotta minut voi pestä puhtaaksi synneistä. Uskon, että Sinä nousit kuolleista uhrattuasi itsesi, joten tiedän, että uhrisi on riittävä. Pyydän Sinua puhdistamaan minut synneistäni ja antamaan minulle yhteyden Jumalaan, jotta voisin saada iankaikkisen elämän. En halua elää synnin orjana, joten vapauta minut synnistä. Kiitos, Herra Jeesus, että teet kaiken tämän minulle. Haluan vielä, että Sinä ohjaat elämääni, jotta voin seurata Sinua Herrani. Aamen

2 thoughts on “Yksinkertaista mutta tehokasta: Mitä Jeesuksen antama uhri tarkoittaa?”

 1. Hei rukoilisitko puolestani Jumala tietää tilanteeni ja rukousaiheeni. Olen sellaisessa umpikujassa josta en pääse ulos.Tuntuu että mikään ei muutu ja aukea vaikka yritän. Pyydän Jeesuksen armoa ja apua. Pyydän myös uskonlahjaa ja pelastumista itselleni

  Kiitos että rukoilette.

 2. Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
  24:23 Jos silloin joku sanoo teille: ‘Katso, täällä on Kristus’, tahi: ‘Tuolla’, niin älkää uskoko.
  24:24 Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin.
  24:25 Katso, minä olen sen teille edeltä sanonut.
  24:26 Sentähden, jos teille sanotaan: ‘Katso, hän on erämaassa’, niin älkää menkö sinne, tahi: ‘Katso, hän on kammiossa’, niin älkää uskoko.”

  Luder/Lutherin kirje 1.8.1521
  “Ole syntinen ja tee syntiä rohkeasti, mutta usko vielä rohkeammin. Synti ei erota meitä Hänestä, vaikka sortuisimme haureuteen tai murhaan tuhansia ja tuhansia kertoja päivässä.”

  Lainattua tekstiä:
  “Lars Leevi Lestadio oli ruotsalaisen luterilaisen kirkon lähettämä saarnamies joka pakkokäänsi “pakanalliset suomalaiset sivistykseen ja kristinuskoon”. Sen opin tulos ja summa näkyy tänään kun satoja, mahdollisesti tuhansia lapsia on raiskattu henkisesti ja/tai ruumiillisesti. Lasten raiskaaminen ruumiillisesti ja/tai henkisesti ei ole koskaan ollut eikä ole suomalaista kansanperinnettä. Moni on tehnyt ruumiillisen ja/tai psyykkisen väkivallaan jälkeen itsemurhan, eli, kyseessä ei ole itsemurha vaan psyykkisen trauman joka johti itsemurhaan on aiheuttanut uhrin pahoinpitelijä. Puhumme siis lapsi/ihmisvihasta ja joukomurhasta. ” (IL)

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Noitavainot
  Noitavainot nykyaikana
  Vielä nykyään joissakin vahvasti taikauskoisissa ja perinteisiin nojaavissa yhteisöissä harjoitetaan noitavainoja. Nykyajan vainot vaativat tuhansia ihmishenkiä vuosittain.[16] Etelä-Afrikan pohjoisosassa jopa satojen noidiksi epäiltyjen ihmisten uskotaan saaneen surmansa noitavainoissa 1990-luvulla.[17] Kamerunissa järjestetään noitaoikeudenkäyntejä, joissa syytetty voi saada tuomion noitatohtorina esiintymisestä. Lynkkausjoukot ovat polttaneet elävältä tuhansia ihmisiä Tansaniassa, Keniassa ja Zimbabwessa 1990-luvulla. Noitavainot ovat jatkuneet myös vuosituhannen vaihteen jälkeen. Länsi-Keniassa väkijoukot polttivat 11 noidiksi epäiltyä miestä ja naista toukokuussa 2008.[18] Nigeriassa noin 5 000 lasta on hylätty kymmenessä vuodessa vanhempien karkottaessa heidät noitina. Lapsia on syytetty avioeroista, sairauksista, onnettomuuksista tai työn menetyksestä.[19] Afrikan noitavainojen syyt ovat usein myös poliittiset, sillä vaikutusvaltaiset noidat ja noitatohtorit ovat yleensä uudistusten jarruina. Pastorit saavat myös lisämainetta paljastaessaan uusia “noitia”. Vuonna 2010 Haitilla tapettiin 45, joita syytettiin koleran levittämisestä voodoon avulla.[20]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *